Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Топлене/охлаждане на вода с Пелтие 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Топлене/охлаждане на вода с Пелтие
Пелтиетата са тегава работа...

Най-добре да се изкорми малък охладител за вино/бира - има такива за по $200 които са направени да постигат точно температурата която ти трябва.

Сря Май 18, 2016 4:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Добре де, Grubi, но ми се струва, че пелтието в кутията ще ти създаде къде по-голям проблем. Пък и без вентилатори нЕма начин да минеш.
Горната идея я дадох като максимум и с възможност за Опростяване.
Значи: ръгаш няк'в хладилник, може и пелтие, който да поддържа топла и студена течност, като се превиши някаква граница се изключва. Най-вероятно е топлото да е в излишък и може да предвидиш вентилатор, пък да се изключва при достигане на студеното.
От там нататък имаш да регулираш оборотите на две или повече помпички.

Пък за изгорял комп заради "водното" охлаждане не съм чувал. А ако си толкова бъзлив можеш да ползваш чист спирт или нещо друго, ама не го препоръчвам.

А като гледам как ще дадеш 1000 евра за глупости :rolleyes: - тръгни и си го прави сам от началото!
Хем после ще станеш "незаменим" :)

Едит 'найсе: мии тази хапаратура няма ли си температурен диапазон, напр. 10-40 градуса целзий?!

Последна промяна bongo_x2 на Сря Май 18, 2016 4:50 pm, променена общо 1 път

Сря Май 18, 2016 4:38 pm
Профил

За бих го направил съд с солена вода (или антифриз) и една бъркалка вътре. Потапяш шишето и температурата му ще се изравни с тази на охладената течност. С няколко пелтиета ще стане но с компресорче си е класика. Постмиксерите така работят (почти)

Сря Май 18, 2016 4:50 pm
Профил
Аватар

И охладителите за вода са нещо подобно...

Сря Май 18, 2016 4:55 pm
Профил
Аватар

Някой май не чете първия пост и следващите:

- сложил съм параметрите на системата
- точно такъв хладилник се приготвям да изкормя и модифицирам
- контролера и разни пелтиета вече ИМАМ, а и така го искат(защото така си мислят, че ще е по-лесно).

Ако не стане, и аз ще науча нещо и те. Срока е за "миналата седмица" както винаги,
колко пари ще изхарча... не е толкова критично. Друг въпрос, че те още
не знаят какво точно ще бъде и нямат другата част от системата...
Така, че се работи с доста фантазия...
А малка подробност - май ще ми оставят място, точно колкото за
бутилката и тръбичката с някой вентилатор и един-два контролера.
Не искам течности и още помпички(писах защо) - въпреки, че идеята на Бонго ми харесва.

А забравих и бъркалката :)

Ще се (раз)чуе...

п.с. иначе се бях загледал по термичните ключове на Микрочеп, но
там е само ON/OFF, няма PID - и със сигурност ще изляза извън границите,
а НЕ ТРЯБВА да се случва. To всъщност ако има отделен (мой) контролер,
може би е добре да има и датчик за темп/влажност на въздуха в самата
кутия - за да стане още по-прецизно.

Сря Май 18, 2016 5:09 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...докарват КОП 3, което е супер...

Тия нещо са объркали сметките! КОП се смята за получена топлина и е Ph/Pe. Ама пак не им се връзва сметката. Те по-скоро дават реципрочната стойност на ERR=Pc/Pe. Хладилния "КПД" на пелтието е под 1 , реално 0.2-0.5. За 150W електрическа получаваш -50W хладилна и трябва да разсееш на топлия край 200W. Само тока ,за една година ще ти струва 300лв, колкото е цената на нов хладилник.
За сравнение хладилника харчи 50-60W и доставя -100W хладилна. Плюс ,че си е топлинно изолиран, екраниран, електрифициран, осветен и сам ще си поддържа +4оЦ. За +37 само ще се подгрява. Даже и вибрира ,което ще подобри разбъркването на течността. Има си платформи за експерименти и етажерки за консумативи. Например на първи рафт слагаш експеримента , на втори - бирата, на трети - мезетата , в камерата - сладоледа. Така се получава ИНЕС-2 (интегрирана независима експериментална система) за поддръжката на 1бр. експеримент + 1 бр. учен в копмплекта. :D И най-хубавото е ,че такива ИНЕС-и има навсякъде по света.

Сря Май 18, 2016 5:56 pm
Профил

4040 е прав относно КПД-то, можеш да очакваш средно около 35-40, зависи каква тмепература държиш на студеният край, но ако искаш да държиш твърде ниска става прекалено сложно, големи оглаждания, обикновенно активни и то не с въздух ... зор работа. Но иначе пелтиетата си бачкат и не знам какво толкова им се плашат хората, няма нищо сложно. Казвам го от опит. Преди много години бях доста задълбал покрай едно от моите влечения по онова време, след това го приложих и в термостабилизирането на една електроника но поради конструктивни ограничения КПД беше около 0.2, просот нямаше как да държа много ниска температура в широк диапазон, целта беше вътре да не се качва над 16, то си ковеше всъщност точно 16, ако питате защо не знам, задание :)

Сря Май 18, 2016 6:38 pm
Профил

Не мисля че има грешки!
EER се смята в шибани единици (BTU на wh) и е непричьом в случая...
При термопомпите стандартно се дава коефициент на ефективност, което е съотношението на полезната спрямо вложената енергия. В зависимост от това дали е за отопление или охлаждане се взема отделената или отнетата топлина. В случая очевидно са дали КОП-а за режим охлаждане, щото при отопление не пада под 1...

КОП=3 означава, че при 1W елекричество отнемаш 3W топлина и това за термо помпа принципно не е никак зле. Проблемът обаче е, че е в много тесен диапазон и на практика може изобщо да не се влезе в този диапазон. А както се вижда от картинките останалите режими са с КОП клонящ към нула, демек влагаш някаква енергия, а не отнемаш никаква... То това се вижда още и на първите две, даже беше нещо което ме учуди че с повишаване на температурите отделената енергия пада. Поне аз не се сещам за друг тип термопомпа с такова поведение. Но пък има връзка с другото дето обяснявах предния пост - високата начална консумация.
Или обяснено по-просто - ако вземем това пелтие от картинките и го захраним с 17.4V, демек гледаме най-горните две линии на първите две графики - то се вижда че пелтието си харчи едни 100W постоянно без значение дали върши някаква работа или не. Но при нулева температурна разлика - бачка и отнема 60W от студения край, а на изхода имаме 160W. Ако обаче се получи разлика, колкото по-голяма е разликата толкова по-малко отнема и добавя. И в един момент на изхода остават само неговите си 100W дето идват от електричеството, а от студения край нищо не идва. Просто колкото по-голяма е разликата, толкова по-малко грее ;-)

Сря Май 18, 2016 9:31 pm
Профил
Аватар

Някой горе го беше казал по-просто: пелтието продължава да си работи, но самото то е топлопроводимо и при достигане на определена разлика - файда йок.
Нещо като генератор на ток с успоредно съпротивление, от който искаш напрежение :)

Чет Май 19, 2016 12:15 am
Профил

И аз си го помислих, да се дадат на късо краищата на пелтието ако не работи.

Чет Май 19, 2016 6:55 am
Профил
Аватар

Така - малък експеримент, старичък хладилник с Пелтие (иначе Електролукс), незнам дали е само ON/OFF или има драйвер някакъв, може би е 5литра или повечко. Нищо в хладилника - следващия път ще сложа топла кола, 330мл.

Старт
Околна темп. 25град.Целзий, Вътрешна пак толкова
12V/4.5A, Пелтието е 50W
След 1ч20мин
Околна темп. 25град.Целзий, Вътрешна 4град.Целзий, 12V/3.8A

Чет Май 19, 2016 12:59 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Не мисля че има грешки!
EER се смята в шибани единици (BTU на wh) и е непричьом в случая...

