Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблем-Пони Прог с виртуален RS232 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Проблем-Пони Прог с виртуален RS232
На компа ми няма RS232 и LPT.Има USB с лопата да ги ринеш, 4 парчета! Купих преход от USB към RS232 -тествах го с още един комп дали се "чуват" по RS- всичко изглеждаше добре! Пуснах Понито ,като му дам да програмира и забива! С Win-XP съм и се чудя Win-a ли прави номера ,да мина на 98 ли? Процесора дето го мъча е AT89s8252.

Пет Фев 24, 2006 9:17 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
И с какъв хардуер точно го мъчиш? Щото реалния COM работи с нива + и - 12 V,а при виртуалния са под 5....ако не греша. Мразя комп без RS-и :D

Пет Фев 24, 2006 9:31 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Щото реалния COM работи с нива + и - 12 V,а при виртуалния са под 5....ако не греша.

грешиш. и двата вида са на едни и същи нива. разликата е в това, как се виждат от ОС. няма да навлизъм в подробности.

не е проблема в ХР-то. няма смисъл да пробваш 98,2000,2003 или да чакаш 2018 да видиш дали ще работи.
проблема е, че 90% от програмите разчитат на нормални серийни порти и като не ги намерят - не работят. виртуалните порти са много ... различни, защото използват различни чипове за USB <-> 232. въпреки, че API-то в общи линии е еднакво, има хардуерни различия между чиповете, които драйверите не винаги успяват да замажат.

или пробвай с друг конвертор (малко вероятно е да стане) или си намери нормален компютър (не лаптоп)

Пет Фев 24, 2006 11:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
setoy написа:
И с какъв хардуер точно го мъчиш? Щото реалния COM работи с нива + и - 12 V,а при виртуалния са под 5....ако не греша. Мразя комп без RS-и :D

1. Грешиш - ако беше 5в нямаше да се води преходник :P

2. Може и да си прав, защото RS232 стандартът, ако помня добре , а мисля че е така дефинираше валидни нива от 5 до 12в (+/-).

Пет Фев 24, 2006 3:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Както каза дедо, проблема ти е софтуерен. Конвертора по правило изкарва "по-добри" нива от стандартния порт на компютър. Т.е. по "яки" - по добри хамали са.

Проблема е в драйверите. И честно казано не виждам какво можеш да сториш. Търси някой софтуер различен от понито който да подържа твоя хардуер и се надявай той да третира порта по универсално от понито.

Пет Фев 24, 2006 5:02 pm
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря за помоща момчета,и на мен ми минават мисли да сменя компа,ама е ново парче,с 15.4 " екран и т.н. Скоро купих програматор от USB към AVR (поддържа АТ89S52,него го ползвам чат-пат ,и още няколко други AT89xx,и куп AVR-и) ,ама не съм видял ,че този дето най го ползвам(AT89S8252) го няма в списъка на поддържаните IS .Писах на производителя-хората казаха"Sorry" ,на едните били 3 бита за не знам какво си,а на другите силициеви измишлявици (AVR) и s52 били 4 бита! Чак ми идват луди мисли да си напиша soft за s52 ,които после да програмира AT89s8252 както и AT89C2051, че с него работя-той пък е с паралелно програмиране -голяма боза... :roll:

Пет Фев 24, 2006 10:05 pm
Профил ICQ

Мнение 
Някъде във форума бе писано за тези виртуални портове.
Проблемът е , че са на различни адреси - и НЯМА начин да се направят
като нормалните. (И за COM и за LPT)
Ако програматорчето разбира от тях - няма проблеми. Но най-често то си
търси стандартните 3F8, 2F8, 3E8, 2E8...
Та от там е проблема - нивата са си перфектни.

Пет Фев 24, 2006 10:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Някъде във форума бе писано за тези виртуални портове.

Мда аз питах именно за това .. преди седмица се бях навил да копувам лаптоп ... и после се отказах именно поради липсата на LPT и COM ... :evil:

Пет Фев 24, 2006 10:55 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
всеки доктор трябва от време на време да става пациент, за да вижда нещата от друг ъгъл

по същата причина, всеки програмист от време на време трябва да си прави програматор.
значително разширява мирогледа и намалява количеството на тъпите въпроси по форумите.

нямам предвид теб, просто разсъждавам.
ако се чувстваш уверен, не чакай - почвай да си пишеш програматор. много неща ще научиш - как се дупчат чипове, как се работи с USB, как се конвертират нива, как се работи с API-та в win.

само времето за гледане на филми е загубено

Пет Фев 24, 2006 11:00 pm
Профил

Мнение 
Дедоборе ,да ти кажа правил съм програматор преди 20 години , със CM600 за EPROM 2716 ,че и за още 2708 дето са с 3 захранващи напрежения на кит (едноплатков компютър му викахме) -програмата се пише в машинен код-Тогава PC Правец8 беше блян . Ама нали няма да откриваме топлата вода...

BrainStorm , има лап-топи и то нови ,които си имат COM и LPT ,ама по рядко се срещат.Когато купих моя преди 2-3 седмици ,го гледах като индианец,къде е капачето под което са скрити въпросните портове!

Съб Фев 25, 2006 12:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ооохххх... 2708 :? по-кошмарен чип надали ще се появи вече. че и руснаците му правеха копие, което или не се програмираше или не се триеше. 30 мин печене не му стигаше на този чип да забрави всичко. това май беше преди повече от 20 години?

добре де - преди да си запретнал ръкави, намере още няколко модела USB<->232 преходници. има поне 3 чипа, които го правят и те се различават функционално. може да тръгне с някой от тях. понито не го ползвам и нямам практически наблюдения как работи.

гугъла нищо ли не знае?

Съб Фев 25, 2006 1:22 am
Профил
Ранг: Напреднал

Мнение 
Абе Митко що не си работеше със стария лаптоп я какъв хубав беше е 386 ама си имаше и компорт и принтер. я погледни има ли новия PCMCIA дупка или направо купи от комет FT245 идваш на гости и правим USB->LPT после малко софт ще драснем а може и някой от форума да помага

Съб Фев 25, 2006 3:54 am
Профил ICQ

Мнение 
Абе Митко що не си работеше със стария лаптоп я какъв хубав беше е 386 ама си имаше и компорт и принтер. я погледни има ли новия PCMCIA дупка или направо купи от комет FT245 идваш на гости и правим USB->LPT после малко софт ще драснем а може и някой от форума да помага

Съб Фев 25, 2006 4:13 am
Профил ICQ

Мнение 
Дъртия комп си беше 120 Mhz Pentium на Compaq, и това е машината дето най много работа е свършила... Сега като искам да прехвърля файл от единия на другия -- нямат допирни точки /единия с флопи ,LPT ,COM -другия DVD ,USB,LAN -голям кеф/// Има си "дупка" за PCMCIA ,ама луди пари искат(~80 $) за карта към LPT

Съб Фев 25, 2006 9:33 am
Профил ICQ

Мнение 
ми трябва да ти намерим един модул PCMCIA може и скапан (трябва ни да му ползваме само кутийката и куплунга другото е малко логика и регистърчета ) а IrDA има ли компа щото може и през там да се опита нещо

Съб Фев 25, 2006 12:46 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща