Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Търся DSP инженер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Търся DSP инженер
Pif написа:
...Един тон-режисьор иска апаратурата му да не шуми, да не не криви, да има достатъчно голям хедрум и да позволява електрически грешки както и да не вкарва гадости при каквито и да е условия...

Какво иска, е едно. Доста често, реалността е различна. :D
Я да видим кой какво интересно ще открие в тая снимка, на един доста приличен пулт на Нейв. Като нов, бил струвал колкото две къщи... :D

Прикачени файлове:
Neve.PNG
Neve.PNG [ 671.08 KiB | Прегледано 6296 пъти ]

За звукорежисьора: https://www.youtube.com/watch?v=yakxX7dOpy4

Чет Юли 21, 2016 10:20 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

gicho:

"Тука засягаме една болна тема за организация на софтуерното инженерство. Като инженеро-програмист се засягам когато някой твърди че очаква с непроверено задание да се постигне задоволителен резултат. Или по-скоро че начина на работа трябва да е - ти го направи ей така - а, не ми харесва - направи го иначе - а, пак не ми харесва, - измисли нещо че да ми хареса ??? Всяко изискване в заданието се допълва от точка за валидация на това задание - мерим с анализатор че е толкова, или питаме музиканта дали е добре?
Като се дава задание тоя музикант трябва да е измерил (на ухо или както иска) че му трябва повдигане на банд от 100Hz около 5КХз за да постигне ефекта. Като каже така работата на програмиста може да бъде валидирана без никакви субективни части. И ако се окаже че не били около 5КХз, ами 5.8КХз тогава няма да гоним инженера че не звучи както трябва, ами тоя дето си мисли че чува добре. И обратното разбира се, ако софтуера го прави на 4КХз гоним инженера, а не музиканта.
Това е като популярното клипче с инженера дето трябваше да направи триъгълници с 4 ъгъла или кръгли и тем подобни."

От цялата тема, това е най - сносното нещо.

Чет Юли 21, 2016 10:49 am
Профил

Действително е трудно да се разбере, че в такива области се работи със субективни, а не обективни оценки. Навремето бачках в печатарския бизнес и ми беше много трудно да разбера как е възможно последната дума да е човешката оценка. При условие че има супер-дупер колориметри, спектрометри, тонове алгоритми и софтуер за калибрация, профили, чудеса и накрая някой идва и ти казва това синьо не е достатъчно синьо....

Чет Юли 21, 2016 11:03 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
При условие че има супер-дупер колориметри, спектрометри, тонове алгоритми и софтуер за калибрация, профили, чудеса и накрая някой идва и ти казва това синьо не е достатъчно синьо....

Това ще да е от непознаване на същността на материята (метамеризъм).

Чет Юли 21, 2016 11:09 am
Профил

Ицо,
тук ме озадачи доста. Такъв пулт не съм срещал.
Щом компресора е хоризонтален то той трябва да бъде в мастър секцията. В мастъра имат компресори само броудкаст пултовете. Странно е, че е черен. Нийв са предимно сиви.
Това което не съм виждал е THD диода. Не знам реално как работи тая екстра.
Я кажи от какъв пулт е това? Къде я докопа тая снимка?

Чет Юли 21, 2016 6:48 pm
Профил
Аватар

Моделът е правен по поръчка, според изискванията на някакво студио. Това не е толкова важно.
По-интересно е над какви изкривявания са приели че трябва да ти "светне лампата". В буквален и в преносен смисъл.

Чет Юли 21, 2016 7:50 pm
Профил
Аватар

Остава да кажеш как ги мерят тези изкривявания и ще мога да спя довечера.

Чет Юли 21, 2016 7:57 pm
Профил
Аватар

С кривомер. :D
Знам ли ги какво и как измерват. Може да мерят само ограничаването на сигнала (клип), може да мерят и друго.

Чет Юли 21, 2016 9:44 pm
Профил

Ако видя целия пулт ще разбера какво е. Предполагам е свързано с хедрума. Със сигурност измерването е относително а не директно.

Светването на лампата е много относително. Понякога хармониците са желани. Особенно нечетните. Четните дразнят. Но когато става дума за вече смесен сигнал а не индивидуален инструмент - тогава се получават всякакви бози които може да се окаже хармониците на един инструмент да развалят звука на друг. Като цяло разпределението на енергията е камбанообразно. В момента в които имаш претоварване по ниска честота - директно започваш да смачкваш и високите но само от едната страна - правиш амплитуден демодулатор. Аудио процесинга си е цяла вселена. От доста години обмислям алгоритъм за адаптивно смесване. Това което правя на концерт да се оптимизира и автоматизира до степен в която намесата на тонрежисьора ще е минимална. Но щом до момента никoй не е успял да го направи - явно шансовете за успех са минимални.

Чет Юли 21, 2016 9:51 pm
Профил
Аватар

по дефиниция THD се мери с един сигнал, който трябва да е много 'чист'.
единия вариант е да се премерят всички хармоници, включително и фундаменталната честота и се смята съотношението на сбора от хармониците към фундаменталната (RMS). другия начин е да се пусне през notch филтър и да се премери дирекнто остатъка. ама как се прави такъв настройваем филтър с >100dB подтискане?

и при двете обаче е трудно да се отчете спектралната плътност на самите хармоници. поне аз не можах да намеря данни с какъв BW трябва да е детектора. когато се мери TDH+N, BW на детектора вече има осезаемо значение.

другия потенциален пробле е, че при 50Hz няма проблем да премериш до 35-40 хармоник (не че имат особен принос хармониците след 20-ти), но при 10KHz вече ще премериш колко хармоника?

третия проблем е, че се мерят относително лесно хармоници на номинален сигнал по амплитуда. ама ако входната амлитуда е по-ниска, хармониците могат да слезнат под шумовия под на детектора. самия детектор също е труден за правене, поради голямата динамика.

отделно, нонстантите TDHf са различни за различните видове 'стандартни' сигнали - за синусоида, за тригълник и правоъгълник. и става малко сложно да интерпретираш числото от документацията. предполагам, че производителя слага най-убавото число за него, ама това съвсем не значи, че апаратурата ще е перфектна при всички видове сигнали. и тука вече си трябва 'ухомер'

бонго, надявам се, че ще можеш вече да заспиш?

---

ако обаче сигналите са два (и повече), меренето и сметката набъбва лавинообразно. а пък как се мери реален сигнал с вече съществуващи хармоници (не много чиста синусоида, примерно)? би трябвало да премериш хармониците на входния сигнал и да коригираш хармониците на изходния с тези стойности, ама така ли е? а ако единия сигнал е относително чист (пиано, примерно), а другия е китара през маршал, ко праим 8O

та тая лампичка може би е някакъв амплитуден индикатор, че настъпва фолдване, което вече се чува и с глухо ухо.
по-интересна ми е лампичката 'nuke' :P

Чет Юли 21, 2016 10:25 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
...другия потенциален пробле е, че при 50Hz няма проблем да премериш до 35-40 хармоник (не че имат особен принос хармониците след 20-ти), но при 10KHz вече ще премериш колко хармоника...

А, мерят се достатъчно. Актуалният модел на шварцовете е до 250 кила. Топ модела на пресижъните е до мегахерц. Това е честотна лента на анализатора, а не семпълрейт.

Чет Юли 21, 2016 11:41 pm
Профил
Аватар

А бе аз ако не бях цапнал една ракия повече :)
Най-вероятно ще е тъп пиков детектор с два диода и два кондензатора, после компаратори. Тя и картинката за това говори. Ама за пулт колкото две къщи би трябвало поне термините да са по-прецизни.
Код:
Nuke
Slang
    a nuclear weapon (or, when used as a verb, the act of deploying one)
    a verb meaning to heat in a microwave oven
    a general slang term meaning "to destroy completely" or "to inflict massive damage."

P.s. Пифе, четните хармоници са ценните, те придават на ламбите "кадифе", а гадните транзистори най-обичат да умножават по 3 или 5.

Пет Юли 22, 2016 4:34 pm
Профил
Аватар

Рупърт Нийв не е случаен човек. Може да е измислил и някакво интересно решение... :D

Пет Юли 22, 2016 5:08 pm
Профил

Ами THD се мери по един начин, както го описа Дедо, повечето THD метри мерят само хармониците в изхода. Зора наиситна е когато започнеш да мериш много малки изкривявания, но ако говорим за усилватели тов аобикновенно се праив при сравнително голям входен за уреда сигнал. Ако искаш да мериш обаче на ниова 0.7 V започва да става малко сложно. Не знам как го правят шварц, но ме съмнява да е директно със семплиране, по-скоро си имат филтри от които сигнала се усилва и чак след това се дискретизира.
А по въпроса за хармониците, на 10 Khz сигнал няма смисъл да му мериш 10-ти хармоник защото е много извън обхвата на цялата апаратура, това ако говорим за звукови честоти, а тия на шварц не знам като мерт до 1 Mhz дали това са хармониците до където хващат, или това е честотата на основният сигнал.
Но ония са изроди, струва се да се види как е направено но няма кой да ти покаже.

Пет Юли 22, 2016 5:59 pm
Профил
Аватар

Шварц... Имам чувството че тоя сегмент им е безинтересен. Правят нещо, колкото да имат уред в тоя сегмент, за да могат да окомплектоват другото си оборудване.
Там други се пъчат. И шварц показват мускули, но неубедително. На фона на сериозните си конкуренти де...
https://www.rohde-schwarz.com/us/produc ... -7558.html
http://www.ap.com/analyzers-accessories/apx555/

B&K, въпреки че могат да минат за "мерцедеса" в областта, умишлено не ги споменавам, тъй като съм им изпуснал дирите, а и като отида на касата, започва да се обажда мигрената ми...

Пет Юли 22, 2016 6:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща