Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Проблем с обхвата на RFID четец 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Проблем с обхвата на RFID четец
itso.t написа:
Докато не се разбере, дали проблемът идва от захранване с големи пулсации или от излъчването на боклука 34063, борбата ще е тегава...

По-конкретно - захрани схемата от външно захранване или линеен стабилизатор. Сложи сходен като сегашния товар на DC-DC. Така ще се види дали са пулсации или излъчване на нещо - писти, дросели или нещо друго...

Чет Юли 07, 2016 1:44 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Ами, нещата станаха.
След поставяне на Low ESR кондензатор, обхватът се подобри, а след добавяне на керамичен от 10nF, устройството заработи съвсем нормално. Оставил съм по платката място за още няколко кондензатора, така че ще сложа и 1nF за всеки случай. Това, което ми прави впечатление е, че вчера Моторолата леко загряваше, докато днес това го няма. Изглежда, че козата си иска пръч...
Благодаря за помощта. Сега ще го оставя за тестване и да видим дали няма да подготви някоя друга изненада. Но към момента индикациите са положителни - всичко действа.

Чет Юли 07, 2016 1:53 pm
Профил WWW

Иска да, обикновенно така става. Дори и при 34 khz импулсното си е импулсно, фронтовете са стръмни а нормалният електролитен има високо ESR, рам ти с еполучава реално втора индуктивност, става сериен трептящ кръг, отделно заради по-високото ESR не може и като кондензатор да работи както трябва. Дори и тези с ниско ESR са все така с достатъчно висока индуктинвост, за да се справиш с високочестотните съставки, т.е. за да ги отфилтрираш се иска високочестотен кондензатор, например керамичен. Отделно че и самите керамични не са подходящи за много високи честоти, защото SMD керамичните не са като нормалните керамични баш, но за твоят случай са достатъчни. Слагаш еидн малък еидн голям за да покриеш по-добре спектъра, и ако в изхода сложиш и едно феритче нещата заспиват.

Чет Юли 07, 2016 2:17 pm
Профил

Забелязвам нещо странно(поне за мен). Изходното напрежение доста зависи от входното. Предположението ми е, че антената на четеца влиза във взаимодействие с дросела на захранването. За такова нещо има ли спасение(освен замяна на цялото захранване, разбира се). Най-стабилно работи при входно напрежение от 9V. При 12V изходното нараства до 5,6V. Дали един ценер за 5,1V, поставен на изхода, ще отреже пиковете или да очаквам изненада?

Нед Юли 10, 2016 3:38 pm
Профил WWW

Това не е много нормално, по скоро неподходящо подрбана индуктивност.

Нед Юли 10, 2016 5:04 pm
Профил

Има една закономерност: До 12V входно напрежение, се получава този ефект. Оттам нагоре, каквото и да се подава, напрежението не мърда. Работи стабилно. Проблемът е, че искам да сваля тази граница на 9V.

Нед Юли 10, 2016 7:27 pm
Профил WWW
Аватар

По-ниско напрежение --> по-голям ток през дросела --> насищане на дросела?

Нед Юли 10, 2016 8:07 pm
Профил

Абе тоя дросел от самото начало е подозрителен,а освен всичко друго в един от пдф-те имаше грешка в изчислението му, нямам спомен в чий, аз май използвах този на ti. Сметни си пак дросела както и виж дали не влизаш в огтаничение по ток или да насищаш дросела, което със сигурност ще доведе до ограничение.

Нед Юли 10, 2016 9:23 pm
Профил

От калкулатора, който имам, дроселът се дава с много по-малка стойност. Но пиковете са над възможностите му. Там може би кляка. Сложих друг тип индуктивност. Няма промяна.

Нед Юли 10, 2016 11:48 pm
Профил WWW

Сложи една крушка на мястото на дросела

Пон Юли 11, 2016 12:40 am
Профил

E1 написа:
Забелязвам нещо странно(поне за мен). Изходното напрежение доста зависи от входното. Предположението ми е, че антената на четеца влиза във взаимодействие с дросела на захранването. За такова нещо има ли спасение(освен замяна на цялото захранване, разбира се). Най-стабилно работи при входно напрежение от 9V. При 12V изходното нараства до 5,6V. Дали един ценер за 5,1V, поставен на изхода, ще отреже пиковете или да очаквам изненада?

Аз не съм наи големия експрет по SPS ама знам това онова ,ама кате гледма какво си написал за намерението ти да фикснаеш проблема ти с ценер ..... на погрешен път си .
Тоя чип е от зората на SPS , как пък от 100 п.... баш х... набара.... тоя транзистор вътре е бълен боклук отделно зависи кои е сковал ИЦто и т.н и т.н
Това дърво е голяма мъка да го накараш да работи в голям диапазон на напрежението - просто толкова си може.
Пишат го че уж е за ампери нещо ама не е ... от това дет аз съм парвил с това неиде 200мА са му макса.

Ако можеш да го редизаинеш - това е фикса на проблема ти .

Пон Юли 11, 2016 9:02 pm
Профил

Е, той колегата едва ли ползва и 200ма, явно има доста проблеми. Единият може да са близките честоти на двете подсистеми. Що не пробваш да свалиш стабилизатора от 40 на 4 кхц?

Пон Юли 11, 2016 9:18 pm
Профил

Аз си мисля ако изнесе на страни дроселчето и всичко ще е наред. Имам един IRFD не е правен от мен и хваща на близо 20 см. Играл съм си с него и като му хакна 2 карти или бобина и карта не бачка. Ебавал съм се всякак с него, много мрази други индуктивности.

Пон Юли 11, 2016 10:58 pm
Профил

Той колегата вече няма проблем с обхвата, проблема му остана зоната на регулиране.

Вто Юли 12, 2016 12:43 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Като се спомена за кондензатор "Low ESR" имаме ли достатъчно стабилно задържане на параметрите му с течение на времето?
Примерно от популярните магазини в София или БГ ако се вземе кой да е такъв LESR след 2 г. всичко ОК ли е?
Понеже по документация всички кондензатори маркови и не до там изглеждат като сиамски близнаци.... :? =;

Вто Юли 12, 2016 6:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща