|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:44 am
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
е аз казах 2-3 тонки, една "тонка" е един тон.. не съм ги купил още ама във Варна продават най-различни... Двуумя се дали да взема от по-скъпите с UV защита, щото по принцип не мисля да ги оставям открити. Бонго, не знам точно колко съм засял нейде към 300-400кв, миналата година беше по-малко и по водомер имам над 100 кубика, а като се има предвид че поливам веднъж седмично както и да ги смятам с 200л само ще се бъзикам  А за ръждата, ми днешната ламарина ламарина ли е бре? Едно време ква ламарина имаше.... и пак се налагаше да я боядисваме 
|
| Нед Юни 05, 2016 8:27 pm |
|
 |
|
timt
|
Ние имаме 16 бр. по един тон, пълнят се при 20 минутен сравнително силен дъжд до половината и стига за една седмица за 2 декара място. На естествена рампа са и с навес от керемиди. Като ги вземаш гледай кранчетата те са най важни. Направили сме си груб филтър от чакъл и накрая през сито с утайник. Всичко е на капково. Рампата е 1,2 метра.
|
| Нед Юни 05, 2016 9:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Бая покриви трябва да имате... Аз се притеснявам че имам големи разстояния - 30-40м в едната посока и през 3/4" няма да прави достатъчно налягане. А пък то дали ще го вдигна на 1 или 2 метра разликата не е голяма и в двата случая ми трябва солидна основа с бетон да не се килва... Освен това като го вдигна високо отдолу си ми остава и барачка 
|
| Нед Юни 05, 2016 9:25 pm |
|
 |
|
timt
|
Покрива е вила, голяма и стопанска постройка и тя е голяма. Налягането е проблема но пак става. Брат ми слага някакви хапчета вътре да не се вмирисва водата. Проблема е че се затопя водата.
|
| Нед Юни 05, 2016 9:44 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Хм, не, че нещо, ама Миро - в Добрич магазин за домати нямате ли? Ся, ако ми кажеш, че в резервоарите изпомпваш кървава марийка директно от колците - ще те разбера...  Извън майтапа - металната конструкция ще е по компактна, а е и преносима, ако се наложи.
|
| Нед Юни 05, 2016 10:43 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Лаптопска проблемна барачка
Ся, барачка се реализира така: - Изкопаваш по очертанията канал на един табан права лопата, като хвърляш пръстта на купчина вътре. - По 4-те ъгъла може да поуголемиш някоя дупка. - Правиш кофраж на около 20см над повърхността, може и повече. - Много е желателно да сложиш няк'ва арматура. И... с'я е моментът: или ръгаш предварително заварената носеща конструкция (върху парчета плочки отдолу за по-лесно нивелиране), или нивелираш кофража с цел като поставиш анкерните пластини върху бетона да са на едно ниво. - Почваш да бъркаш, или викаш бетоновоза/циганската бригада. Ако си се спрял на анкерни пластини - слагаш ги. - След някой ден декофрираш, заравняваш пода отвътре и ако си на анкерни пластини - заваряваш носещата конструкция към тях. После: просто реализираш барачката. Препоръки: покривът да е наклонен  ,желателно е не на север, но носещата конструкция да предвижда "бидончето". П.С.: над 1 тон бидонче - за к'в ти е?! Те, стандартните, са доста прозрачни, но ти като умно момче ще го обвиеш с нещо, дори с алуминиево фолио. А тези, 200л от туршия, ги дават по 30-40лв.
|
| Нед Юни 05, 2016 10:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Уви, не е директно... ама то тва е идеята - да има малко спорт преди това, после по-хубаво влиза марийката Абе дано не се налага... караш ме да се замисля относно узаконяването, но като знам каква е бюрокрацията предпочитам да рискувам. @Бонго 20см тимел може и да стане за един бидон, но иначе ми изглежда малко. Принципно с метални конструкции нямам никакъв опит, обаче с масивно строителство имам някакъв опит. Та 20 см, даже за кокошкарник е малко. Аз знам минимум 50-60 от там надолу се гледа каква е почвата и ако е мека продължаваш с копането 
|
| Нед Юни 05, 2016 11:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък, както казах, моите бидони са поставени върху стари бурета директно върху пръстта, тук-там има по парче от тротоарна плочка за нивелация. А 20-те см са само нагоре, отделно имаш табан надолу и по-големи дупки в ъглите. Това е презапасяване, повЕрвай ми, като единственото му предимство е, че барачката убедително се издига над околността. Нема да пра'йш небостъргач, нито ти трябват 2-3 тона отгоре.
