|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Налегна ме криптовирус
И това е нещо което не трябва да се пренебрегва. Интересният въпрос е, кой носи отговорност при загуба на данни или при злоупотреба на тях? В това отношение съм напълно съгласен с Даниел. Сторидж с мирър, редовни бекъпи и копие върху отдалечено устройство(а).
|
| Пет Юли 01, 2016 4:18 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Даа, крадците които ще ти гепят данните не влизат през нощта с взлом, а влизат през деня в официални костюми и със заповеди в ръка...
|
| Пет Юли 01, 2016 4:32 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Чакай сега, за любителски цели всеки може да си прави както иска бекъп и да си мисли че е защитен. Точно за фирмени данни говорим - предполагам че не го казваш сериозно да пуснеш у вас бекъп на служебните си данни? Имам предвид дори когато си собственик на данните (разбирай - на фирмата), ако си служител съвсем няма да отварям дума. Простото правило е че когато става дума "за сериозна работа за много пари" се прави бекъп за сериозни пари - freenas, owncloud и подобни са извън играта. Има два варианта: - ако си достатъчно "голям" имаш пари да си направиш собствени data центрове - ако не си имаш само един избор (ако държиш да получиш качествена услуга) - плащаш на някой който има... В БГ се често се ползва технологията "сървърно" - имитация която си поставя същите цели, ама какво постига е друг въпрос. Ако говорим за риска от изтичане на данни пак е несериозно: - ако си пуснал бекъп у вас циглето дето е влязло да търси 5 грама злато има достъп до дисковете ти - данните пак минават през интернет - риска е голям ако посрещащата страна (сървър-мазе-1) има ключовете и декриптира - горното логично води до мисълта че бекъпа ще ги пише криптирани - а тия всичките водят до извода че данните трябва да се криптират "при източника" и извън него никой да не знае ключовете - е, честито, това е стратегията която предлагат нормални бекъп провайдъри - никой не иска от теб да им даваш ключовете, съответно като ти потрябва нещо те ти го връщат в криптиран вид и ти се оправяш (загубиш ли ключ/парола и те не могат да ти помогнат) За да има някаква практическа полза от тая дискусия, ще кажа как процедирам за лични (любителски) неща: - дропбокс или друга clould storage услуга (текущата ми гарантира че не праща нагоре ключове или декриптирани данни) - не разчитам на тях да ми осигурят недостъпност на данните (въпреки че както казах текущите го гарантират) - разчитам на локално криптиране преди качване - в момента ползвам леко модифицирано cryptsync инструментче (има му сорсовете за търсачите на задни вратички) - този инструмент синхронизира две локални (или шернати, няма значение за него) папки като прави криптиране и компресиране на данните докато прехвърля от едната в другата За пример - папка "work" съдържа чувствителни данни в явен вид, cryptsync обработва (компресира и криптира) и качва в "\Dropbox\work" криптирани копия на файловете - на сървърите на дропбокс се качват криптирани файлове, и да ги гледат няма да ги разберат. Това което обсъждате с псевдо-бекъп как ви гарантира нещо? Като се скапят нещата и "администратора" не може/не иска да помогне какво правим? Молим го да не напуска и да ходи другаде понеже само той знае паролата? Вдигаме му двойно заплатата за да остане щото без него нямаме как да си извадим бекъпа? Цялото това нещо е несериозно и има някакъв шанс за живот в една единствена ситуация - когато собственика на данните, администратора който поддържа бекъпа, човека който се грижи за физическата сигурност на техниката и т.н. са едно и също лице. Т.е. one-man-show, едноличен търговец, freelancer, или каквото друго име му намерите. Само че за сериозна работа това са не просто отделни хора, ами различно отдели, хора ръководени от различни началници, с различни интереси - писачите искат максимален достъп и удобство, IT-то иска да не пипа много, сигурността иска да не дава на никого нищо, шефовете не знаят какво искат и т.н.
|
| Съб Юли 02, 2016 12:52 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Това е чудесно, но обхваща само един от споменатите казуси - изтичане на информация. Как седи въпроса с втория - загуба на данни? Ще протестираш с аргумента "ама аз ви платих $23"? Това по какъв начин ще помогне за възстановяване на данните? Съдебни ала-бала, ще компенсират месеците труд? Далече съм от мисълта че самоделното решение ще гарантира на 100% възможността от фалове, но може да се направи достатъчно надеждно.
|
| Съб Юли 02, 2016 3:22 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
по-добре в къщи от колкото никъде 
|
| Съб Юли 02, 2016 4:46 pm |
|
 |
|
gicho
|
Интересна теза, поставяща под въпрос цялата електронна търговия, т.е. дали договорни отношения, удостоверени с фактура за закупена услуга, имат юридическа стойност. Има резон в съмненията ти, макар и в общите условия да е разписано кое и как се случва. Edit: доколкото разбирам твърдението е че "домашният" бекъп е по-удобен за достъп при евентуален срив. Да, така изглежда, макар че не виждам какво му е неудобното да си изтегля документа на телефона или на друго ПЦ, без да трябва дори да ставам от бюрото?
