Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Добре, то въпроса по скоро е защо не продават, не могат да го продадът, не искат, някой им пречи ? Това са продукти които се продават, все някъде има търсене, ние успяваме с доста по-непродаваеми продукти и услуги ... това им се чудя.

Чет Май 19, 2016 11:28 am
Профил
Аватар

Дълго е за обяснение, ToHu. Военната ни индустрия като цяло е градена по съветски модел и е базирана на купуване на съветски лицензи. До един период имаше нагласа и за разработка на собствени изделия, но после постепенно това замря. През силните години на тази индустрия (главно по време на ирано-иракската война 1980-88) необходимостта от по-голямо производство доведе до занемаряването на усвояването в производство на отделни възли и детайли и дори на цели изделия и се премина на доставка в разглобен вид и прост монтаж и изпитване. Къде по-изгодно е да купиш с преводни рубли готови ракети и заряди за тях, да ги сглобяваш за няколко дни и да ги продаваш в долари, при това на клиет, който е на зор. До тук добре, ама отношенията с руснаците се смениха и ко прайм, като няма как да доставим неусвоените комплектовки. А и много от лицензите изтекоха, а самите изделия по тези лицензи отдавна са спрени от производство в русията. Затова управляеми ракети не се правят и какво остана - гранати с по пет детайла и два заряда.

Чет Май 19, 2016 11:56 am
Профил
Аватар

това явно е основното - даже и когато нещата са били добре, преди 30 и повече години, желанието за развитие на собствени изделия го е липсвало или е умряло с времето

Чет Май 19, 2016 11:59 am
Профил

Grubi написа:
това явно е основното - даже и когато нещата са били добре, преди 30 и повече години, желанието за развитие на собствени изделия го е липсвало или е умряло с времето

Т.е. перефраза на "липсата на лична отговорност води до колективна безотговорност" :)

Чет Май 19, 2016 12:09 pm
Профил
Аватар

Разработката на нови изделия си е отишла с ген. Георги Ямаков (Царство Му Небесно). Малко известен факт е, че осколъчният изстрел за РПГ-7 е българска разработка. Руснаците се смели, смели... и в един момент си разработили и те осколъчна граната за това пушкало. Аз не познавах генерала (да не ви заблуждава военното му звание - завършил е МВТУ Бауман и съм чувал, че е един от двамата българи учили там) лично, но от колеги, работили с него знам, че е бил мъдър ръководител. Неговата позиция е била за диверсифицирана военна индустрия, която при мирно време и съответно слабо търсене на военна продукция да се произвежда гражданска такава, която като технологии е близка до военната, т.е. да се използва наличното оборудване. Така идва проекта Булгар-Рено, производството на автомобилна газова уредба, газови бутилки, нафтова печка и дори часовници (будилник Родина). При това по негово време не е имало достатъчно инженери.Масово кострукторите са били със средно образование.
С идването на ерата на ГОВЕДОТО Илия Гунчев нещата стават плачевни. Друсай главно военно производство, ако усвояването на някой детайл или възел се забави - купувай от чужденеция и спирай усвояването. Какъв да е резултата...
Отделно от това, т. нар. кооперирано произвадство вдигаше разходите доста. РПГ-7 се прави в Казанлък, оптичния прицел в Панагюрище, а боеприпасите в Сопот. Или ключалки за сандъци от Лясковец идват в Сопот за покритие, после в Клисура да се сложат на сандъците и после сандъците пак в Сопот... Като се разпадна ДСО Металхим, кооперацията отиде на кино.
Имаше опит за преориентиране към гражданско производство - т. нар. "конверсия" през 90-те. В резултат, във ВМЗ "започна" произвадството на дървени налъми и конски подкови. Само тези двете "изделия" са глътнали по няколко стотин хиляди лева тогавашни пари. Няма да забравя един отчет, в който пишеше, че налъмената произвадство се спъва от липса на качествен буков материал и каишка, а за подкова №3 няма клиенти. Също така лентозадвижзащ механизъм (руски от неръждаема ламарина) за касетофон, пусково-защитно реле за перални и хладилници (недоклатена руска разработка), телефонен секретар, ръчно фенерче с динамо... Все арахаизми. И не се бъзикам...

Чет Май 19, 2016 12:55 pm
Профил
Аватар

казвал съм го преди май - като ви остане време, седнете и напишете какво е било и как е ставало/станало

Чет Май 19, 2016 1:04 pm
Профил
Аватар

И кой ще чете написаното, Grubi?
Тези, които би трябвало не да имат, а да изискат тази информация не им пука, а ако на някого му пука прави следното. Взрив в склад на ВМЗ на площадка Иганово. Военният министър тръгва към мястото (въпреки, че не принципал) и нарежда две линейки от провдивската военна болница да идат на мястото. Дали министъра знае, че и да има хора там, докато дойдат линейките ако не са - ще дадат фира. Министъра на икономиката никакъв го няма. Идва и прокуратурата и образува дело срещу неизвестен извършител и затваря площадката. И помиярите в района знаят, че се произвеждат и термобарични заряди и херметизацията на тези боеприпаси куца. Естествено в цеха за тяхното производство при затварянето има някакъв вал. И естествено след известно време гръмва и цеха. Ако не беше запечатана площадката, това нямаше да се случи.
ВМЗ би трябвало да се прехвърли от промишленото в социалното министерство, защото изпълнява социални функции за района. Ще поработят някой и друг месец и ще свият байряка.

Чет Май 19, 2016 1:24 pm
Профил
Аватар

Политиците са ясни (незнам дали всичко са маскари, но засега не съм видял много неща които доказват противното).
Но техниката и продуктите, които са правени и явно вече не са тайна - май няма да сме само в тоя форум, които
ще искат да прочетат нещо, пък и да им даде някаква начална скорост да направят или измислят нещо.

Ясно, че който се интересува повечето неща ги знае, но пък историята си е история, било тях и техническа.
Баща ми също изпадна от бивш военен завод и така и не успя да се завърне на нормална работа, и съм
усетил разпада на всичко - както и всички други... Няма ли обаче кой да ги напише и разкаже тия неща, които
ги е имало - все едно нищо не е било. А не е така.

Чет Май 19, 2016 3:44 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Проблема с писането е, че има случки които хорат искат да бъдат забравени.
И аз знам някой доста смущаващи случки, ама ...

цялата история е като каца с говна....
с времето хваща коричка отгоре и не мирише толкова :)
та защо зорлем да разбъркващ коричката пак....

Чет Май 19, 2016 7:55 pm
Профил
Аватар

Добре... Следващата среща ще има за тема факти, митове и легенди и ще отнеме една събота и неделя ;)
И ще разказвате само техничарски и весрли истории, гадостите няма да ги закачаме. Приключваме темата засега.

Чет Май 19, 2016 8:50 pm
Профил

Да се оплача ... много се почива в тая държава, от събота нищо не работи, едни ей такива двечки http://www.tme.eu/en/details/cl2160b/lo ... 0b-tp6-cs/ ми провалят ентусиазма, и днес нищо не работи ...просто си се оплаквам :)

Пон Май 23, 2016 8:58 pm
Профил
Аватар

Да не правиш усилвачи бре? :D

Пон Май 23, 2016 9:03 pm
Профил

Не...кабелопалячи, към нещо такова мисля да връзвам проводник и да го паля... за това е и онзи траф 6v 30A... до днес дърводелствах, днес мислех да го сглобя но уви, две терминалчета и едно реле са непреодолима пречка...

Пон Май 23, 2016 9:12 pm
Профил
Аватар

Ако не държиш да е точно същото, мога да ти измисля няколко вида подобни. Какъв ток и напрежение ще минава през това? Очаква ли се да се нагрява?

Пон Май 23, 2016 9:17 pm
Профил

Ами нагрява или не .. няма да работи много дълго, тока не съм го мерил, трафа като го гледам ще даде 100 А и нагоре на късо, но тестовият кабел е тънък, по спецификация изискват източник 16 А, другаде пише 30 А .. моя траф дава 45 номинален

download/file.php?id=9693&mode=view, трбява ми някакъв вид терминал със завиване, а ако им и дупка в стеблото за кабела .. абе точно от тия, може и да е с пластмасова врътка или каквото и да е ... ако днес някой о продаваш еи за 100 лв щях да го купя, в еидн момент се оглеждах за усилватели с такъв изход :D, а и от тях винаги има какво да се изкорми. Деня свърши, утре съм планирал друга дейност, искаше ми се да го свърша по празниците но уви .... то и ротационен енкодер не съм си намерил ... дано не остане така до следващите почивни дни на куп.

Пон Май 23, 2016 9:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417 ... 1080  Следваща