Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Едно импулсно боря .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Едно импулсно боря ....
ама КПД-то ми иде ниско .... е какво става

http:\\eldevice.net\upload\wave_1.jpg

доста генерации и голям отскок, отскока ще го сборя с по читав траф, но идея как да преборим тея генерации ...не изглежда идеално зле ... но ..... не е и това което трябва да бъде :). Мъчих каквото се сетих но не помага ... няма даоткажа някоя друга идейка ..... , за информация това е обратен преобразувател с трансформатор, комутирам с IRF530.

То аз мисля и за вариант с прав, че не искам смущения а този има 1 мм междина въздушна и щъ не щъ ще има смущения ... а правия и по добре се държи, но въпросът ми е за момента, сега КПД варира от 60-68% което не е никак добре.

Сря Дек 01, 2004 7:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Така, без схема - трудна работа :? .

Сря Дек 01, 2004 10:28 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Каква ти е вторичната страна на трафа? Какво напрежение изкарваш?

Сря Дек 01, 2004 10:56 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами схема .. стандартно изпълнение с 3845, от изхода през 20 Ом на гейта на IRF530. От другата страна изкарвам 5 и -12, но това е с товар само на 5-те. Входното е 12. Еднополупериодно, 2х470 uF. Диода е .. хм .. ха сега де . от РС захранване 10N10S или нещо от сорта беше ... сега ще те излъжа. Честотоната компенсация е сметната за този случай, токовата обратна връзка си работи нормално .... отскока е голям, за това причната емлакото гейтово съпротивление и най вече не много добре навития траф, той може да с епромени ама с ечудя защо толкова генерации ми се получават после.

Чет Дек 02, 2004 1:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тези генерации ти се появяват задължително в режим на прекъснат ток - няма как. По тях (честотата) може да съдиш за разсеяната индуктивност и капацитета на първичната. Но не ти е оттам проблема с к.п.д.-то 100%. Можеш ли да оцениш грубо как ти 'греят' елементите? Пък тогава ще му мислим... :roll:

Чет Дек 02, 2004 10:05 am
Профил ICQ

Мнение 
Мдааатранзистора грее повечко от нужното според мен ... има един голям пик в тока, точно при отскока .. та от тоя отскок е проблема .... сега правих нов траф със секционирана намотка но нямаше особенно подобрение .... осен това намалих малко индуктивноста за проба ..и КПД-то стана още по зле .... сега пак ще го сметна .... а аз не съм мерил индуктивността разчитам на Al който дават за ферита .. ама ...не се знае какво са ми набутали :)

Чет Дек 02, 2004 12:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Я виж дали ти работи стабилно FeedBack-а. Възможно е да имаш осцилации със някоя субхармонична ( дори и при <50% duty cycle ). За проба го натовари с някакъв резистор, за който няма да ти е жал, ако го издухаш. Махни обратната връзка, намали усилването на компаратора ( малък резистор м/у входа и изхода ( pin 1 - 2 )) и подавай сигнал с един потенциометър.
Друг проблем може да е в по-големите отскоци на напрежението е дрейна при запушването на полевака. Този е 500 волтов, ама може да те изненадва. Надявам се, че си сложил демпферна верига ( R, C, Diode ) в дрейна.

Чет Дек 02, 2004 12:45 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да има таква верига, социлограмата е без, но и с таква ситуацията не емного по добра при натоварване, иначе на празен ход бива. Генерациите се оправят, но като цяло КПД остава ниско ...:( .... 65% .....продължавам с борбата ... не ми е за друго, ама грее пущината .. а не искам да грее иначе мощност бол .... ама не искам да греее :)ще го докарам ама .....

Чет Дек 02, 2004 6:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Чакай, при какво входно работиш. ако е ниско и имаш голям ток, може да грее омически транзисторът. виж на колко волта пада при отпушен транзистро. Ако е повече от 1 волт е сгрешено нещо.

Чет Дек 02, 2004 7:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
:) ами да .... глемичък е .... при 12, тока в момента е около 1.5 А, пиковия доста отива .... а номиналния при нормална работа ще е около 4 А ...... по сметки пиковия може да мине 25 ..... да омически грее .... а падът .... е сега ще те излъжа, последно не помня колко беше .. аз правих разни проблеми .. но ако погледнеш осцилограмата е около 0-та на канала... КПД-то ще мъча аз ... и утре е ден .... ще вдигна първо малко честотата да станат по малки индуктивности, че не ми се събират намотките :) ... а и забелязах насищане което не трябва да се получава, още при около 1/2 от номинлния товар ..... кой знае какъв ферит са ми пробутали ... сега го смятам за по калпав ..... то на стъкмистика взе да отива ....:) и Al сигурно не е колкто пише .....

Чет Дек 02, 2004 9:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони, интересува ли те схема 50 - 100V >> 12V 1A ? Щото ми се пие бира...

Пон Дек 06, 2004 6:56 pm
Профил ICQ

Мнение 
Хех .. абе по принцип не ... ама ако ти се пие бира .. може да ми потрябва .. знаеш ли .. то май и на мен ми се допива .......мдааааааа абе трябва ми май ....... но ако я нямаш .. не бързай .... дай да видим бирата, схемата сама ще дойде като чуе ...:)

Пон Дек 06, 2004 7:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]