Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Сега управниците ще сложат акциз от 80 стотинки на литър за водата. А минералната вода ще е с бандерол за платен акциз.

Пет Юни 10, 2016 11:15 am
Профил

Ами ... технологиите ги има отдавна, не съм чел конкретно за това но препдолагам съхраняват водорода в материали с пореста структура, това е най-безопасният начин. Така или иначе обаче това изисква още нещо, водородостанции, това няма да е нито евтино, нито безопасно особенно по нашите ширини. каква е цената на водорода също е трудно да се каже, в момента се получава от доста процеси в петролната и газовата индустрии, но се утилизира. Въпросът е, че към момента цената може да е една защото е отпадък който се утилизира, обаче когато стане продукт ще е друго, има ли търсене ще скочи и цената. Производството му от всякакви еко меко истории според мен е меко казано химера поне в следващите 15-20 години. Съхранението му е проблем, атомите му са твърде малки, от там всичко свързано с това, включително загуби за водородостанциите, и когато няма достатъчно търсене защо да се набутваш с нещо което днес го има а утре не ? Иначе и в момента водород зареждат на много места но основно за индустриални нужди. Да видим.

Пет Юни 10, 2016 12:35 pm
Профил
Аватар

А пък д-р К. ТрЪнчев Подкрепата патентовал как се пали вода и в момента си търси съдружник разбиращ от електроника.

Пет Юни 10, 2016 6:44 pm
Профил

Абе .. нио общо нямат митовете с водата с това кеото са направили Тойота, това е съвсем реално но изисква време и инвестиции. Най-лошото е че рафинериите ще започнат да произвеждат Водород от петрол, само дето процеса е свързан и с получаването на доста СО2.

Пет Юни 10, 2016 6:59 pm
Профил

:D

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 38.05 KiB | Прегледано 1494 пъти ]
Съб Юни 11, 2016 9:42 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе .. нио общо нямат митовете с водата с това кеото са направили Тойота, това е съвсем реално но изисква време и инвестиции. Най-лошото е че рафинериите ще започнат да произвеждат Водород от петрол, само дето процеса е свързан и с получаването на доста СО2.

Е то нали цялата идея е да не се ползва петрол. Уж... А пък производството на водород от вода е силно неефективно. Нещо не се връзва тая технология...

Пон Юни 13, 2016 11:48 am
Профил

Ами водород от вода може да се произвежда макар и неефективно за сметка на тока от ВЕИ-та, това може би е единственият смислен начин за тяхното оползотворяване. Друг вариант е чрез АЕЦ, но не знам дали има технологии извън обсега на чисто експерименталните. Иначе водород се получава при преработката на петрол, също така и при природният газ, но количествата са малки. Производството от петрол не е и ефективно, едно че отделя много СО2, второ е енергоемко. Реално аз не се сещам за лесен начин за добив на водород, не се среща натурално в природата, количеството му в атмосферата също е ниско 20 пъти по-ниско от това на метана, така че не е вариант. Химическите методи за производство не са икономически обосновани тъй като изискват енергия ... абе като цяло ... куца работа. АЕЦ и ВЕИ това е варианта но първо трябва да се разкарат всички еко меко субсидии за ВЕИ енергия, иначе всеки ще предпочита да я продава на субсидирана цена, и второ някой да развие промишленото производство на водород с атомни реактори което ще отнеме време защото мисля че няма такива установки разработвани за индустриално приложение.
Докато колите са малко ще усвояват отпадният водород от производстените процеси, но и там цената ще му се вдигне като има търсене. В момента в който станат повече цената ще стане космическа.

Пон Юни 13, 2016 11:59 am
Профил
Аватар

в АЕЦ водорода е отпаден продукт и е едно от техническите предизвикателства да го изкараш от чайника без да излезе и радиация => количествата са много малки и не стават за индустриално приложение. не съм се интересувал конкнретно (мога да попитам), но мисля че водорода от чайника дори не им стига за собствени нужди и си имат и газов цех. ползват го за охлаждане на турбината, за да вдигнат КПД, което също си е техническо предизвикателство да опазиш утечките в зала, в която искренето е много вероятно.

по принцип най-рационално е да се прави при електролиза на водата. т.е. трябва да имаш евтин ток. хем много, хем и много евтин. в края на ВСВ основния източник на водородни продукти и изотопи (включително деутерий) е била Скандинавия с техните ВЕЦ-ове. в днешно време не съм наясно с икономическия цикъл ток-водород-ток/енергия, но от инженерна гледна точка КПД едва ли е особено висок. а като се намесят икономистите и особено 'зелените', формулата става съвсем неясна.

също зависи и как точно се ползва водорода - в горивна глетка за ток или просто се гори за термична енергия.

Пон Юни 13, 2016 12:32 pm
Профил
Аватар

Ми май най-ефективно било да се добива от метан, но не ми е ясен процеса.
От водата ефективността е около 25% (изказвам се неподготвен, не ми се сърдете).

Така или иначе по-добре е да се намери ефективен начин да се съхранява електрическа енергия в големи концентрации (батерии или аналогични системи).

Пон Юни 13, 2016 1:53 pm
Профил

Най вероятно тази сметка в Тойота са си я направили - едва ли биха похарчили милиарди за разработка и производство ей така.

