Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Алгоритъм за цветна преливка .. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Алгоритъм за цветна преливка ..
Ами за съжаление трябва, аз затова съм пуснал фиксиран рефреш, 50 hz, т.е. с толкова рефрешвам цялата лента. А самите данни според параметрите от схемата. Дори и на тоя дребосък няма проблем и 300 hz да докарам.
Тия диоди са едни преместващи регистри, нищо друго, само, че първите 24 се поглъщат самият лед и след това почва да повтаря входа.
Малко пиклива работа, днес бях пуснал едната на 100% бяло и гледам почна да се ошашква или по маса или му пада захранването, а кабелите не са тънки, верно че нямам букса и са набутани калайдисани жички, ама... явно нивата са близки, ако имаш 5м ленъа не знам как ще са последните.

Пон Юни 27, 2016 3:06 am
Профил
Аватар

Демек винаги трябва да знаеш колко ти е голяма лентата.

Пон Юни 27, 2016 5:39 am
Профил

В общи линии да, ако управляваш цялата в един цвят може да рефрешваш примерно 300 леда което са ти 5м но ако ще правиш бягаща светлина най-добре точно колкото е лентата.

Пон Юни 27, 2016 7:23 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

ТоНи - поздрави за музикалния съпровод. Любэ "Там за туманами"...

Та, малко по темата. Тъй като наскоро разглеждах едни такива ленти, имам едно интересно наблюдение. Има едни отделни пиксели изградени "по единично" на базата на същия чип. Хубаво де, но не е баш същия. Защото регистъра за G и B са разместени на обратно :D :D :D С други думи, ако ще рисуваш изображение (което си е напълно възможно - Джой стейшън фасадата е така направена) трябва да имаш предвид и това разместване в регистрите на някои производители. Но ако е само за ефекти от показания тип, не мисля че ще е проблем.

П.С.: Получило се е добре.

Пон Юни 27, 2016 11:44 am
Профил

Ами ти ако загледа структурата имам две структури за цвят, едната е на буфера към ленатта и там е GRB а другата е нормалната, RGB, но това е въпрос на данни, еиднственият недостатък е че не можеш директно да копираш едната структура в другата с memcpy примерно, но .. голяма работа :)

Пон Юни 27, 2016 12:06 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Toni, едно време правех нещо подобно - беше за mood light процессинг..
ама имаше и обратна връзка, щото си има цяла наука(псевдо наука) кой цвят как въздейства психиката..., пък без обратна връзка това дето го смяташ не е това дето свети от лед панела, както някой по-рано каза зависи от околно осветление, други цветове като фон, и т.н. и т.н.

ти подобно нещо ли правиш?
П.С. имах в предвид то ва дето го смяташ си е това дето ще светне, ама не е това дето се усеща като седнеш пред панела.

Пон Юни 27, 2016 12:13 pm
Профил

Не не правя това, не по този проект но по друг имаме нещо което не му трябва никаква обратна връзка, свети и показва точно каквото му е зададено, мерено с колориметър, не виждам как светенето се влияе от околната среда, по скоро никак, какво се получава е друг въпрос, но то си свети винаги предвидимо. Другото не ни е било никога в задачите, а сега още по малко. Това е осветленеи на една машина, святка да и се радват хората. Дълго време се изпозлваха едноцветни ленти, но промяната на цвета е бавен и скъп процес, с адресируемата е въпрос на настройка. Това е основната цел, отделно позволява по-интересни ефекти и т.н. но наука няма. Обаче има дизайнери които казват искам това да е те такъв цвят, изваден от палитрата на фотошоп или корел, и за да няма едно мислене и чудено сега какд а го докарам гледам RGB кода да съответства на това кеото се вижда на монитора, гамата с която компенсирам е 1.6.

Пон Юни 27, 2016 12:21 pm
Профил
Ранг: Почетен член

ToHu написа:
... RGB кода да съответства на това кеото се вижда на монитора, гамата с която компенсирам е 1.6.

Това може да стане само ако монитора е калибриран, а 99.99% от мониторите по света не са. Дори сред хората в гилдията (тези които се занимават с предпечат или професионална обработка на изображения) над 95% от мониторите им не са калибрирани!

Калибрирането (въпреки че се нарича "калибриране на монитор") всъщност е настройване на корекции в Windows-а такива че минитора да показва верни цветове. Личи си отдалеч на кого системата му е калибрирана по залепените копчета за настройка на яркост и контраст на дисплея :) ;)

Пон Юни 27, 2016 12:37 pm
Профил

Забравих да спомена в предния пост за компонента Hue:

той в същността си е един ъгъл на цветовата диаграма като на 0 градуса съответства червено, 60 градуса - жълто, 120 градуса - зелено и т.н. Когато смяташ параметрите на преливката трябва да имаш предвид това! Ако разликата между началния и крайния ъгъл е близка до 180 градуса - можеш да си избираш в коя посока да стане преливката, но ако разликата е значително по-малка от 180 градуса - тогава е логично да се избере по-късия път. Естествено всяко излизане от диапазона [0 - 360) трябва да се корегира, така че да се влезе в него.

За другите два параметъра (Saturation и Lightness) няма такава особеност.

Пон Юни 27, 2016 12:48 pm
Профил

За мониторите калибрирани са, или поне се предполага :) в едното студио се правят вкл.и малки продукции въпреки, че май са заети основно с нашите неща, те колегите които имаха такива мераци си направиха отделна фирма, както и да е, ясно е с калибрацията но така или иначе не се гони калибриране като с колориметър, иначе при нас за проекта който ти казвам точно контролера се калибрираше, далеч съм от това. Трябва оранжевото да е оранжево, жълтото жълто, е имах скоро такъв проблем, абе това жълто много лимонено, виж тук е по патешко ... и една борба с чужда контролер, няма корекции, няма нищо, става с 10 опит му докарваш цвета. Аз тогава с ехвнаах и написах драйвер за тая лента просто да видя какъв им е токова зора, никакъв, поисках им RGB на цвета който искат, сложих го и те ти на патешко. От тогава не съм го борил, не ми беше интересно, но има нов захранващ модул, в него пък съм вкарал и контролер, и понеже хищника зает с по интересни задачки, а и май на море взех та го драснах, и без това да пиша пълно задание щеше да отнеме същото време :)
Та това е целта, не да правя светодиодна стена, както казах такава правих преди години, сега като се замисля не е невъзможно да се направи и с такава лента но едва ли има смисъл.

Пон Юни 27, 2016 1:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2