|
| Съб Юли 02, 2016 6:48 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ами, да кажем че не страдам от параноя, но се старая и да поглеждам над розовите очила. Вече съм позагърбил тинейджърските години и съм разбрал някои прости нещица от типа - как разбираш, че от автомонтьорът при който си занесъл автомобила си на поправка, не става нищо? Обикновено човек отива все при препоръчани специалисти. Никой не ходи при такива с три леви ръце. Е, същото е и с въпросната услуга. Как ще разбереш че е кофти? Домашната ще е такава каквато я направиш. Може да е по-лоша, може да е сравнима с профи решенията. Винаги има риск, като пишман админ, да си оставил голяма порта с надпис "ела ме хакни", ама и големите не са защитени от издънки. Пише за тях ежедневно. Или ако не пише, се разбира по косвени начини, от типа "за повишаване на сигурността, моля сменете си паролата с нова". Не разбрах, ако имам самоделен хостинг, защо да не мога да имам достъп да данните си от произволно място, включващо телефона и таблета? Както и да е. Целта на постовете ми не е да се заяждам или да демонстрирам знания, а да се разгледа въпроса от различните му страни. Не изключвам възможността и да не съм прав или да греша в разсъжденията си.
|
| Съб Юли 02, 2016 7:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Лаишки въпрос:
Ако си купите 5 флашки и всяка неделя пълните една от тях това професионално ли е?
|
| Съб Юли 02, 2016 7:41 pm |
|
 |
|
itso.t
|
 Re: Лаишки въпрос:
За какъв период на съхранение говорим? 
|
| Съб Юли 02, 2016 8:49 pm |
|
 |
|
syscop
|
Ако можеш да гарантираш, че някой заблуден електрон няма да обърне някой бит и флашката да стане неизползваема - професионално е. Инaче не е 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Съб Юли 02, 2016 9:24 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Mейнстрийм флашките са супер НЕнадеждни - стават само да пренесеш данни от едно място на друго. Флаш-картите са едно ниво по-надеждни. SSD-тата са още едно ниво нагоре и накрая HDD.
|
| Съб Юли 02, 2016 9:46 pm |
|
 |
|
gicho
|
То всичко може, но не виждам къде ще излезе сметката ако инвестирам няколко седмици да глася бекъпи, вместо да си върша работата? Определено ми изглежда по изгодно да платя на "професионалисти". Да не говорим за цената на качествен хардуер. А за това как се тества - защо не по същият начин както и домашния? Какво значи да го тестваш - не е необходимо да си халосваш диска с чук за да провериш дали можеш да изтеглиш данните обратно. Ако услугата ти позволява да извадиш произволна версия от година назад, пробваш с няколко версии и виждаш дали са верните - какво повече? [url]може да е сравнима с профи решенията[/url] Може, ако инвестицията от време и пари са сериозни. Ако стигнеш до варианта да си наемеш администратор да се грижи за тези неща вече си много назад откъм разходи. Както вече спомена, то и колите може да си правим сами - не че няма да се справим, ама инвестициите в инструменти и времето не се връзва.
|
| Нед Юли 03, 2016 1:50 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Голям спор настана, а хората отдавна са го измислили. Дейта център ти трябва ако бекъпваш.хиляди терабайти. На нас бекъпа ни е под 1Тб, основният се прави върху НАС в 5.0 вторичен на лентово което го скипнайме от известно време и отделен върху ремот сървър който е колокиран във външен дата център. Връзката до там е през vpn но данните не ги криптираме. Това е стандартна практика, ако не се скипва лентовото, и си криптираш данните нямаш проблеми. Въпроса обаче е как да пазиш работните данни. Това което Дедо описва е ок, чудя се как да го реализирам на работните НАС-ове. А за сисадмина, има смисъл но и там има разлика от сисадмин до сисадмин, та и плащането на заплата нищо не значи.
|
| Нед Юли 03, 2016 11:22 am |
|
 |
|
itso.t
|
Сметката е индивидуална. Едни намират за важно едно, други, неща различно. Облачните услуги имат и друго предимство - няма интернет, нямаш данни. А хардуерът поевтинява с всеки изминал ден и не е толкова интересен. За автомобилите друго споменах, а то се отнасяше и за услугите витаещи в облаците... По-точно - как разбираш че данните ти ги няма в "облака"? Прочиташ го в рекламна диплянка, приятел те информира или... по гадния начин?  Не за друго, ами в брошурите никой не се хвали с проблемите си.
|
| Нед Юли 03, 2016 11:44 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Облачните истории са вариант за шерване на данни, далеч съм от идетя а да пазя бекъп на нещо различно от телефона, но пък бекъпа на снимките върши добра работа, реално аз вече използвам само google photos изобщо не се мъча да ги търся в телефона.
|
| Нед Юли 03, 2016 12:03 pm |
|
|