|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:35 am
FTDI драйверски простотии
| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: FTDI драйверски простотии
Много меко казано. 
|
| Сря Юни 01, 2016 4:57 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
имат си проблемите, създадоха и нови проблеми - но доста серийни портове вървят на техни чипове 24/7(не знам колко сте ги благославяли докато оправяте драйверите им...). Кабелите с вградени чипове/захранване доста често са спасявали положението в последния момент. а и не са само FT232, правят и други неща. Имат си ниша и си я копаят. А имат си и драйверите за повечето ОС май. И микромеките, и микрочип не са цветя - но се използват всеки ден. Понякога излизат по-добри, понякога по-омазани. Но понеже днес всеки маже върху старото (за да е по-ефективен и ценово оправдан), шанс за нещо качествено ново... няма особен. Не разбрах само ToHи дали пусна принтера? Между другото мисля, че моя Репликатор също е с Ардуино вътре или нещо подобно, досега не е сдавал багажа, но пък и аз използвам предимно SD картата. п.с. между другото FTDI са добър пример за печеливша фаблес компания, навремето направиха куп пари с тия конвертори. Въпреки, че бяха с външен епром и осцилатор, въпреки че имаше и други подобни компании. Чудно ми е, като не ги харесват или имат проблеми - защо някой, защо не и в България например, да седне да направи подобен чип както мисли, че трябва да се направи. разбира се, това е от обща гледна точка - не съм им настъпвал мотиките кой знае колко дълбоко.
|
| Сря Юни 01, 2016 8:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Няма нужда от специализиран чип. Има достатъчно контролерчета с USB на сходни цени, ако целта е да се направи кабел. Ако пък е за връзка с ембедед система, тогава ебахти системата като няма усб.... Иначе да, FTDI може да са направили пари, нямам идея колко печелят, но се надавам да са на печалба, щото ако не са ще е много тъпо. Имам предвид че умишлено заобикалят всякакви стандарти, само и само да са нестандартни. Технически погледнато това е меко казано безсмилено, единственият смисъл е финансовият им интерес. Аз лично не харесвам фирми дето гледат само печалбата, особено такива пък дето нямат АБСОЛЮТНО никакъв принос в технологията, а претендират за авторски права...
|
| Сря Юни 01, 2016 8:34 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Миро, мисля че пак започваме безсмислени спорове...за всеки влак си има пътници. FTDI е fabless ASIC/VLSI фирма - дали са достатъчно специфични решения и схеми на клиентите си като технология. Просто преди 15 години или там някъде, явно се е отворила ниша и те направиха продукт - който се продаваше и още се продава добре. Тогава НЯМАШЕ всякакви контролери с вградено USB. И да, един от основните принципи на тия фирми е да ПРАВЯТ пари, и то достатъчно за да има за заплати и за развой, и за грешки. И явно се справят, в конкуренция с големите - незнам кои стандарти спазват или не, но никой не бута чиповете в ръцете на клиентите им. Имат си и 8051 микроконтролер, имат си и други истории, които са доста полезни. Нито съм им продавач(вече не от 11 години), нито рекламист - но съм използвал достатъчно техни неща през годините, и са ми били полезни и досега работят. Пак омазахме темата с нещо съвсем различно. Май и аз ще спра да пиша, освен ако не е нещо конкретно.
|
| Сря Юни 01, 2016 9:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знаех че спорим... каквото съм написал е мое лично мнение. Подчертавам лично, въпреки че на тема USB съм утрепал доста време, вероятно повече от всички в тоя форум взети заедно... което не е повод за гордост, но поне имам самочувствието че не се изказвам неподготвен. Предполагам си се подразнил от това че чета по-точно пиша лекции с неща които не си съгласен. Съжалявам... но мнението ми е на база опита ми и няма за цел нито да дразни някой нито пък да се хареса на други!
|
| Сря Юни 01, 2016 10:42 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Миро, не се дразня на опита ти - предполагам никога няма и да стигна до мотиките, които си настъпвал в USB или embedded. Просто решавам много по-елементарни проблеми...За неподготвен - същото като по-горе. Извинявам се ако съм прозвучал грубо, но лесно се паля понякога. Това за което вдигам парата е, че фирмата е направила каквото може в тоя отрязък от време-пространството - има доволни, но има и недоволни. Може би не е най-доброто, може и да е натворила много бози - но пък кой не е. Ако някой мисли, че знае какво може да се поправи - ами пишете им, обадете им се, направете или дефинирайте по-добро решение. Няма значение дали е Microchip, SiLabs, Atmel, ST, TI и кой ли още не. Ще откажат 100 пъти, на 101я може и да послушат. Но такива крайни оценки (от целия тред) - колко са гадни, колко са смотани, как нямат никакъв принос (сигурно всичко им е copy/paste)... ами идват ми в повече. Всеки се бори както може с тия железа някой успяват повече, други по-малко. А омазването и мерудията си е генерален проблем. Спора - дано да има повече спорове, ама на бира, на маса и в лаборатория. Това май бяха само различни лични мнения, но не спор върху обща тема. Лека нощ или добро утро 
|
| Чет Юни 02, 2016 12:10 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Grubi, ако се чудиш на моя коментар за FTDI - ами не ги долюбвам, ниско им е нивото. С един техен масов чЕп утрепах някой-друг ден, докато открия че прави тъпотия, която анулира всякакви последващи напъни. Приличаше като вътре да има някое ядърце, примерно 8051, и непрофесионален код (firmware). Това, в комплект с документацията им, ги класира в графата напреднало ТНТМ. Нали уж се борим за някакъв професионализъм. И по-интересното, дори не намесвам драйвери (камо ли политики покрай тях). Тях изобщо не съм ги пипал.  Та така. Не знам защо изобщо ти прави впечатление че не всички са щастливи с FTDI (компанията). И наздраве. 
|
| Чет Юни 02, 2016 12:50 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
когато излязат подобни проблеми прави ли си някой труда да си полафи със кастъмър съпорта? Просто ми е интересно как процедират повечето тук във форума. Вярно е че загубеното време няма как да се компенсира, но пък може да спести на доста други мъчението. Аз супер рядко го правя, но от скромният ми опит, Вайсала си признаха колко скапано и допотопно са направили един сензор, въпреки че юридически си отговаряше на спека. Кашке пък бяха объркали номерацията на едни намотки и трафовете не работеха. Супер бързо ми отговориха и пуснаха коригиран ПДФ.
ФТДИ доколкото знам използват твърда логика, или поне така са започнали навремето с УБС чеповете. Малко странно звучи да са кривнали от правия път и да са натикали някое ядро.
|
| Чет Юни 02, 2016 2:32 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не, били са с процесор още в началото. все пак USB е предимно "софтуерен" бъс. кучето е заровено другаде - usb.org иска да прави пари от въздуха. вижте колко струва алокиране на VID. несъразмерно спрямо други технологии за пренос на дании (етернет, примерно)
когато се появи USB, вече имаше много по-добри едножични начини (1394), но М$ съзират потенциала за правене на кинти и подкрепят бизнес модела. постепенно серийните и паралелните портове изчезват от компютрите и щеш-не-щеш трябва да почнеш да правиш USB пръчки.
FTDI просто бяха първи в бриджовете USB-serial. далеч не са най-добрите, но просто инерцията е такава. отделно сагата с драйверите е почти невъзможна за обикновения потребител - да направиш USB драйвери за боза и да ги сертифицираш е трудоемък и скъп процес, като в крайна сметка М$ винаги може да те отсвири. в последните бози вече не се практикува качане на къстъм драйвери, всичко се точи от М$ сайта и трябва да си им станал много близък приятел (само с лайкове не става, кихаш и яки кинти), за да те сложат на витрината.
FTDI имат няколко фейка, които вероятно имат поне същата функционалност на доста по-ниска продажна цена. защо не ги продават като самостоятелен продукт? ами защото трябва да минат по цялата хранителна верига - купуване на стандарт, купуване на VID, сертификация на хардуер, писане на драйвери, сертификация от М$ и т.н. което за чип с таргет цена $2 е малко оверкил и ако спазваш правилата няма да ти излязат сметките. и накрая опираш да масовия (ардуино) клиент, който просто иска да си купи един чип от фарнел, връзва 5 жици и почва да си говори с пика/мегата с минимум мисловни усилия. не казвам, че не е възможно да се направи конкурентен чип, но понеже това не се случва, очевидно проблема не е в инженерите.
аз имам една текуща дилема. правим устройство, което се командори по етернет. и понеже процесора така или иначе има USB, да му пуснем допънителна фунционалност и през CDC ще коства цената на куплунга и малко допълнителен софтуеризъм. обаче сумите, които трябва да се платят, за да излезеш на бял свят са отчайващо непропорционални към таргет бройките, най-вероятно потребителя ще си остане без този фючър. а да слагаме допълнителен чип USB-serial, при положение, че го има вече в контролера, е пълна простотия от инженерна гледна точка.
|
| Чет Юни 02, 2016 8:56 am |
|
 |
|
Grubi
|
@woody - ами това вече е по-интересно. Те имат два масови - FT232 и FT245(сега се нароиха и други разновидности). Другото е Vinculum, което май е точно 8051 базирано, колегата до мен имаше проект с него. И дисплей контролера отскоро. Няма да се учудя, ако всичко им е 8051 базирано. Като ти остане време и желание, напиши какво са омазали да знаят и другите, и да използваме нещо друго, а не техните чипове. Нямам нищо против да се борим за професионализъм, нито пък съм им заклет фен и не държа всички да ползват техните чипове. Боря се само да не слагаме всичко в коша, само защото сме имали проблем някога.
Има и друга вероятност - най-вероятно аз се занимавам с достатъчно прости неща(тип ТНТМ) и не ги използвам напълно за да видя проблемите, които се виждат при по-сериозни приложения.
