|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:07 pm
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 ВиК (строителство)
В момета прекарвам ВиК -то и отново се замислих за икономията на питейна вода. ( Не че не мога да си плащам водата, но все пак ако може да се пести питейна вода и има икономическа обосновка за това - смятам че е задължително да се направи ако е възможно. ) В кухнята ще имам филтърна система за питейна вода като ТАЗИ, която има доста обратна вода (която всъщност е "чиста" вода). От друга страна термопомпата (когато работи) тегли от сондаж и връща в друг такъв около 1 - 1.5куб. м. вода на час. Та мисълта ми е не може ли да се използва тази вода по някакъв начин. Като че ли най-лесно тази вода може да се използва за тоалетните. Една тоалетна използва годишно около 35-40 куб. вода. При цена на водата 2лв, това прави около 80лв/година. примерно за 10 години (това предполагам е нормален експлоатационен период на една такава система) - тя ще използва вода за около 800лв. Знам, че таксата за пречиствателните станции е включена в цената на чистата вода отчитана от водомерите. Е, ВиК дружествата няма да са на "далавера" ако използвам за тоалетните сондажна вода, но нека оставим това на страна. Въпроса е възможно ли е и как най-лесно и евтино да се направи тази вода да пълни тоалетните казанчета без нарушаване на комфорта при използването им и влошаване на функционалността им?
|
| Сря Юли 13, 2016 8:14 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Re: ВиК (строителство)
Само ми е интересно как успяха да те агитират за отворен външен контур?!?
Основния кеф на термопомпата е че няма поддръжка (почти) - натискш копчето и работи. С тоя отворен външен контур ще ти се отворят бая неща за които да се тревожиш, да следиш и да поддържаш в крайна сметка...
Последна промяна DanielDimov на Сря Юли 13, 2016 11:22 am, променена общо 1 път
|
| Сря Юли 13, 2016 9:16 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Иначе това което ти трябва за водата е стандартен компонент който се нарича shuttle valve. Той е с два входа и един изход. Водата тече от входа с по-голямо налягане към изхода. Може да ти се наложи да сложиш редуцир вентил на чешмяната вода ако налягането и е винаги по-високо от това от сондажа.
|
| Сря Юли 13, 2016 9:48 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Най-чисто и предполагам Емо се е сетил, ама няма място за едно варелче над тоалетната (само да не замръзва зимата де). Така няма нужда сондажа да бачка постоянно... Трябват само два ниворегулатора, тоя на сондажа да е с по-високото ниво и ако сондажът работи само той ще се задейства. Ако не работи и нивото падне мнооого то само тогава ще се включи ВиК-то.
|
| Сря Юли 13, 2016 10:21 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Някъде бях чел че казанчетата са отговорни за до 60% от разхода на вода в едно домакинство, така че си се насочил добре. Не мога да дам конкретни отговори, но дребни бележки: - сондажната вода достатъчно ли е чиста от частици (песъчинки)? Ако не е ще се вкараш в разход откъм поддръжка на "изпразващи механизми" - внимавай да не "постигнеш" задържане на водата дълго време някъде (по тръби, казани и подобни), особено за питейната - не знам как ще успееш да свържеш двете системи - на питейната и на "алтернативната" вода - в смисъл ще ти трябват допълнителни тръби? за пълнене на казанчето може и по-тънки, мисля че вътре меките връзки за 3/8" или нещо такова (там голям дебит не ти трябва) - виждал съм някъде (по снимки) да ползват водата от сифона на мивката в банята да зарежда казанчето - лесно е, но като се избръсне човек ще става мазало - може би се прави някакво филтриране или по-точно отделяне на водата и примесите и вторите отиват в канала
От друга страна се чудя доколко дъждовната вода може да е алтернатива? Не е много редовна, трябва по-голям съд, но ако е на тавана този съд ще има напор без помпи. Сигурно ще трябва да е online (с захранване от тръбопровода като спадне нивото - хидрофор?) В Германия хората си плащат такса според площ на имота, затревеност и т.н. за дъждовната вода, която отива в канала. Но там казват че имат много проблеми поради това че канализацията (магистралната) се задръства заради твърде малък дебит - явно от многото икономии.
При мен имам една "щерня" - бетонен резервоар който събира няколко кубика от отводняването на покрива. Това как мога да го включа в играта? Ниско е (под нивото на къщата) и е мислен да се полива оттам (с помпа). Изолиран е от подпочвените и повърхностни води (вторите могат да носят много акита и не е хубаво да се "събират"). Като не се ползва от него целогодишно има ниво в него, има си преливник нанякъде ако се напълни.
|
| Сря Юли 13, 2016 11:38 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
намерих и българското название: селективен клапан
|
| Сря Юли 13, 2016 2:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
А ти чувал ли си че водата от сондажите не е безплатна, докато е за термопомпата иди дойди, но не я ли връщаш там от където идва трябва да имаш водомер и да си я плащаш на държавата. И в един момент в който се усетят а ти нямаш водомер ще си я платиш за години назад и то по някакъв разчет който може да няма нищо общо с истината, да не се окаже накрая че пълниш два олимпийски басейна без да знаеш .... И от тук насетне, сондажната вода в повечето от случаите има твърде много минерали, арматурата се скапва за нула време. В офиса бяхме на сондажна вода по принуда, за първите кранове се скапаха за по-малко от година, от както вече има водопровод до нас нещата са коренно различни, изпозлваме я но само за поливане, за нищо друго.
Не се връзвай на такива глупости, отворени контури ала бала, много ще съжаляваш накрая, и както казах безплатен обяд няма, подземните води са на държавата и се заплащат, и ако не знаеш си длъжен да им следиш нивото и да го записваш, още един разход ... нивомера е задължителен за всички такива сондажи.
|
| Сря Юли 13, 2016 5:33 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Един от вариантите е наистина резервоар на високо (над казанчето ), който да се пълни от отпадната вода на осмотичния филтър в кухнята, от водата от термопомпата (има филтри на сондажа заради термопомпата) и от ВиК мрежата. В резервоара има 3 механични поплавъкови ниво-регулатора (от тоалетно казанче, но по-надеждни някакви), които пълнят резервоара до 3 определени нива. Примерно от питейната вода се пълни резервоара до ниво 1/3 (така е настроен поплавъка). От сондажа се пълни до ниво 2/3 (по-горе). От водата от осмотичния филтър се пълни казанчето до 3/3 от нивото (разположен е най-горе).
Идеята е да се точи от ВиК мрежата САМО ако другите 2 източника не са налични в момента (или не са успели да напълнят резервоара до собствените им нива) и нивото на водата в резервоара е паднала до под 1/3 от обема на съда. Т.е. съда приоритетно се пълни от осмотичния филтър (до най-горното ниво 3/3), после от термопомпата (до ниво 2/3) и термопомпата и най-накрая от ВиК мрежата. Допълнително с кранчета може да се регулира дебита на пълнене на всеки от трите водоисточника.
От този резервоар се пълни тоалетното казанче през собствения си (вградени в него) поплавъков ниворегулатор. Като потенциален проблем - всеки ниворегулатор има изискване за "минимално" налягане, което не знам дали е възможно да се осигури чисто гравитачно с толкова малка разлика в нивата (1 метър примерно). (става въпрос за оригиналния ниворегулатор в тоалетното казанче)
Друг проблем е, че този резервоар трябва да се скрие някъде в тоалетната над казанчето възможно по-близо до тавана.
Инвестицията е резервоар, три поплавъкови ниворегулатора за резервоара и тръби от сондата и филтъра в кухнята до резервоара. Като че ли не е чак толкова голяма.
Така няма да се застоява водата в резервоара, защото всеки път тоалетното казанче ще се пълни през нея. Единствено този резервоар трябва да е достатъчно голям по обем (поне80-100 литра).
Гичо, ще ти трябва помпа и електро-контактен ниворегулатор поставен в казанчето. Не знам какъв е този регулатор за който говори Даниел. Идеята е помпата да осигури по-голямо налягане от отва на ВиК мрегата, да се включи, когато казанчето се изпразни (като приоритетно го пълни) и да се изключи, когато се напълни. Може да има и втори ел-контактен ниворегулатор в резервоара ти, така че ако е празен помпата въобще да не се включва.
|
| Сря Юли 13, 2016 5:38 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Тони, това го знам. За сега (ако не са променили нещо) безплатно може да се черпи до 10 куб.м. дневно без водомер. Домашните кладенци подлежат само на регистрация (за момента).
Ако изключим сондажа, така можем да използваме поне водата от осмотичния филтър в кухнята, което пак е нещо. За да филтрира 10л вода той ще изхвърли 90л., които можем да използваме.
|
| Сря Юли 13, 2016 5:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не знам, за мен си е излишна разправия с неясно обонсована възвращаемост и доживотна поддръжка и разправия. колкото по-малко тръболяк толкова по малко проблеми. С тази сондажна вода проблеми ще имаш който и каквото да ти разправя. Пак си прецини каква ще ти е ползата, според мен не 80 на година, ами 800 на година да ти е водата за тоалетната не си струва разправията и инвестицията.
|
| Сря Юли 13, 2016 5:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не знам дали си струва гърча до поставяш резервоар и отделна инсталация, освен ако нямаш градина за поливане. Аз с едно просто регулиране на тоалетното казанче и двустепенен механизъм намалих разхода на вода в апартамента с над 30%.
|
| Сря Юли 13, 2016 5:56 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Не е регулатор, а клапан. Идеята е проста - ако помпата на сондажа работи (има налягане на единия вход) казанчето ще се напълни от там. Ако няма налягане - казанчето ще се напълни от другия вход (тоест от водопровода).
|
| Сря Юли 13, 2016 11:43 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
И от мен съвет да не вкарваш вода от сондаж в къщата, много е твърда аз съм на сонда и я мерих в лаборатория и излезе 6 пъти по-твърда от водопровода в София. Знаеш ли кво става навсякъде котлен камък, всичко се задръства абе не е работа. Ся има и вариант твойта сонда да е по-мека но трябва да я изследваш. Тва за кладенците е вярно има някви норми и такси, избираш си и плащаш според нормата ма не е много.
|
| Чет Юли 14, 2016 2:33 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе то е клапан но тоя клапан не е диод, ако помпата от сондажа е с по-високо налягане много веротно е след известно време този клапан да работи само с вода от сондажа. Просто тази вода щеш не щеш ще се миксира, ще оставя утайки и в един момент клапанът ще ти блокира отворен, това е по-сигурно от изгрева на слънцето  Нямам снимки от нашите клапани които сме сваляли да ти покажа какво става, в момента в който пуснаха градски водопровод на секундата се прехвърлихме, и по 100 лв да е кубика пак от там ще го ползваме, идея си нямаш каква разправия е със сондажа. И то не е само клапани, всичко заминава, хидрофори, пресостати, всичко що е по пътя на водата си иска смяна след година две. В момента кладенеца се използва да пълни само резорвоара за спринклера, от където пък се точи вода за поливането. Дали защото обема е голем и успява да се утаи, или просто защото там почти няма арматура, но там проблемите са по-малко.
|
| Пет Юли 15, 2016 5:10 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Той спомена че има филтрация на водата от сондажа. Би трябвало да има поне някакъв обем с чакъли или нещо подобно (керамзит ли слагаха), но това би трябвало да спре сериозните механични примеси. Ако след него има утаител, и още някакъв филтър сигурно ще я изчисти тая вода. То без филтри ако е дори отоплителната му система ще се задръсти за нула време, или пясъкът ще изяде медта по тръбите.
|
| Пет Юли 15, 2016 8:47 am |
|
|