|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:31 pm
| Автор |
Съобщение |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Налегна ме криптовирус
Много от тези гадини налазват само потребители от определени страни. Някои даже проверявали какъв антивирус имаш преди да се стартитат.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Пон Юни 27, 2016 9:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
да разбирам ли, че (почти) всички варианти сменят имената на файловете? интересува ме, за да преценя дали моята защитна стратегия (файлов бекъп) все още свърши работа
|
| Вто Юни 28, 2016 9:49 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Че защо да не върши? Ако имаш скорошен бекъп, би могъл с голяма достоверност да откриеш имената на файловете по техния размер, атрибути и т.н.
|
| Вто Юни 28, 2016 9:59 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
правят се автоматично няколко инкрементални бекъпа с rsync на различен интервал от време, операцията изтриване е забранена в приемащата страна. има и един демон, който праща мейл, ако има нашествие от нови файлове за 5мин и откача самба шеровете, надявам се да свърши работа при настъпен мотика. барнах и малко самбата, функциите за модификация на файл с различни времеви атрибути от сегашно време пращат сигнал на демона.
отделно на 15 дена се прави и пълен дъмп.
бекъпа би трябвало да спаси в ситуация, при която криптирания файл е нов (друго име и/или атрибути). второто трябва да хване напаст от нови криптирани файлове за 5мин. третото би трябвало да хване подозрителна операция, при която вируса се опитва да запише нов файл като стар с две стари тайм-стампи. в нормална работа не се случва (поне за 2 години работа това не е светвало). даже се учудих, че в самбата емулират напълно тази М$ дупка.
малко е брутално, но и самия вирус е брутален. пък и когато я мислехме защитната стратегия, дисковете бяха достатъчно евтини, че да прежалим няколко терабайта, които само правят вятър и топлина, но биха свършили работа, ако "жегата дойде". надявам се всичко това да не се случи никога.
|
| Вто Юни 28, 2016 10:41 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Ако сървъра ти прави автоматични снапшоти - боли те **** дали сменя имената или не
|
| Вто Юни 28, 2016 4:07 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Ами боли те ... Криптошитовете се изхитриха и ресетват всс базата ...
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Вто Юни 28, 2016 9:36 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
А около темата - изстрадалите колеги могат ли да препоръчат антивирус който да се държи добре? Щото аз ползвам някакъв, но може просто да не съм бил атакуван. Отделно редовното обновяване на Вин7/10 дава ли някаква гаранция?
|
| Сря Юни 29, 2016 8:40 am |
|
 |
|
syscop
|
За последните 10-15 години ползвам xp и 7. Антивирусът е на ms - ms security essentials, преди него - без. Вирус отдавна не съм виждал  . И сега единият компютър е с xp и няма антивирусна програма.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Юни 29, 2016 9:10 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Най-добрите (според мен) са Kaspersky и ESET. Препоръчвам на всички да си купят една от тези двете! За единична покупка може да изглежда скъпо (пак си струва), но ако имате фирма с голям брой компютри и прибавите към бройката всички домашни компютри на роднини и приятели можете да се договорите за драстично по-ниски цени.
Аз лично ползвам ESET.
|
| Сря Юни 29, 2016 9:46 am |
|
 |
|
gicho
|
Да де, само че не знаеш дали нещо те е атакувало. И аз съм на ъпдейти и ms (легален вин 10) но не знам дали ме е гонило нещо така че не мога да твърдя че защитата работи. По мои наблюдения влизането на такива изчадия става или през e-mail, или през дупка в броузъра. Съответно може би ползването на сигурен броузър и качествена e-mail услуга (например chrome + gmail) да е достатъчно за машина, която е зад някакъв вид рутър. Колегите споменават че са имали опит с атакувани компютри - ако е имало ударени машини с еди-кой си антивирус това ще е полезна информация. Още от началните постове по тая тема ми е пределно ясно че XP е едната критична предпоставка. По разни по-стари домашни машини с XP разчитам на хрома и засега се справя (то там не се и ползва корпоративна поща). Парите за антивируса не са проблема - по- ме дразни поведението на голяма част от тях и ресурсите дето лапат. Входовете за влизане на нещо в пц-то са мрежата и removable устройства с памет. Истинската защита трябва да действа там - слагането на стик да стартира проверка, трафика през мрежата да се следи, ако не може трафика към диска да се следи. Вместо това някой продукти оставят всичко да си пише на диска и паралелно ходят да търсят дали не се е появило нещо. Може и да имат основание така да работят, но аз не го разбирам на такова ниво.
|
| Сря Юни 29, 2016 12:00 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Неминуемо има някакво забавяне от антивирусната, но при някои от тях е дразнещо, а при други - едва забележимо.
ESET е от вторите.
Kaspersky пък е №1 по комбинирани показатели (какъв % от активните заплахи хваща, false-positives и т.н.)
|
| Сря Юни 29, 2016 12:07 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
И още нещо което се сещам: големите софтуерни фирми имат споразумение с основните производители на антивирусни да се борят с пиратството. Метода за борба с приатството се изразява в това че кракове и кий-генератори които не правят нищо опасно биват категоризирани като "Potentially unwanted applications". Ако сканирането за тази категория "заплахи" е включено (по дефолт е включено) - антивирусната ги трие.
Kaspersky са извън тези споразумения, така че с нея няма да ви се губят кий-генераторите.
В ESET просто изключвате опцията и готово.
|
| Сря Юни 29, 2016 12:15 pm |
|
 |
|
syscop
|
@gicho - засега нищо не показва, че имам вируси. Според мен основен проблем е че всеки щрака без дори да прочете какво пише - за това антивирус няма  . На google продукти избягвам да ползвам - за мен са абсолютен боклук...
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Юни 29, 2016 12:16 pm |
|
 |
|
gicho
|
Решението си е твое - аз съм на противоположното мнение. Принципно нямам работа по странни сайтове, ако ми се наложи да тегля нещо съмнително го минавам през virustotal. По тоя стратегия засега съм се опазил, но никога не е късно да станеш за резил. Тази точка с вирусите е по-скоро за компютри, който не са мои но трябва да им оказвам поддръжка (роднини и приятели). @Даниел - благодаря за препоръките, ако реша да слагам ще ги имам предвид.
|
| Сря Юни 29, 2016 3:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся, на бай ви Бонго периодично се налага да се грижи за поне 10 домашни компа с Бозъ, а преди 2-3 години - доста повече. Най-добрият антивирус е в задклавиатурното устройство, но това е въпрос на знания, характер, навици и нужди. Например след няколко години изпитание премахнах антивируса на една баба за да не й бави древния комп, защото тя просто нямаше как да набута вирус, пък и да го направи - чудо голямо, тъкмо повод да ръгна Линукс.
През 2016 не съм се интересувал особено от промените в антивирусния фронт, но май не са драстични. Есет отдавна не е това което беше, на другите платени все им куца нещо, затова препоръчвам нещо без пари. Avast-а вече не е толкова нагъл с рекламите си и май пак е много добър антивирус. Avira вече не е толкова лека и все така продължава да и куца real time. Bit Defender е още по-незабележим и от Eset и сравнително толкова лек/тежък, ама няма и грам екстра за разбирачи. Хубавото на Comodo-то е, че е Internet Suite + други екстри, но си иска мощност. Panda си остава лекичка и ефикасна, но нивото на рекламите се е повишило, пък и си иска връзка с нетя. Онова, китайското 368 или к'вото беше се оказа много китайско като го пробвах, така че не съм рискувал повече. Има и други, но от мен: "That all, folks!".
|
| Сря Юни 29, 2016 7:48 pm |
|
|