Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Проблем с обхвата на RFID четец 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Проблем с обхвата на RFID четец
Без диода:

Прикачени файлове:
Clipboard02.png
Clipboard02.png [ 35.37 KiB | Прегледано 5220 пъти ]

Чет Юли 07, 2016 12:04 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

:)
Това ти е от токовият ограничител. Няма от какво друго да е. Намали R100

Чет Юли 07, 2016 12:10 am
Профил

Първо ще сменя и двата електролита с Low ESR. Намерих по-новата версия на схемата и там вече е написано, че са такива. Стига да намеря, че тук с компонентите е...

Чет Юли 07, 2016 12:22 am
Профил WWW

Ами той тоя работеше малко по странно, токовото управление не е баш токово, то променя тока на заряд на тайминг кондензатора, ако закачиш скопа на него и не виждаш точно триъгълник а два триъгълника, единият по полегат преминаваш в такъв с по стръмен фронт занчи влизаш в токоограничение. Въпроса е че токоограниченито ти е доста голямо, около 1.5 А ако не се бъркам, докато дросела ти е със сатурация доста под ампер, аз не бих разчитал на повече от 400 мА.
И от тук другият въпрос, ако сега е натоварено не се зане дали успява да стаблизира.
Отделно стандартен кондензатор там няма да работи добре, честотата не е тлкова ниска, пробвай да запоиш нещо по-високочестотно, може да опиташ с тантал.

Чет Юли 07, 2016 12:22 am
Профил

Стига да намеря нещо... За всичко "по-така" чакам доставка от София - 7-10 дни, в местния "Комет"... На тази схема си пише LESR, а на предходната нямаше. Изобщо не се сетих за тази подробност, пък.

Прикачени файлове:
Clipboard03.png
Clipboard03.png [ 32.29 KiB | Прегледано 5212 пъти ]

Последна промяна E1 на Чет Юли 07, 2016 12:33 am, променена общо 1 път

Чет Юли 07, 2016 12:26 am
Профил WWW

Белград, толкова ли е зле?

Чет Юли 07, 2016 12:32 am
Профил

Толкова, че като им се ядосам(познаваме се с всички доставчици) и ги заплашвам, че ще отворя мой магазин. Около Нова година така ме забавиха с едни 10000 светодиода, че за малко да си правя супа от тях - закъсняха "само" с 2 месеца. Иначе, има "Комет" и тук. Но водят политика на онлайн пазаруване - не държат наличности на склад, а внасят по заявка от центаралата в София. Изобщо...

Чет Юли 07, 2016 12:34 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран

За твое съжаление няма да постигнеш стабилен резултат с класическата лека схема на този импулсен. Може да го постигнеш с леко приближение след слагане на разни дросели и големи кондензатори, но нещата ще станат толкова грозни, че няма да искаш да погледнеш платката. .... Това от личен опит, не от аналитична страст го казвам.

Този чип четец е много добър наистина. Чувствителни входни стъпала и т.н. И там някъде пише, че пулсациите по захранването не трябва да превишават ... не помня колко миливолта. Това с този импулсен трудно ще постигнеш. И като втори проблем е близката честота на която осцилира.

Като резулта от горните две неща - входните стъпала започват да регистрират множество фалшиви детектвания на уж полезен сигнал в полето на антената и всичко се скапва драстично.

Или сложи линеен стабилизатор и няма да имаш никога проблеми, както е било преди... или импулсен с честота поне 250kHz и нагоре.
Ако искаш да намалиш греенето на линейния, управлявай чипа импулсно. Примерно пускаш полето за кратко, после гасиш и т.н. Ефекта е голям, но ако някой реши да държи карта в полето постоянно вече ти ще решиш дали да го накъсваш. Иначе чакаш да се извади картата от полето и отново започваш да го накъсваш. А може така да си го направил и в момента.

Чет Юли 07, 2016 1:54 am
Профил

Абе не е неяъзможно и с този да стане. Кондензатор за проба извади от някое старо дъно. Сложи и керамични, ако това не оправя нещата не го мъчи повече. Ако има къде сложи и дросел.

Чет Юли 07, 2016 8:08 am
Профил
Аватар

Докато не се разбере, дали проблемът идва от захранване с големи пулсации или от излъчването на боклука 34063, борбата ще е тегава...

Чет Юли 07, 2016 9:42 am
Профил
Аватар

Хайде сега, боклук... Едно време 34063 си беше най-достъпното и евтино решение. Изкопах схемата. При мен дросела e 100uH (SD75), а кондензатора е 220uF тантал, но схемата стабилизира на 5,5V, а след това има LDO на 5,0V.

Чет Юли 07, 2016 10:07 am
Профил

Много са ми забутани проектиет от преди 2000-та но с това съм хранил доста прецизни и нискошумящи усилватели, с 34063 правех и + и -, нямам спомен да съм слагал LDO-та, може би съм имал филтри след изправителя. Иначе аз по импулсните по дифолт ръчкам тантали от край време освен ако няма някакви поспецифични съображения.

Чет Юли 07, 2016 10:24 am
Профил

За да няма недоразумения и обидени... твърдя съвсем друго нещо, че комбинацията EM4095 + 34063 е доста проблемна. Който не е правил тази комбинация няма как да го знае. След достатъчно загрозяване на схемата може и да се получи, но вече се губи първоначалния смисъл.
Перфектен резултат се получава с линеен стабилизатор или с импулсен но на много по-високи честоти.

Чет Юли 07, 2016 12:22 pm
Профил

Значи че схемата не е най-добрият избор не е, много е важно как е опроводено, не толквоа опроводяването а плейсмънта. Възможно е да се получи, не знам какво наричаш загрозяване, няколко SMD дросела и още 1-2 кондензатора ако са загрозяване може и така да е, също варианта на Lео с LDO не е лош. С който и да е друг чип подхода следва да е същият, ако е DC/DC и на 1 Mhz да е пак си е хубаво да има дросели, аз не мога да разбера какво се пестят тия дросели, пред мен стои платка в която храня прости ледове и съм наслагал дросел на всеки изход както и такъв на процесора. както се казва връзваш си кучето за да е мирно селото .. като казвам дросели имам в предвид ferrite beads. Не съм виждал топология на платката както и пълна схема, възможно е дори подходящо подбран кондензатор на правилното място да реши проблема. Все пак тънкоста на тоя занаят не е да праивм устройства които се хранят от лабораторни захранвания за по 2000 еуро, ако беше така сигурно HP щяха да са много щастливи и нямаше да зарязват хубавите си девизии, но уви не е. Може да се реши, дори сега като се заговорихме се сещам, че преди мноооого години правих RFID четец за една от нашите системи по онова време и започвам да си мисля, че го храних точно с този 34063 тогава това беше най-евтиното и достъпно решение. Като знам, че съм го изпозлвал в много други проекти, нищо чудно и там да съм го използвал, трябва да ровя, но тогава изпозлвах или това или 384х за по-големите захранвания.
Хубаво е да се разбере къде точно е проблема, най-вероятно са пулсации.ю
п.с. // то май попа се връзваше а кучето беше за друго но ... все тая :)

Чет Юли 07, 2016 12:57 pm
Профил
Аватар

Споменах 34063 в минало време (трябва да има 7-8 г. откакто съм го пенсионирал). Сега бех сложил MCP16331 или нещо подобно.

Е1, май дросела ти е с изводи. Що не пробваш да го огънеш насом-натам, да видим има ли разлика. За спешни доставки София-Белград, може да ползваш приятел в София и пратка по шофьора на автобуса. Все пак става въпрос за малко пакетче, не за куфар с бомби... :)

Чет Юли 07, 2016 1:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща