Отговори на тема  [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 258  Следваща
новини от производителите на МЦУ-та... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: новини от производителите на МЦУ-та...
А коя екосистема е добра? Има ли такава изобщо?!

Вто Юли 19, 2016 6:21 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

DanielDimov написа:
А коя екосистема е добра? Има ли такава изобщо?!

Това е религиозен въпрос ;-)

Нормалното е да се остави свобода на избора. В това отношение негово Величество Производителят трябва да е достатъчно деликатен. В случая съм притеснен, тъй като се говори за мноооого голяма инвестиция, което трудно се връзва с деликатност.

Вто Юли 19, 2016 6:33 pm
Профил
Аватар

Наеш ли колко му дреме на японеца за твойте терзания? Ако може да узурпира целия пазар от горе до долу, акционерите ще го позлатят.

Вто Юли 19, 2016 6:47 pm
Профил ICQ

Стига да може.... да видим.

Вто Юли 19, 2016 7:07 pm
Профил

На мен едно ми е чудно. Защо АРМ не са изкарали дизаин на процесор, дето е 100 вата и е производителността на Intel Core i7?
Интел продават такива процесори за $999. Производителите като ги пуснат за $99 пак ще са на 100 пъти по-голяма печалба от колкото са сега.

Вто Юли 19, 2016 8:16 pm
Профил
Аватар

ike написа:
На мен едно ми е чудно. Защо АРМ не са изкарали дизаин на процесор, дето е 100 вата и е производителността на Intel Core i7?

'Щото не могат.

Вто Юли 19, 2016 8:26 pm
Профил

ike написа:
Защо АРМ не са изкарали дизаин на процесор, дето е 100 вата и е производителността на Intel Core i7?

Откъде пък ти хрумна тая простотия?
АРМ отдавна правят всякакви ядра. Правят много по-бързи от i7, правят се и с над 100W. Но толкова висока консумация за такава производителност е глупост.
Значи ако търсиш производителнст от класа на i7 виж Apple A9X дето го слагат в макбуковете и тъй като Ейпъл имат и букове с х86 сравненията са съвсем коректни. Макар и да не е сред най-наточените i7-ци то АРМ ядрото е в тоя клас, само дето на тема консумация е в класа на атомите ;-)

Иначе ако говорим за производителност i7 не е върха на Intel, трябва да гледаш специализираните сървърни решения с много ксеончета вътре. Има няколко аналози на АРМ, да кажем Cavium Thunder дето достигат до 48 на брой 64-бит ядра @2.5GHz. Всъщност Cavium се издъниха, първоначално щеха да дялкат в най-добрите фафли пък накрая отидоха в самсунг на 28nm. Така че не успяха да се вместят в рекламираните "само" 100W а реално греят някъде към 160. И не са особено по-бързи от топ моделите на Интел, които побързаха да направят собствени тестове. Както и да е, те по принцип Интел никога не са били най-добрите в класа на топ сървърите. Така че по-правилно е да се каже, че АРМ вече се бие с разните спаркве, мипсове и паур машини. Бие се щото ония одъртяха, а не смогват да правят по-нови.

Цитат:
Интел продават такива процесори за $999. Производителите като ги пуснат за $99 пак ще са на 100 пъти по-голяма печалба от колкото са сега.

Да, макар числата да не съвсем такива, съгласен съм че Интел могат да си позволят по-добър марж когато става дума за пазара на x86. Все още има достатъчно лузери на бозата и един куп други приложения изискващи х86. На тоя пазар няма как да влезеш ако не си х86 съвместим, без значение дали цената ти е 9$ или 999$ и дали харчиш 1 или 100 вата...
За нещастие на Интел обаче тоя пазар се топи като ланския сняг. На един продаден компютър хората вече купуват сигурно по 1000 талафона, да не говорим че бизнеса със сървъри и облаци също има голям бум и там също не се изисква да си непременно х86....

Вто Юли 19, 2016 11:14 pm
Профил

Цецо написа:
Наеш ли колко му дреме на японеца за твойте терзания?

Споко и аз не съм тръгнал да си разплитам чорапите ;-)
Просто АРМ като процесорчета ме кефят, но никога не съм бил чак такъв фен и не крия всичките им трески и мотики... Но пък ще ми е кофти ако тръгнат да надуват всичко и накраят балонът се пукне. Предполагам че на джапанката ще му е още по-кофти ако се пукне преди да го е разтикал на следващия идиот ;-)

Вто Юли 19, 2016 11:26 pm
Профил

Абе не мисля че А9Х е с производителността на i7, аз в моя макбук имам интел, тези с A9X нещо не ги виждам по макбуците, тези май са само за про падите, и да ти кажа според мен са далеч от перформънса на i7, може би се гони с мобилните им версии, но отново хубаво е да се сравнява и реално приложение, пркатиката показва, че повечето бенчмаркове не са съвсем обективен критерий, нека да видим какво ще излезе.
Дали АРМ в момента е добро спор няма, има много приложения за които пасва перфектно, въпроса обаче не е в това, а до кога ще бъде в това положение, и дали си струва такава инвестиция, но това пък няма как да се гадае, времето ще си покаже.

Сря Юли 20, 2016 4:19 am
Профил
Аватар

Тези 32 милиарда толкова ли са много? На Нинтендо новата игра дето ходят като замаяни по пътищата им дигнала акциите с 17 милиарда за една седмица, може ли и как се сравняват тези двете неща примерно?

Сря Юли 20, 2016 8:51 pm
Профил

Никак щото едното са акции, там реални пари може никога да няма, за пример оная кака в САЩ с изследванията, от 8 млрд до 0.... Тези 32 млрд са пари в кеш, няма акции, нещо съвсем реално. Това на колко те оценяват нищо не значи, може да си оценен на 5-600 млн и да не можеш и 10 млн кредит да вземеш.

Чет Юли 21, 2016 3:43 am
Профил
Аватар

Тони, инвеститорите са платили 32 млрд точно за акциите на АРМ, така че си е точно същото :D . Ако някой сега иска да купи Нинтендо ще трябва да плати колкото са акциите им, че и вероятно някаква премия отгоре както обикновено става и както е станало в случая, за да има инициатива борда да продаде компанията точно на тях, а не примерно на сток маркета. Затова му се вика маркет капитализация, демек точно колкото струва компанията в момента според нагласите и очакванията на пазара. Разбира се нищо не пречи утре тая капитализация да е точно една голяма нула. Така че в случая не само че могат да се сравняват, но са и едно и също нещо.

Чет Юли 21, 2016 4:58 am
Профил

Dimitar написа:
Ако някой сега иска да купи Нинтендо

Да, ако някой тръгне да ги купува ще бъде в сходна позиция. Но Тони е прав, цената на акциите не е критерий, първо защото се определя от бъдещи очаквания за печалба/загуба, а не от номинала. И второ дори да се стигне до кеширане, цената на контролния пакет акции е винаги по-различна от отделните акции. В случая за АРМ плащат с 40% над пазарната цена.
Така че на колко се оценяват акциите на една компания е едно, но колко биха се продали всичките е съвсем друга бира. Често акциите скачат защото контролния пакет не се продава и цената на борсата лесно се надува от търсенето на дребно. Допускам че нещо такова може би се случва с нинтендо (нямам идея дали е така действително).

Чет Юли 21, 2016 9:29 am
Профил

Според мен може би както казахте, ще се опитат да завземат част от х86 пазара - има вече емулатори да ги изпълняват. Има пълноценни нативни среди за програмиране. А73 дето са го обявили сега, мисля е на близка производителност до I7. Х86 отдавна тъпчат на едно място. Тези, понеже нямат декодиране на х86 инструкциите са доста по-ефективни по производителност на ват и може да достигнат по-високи честоти.
Освен това до сега лицензите такси бяха безумно ниски и нищо чудно да се опитат да ги вдигнат.
От гледна точка на системата им, може би е добре да имат малко по-голяма стандартизация на IO и др тем подобни периферии, че да има съвместимост и на софтуерно ниво.
Надявам се да се развиват добре нещата, че ние сме печеливши. Въпреки почти тоталното им превъзходство сега, има алтернативи като MIPS, SPARC, и др. които да не им дадат много глупости, но кой знае.

Чет Юли 21, 2016 10:32 am
Профил WWW
Аватар

дали са много 32 милиарда за АРМ, 8 милиарда за скайп и т.н. примери от нащия бранш - не знам.

когато 'приватизираха' електроразпределенията у нас, постигнаха цена на сделката 525 милиона за всичко. а това са стотици хиляди километри жици ниско и средно напрежение, хиляди трафопостове, стълбове, табла, електромери, сгради във всеки по-голям град, техника, диспечери, екипи... нещо доста реално и донякъде необозримо. а цената е 1/64 от АРМ, които нямат и една фабрика - само IP и патенти. още по-трудно за разбиране е сравнението със скайпа - как може една програма да е 16 пъти по-скъпа от всичките жици за ток в България?

но в съвременния свят нещо не се продава за толкова, колкото струва, а за толкова, колкото е готов някой клиент да плати. аз тотално не разбирам (и отказвам да се опитвам да го разбирам, от моята камбанария на инженер) как работят финансовите пазари, особено спекулативните. и понеже (по Маркс) парите също са стока, отговора на въпроса 'колко пари струват парите' става донякъде невъзможен и фундаментално предполага неопределеност, виртуалност и непрекъснато обезценяване (маскирано като икономически разстеж). и след като не можем ясно да отговорим колко струват парите, отговора на въпроса 'колко пари струва едно прасе' веднага следва 'в какви пари' и въртележката се завърта. тя в същност се върти отдавна, оборотите са вече близки до саморазрушението и ние сме в удървената позиция да гледам железопътна катастрофа от седалка във вагон на единия влак.

в случая може да има и някакъв геопилитически момент - Япония е доста изостанала или в страни от модерни архитектури. чисто техните ядра са в миналото, имат силно ограничено разпространение. вероятно, освен осъвременяване на текущата ситуация, искат и да станат глобален играч, като национална политика. в този аспект, държавата може да е наляла част от милиардите за постигане на стратегически цели. пука им на черупката - и без това са затънали в дългове. в крайна сметка гърчулята имат 300 милиарда дълг, налага се да продават пристанища, острови и инфраструктура, само за да обслужват лихвите. що пък не някаква си фирмичка само с интелектуална собственост да струва 1/10 от цяла гърция с всичките й острови...

Чет Юли 21, 2016 11:51 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 258  Следваща