Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Лампов усилвател 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Tук много мнения се изписаха, да си кажа и аз моето... :wink:

Първо, усилвателите аз лично ги деля по клас - отдолу нагоре - АБ, А+Б, А.
Ако ще правиш лампов усилвател АБ, общо взето само играчката ти е в повече, смисъл според мен - никакъв.
Друго, от лампов усилвател принципно се вадят не повече от 15-20 вата (не че не може и повече, но отиваме 'у друго село'). Принципно ламповите стъпала (пък и класа А) захранва високочувствителни колони - над 92-93dB/W/m (до над 100), при което повече от 5-10-15 вата просто не са необходими. Това, което ме плаши е изходния траф - направил ли си него, направил си кажи-речи всичко.
Ако искаш добър звук - задължително Single-ended (или както го пишат SET - single ended triode) - aко това нещо се вкара в режим, сметне и направи читаво, общо взето е 'върха на сладоледа'.
Но добро стъпало клас А може да се направи и с mosfet-и (пък и с биполяри) - на www.passlabs.com има примери...

На второ място (както казва един пич - 'свирят една идея по-зле') са стъпалата А+Б - като жив пример Quad405, 306, 606 и т.н. Слушам такъв в момента (настроен 405), и който казва, че свири 'като респром', значи не го е направил както трябва, ама хич. :wink:
Има един операционен там, дето ми вади очите, ама няма да е задълго...

Трето място - АБ с малко по-нестандартни схеми...
Последно - всички интегралки - там нещата общо взето седят така - не ти се занимава - взимаш някаква интегралка - изчиташ един дейташийт - спретваш някаква платка - тръгва от раз - това е.

И последно за захранването - як тороид (преоразмерен доста), много и добри филтрови кондензатори, принципно без стабилизация. Инпулсно в случая си е вид кощунство.

Успех!

Нед Ное 28, 2004 10:38 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Интересно мнение. Да си кажа и аз.

Автомобилите са две марки - Ролс-ройс и останалите.
Ламповите усилватели са два вида - PPP и останалите. Push-Pull ламбов усилвател е прост маркетинг - казваш, че правиш лампов усилвател, а предлагаш транзисторна схема, реализирана с лампи :wink:
Крайният трансформатор далече не определя на 100% качеството на стъпалото. Само до 90% стига. :D Наистина той е изключително важен. Заради него правят PPP схемита - има 2 пъти по-малки изисквания за индуктивността на първичната намотка. Там проблем прави индуктивността на разсейване, загубите в магнитопровода и паразитните капацитети между навивките ( не НАМОТКИТЕ ! ). Затова и не намерих свестни трафове, произведени в България. Никой не ебава да прави вит тороид с 0.25 mm лента, а с по-дебела не става.
Като им кажеш и как искаш да се секционира и си аут.
Захранването го виждам единствено като импулсно. Това мнение не се споделя от доста хора, но всеки си има право на мнение, нали?
Изходната мощност като че ли е оптимално да е 2 * 70 или 2 * 100 W за домашно ползване ( ползват се не повече от 5 - 10 ) и около 500 - 1000 W за озвучаване. Само че това май никой не го търси.

Нед Ное 28, 2004 11:00 pm
Профил ICQ

Мнение 
Хмм има доста качествени интегралки .... а какво имасх в предвид A+B .... клас А с регулиране на напрежението или ????? Защото Quad 405 си е точно клас АB, класът на работа се определя от това в акъв режим работят транзисторите, а при Quad си работят с начален ток, за крайните говоря, един от проблемите са изкривяванията при преход м-у двете рамена ... в клас А няма такъв преход, там има един транзистор отгоре и едн резистор отдолу на -, сигнала е м-у тях двата, но грее та се къса ... в клас В имаш начален ток на двете рамена, а в клас С нямаш, също така разликата е и в точката от работната характеристика, но тя си зависи от базовия ток.

Нед Ное 28, 2004 11:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цъ, клас А+Б си е, грубо казано, усилвател клас А (със сравнително малка мощност) и усилвател клас Б върху общ товар. При Quad-a класът А е горният пре-драйвер (онова PNP, дето усилва по напрежение) и това блъска към изхода през онези 47 ома от горния край на базите на крайните през диодите... А крайните са нещо между Б и С. Ей тук има малко повече инфо, обърнете внимание на постовете на widowmaker. :wink:

Пон Ное 29, 2004 2:15 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами то тоа си е клас АВ .. .добре де може и А+В .. както го напишеш .... но тук остава основния проблем на всички клас В, реходната характеристика, а специално в Quad има едно хитрина положителна обратна връзка .... и затова не си ли настроиш добре бобинките .. а и цялата схема, не само че не с еподобрява звука, ами се и влошава .....

Пон Ное 29, 2004 10:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За настройката и бобинките - задължително...
Иначе изходните 'зверове' - демек Б-то не е добре нито да е много бавно (ясно защо), нито да е много бързо (започва да 'бърка' класа А) и става манджа... :wink:
Но все пак АБ и А+Б са коренно различни неща... :wink:

Пон Ное 29, 2004 11:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе ... не съм убеден че Quad е с клас B крайно стъпало .... крайното му стъпало работи с начален ток, т.е. е клас AB. Предусилвателя е клас А, по памет де ..... с 6 mA ток на покой ако се нелъжа, ама на крайното стъпало не помня колко беше ....

Вто Ное 30, 2004 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Стига сте го хвалили тоя QUAD бре хора. Звука му не е толкова истински, колкото говорят хората. Да не говорим че гори крайни транзистори като пуканки... :evil:

Сря Дек 01, 2004 11:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Абе ... не съм убеден че Quad е с клас B крайно стъпало .... крайното му стъпало работи с начален ток, т.е. е клас AB. Предусилвателя е клас А, по памет де ..... с 6 mA ток на покой ако се нелъжа, ама на крайното стъпало не помня колко беше ....

Ами в режим на покой горният краен е запушен до дупка (ама много яко)... През долния краен тече и тока от класа А към изхода в (към 40мА нормално, за друга настройка може и повече, може и по-малко), а през самия транзистор от класа А текат още горе-долу толкова... :wink:

Predatore, крайните ти горят, щото ги слагаш бързи. И се самовъзбужда, само дето припукват веднага - преди да го усетиш. А след като го настроиш, пак ще си говорим за качеството... :wink:

Хайде да го приключваме този куад тук, че ми се струва, че все на едно място тъпчем, а? :wink:
Иначе дискусии - ей
тук и тук. :D

Сря Дек 01, 2004 10:41 pm
Профил ICQ

Мнение 
За свирене си свири добре като е настроен, не споря, а за крайното стъпало може и да греша, тая схема веднъж съм я правил преди доста време, просто за спорта, аз повече дискотечни правех ... та може и да с езаблуждавам за крайното стъпало.

Чет Дек 02, 2004 1:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз тоя QUAD не го познавам добре. Да не би да има лампички за подсветка на VU метрите, та го обсъждаме толкова надълго при ламбовите усилватели? :wink:

Чет Дек 02, 2004 12:08 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2