|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:40 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
[Проблем] JTAG, mips mt7620a
| Автор |
Съобщение |
|
themakers
Ранг: Минаващ
|
 [Проблем] JTAG, mips mt7620a
Здравейте, Имам едни китайски модули MT7620a ( https://3cmade.en.alibaba.com/product/6 ... odule.html), на който трябва да им сменя u-boot-a (за този проблем ще пиша във втора тема). Компилирах нещо, опитах да го кача и съотвено чипа повече не зареди. Чета какво да правя, харата казват, че с JTAG интерфейс се оправя всичко. Имам един Flyswatter ( http://www.tincantools.com/JTAG/Flyswatter.html), закачам го, обаче нещо не е както трябва. Инсталирам openocd, слагам драйдъри, всичко както си е описано. Резулатата е това: На никакви команди не отговаря, scan_chain-а не му показва адекватно ID. 5 дни някъде до момента, доста неща изпробвах, свързвах - резултат никакъв. На Fedora резултата е същия. Пише че JTAG интерфейса поддържа mips процесори. Нямам идея къде може да е проблема - JTAG интерфейса не е съвместим с този процесор ли, свързването ми е неправилно ли, нямам идея какво да направя повече. За пръв път си имам вземане-даване с JTAG и гредата е пълна. Прикачам screenshop на лога от Логическия анализатор закаче към jtag-а. Моля да ми дадете някакъв съвет, какво да опитам, друг JTAG ли да купувам, при свързването ли нещо не е ОК (mips-a бил с EJTAG интерфейс)?
|
| Вто Юни 21, 2016 12:14 am |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: [Проблем] JTAG, mips mt7620a
Първо като гледам че лога е в секунди малко се съмнявам какво гледам (освен ако анализатора ти лови всяка промяна, ама надали)...
Та в тоя съмнителен лог се вижда как се клати само TMS, клока никакъв го няма....
Иначе процедурата обикновено след ресет на системата се прави ресет на jtag-a, който се прави с поне 5 последователни клока при TMS високо. Често пускат много повече от 5, но това няма значение. След това се вкарва или SHIFT_DR или SHIFT_IR за доста клокове и след това вече става сложно. Но при всички случаи ОЦД-то или каквото ползваш трябва да клати ТMS, TCK и TDI a таргета отговаря по TDO.
|
| Вто Юни 21, 2016 12:41 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Аха, диаграмите на JTAG сигналите не са читави. Провери си връзките и конфигурацията на този Flyswatter/OCD. Каквото и да е, ID-то трябва да се чете.
|
| Вто Юни 21, 2016 10:44 am |
|
 |
|
themakers
|
Да, нещо по връзката не е ОК. Добавил съм 10k pull-up резистори (TDI, TDO, TCK, TMS). Когато включа TDI и TCK, веднага тези сигнали минават в HIGH и когато започне комуникацията не преминват в LOW. Прекъсна връзката между flyswatter-a и платката и на логическия анализато всичко изглежда наред.
Китаеца нещо ми спестява или аз нещо не правя както трябва?
|
| Вто Юни 21, 2016 10:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
pullup-те са за таргета, когато няма закачен дебъгер... Няма да помогнат, но не би трябвало и да пречат. Вгледах се в снимката - jtag конектор без маса... брр.. Който го е проектирал това е бил голям гений  Ако имаш осцилоскопче най-добре го ползвай, така ще видиш ако стават конфликти.
|
| Сря Юни 22, 2016 12:07 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да не би някой от пиновете по jtag-а да се ползват и за нещо друго, или да има джъмпери/резистори за разрешаване/забраняване? Конкретно флашването можеш да го направиш и директно с репрограмиране на SPI флаша, което всъщност е по-добре да е предхождано от изчитане на оригиналното съдържание и тогава проби.
|
| Сря Юни 22, 2016 3:21 pm |
|
 |
|
idiot1
|
нов съм, може и да е късно (на два месеца тема) ... на 7620А и 7620Н буута е еднакъв . щом си инвестирал в джи-таг, може би си инвестирал в поялник и флаш програматор,ако все още е мъртвец разбира се, и уарт е паролиран а джи-таг забранен, мога да ти пратя буут - от някакъв китаец жив, или на оригиналния (който ползват и опънврт) , аз също имах проблем с мипс 7620х и РТ305x . китаиците набутаха на някои от рутерите си, криптиран буут и систем - където съм се сблъскал - wt1520(RT305x) и wt3020(MT7620х) ...... между другото, ако търсиш "идеален" модул без лан, опитаи с тва : h***://wiki.hackerspace.pl/projects:zsun-wifi-card-reader - невероятно малък, с еспиаи или юсб
|
| Нед Сеп 18, 2016 3:08 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|