Отговори на тема  [ 3870 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 258  Следваща
новини от производителите на МЦУ-та... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Ето ви малко инфо, относно PIC32MM. :)
http://www.microchip.com/wwwproducts/en ... 0064GPL036

Вто Юни 14, 2016 11:11 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Цецо написа:
Общо взето където консумацията не е критична, почнаха да минават на армчета, а дето цепят микроампера, 8051 е класика.

Това са глупости! Пак ви казвам самото ядро има минимален ефект върху консумацията. За сравнение първите 8051 си харчеха като дзерове до към 100мА@5V. После с напредъка на фафлите масовото поколение да кажем от сорта на АТ89C51 беше с консумация от порядъка на 20mA@5V докато тича на 12МHz и в най-добрия случай изпълнява една смотана инструкция на 2 клока.
За сравние днес едно 64-бито ядро дето слагат в талафоните харчи 20-40mA @ ~1V докато тича нa 400+МHz и изпълнява по 2 64-бит инструкции на клок.
С 4 кура на мах клок пак не стигат 1W и това е А53 а не последните А73 ядра дето са с още по-ниска консумация
Изображение

Всичко е фафли и технология, а те напреднаха толкоз че всякакви сравния с миналото са просто неуместни...

Вто Юни 14, 2016 12:51 pm
Профил
Аватар

Незнам колко са уместни. Ти си по технологиите и теорията. Аз говоря на база занаятчийски опит. Ще видим кой е прав :) Аз се басирам, че докато има Микрочип, ще има 8 битови пикове. А 8051 ще преживее следващите 10 - 15 години. Докато например куртекс М3 ще е изчезнал до максимум 2 години, М4 до максимум 5. Говоря като нови чипове на пазара, не като подръжка на стари.

Просто едно са еднодневки дялкани за конкретна нужда на пазара, другото фундаментални технологии (с много шега казано :) ).

Вто Юни 14, 2016 1:03 pm
Профил ICQ

А за какво ти е един чип да "преживее" 10 - 15 години?!? Имаш ли продукт, който да изисква толкова много години да вграждаш едни и същи компоненти без изменение?

Вто Юни 14, 2016 2:57 pm
Профил
Аватар

Принципно имам да. И са точно на пикове. Но не това е въпроса.

За мен щом един чип се ползва толкова време и толкова масово, значи е успешен. Независимо от всички които неминуемо ще плюят по него.

Последна промяна Цецо на Вто Юни 14, 2016 3:28 pm, променена общо 1 път

Вто Юни 14, 2016 3:26 pm
Профил ICQ

Един часовник от 80 години, какво му пречи 36 години да ползва едни и също компоненти.
Внимавайте с предсказанията. Едно време производителите на полупроводници на всеки 2 години усвояваха нов производствен процес. През 2017 от Интел ще изкарат 10нм процесори, към 2020 ще изкарат 7нм и това е, за по-малко просто атомите недостигат. Не можеш да направиш дрейн, сорс и гейт с 2 атома. За това очаквам да се забавят нещата и надолу при микроконтролерите.

Вто Юни 14, 2016 3:27 pm
Профил
Аватар

Не е много нова новина, но тук е подходящо да се спомене че след 6502, тая година в производство се завръщат и други стари пръдльовци: http://anycpu.org/forum/viewtopic.php?f=3&t=266
Явно хората си ги тачат и има нужда от тях за съпорт на множество стари продукти. Някои от тия са на по близо 40 години, докато арм М-найси излизат нови като за лятна мода. Кой например помни сега че някога е имало арм7, а беше само преди няколко години и дори съм чел да ги наричат "микроконтролера на 21-ви век"...

Вто Юни 14, 2016 3:53 pm
Профил

Цецо написа:
Аз се басирам, че докато има Микрочип, ще има 8 битови пикове. А 8051 ще преживее следващите 10 - 15 години. Докато например куртекс М3 ще е изчезнал до максимум 2 години, М4 до максимум 5. Говоря като нови чипове на пазара, не като подръжка на стари.

Съгласен съм донякъде. Аз говорех, че е безсмислено да се развиват архаични неща. Приерно в 8-бит с 256 байта РАМ да се мъчиш да подкарваш Wifi синьо зъбче или усб/етернет стекове. Това си е извращание отвсякъде. Но както ти и аз и много други дето имаме работещи продукти ще е тъпо да ги редизайнваме само щото са спрели контролерите. Демек старото ще си се произвежда докато има достатъчно търсене, в това число е нормално Майкрочеп да си ъпдейтва фафлите с по-нови и така да държи и цените и параметрите актуални...

При АРМ идеята наистина е да са еднодневки и в това няма нищо лошо. Знаеш код писан за М0 директно тръгва на М3, а тоя на М3 тръгва на М4 и т.н. Тая концепция по принцип е по-добра. На практика обаче не работи особено. Примерно на нас се убиха да ни предлагат "ъпгрейди" ама все на по-високи цени. Верно М4 версиите са по-добри с повече памет и т.н. обаче нас по-добри не ни трябват, трябват ни по-евтини и докато М3 ни излиза по-евтин няма кво да го сменяме... Освен ако не го свалят от производство ;-)

Вто Юни 14, 2016 4:20 pm
Профил

Има малко клюки в статията:

http://hackerboards.com/xilinx-adds-dua ... soc-model/

Qualcomm щели да купуват Xilinx за $15B и т.н.

Чет Юни 16, 2016 4:21 pm
Профил

Microsoft купуват LinkedIn... за повече от 26G$.

За мен linkedin не е лошо като идея, но е пълен боклук като реализация и поддръжка. Аз много рядко влизам напоследък и като гледам в повечето групи дето бях са замрели, текат само спам и реклами. На тоя фон такава цена... или М$ са пълни идиоти, или явно нямат кво да си правят парите и затова правят инвестиции от сорта на Нокия, скайп...

Пон Юни 20, 2016 2:43 pm
Профил

Да бяха купили АМД, щяха даже да им останат над 20ккк за фирмени партита.

Пон Юни 20, 2016 3:50 pm
Профил

LinkedIn много го омазаха последната година, пусти и маркетингови специалисти до един трябва да се избият. Вече ни на компютър още по-малко на телефон да го изпозлваш, преди редовно го изпозлвах през телефона, вече няма шанс, за да си намериш групите пада едно цъкане ....идиотия, но така MS купуват една много специфична таргет група която може и да няма профили в другите социални мрежи, аз примерно имам само там, и много професионали също са така.

Пон Юни 20, 2016 6:33 pm
Профил

Аз нямам нито там, нито във фейса, но ако ми потрябва LinkedIn профил, няма да направя само 1 ами ще направя поне 11 профила. Предполагам, че 90% от профилите в LinkedIn са допълнителните акаунти на "специфична таргет група".

Пон Юни 20, 2016 7:46 pm
Профил

Хмммм каква е логиката да правиш повече акаунти , не мога да схвана.

Пон Юни 20, 2016 8:52 pm
Профил

По темата :)
Ако смятате, че 16-ядрен процесор звучи впечатляващо, вижте това!

Изображение

http://hicomm.bg/hi-tech/syzdadoha-cpu-s-neverojatnite-1000-jadra.html

-Кажете как е- връи ли?

Вто Юни 21, 2016 2:08 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3870 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 258  Следваща