Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Зареждане на оловен акумулатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Зареждане на оловен акумулатор
Здравейте! Искам да преправя на бързо едно мое устройство. Трябва да сменя li-ionната батерия с малък оловен акумулатор(не от кола или камион...). Проблемът ми е, че на платката имам трансформатор 0,6А и не желая да го сменям с по-голям, защото ще заема повече място. На графиките за зареждане на оловни акумулатори е дадено първоначално да се зареждат с ток около 2А за 2-3 часа. Това не ме устройва, защото не мога да извадя толкова от малкия траф... Та проблем ли е ако зареждам с малък ток - примерно 0,1А?! Разбирам, че ще отнеме много време, но това е без значение. Въпросът е ще има ли някакви други последствия -живот на акумулатора, рискове?!
Благодаря!

Чет Май 26, 2016 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Зареждане на оловен акумулатор
По-малкият ток би трябвало да удължи живота на акумулатора, ама чак пък 0.1А... То зависи от капацитета на акуто, но предполагам ще е над 2 Ач.
И нали няма да оставиш напрежението да надвиши 2.5В на клетка?

И к'во и е кривото на литиевата, те оловните вече са по-скъпи, пък за обем и тегло, саморазряд и продължителност на живота не ми се говори.

Чет Май 26, 2016 10:39 pm
Профил

Оловните акумулатори за коли и камиони не са подходящи за изтощаване докрай. Има си малки акумулаторчета с гел за UPS и за аларми, те са подходящи разреждане до край. В интернет има много схеми за зареждане на оловен акумулатор. Просто слагаш 7Ач гел-оловен акумулатор за аларма и правиш някоя от схемите, които ограничават напрежението до 13.8В и тока до 0.6А и е готово.

Ето първата схема която излезна с гугъл: http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/labc3.html
разгледай и останалите.

Последна промяна ike на Чет Май 26, 2016 10:56 pm, променена общо 1 път

Чет Май 26, 2016 10:54 pm
Профил

Ами не мога да отделя повече от 0,1А, защото все пак има и друга електроника, която трябва да работи. Харесал съм си един 12V/1400mAh или 2300mAh. Проблемът ми с li-ion е, че са само 3,7В и трябва да правя пакет, за да извадя 12V. А и нещо не намирам зареждаща интеграла за li-ion на 12В.
Иначе като реализация съм замислил един LM317 с 12 и нещо V на изхода и един транзистор след това, който да ограничи тока. Наистина зареждането няма да бъде прекратявано реално никога, та за това питам колко е зле...
Нещо подобно на това, което е дал ike, само че транзисторът ще бъде на изхода на LM317.
На какво казваш гел-оловен акумулатор?
Аз съм си харесал това - Лава

Чет Май 26, 2016 10:55 pm
Профил

Давай смело, няма никакъв проблем, както Бонго каза. Не е добре до край да се изтощава но щом не те бърка бавното зареждане, няма проблем.
Екзитните лампи така бачкат, през кондензатор с резистор ги зареждат с малък ток.

Чет Май 26, 2016 11:02 pm
Профил

Точно това което си показл е необслужваем/неразливащ се /гел акумулатор.
Ето и още едно предложение: http://www.ebay.com/itm/Linkman-7-4-11- ... SwPcVVp1Je

Чет Май 26, 2016 11:08 pm
Профил

Неомонтана също предлагат подобна джаджа и работи много добре. Долу горе на същите кинти беше

Пет Май 27, 2016 1:14 am
Профил
Аватар

stoyanoff, най-напред попрочети за акумулаторите, че се страхувам за здравето ти. :wink:
За избрания от теб акумулатор, 0,1А е достатъчен заряден ток (между 1/10 и 1/20 С).
Максималният, допустим от производителя е 0,36А.
Схемата, която е постнал ike е възможно най-простата, но върши работа (тествана е още, когато за пръв път ми попадна стабилизатор от този тип). Не ти трябва допълнителен транзистор, само трябва да подбереш резисторите.

Пет Май 27, 2016 10:31 am
Профил

Desert Leo написа:

За избрания от теб акумулатор, 0,1А е достатъчен заряден ток (между 1/10 и 1/20 С).

Тук си прав! Аз какво съм гледал и от къде ги извадих тези 2А не знам... Нещо съм се заблудил, че те нали са 3 параметъра от ляво ...
Благодаря!

Пет Май 27, 2016 1:27 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Тук си прав!...

Знам... :wink: Обикновено предпочитам да не съм прав, щото... :wink:

Пет Май 27, 2016 8:26 pm
Профил

Оф... Има още една работа! По принцип lm317 иска поне 2-3 волта отгоре обаче като натоваря трафа ми пада до 12. Проблемът е, че електрониката не черпи толкова постоянно. Сиреч през повечето време си имам необходимите 14-15В, но като се включи пада. Не искам да сменям трафа, за да не ми падне изходния ток и да не започне да ми се загрява стабилизатора на останалата електроника. Та се чудя дали да използвам схемичка със стабилизатор lm317 или да поставя просто някакъв транзистор като токов стабилизатор. Ако сложа само токов стабилизатор ще означава, че може да подавам 14-15V на акумулатора?! Вие какво бихте избрали?! Още съм склонен да използвам варианта с lm317. Стига да не се прецака след няколко дроп-а!
Все пак май е по-добре да имам стабилизатор, от колкото да стане някой фал и това чудо да гръмне...

Пет Май 27, 2016 8:56 pm
Профил

Я кажи колко волта AC имаш на вторичната намотка на транформатора и как изправяш - с грец или с 2 диода и среден край на трафа?

Пет Май 27, 2016 11:37 pm
Профил ICQ
Аватар

stoyanoff, проблема ти е в слабия траф.

Съб Май 28, 2016 9:59 am
Профил
Аватар

А сигурен ли си, че на празен ход не достига и до 18-20В? Тези малки трафчета имат странно поведение.

Значи, правиш зареждачка на 13,6В и ограничение до 0,35А ама с LDO тип '317 и през два диода подаваш към устройството от акуто и от трафа. Не забравяш с един диод да защитиш зареждачката от обратно напрежение.

Съб Май 28, 2016 11:07 am
Профил

Desert Leo написа:
stoyanoff, проблема ти е в слабия траф.

Знам! Отказах се да преправям. Ще си го направя отделно. Така ще се реши въпросът кардинално! Понякога като започне човек да ги заумнява се губи много време в глупости. В крайна сметка не може миксер с микровълнова...
Благодаря!

Съб Май 28, 2016 1:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща