|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:53 pm
АРМкуртекс регистри R8-R12
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: АРМкуртекс регистри R8-R12
Ако визираш микроконтролери - нямам виждане по въпроса, ама на x86 някога съм писал значително повече. Екстендер + библиотеки за да подкарам едно C в защитен режим + библиотеки за 3D анимация и рендеринг + музикален тракер + още разни подробности. Не мога да съм сигурен, ама всичкото компилирано беше няколко пъти по 50к. Сега като видя асемблер за PIC32 само ми настръхва косъма и подминавам отдалече, освен ако не си оптимизирам C кода, гледайки листинга на компилираното.
|
| Чет Май 19, 2016 10:23 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Тц, тц, тц ... що не сме се познавали 90-те. Почти същите неща съм ги правил и аз - екстендера не можах да го докарам до край, че накрая вече нямаше нужда пък и с borland c overlays успяхме да вкараме 4-5 MB EXE в 640кб  Почти всичко пишех на х86 асемблер - стелт дебъгер за MSDOS, емулатор на Z80 за една покер машина (това много помагаше, че епромите се триеха бавно по това време), тракера го бях оптимизирал така яко, че с DMA и SoundBlaster свиреше и на 4.77 МХц XT, пакетировачка и защита от дебъгване - сама се трасираше и на всяка инструкция разменяше IP с един друг регистър - така кода не вървеше линейно и можеха да се правят хитри преходи като пипнеш другия регистър  Отделно колко малки тулчета за кракване на игри, разпактетиране на ресурсите им ... баси какви сладки и безгрижни времена бяха. Виж сериозните неща ги пишех на C++ - GUI, DB и т.н.  А сега JavaScript ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Май 19, 2016 11:32 am |
|
 |
|
sparkybg
|
И аз. Ма мен ме кефи. А звуковата система работеше с всичко, що имаше на пазара, включая качваше семпли в SoundBlaster AWE32 и ги плейваше от там през синтезатора. Може и да сме се мяркали. То бяхме една групичка от около 20-30 човека, дето ги вършихме такива по това време. Ама аз за под 386 не съм писал. Последното, което изобщо писах по това беше ъпдейт на 3D рендеринга да ползва MMX инструкциите на тогавашните Athlon-и. Свалях му даташита от страницата на AMD през текстов браузер в университета, после си направих макроси за асемблера...  Изобщо, не знам защо толкова му се плашите. Ако човек редовно ползва това и самия компилатор е достатъчно читав, си е почти писане като на език от високо ниво, като има достатъчно дефинирани макроси. Включително и като четливост. Мен единственото, което в момента ме спира, е че е строго специфичен за дадена архитектура и трябва да се вържа към даден процесор, а те в момента са много.
|
| Чет Май 19, 2016 12:27 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Тц, по време оно си бях вълк единак - не познавах други които бяха задълбали толкова надълбоко и ми беше бая самотно - накрая тръгнах по кръчми и всичко си дойде на мястото  Като започнах да пиша на асм за х86 386 още не беше дошло в БГ ... '88-89. Айде стига съм спамил ... извинявам се за offtopic-а.
|
| Чет Май 19, 2016 1:14 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Наборе , обади се кат идваш  . То и @juzisound беше мераклия , Миро требе лекторски да му платим на човеко 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Май 19, 2016 2:07 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Нямам против. А за акъл ,време и желание - трябва да се плаща.
|
| Чет Май 19, 2016 2:29 pm |
|
 |
|
stefan63
|
А и Миро много хубаво обяснява 
|
| Чет Май 19, 2016 2:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
не съм съгласен! Бих се хванал да обучавам дечурлига с удоволствие и без заплащане. Ама колеги, особено срещу заплащане не мисля че е добра идея... Първо аз самият на никой не съм плащал/черпал или подкупвал. Помагали са ми много и винаги безвъзмездно. Второ те хората са го казали, че занаят не се купува - краде се! Тъй че най-правилното е както едно време ги пращаха на "обмяна на опит", пък кой каквото научи или изпие 
|
| Чет Май 19, 2016 2:47 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Ми добре, ще обменяме опит. Пък и ние сме дечурлига.
|
| Чет Май 19, 2016 3:35 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Demo? Почти не съм виждал български. Щастливи сте били по онова време ако сте имали достъп до BBS-и и/или с кого да си приказвате. MOD го reverse-нах 93-та поради липса на информация, малко след като завъдих 386SX. Веднъж и в комерсиален продукт сложих, ей така - за спорта.
|
| Чет Май 19, 2016 6:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Insomnia Demo Group. Моя милост + още двама. До пълнометражно demo така и не се стигна но Intro-та имаше 5-6. Не знам друг по това време да е имал 3D библиотека с gouraud, phong shading, текстури, рефлекшъни (то си беше пак phong, ама с текстурен модел на шейдинга). А тракера свиреше MOD (4 и многоканален), STM, S3M, FT2, при това с коректни ефекти и темпо за всеки вид. Най-голямия модул, който ми попадна, беше с към 40 канала - ограничението в каналите беше единствено от ресурсите на компа. Имаше тукашни BBS-и 7-8 броя. Документации за това или онова се разменяха по тоя начин - някой домъкне или свали от чужбина... Имаше и някакво X25 (ако добре помня името) ако не се лъжа... Това по времето на Unreal, Second Reality и следващите 2-3 години. Вярно бяха готини времена. Моделираше се на 3D Studio, после се четяха файловете, смятаха се нормали и прочие.... Сорса на друг екстендер, който ползвах за модел на моя, беше разпечатан на безконечна хартия и опънат на стената над компютъра. Сорсовете на всичко трябва все още да ги имам някъде из архивите. Бях подкарал някакво Symantec C++ под моя екстендер, май вървеше и под Windows 95... Бях правил няколко курсови работи на приятели със музика и спец ефекти, ей-така, за спорта.
|
| Чет Май 19, 2016 6:55 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Аз си бях играл един път и за половин един час скалъпих един огън - 320х200х256 - палитрата беше в няколко градиента - от жълто до червено, после до черно, и от черно до синьо - т.е на екрана излгеждаше като огън с пушек под синьото небе - общо няма и 300 байта (иначе само палитрата е 768 ако не я смяташ с код)  Всички в офиса го бяха сложили за screensaver 
|
| Чет Май 19, 2016 7:04 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ако някой знае подходящ емулатор на дърта машина, може да се опитам да подкарам нещо.
|
| Чет Май 19, 2016 7:13 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Това разправях - имали сте късмет за информация и подобно мислещи. При мен се паднаха късметчетата "в изолация" и "взривяване на влакове". От българските демота се сещам за едно "Tonka" (на латиница) и играта "Кирпич" от същите момци. За емулатор - DOSBox. Под линукс "dosemu" също върши работа. Не са перфектни, ама и не могат да са. Тия теми са повод за отделна бирена среща.  EDIT: Не беше "Tonka", ами "Tonku".
Последна промяна woody на Чет Май 19, 2016 9:15 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Май 19, 2016 7:28 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Таман си подкарах тракера под Dosbox. Баси якото! 
|
| Чет Май 19, 2016 7:34 pm |
|
|