(Въпреки, че заради бъгавия фирмуер платиха едни други милиарди та можем леко да се усъмним в здравия им разум но все пак едва ли е сметка без кръчмар.)

Пон Юни 13, 2016 3:57 pm
Профил
Аватар

ами тези сметки ги правят едни костюмари, нямащи нищо общо с инженерите. в теххните глави е само как да изкарат повече зелени пари. и нямам предвид доларите.

просто трябва да се хване текущата модерна тенденция - зелено, възобновяемо, спестяване на СО2 и т.н., другите сметки има кой да ги плати. смартфони, IoT, облаци - важното е да си в крак с тенденцията, а още по-добре да я създадеш.

в един автомобилен акумулатор има повече олово, отколкото в цял контейнер телевизори. едното не може да се замести, а другото дори е добре за производителите - никой не иска вече телевизора да работи 20г. на ЕКУ-то на който и да е автомобил няма да се подобри работата, дори и да със 100 64-битови ядра, затова тикаме ядрата в 'забавлението'. те и нормите за СО2 са измислени от разни комисари, на инженерите им е ясно, че и на челна стойка да застане водача, няма как да вкарат двигателя в тях. и се почват едни номера от селските вечеринки, но пак костюмарите движат всичко.

Пон Юни 13, 2016 4:09 pm
Профил

Дядо, аз имам предвид производство на водород с термално разлагане на вода или високотемпературна електролиза при която ефективноста е доста по-висока. Чисто термалното е сложно тъй като за да е ефективно трябва температура над 3000 С, но това може да не с еокаже голям проблем. Също така има разработки на високотмепературен разпад в атомни реактори, при температури над 800-1000 С, но доколкото знам е само опитно, някъде бях видял и цена на кг ..... не мога да го изровя сега, ето нещо по въпроса : https://www.iaea.org/About/Policy/GC/GC ... tt1_en.pdf

Пон Юни 13, 2016 4:26 pm
Профил

Момци... каква е тая простотия???

http://www.investor.bg/novini/261/a/mic ... a--218809/

Пон Юни 13, 2016 8:23 pm
Профил ICQ
Аватар

това ми миреше на нещо подобно на нискотемпературния ядреж синтез...
Цитат:
In 1978 in a lab-scale facility at the JRC Ispra, Italy, the cycle was successfully tested demonstrating a hydrogen production rate of 100 l/h over 150 h, with an efficiency of 37%. The system was also operated with a 1 kW solar heat source. However, reducing the energy requirement for the electrochemical step is currently the main area of focus.

по-надолу:
Цитат:
Potential efficiency could reach as high as 41%. The electric energy demand was assessed at 39% of the total energy required.

подозирам, че ДКЕВР ще го трансформират във 'водородна добавка', подобно на зелена, кафява и 'восокоефективно комбинирано производство'.

последното е обикновен ТЕЦ, при който турбината се охлажда за повишаване на КПД, а остатъчната топлина се продава на баламите като парно. то целия цикъл на ТЕЦ генерира основно отпадъчна топлина и ако се вземе само компонента 'ток' всичко друго трябва да е безплатно, иначе просто трябва да го издухват през топлообменните кули в атмосферата. в момента тока го плащат на въпросните централи по 278лв/МВт.

ще е интересна сметката, ако част от това топло и ток се вкарва в някоя среднотемпературна електролиза (в диапазона под прегрята водна пара), колко ще излиза тон водород? смущава ме годината 1978, ако е имало келепир, щеше да има и новини.

Koleto написа:
Момци... каква е тая простотия???

консолидация на потоците информация и кинти. просто някой иска да получава само една фактура.
по-задълбочено може да си отговориш само, ако си обясниш бизнес-модела на фейса, примерно. постъпления, капитализация, клиентска база.

Пон Юни 13, 2016 8:25 pm
Профил

Хмм тая новина вече ме озадачава .... тия цифрите ги нямат за нищо, прецакаха скайпа сега е ред на линкедин ... абе бате били да не се окаже братовчед на свинчо бре, каквото хване му ебава мйаката ... все едно една майка ги е разждала, само на килца дето не си приличат.

Дедо, ако се разровиш из новостите от ония години може да прочетеш за неща които тогава са изглеждали като да станат след 10-20 години а дне сизглеждат като далечно минало ... не знам дали е световна конспирация, аз не вярвам в нея, или просто се развиваме в най-тъпата възможна посока и сме заебали всичко важно и значимо. Още 70-те е имало тестови серии на автомобили с водородни двигатели, тогава основен пробелм е бил резервоара от към безопасност, имало е и разрбаотки но за времето явно е излизало скъпо. Като це ли покраи студената воина САЩ са наблягали основно на технологии с директно военно приложение и най-вече в IT сферата, а след студената война тази сфера продължава да се развива докато много други ако ги сравним с IT не са мръднали. Ако се замисли човек за последните 20 години няма почти нищо съществено в сферата на материалознанието, нито нови материали нито нови технологии значими, едни композитни материали и едни въглеродни влакна измислени горе долу като съм се родил :)

Пон Юни 13, 2016 9:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333 ... 1194  Следваща