А той Дедо той писал и обяснил... Ами то техните драйвери не бяха сертицирани доста време. Хубав ден
|
| Чет Юни 02, 2016 9:15 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Виж сега, може би трябва да ти обясня какво всъщност правят FTDI... Значи има нещо наречено USB стандарт. Този стандарт си има транспортно ниво, което работи с нещо наречено ендпоинтове. Всяко устройство задължително поддържа един контролен ендпоинт иначе бозата/лайнукса изобщо няма да позволят да го ползваш. Следващия по тип ендпоинт са т.н. bulk ендпоинтове. По тях каквото пуснеш от едната страна на тръбата излиза от другия край. Буквално! Още с излизането на USB стандарта бяха пуснати и под-стандарти за това как на базата на USB интерфейса да направиш разни класове устройства. Един от най-простите класове е CDC - комуникациионно устройство, в най-простия си вид чист UART. Може и да се поусложни, т.е. да го направиш като модем и т.н. но в случая FTDI не правят такива неща, така че базата е тъп UART. Та тъпият UART се прави просто като кръстиш два ендпоинта RX и TX, дефакто няма нищо повече от базовата USB функционалност. Като няма начин да се направи по-просто от това, щото няма как да не имплементираш тази базова функционалност. Със сигурност чеповете на FTDI я имат тая базова функционалност, иначе пак казвам изобщо нямаше да работят. И със сигурност имат двата ендпоинта за RX/TX, това просто няма как да го заобиколиш. И сега идваме до проблема - направили са го, но не са го кръстили CDC, т.е. дескрипторите им не казват че е CDC UART а че е CUSTOM DEVICE, което ще рече че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изисква НЕСТАНДАРТНИ драйвери. Казано простичко те са направили всичко, което трябва да прави подобен чип тъй че няма за какво да им пиша и да им обяснявам. Те ПРЕКРАСНО знаят как се правят тия неща. Въпросът е, че не са спрели само до нужната функционалност а са ДОБАВИЛИ и защита. Да им пиша да си свалят защитите е просто смешно, все едно да пиша на производителите на принтери да не слагат чипове на касетите си, за да мога да си ги зареждам с какъвто искам тонер или мастило... Не става. Единствено което мога да правя е да обяснявам на хората какво всъщност си купуват. Ако искат защитени неща, ОК, купувайте си и си обвързвайте с капризите на производителя. Ако не искате просто не ползвайте продукти на такива производители. Не че е моя работа, обаче ми се налага и аз да пиша USB стекове и да правя USB устройства. В това число и устройства с USB host и знаеш ли какво се случва като ми бучнат FTDI?? Как да обясня на клиентите си че няма как да подкарам FTDI и че те никога няма да напишат драйвер за моя ОС и че никога няма да си дадат документация на класа си? Не че не мога да ги хакна, ама не обичам да правя простотии... Има си стандарти, аз ги спазвам доколкото мога. От там насетне някой като е решил да прави или купува нестандартни чепове, ами да се спасява!
|
| Чет Юни 02, 2016 9:17 am |
|
 |
|
Grubi
|
Миро, добре - съгласен. Благодаря, че си обяснил като за индианец.Не съм се и замислял, нито съм копал дотам. Тогава - има ли подобни чипове, които правят UART тунел стандартно и без глупави защити и други недомислици(изключвам контролерите с вградени USB)?
|
| Чет Юни 02, 2016 9:40 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Чет Юни 02, 2016 9:42 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Дедо сигурен ли си че са CDC? Щото като ги гледам и на тия си пише "royalty free driver".... Принципно пак казвам подобни чепове нямат много смисъл. На 2$ има предостатъчно контролерчета, верно пише им се софт, ама и софтове има вече много тъй че не би трябвало да е проблем.
|
| Чет Юни 02, 2016 10:09 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
За мен ще е интересно дали CDC-то има някакви недостатъци, евентуално спрямо имплементацията на FTDI и други фирми? Не-използването на CDC от FTDI може да е заради защита, но може да си имат и друга причина (функционалност, производителност или нещо друго, няма идея). УСБ стандартът предполагам не задължава членовете си (дето даже са си платили) да ползват точно CDC. Класовете са хубаво нещо, и са направени да улеснят точно тия членове. Ние като странични "наблюдатели" (без членски внос) можем да си говорим, но не можем да поръчваме музиката. Та членовете са свободни да ги ползват, но не са длъжни, а пък ако много искат могат да се съберат и да си направят нов клас. Нашата позиция (за или против) най-много да е нова тема във форума... Дали са го решили инженери или продавачи е интересен въпрос. Ако е мениджърско решение е ясно. За нас има значение ако е било инженерен избор - дали пък не са погледнали CDC-то и да са имали нещо предвид, както сега някой има против тях или против усб-то глобално? Какво ли би станало ако от усб форума бяха теглили теслата и забраняваха да се пишат хост/девайс драйвери от не-членове (подобно да SDIO)? Цялото усб си е продукт, разработван и поддържан от група фирми, целящи да изкарат пари, така че пазарни фактори (мениджъри) със сигурност имат крайната дума. Но все пак парите няма да дойдат ако няма работещ продукт.
|
| Чет Юни 02, 2016 10:39 am |
|
|