|
| Пон Юни 06, 2016 12:05 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Мързелив вариант: Вземаш 'свредло за земя' (имам едно дет е ~20 см. диаметър) , дупчиш найси дупки . Ръгаш парчета бетонни колци като пилони , горе леко натрошени , да Фаниш арматурата.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Юни 06, 2016 8:42 am |
|
 |
|
miro_atc
|
За копането не ме мързи, аз вече изкопах повечето канал за тръбите - на 3 табана, което е някъде 50-60см... Чудесен спорт е  Лошото е че почвата е сравнително мека, за тимелче сякаш още малко трябва, но ще стане много бетон и от това се плаша. Евентуално си мисля да не го заливам догоре, а само 30-на см, колкото да се получи здрава стъпка (по-точно пояс) и от там нагоре да го вдигна с колони... Макар че то и отгоре трябва да направя някаква замазка и май няма да спестя много. Както и да е, с тимелчето ще се оправя някак си... Мен повече ме притеснява винкела какъв да избера, какви сглобки, после как да го облека защото ако примерно сложа T или 2Т профили и после заварявам ламарината контакта между двете ще остане без грунд/боя. Не искам да оставам ей такива слаби точки както правят много "майстори"... Освен това не знам дали да правя нещо като ферми или само с няколко по-яки профила. Но явно ще импровизирам, най-много да се наложи някой ден с ракетката да го събарям и правя наново 
|
| Пон Юни 06, 2016 10:09 am |
|
 |
|
stefan63
|
Къде се налага да заваряваш ламарина ? Според мене ,заваряш няколко уши с дупка, или дупчиш железата, щото да можеш с болт да прихванеш дъска. Пояс над почвата какво дава -водоплъност срещу дъжд и сняг, може да се постгне и без бетон, тоест бетонът може да е само площадка. Както и да го направиш ,все ще стане. Ако говорим примерно за куб 2,5 метра, с натоварване отгоре.. 3 тона-притеснението е да не поддаде някой ъгъл. Може би трябва и в бетона да са заровени четири винкела ,ребрата на долната основа на куба. под тях да е армиращата мрежа. Така ,може би, носеща ще стане цялата плоча. Копането ще е мало повече, но ако може да вкараш бетонпомпа, ще си спестиш притеснения. Ама съпромат имахме само няколко лекции, та не знам. 
|
| Пон Юни 06, 2016 11:19 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Бре Миро, колко години ще ти трябват да садиш домати, за да избиеш инвестицията? Що не сложиш резервоарите на земята и да осигуряваш налягането с малка помпа.
|
| Пон Юни 06, 2016 11:44 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Лео, въпросът не е в парите.... нали знаеш оня виц "не всичко е пари, Серьожа  " Стоенето по цял ден на бюро хич не ми се отразява добре на задника, трябва нещо да правя физически. Пробвах с ходене на зала, еми не е моя тип забавление... Пък и за какви инвестиции говорим, ще правя проста барачка, а наоколо ако знаеш какви прогимназии има... От едната страна комшията почва да строи, направил едни "скромни" планове и ми предлага да си делним разходите по оградата. Аз като чух колко ще излезе щях да падна... накрая се разбрахме засега да си остане моята ограда, а по-натам ако спечеля от тото-то ще говорим пак 
|
| Пон Юни 06, 2016 12:07 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
то малко е безсмислено да се прави както трябва, акъл не мога да ти дам много, затова ще изложа нЕкои съображения: при вас вятъра и снега мисля че са фактор, не го подценявай. истинска сметка не се прави лесно, а и обикновено резултата е силно разочароващ за 'инвеститора' - усмивката на инженера е обратно пропорционална на усмивката на плащащия. явно трябва да е някакъв компромис, но не е добре да НЕ съобразяваш с това. щом е мека почвата, стъпката трябва да по-големша, особено от долната страна. може да я направиш като ┘└ като от долу трябва да е поне 15-20см. размера в основата да е поне 50см, нагоре може да се изтъни до 25-30см, хубаво е да си над земята поне 5-10см в горния край. задължително арматура. част от арматурата може да са 4 шпилки, кото да стърчат нагоре. под стъпката 20см чакъл. при възможност правиш пояс, който да хваща всички стъпки в едно правоъгълно нещо. желателно е да излееш всичко наведнъж, или в рамките на 3-4 часа. преносима бетонобъркачка, няколко торби цимент и камион с чакъл би трябвало да са достъчни. като узрее бетона може да почнеш да сглобяваш металната конструлция отгоре. с винкели е малко по-сложна сметката, аз ти предлагам за колони и греди да ползваш квадратна тръба. цената на профилите е на килограм и няма особена разлика как е развалцовано джилезото. на удобно място заваряваш свръзките, а на високо само хвщаш болтове. стъпката към бетона я надяваш на шпилките, но върху гайки, да не стъпва на бетона. така лесно ще нивелираш. понеже ще е трудно да уцелиш точна геометрия със шпилки в бетона/арматурата, алтернативата е да излееш бетон без шпилки и после да пробиеш за анкери на точните места, но трябва да сложиш малко подобрител (хем ще узрее по-бързо) и при възможност да го вибрираш, поне в горната част на стъпката. въпреки, че говориш за малка 'барака', трябва конструкцията да я опаянтиш в двете посоки с по два диагонала. не е необходимо да е толкова яко, колкото колоните и греди, 8-10мм арматурно желязо е достатъчно да не се превърне конструкцията в механизъм. в крайна сметка ще се получи сграда, която вероятно ще трябва да се узакони. в различните страни критерия е различен, общо взето е височината на котата на покрива. питай все пак някой запознат с въпроса, аз не съм в час с нашенските критерии. --- силно ти препоръчвам за капково да не разчиташ на гравитацията. направи, макар и малко по-сложна система с помпа и клапани (да реверсираш потока), за да нямаш грижи с църцоренето при поливане. не ти знам конкретната ситуация с кладенеца, дълбочина, добив, но той не е кран от ВиК и си има особености. няма два еднакви герана. въпреки, че няма да ги грее слънцето, вземи UV бидони. просто са по-здрави, другите може и да не изкарат 5 години. таблетки във водата? бррр... тези таблетки са или на хлорна или на амонячна основа и със сигурност не би искал такива химии в доматите. за да не зеленясва водата е достатъчно да я харчиш на 2-3 дена и да е на тъмно. обикновено трудно межеш да изкараш повече от 5 кубика вода на ден от герана, а и ще трябва да си я шервате със съседа. отделно, не трябва да дърпате водата до поледно, вЕрвай ми - не искаш да чистиш утайки от бидоните. та ще е едно добро упражнение да спретнеш управление (с ардуино  ), при което водопроводна система под налягане (с помпи и клапани) между теб, герана и съседа ще е в плюс. което пък в голяма степен ще обезсмисли качването на бидоните на високо. не е лошо да предвидиш и място за вкарване на торове. има такива дозатори - сипваш гранулите и водата минава през тях. няма как да минеш без торове, но трябва да прочетеш някоя и друга книжка и да се сдобиеш със средства за измерване. накрая - пръскането да доматите също е важно. ако са малко и с лозарска пръскачка става. с какво и кога се пръска също е фатка, но местния съдържател на агро-аптека, ако е по-отворен, ще ти даде препоръка. не съм съвсем наясно с вашия климат, но яко слънце също не им понася. ако август ще ги пече по цял ден на 35С, може да помислиш и за някакъв вид сянка. първите години вероятно няма да имаш проблеми с кърици, но след няколко сезона ще имаш много неприятни партньори на бахчата. аз поне за сега не съм намерил приемлив начин за борба с тях. има някакви бръмчалки на слънчеви батерии, но резултата не е съвсем еднозначен, поне доколкото самите бръмчалки не стават за ядене, иначе сигурно щяха и тях да ги изядат. разсада/семената надявам се на са от монсанто? --- не си ли малко закъснял с доматите? би трябвало вече да ги връзваш по колците, макар че тая година нищо не е наред.
|
| Пон Юни 06, 2016 1:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Миро, мисълта ми беше, че става въпрос за конструкция, която ще носи няколко тона и затова няма да минеш с кви да е винкели. И пак не е ясно дали ще имаш необходимото налягане и може да се наложи да използваш помпа, което пък обезсмисля повдигането на резервоарите. И оглеждай внимателно резервоарите. Климата у нас (еле пък у вашенско) не е като в гръчко. Тук у софето ми се моташе един бидон на терасата и докато се наглася да го махна се разпадна. Комбинацията от летни жеги и зимни студове е*а м*мата на пластмасата...
|
| Пон Юни 06, 2016 1:19 pm |
|
|