|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:00 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Conformal coating?
Започвам ре-дизайн на няколко дивайса, като сега се налага драстично намаляване на габарити и тегло, затова използването на кутия отпада. Ще трябва да разчитам на защита от атмосферни влиания само със заливане на платката. Обаче, има няколко смущаващи моменти: 1. Всички тези дивайси ще работат на открито 24/24 часа и 365/365 дни в продължение на 3...5 г. 2. Захранват се от соларни клетки и покритие над клетките или не трябва да има, или то трябва да е прозрачно в диапазона 300...1100 um. 3. Дивайсите трябва да подлежат на рециклиране - смяна на батерия или подмяна на счупен соларен панел. Та питането ми е за подходящи материали за целта, като всякакъв опит (+ и -) е полезен. Не от вчера заливам електроника, но до сега винаги има и кутия. Днес пробвах някакъв еднокомпонентен херметик на SOUDAL, който като изсъхне става като мека гума, но няма адхезия към платката и лесно се отлепя, т.е. чисто механично не е добър. По-добър резултат се получи с горещ силикон, като след нанасяне са изравнява с горещ въздух. Сега е във фризера за термични цикли. Някой знае ли как се държи този силикон на атмосферни условия?
|
| Вто Юни 21, 2016 5:31 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Conformal coating?
Ето този пич има проблем с горещия силикон. https://www.youtube.com/watch?v=hjAOvfk7pI8В началото всичко е било ОК, но явно след време може да създаде проблеми. Когато ти стене готов дизайна и направиш прототипите можеш ли да ги снимаш и да се похвалиш?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Юни 21, 2016 8:05 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
какъв е температурния диапазон? С това заливаме ОЛЕД дисплеи за ЕХ, -40 ... +65 и е супер прозрачно + твърдо: http://www.electrolube.com/products/pol ... yurethane/Топлото лепило няма ли да откърти компонентите когато стане студено?
|
| Вто Юни 21, 2016 8:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пичът по-скоро е избрал кофти шлаухка, а Лео ще мине без нея. Но термосиликонът се разлепва много лесно при допир със спирт, знам ли и с какво друго. Лео, има едни силикони които лепят и под вода - основната им характеристика. Прозрачни са (но не като стъкло), неутрални, мнооого устойчиви и си остават меки, т.е. лесни за чегъртане.
|
| Вто Юни 21, 2016 8:28 pm |
|
 |
|
timt
|
Силикон който се използва за фуги на бетон, гарантирам ти няма отлепяне. Голям проблем ми създаде, и в фризер го държах и го варих, няма падане.
п.п. Бишопа е също вариант.
|
| Вто Юни 21, 2016 9:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Топлият силикон лесно се отлепя при ниски температури, не е за твоят случай. Изпозлвай нещо стандартно потинг, това че няма кутия не е проблем, винги можеш да заливаш в шлаух или нещо друго подобно. Можеш да си направиш матрички и да лееш вътре, варианти много. Стандарните строителни силикони не са добра идея, повечето са малко киселинни, не е ясно каккъв ще е ефекта в дългосрочен план. Има специлно такива за заливане GE имат и доста други, GE ги продавт бестимекс, и дург път съм го споменавал. п.с. абе от кога се правят безкорпусни оръжия ... или смени тотално бранша 
|
| Сря Юни 22, 2016 12:53 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Дивайсите ще са нещо такова: https://www.google.bg/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Ftobseda.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F05%2FDSC_0588.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Ftobseda.com%2F%3Fpage_id%3D166&docid=HojdPn4IejHGjM&tbnid=j8Txypjl1i0xxM%3A&w=3840&h=2160&bih=643&biw=1065&ved=0ahUKEwiyxZ3srrvNAhWpQpoKHcZSB2IQMwgjKAcwBw&iact=mrc&uact=8#h=2160&w=3840За диви или питомни хвърчащи и нехвърчащи добитъци. Проблема със заливането не е, че няма подходящи материали, а че има твърде много и всеки производител хвали своето. Ясно ми е, че без тестове няма да стане. За сега, след първото влизане във фризера, топлия силикон не се отлепи. В неделя ще му спретна рашън милитари тест - потапяне във вряща вода - фризер и пак от начало. Всички заливки, които съм ползвал са си лепкави и трудно се оформя сравнително гладка повърхност, а и трудно се нанася тънък слой. А при нагряване, топлия силикон се саморазлива. Преди силикона или каквото и да било заливане, ще има 2-3 слоя Plastik 70. Така за защита от влага играе лака, а силикона или каквото там се избере ще е само за механична защита. Снимки ще кача, даже мисля статия да публикувам. Хората с такива дивайси доктори на науките стават https://ourarchive.otago.ac.nz/handle/10523/5904 . ToHu, бранша смених отдавна - нямаше никаква перспектива, а и заплащането мизерно. Отделно, че трябваше да обучавам всякакви маймуни на обслужване на оръжие в идиотски условия и резултата трябваше винаги да е ОК. Само веднъж обучавах бели хора и от това ми остана почетният знак за заслуги към Словенската войска. 
|
| Сря Юни 22, 2016 1:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Еййй те тва е то нашенска демокрация, от оръжие да не можеш да правиш пари ..... н атакива хора и залтна мина да им дадеш ще я разорят ако ще златото само да се копае и товари ...
За топлият силикон казвам от опит, това е първият помощник на всеки сотаджия, аз при мен съм забранил притежаването на такива инструменти, какво говорим за позлването, понякога даже се псувам щото ми трбява да си лепна нещо временно и имаме всичко друго но не и топъл силикон. Не съм го забранил просто щото не ме кефи, което също е така де. В много случи пада при понижаване на температурата, отделно не го одобрявам като средство. Обикновенно пада пт керамика, плочки, шлайфан бетон, метал. Добре държи към мазилки сигурно защото са порести, и към определени пластмаси, но от PVC докрами зимно време пада.
Наблюденията са ми от такива приложения. Дълго време сме изпозлвали еидн черен силикон, трябва да проверя точно какъв, а и май не е силикон а уретан, за закрепване на светодиодни ленти и др. такива, държи здраво, работи се лесно. Заглаждането на тези течните става с хитрост, но т еи сами се заглаждат .. но ак искаш да изравниш най-добре с нещо влажно.
|
| Сря Юни 22, 2016 2:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа, черният го водят за автомобилни джамове и също не лъже! Но аз препоръчвам прозрачния, ако има интерес - ще изровя някоя тубичка за снимка. Отделно има едни епоксидни "като метал", но не всички са качествени, пък и са "неразглобяеми".
Хъх, сега се сетих за най-лесно намираемото: силикон за гарнитури ама сивият, щото червеният е с оцет. Но пак губи по точки от "силикон за под вода".
Пък под "силикон" разбирам термин от народния фолклор, качествените разновидности само приличат на него.
|
| Сря Юни 22, 2016 3:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Това го дъвкахме в друга тема... Никой нищо не е унищожавал. Нашият ВПК е бил създаден да работи с руски материали и комплектовки и след разваляне на отношенията с Русия е напълно логично да се срине... За топлия силикон си прав. При ниски температури се втвърдява, вероятно и свива и от там следва отлепването. Бонго, много от "силиконите" въобще не са силикони, а микс от силикон и други съставки и затова се държат различно. То и топлия силикон не е един вид...
|
| Чет Юни 23, 2016 10:34 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Черният за автостъкла не е силикон а полиуретан. Ама е много гъст, за да се ползва като заливка. Иначе върху Plastik70 или особено върху епоксидна смола хваща нечовешки здраво - от епоксидна смола съм го чегъртал с отвертка и не иска да падне. Черния за гарнитури има графит вътре (поне тоя на Victor Reinz), инче е неутрален. Много е добър, ама за предназначението за което е правен - гарнитури. Отлепва се по-лесно, в сравнение с други силикони - той затова е и направен.
|
| Чет Юни 23, 2016 11:32 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
И скъп... Приготвих три опитни постановки - платка със залепена към нея батерия с неутрален силикон (за залепване на огледала - такъв ми попадна в близкия магазин), херметик на Stoudal (точвия вид е неизвестен) и топъл силикон (куче марка). Ще ги подложа на термични цикли и престой на слънце след това и ще видим...
|
| Чет Юни 23, 2016 2:34 pm |
|
 |
|
ike
|
Интересува ме не слънчевата батерия, ами платката с MCU-to, батерията, ГСМ-а и ГПС-а и антените към тях снимани до монета от 1 лев.
|
| Чет Юни 23, 2016 2:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Днес правя предполетна подготовка на последния пилешки тракер от първото поколение. Следва кравешки тракер за локализиране и мерене температурата на свободно отглеждани крави (с гласова комуникация - алоу Милке, млекце ли ще ядем довечера или месце?  ) и едва след това ще са пилешките. В множествено число, защото ще са няколко - само радио, гпс и радио, гпс и гсм, гпс и гсм и радио. Ще качвам снимки. 
|
| Чет Юни 23, 2016 2:55 pm |
|
 |
|
ike
|
Кравешките не ме интересуват. Интересуват ме само пилешките. Искам да знам дали вече са станали достатъчно малки да ни ги инжектират в главите.
|
| Чет Юни 23, 2016 3:06 pm |
|
|