Може и да е вярна сметката ,но това е някакъв странен екстремум и то в микро режим (захранване само 2.5V). Макар ,че от двете горни работни графики не се вижда какви точно данни ползват - при дТ=10 ми се вижда близо до 1:1. Но е възможно и 3 да докарват, все пак теоретичния е към 25 ,а един компресор би го докарал до 10, при подобни условия.
EER си е просто безразмерен коефициент , отношение хладилна /електрическа мощност и приблизително COP=ERR+1, защото при КОП-а добавят и електрическата в "полезната" енергия (там полезна е топлината ,а не студът). Поне при климатиците е така. Но за да няма заблуди с разни коефициенти, най-добре е да се работи директно с хладилна мощност.
Просто казано ,колкото по-голяма е разликата, толкова по-голям зор изпитваш за да пренесеш топлото и в един момент ,при определена разлика, вече само тъпчеш на място. Но това не значи ,че не вършиш работа - все пак поддържаш температурна разлика, противопоставяйки се на природата, която се мъчи да изравни всички температури.

Принципно такова задание се започва от пресмятане на енергийните нужди и баланси и чак тогава се прави избора на хладилната машина. Хладилна мощност до -50W е в границите на разумното за пелтие елемент. Mакар ,че Пелтие 50W ,означава 50W при 1о разлика, реално може да докараш 10-20W.

Чет Май 19, 2016 3:48 pm
Профил
Аватар

вярно че има гугъл, има и библиотеки, а и трябвало да чета...
но освен разпростанените формули...
какъв е класическия метод/и за смятане на такова нещо

в момента го правя по неправилния начин, но нито знам какво точно ще има в кутията,
нито имам кутията при мен - за това тествам с каквото имам.

т.е. почнах с експериемнта, а не с анализа - което си е грешно отвсякъде.

Чет Май 19, 2016 4:09 pm
Профил

4040 написа:
EER си е просто безразмерен коефициент , отношение хладилна /електрическа мощност и приблизително COP=ERR+1, защото при КОП-а добавят и електрическата в "полезната" енергия (там полезна е топлината ,а не студът). Поне при климатиците е така. Но за да няма заблуди с разни коефициенти, най-добре е да се работи директно с хладилна мощност.

За EER знам това дето го пиши вики-то... там обясняват как топлината трябва да се обръща в BTU-та и от там странните мерни единици, т.е. поне по техните разяснения не е безразмерна величина ;-)
Иначе КОП на охлаждане е точно това дето набеждаваш за EER - отнетата топлинна мощност спрямо вложената електрическа... И двете измерени в едни и същи единици. При КОП-а за отопление се добавя 1-цата, просто защото там мериш получената топлина а тя евентуално ще включва "хладилната" плюс електрическата тъй като тя също се е превърнала вече в топлина. Казвам "евентуално" понеже това все пак е помпа и макар да се предполага че отделя само в топлия край, това може да не е съвсем вярно...
4040 написа:
Просто казано ,колкото по-голяма е разликата, толкова по-голям зор изпитваш за да пренесеш топлото и в един момент ,при определена разлика, вече само тъпчеш на място. Но това не значи ,че не вършиш работа - все пак поддържаш температурна разлика, противопоставяйки се на природата, която се мъчи да изравни всички температури.

Те са го начертали пределно ясно - при достигане на 70-80 градуса разлика охлаждането става равно на нула, демек нула топлина се отнема от студения край. Не знам това каква работа върши;-)
Верно той самия може да успява да поддържа тая разлика между краищата си, но това го прави изолатор, а не хладилник. Освен това ако вдигнем още разликата даже и като изолатор няма да върши работа ;-)
Иначе за природата... не е толкова просто. Тя не само се мъчи да изравни температурите (пърия закон на термодинамиката) ами е наложила и още едно ограничение (втория закон).... за дадени температури не може да имаш кпд по-високо от това на Карно, аз затова предпочитам да се работи с термо кпд или поне с КОП режим отопление...

Чет Май 19, 2016 4:29 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
какъв е класическия метод/и за смятане на такова нещо

Класиката е Закон на Ом и чат-пат Кирхоф , но отнесено към топлинни величини.
P=dT/Rth, E=P.t
Rth се пресмята по площ ,дебелина и топлопроводност.
Имаш топлинен капацитет на веществата. Студът отнема енергия, топлината добавя.
През всяка повърхност преминава топлинна енергия. Имаш загуби от топлопроводност, излъчване и конвекция. За първите две има директни формули, само конвекцията е малко по-неясна и е по-скоро по емпирични данни.
Трябва ти някой учебник по топлотехника или физика в раздел термодинамика. А формулките са на ниво основно образование.

Чет Май 19, 2016 4:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща