Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Топлене/охлаждане на вода с Пелтие 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Топлене/охлаждане на вода с Пелтие
Сравнително компактни и интегрирани системи се ползват в сушилните с термопомпа, достъпни са (като резервни части) и са мислени да хладят в едната част и да топлят в другата.

Сря Май 18, 2016 10:22 am
Профил

То има мини и микро, предполагам сушилните са мини поне ако са тия сушилни за които си мисля ;-)

Значи това с двете температури е голям проблем... Пелтиетата до колкото знам става до 20 градуса разлика, по принцип правят и повече ама едва ли ще стане с евтини модулчета...
Термопомпите зависят от компресията.. хубавите правят 10:1 и съответно поддържат до към 40 градуса разлика, а тъй като в случая май не се изисква голяма мощност може и да се поизнасилят малко и да станат 50, ама по-голяма разлика няма да е много разумно.

Сега не знам до каква "стайна" температура трябва да работи, ама щом е медицина би трябвало да бачка и при 60Ц щото те учените са много замаяни и като нищо ще остави изделието до джама и като го напече слънцето отиде...

Сря Май 18, 2016 11:09 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Значи това с двете температури е голям проблем... Пелтиетата до колкото знам става до 20 градуса разлика, по принцип правят и повече ама едва ли ще стане с евтини модулчета...

Пелтиетата могат да се редят едно върху друго, което увеличава разликата между студената и топлата част. Естествено, разликата не е Х2, Х3 и т.н. При подобна подредба, мижавата им ефективност, става още по-мижава...

Сря Май 18, 2016 12:38 pm
Профил

Абе пелтието си е добро решение за определени случаи, самото пелтие е термопомпа чията ефективност зависи най-вече от температурната разлика между двете страни. Когато охлаждаш ако успяваш да поддържаш ниска температура на горещата страна ще имаш сравнително добро КПД. Няма нищо тайнствено, има разни документи които доста добре описват принципите на действие, а всеки производител дава информация за собствените си.
Когато редиш пелтиета едно върхи друго не можеш да редиш еднакви, дако най-долното ти е 10 W по горното трбява да е 20, още по горното 40 и т.н. цифрите са примерни, и това се изчислява. С огледа на това че е просто, без механични части и с висока надеждност пелтието намира приложение в много области, най-вече охлаждане на сензори, но не само.

Сря Май 18, 2016 12:42 pm
Профил
Аватар

Бай Бонго тръгна да мисли, макар и с риск за здравето.
Значи, пелтието не щяло голяма температурна разлика. Тогава вместо огромни радиатори му се ръгат две помпи да циркулират топла и студена течност - отдавна се продават к'ви ли не китове за PC-тата.
Ама това позволява пелтието изобщо да не е в кутията.
Съответно: що тогава да е пелтие, а не произволна хладилна инсталацийка - колекционираш си топла и студена течност и после с два смесителя я пращаш към студената и топлата кутия. Найс, а?
Ннам, Grubi ще каже дали му пасва.

Сря Май 18, 2016 1:31 pm
Профил
Аватар

Ммм, колкото повече финна механика и хидравлика в ръчичките на жичкаджия като мен,
толкова повече шанс за проблеми. Още повече, че ще го пипат и разни УченИ -
колкото по-просто толкова по-добре. А като си помисля за разлята вода върху
други платки, лаптопи и т.н. тръпки ме побиват.

Във Фарнел има готови модули по 150-250Е, въздух-пелтие-въздух или въздух-пелтие-повърхност.
Скъпо е, но няма да е по-евтино ако се разходя след месец на няколко хиляди километра да го оправям.
PLC контролер за Пелтие също е безбожно скъп, но това защото е Swiss made...пък и вече имам един за тест.

http://se.farnell.com/webapp/wcs/stores ... ue&aa=true

тия са, най-отгоре

Сря Май 18, 2016 2:09 pm
Профил

Аз имам много негативен опит с Пелтието. Имах големи очаквания и че ще реши всичките проблеми. Но наистина, отдадената топлина качва много бързо температурата на горещата страна и 56 градуса температурна разлика отиват на горе и "студената" страна става хладка. Ефекта го има в началото- преди да се стопли. Та може би ако няма няма някакви големи топлинни мощности, с периодично управляемо според температурите вкючване на пелтието и вентилатор от към студената част, може да се получи нещо. Сега си взех ново, та може да си поиграя некой път.

Сря Май 18, 2016 2:19 pm
Профил WWW
Аватар

добре, как сте ги клатили тия Пелтие-та - контролера, който имам e с PWM регулация
и може да обръща поляритета, когато си поиска (т.е. както е настроен PIDa и предполагам
с мост или реле).
Ето го и контролера http://www.cooltronic.ch/65

За мен, най-важното ще бъде термичната изолация на бутилката и тръбата,
така че освен първоначалната по-голяма промяна, нещата да са относително
бавни и стабилни. То и самото приложение е доста статично. Основната кутия/
шкаф няма да е навън на слънце/вятър, а вътре в някаква стая все пак (вероятно на сянка).

Освен това разбирам,
че термо-контакта Пелтие/радиатор трябва да е повече от добър,
иначе стават бели. Освен това, като/ако замръзне едната страна и
после се размрази водата може да отиде където не трябва.

Утре може би ще пробвам един, да видим какъв ефект ще има.
А и имам една стара хладилна чанта, на която отдавна мисля да и
видя сметката.

Сря Май 18, 2016 2:28 pm
Профил
Аватар

При пелтието има една дребна закачка, която не трябва да се подценява. Топлата и студената му част са разположени много близо, и ако няма подходяща термоизолация, топлата част нагрява студената. Всеки ще се сети какъв е ефекта...

Сря Май 18, 2016 2:45 pm
Профил
Аватар

те закачките май станаха доста, ама нали трябва да се настъпват мотики

Сря Май 18, 2016 2:47 pm
Профил

Ами това не е голям проблем да се изолира, ако изобщо е нужно, зависи какви са размерите на топлата и студената част. Не се плащи, наплно използваемо е.

Сря Май 18, 2016 3:06 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
http://web.mit.edu/imoyer/www/portfolio ... index.html
:)

Сря Май 18, 2016 3:14 pm
Профил
Аватар

не се плаша, тъкмо извадих хладилника който ще падне жертва. тия със страничното охлаждане ми харесват повече, защото така ще имам място и за моторче/бъркалка отдолу. То си е направо завършен продукт за лаборатория ако стане как го мисля :) Да взема да се обадя на маркетинга

Айде да се събудя...
е това на MIT цепи мрака, но принципно искам същото нещо, само много по-малко и с много по-скромни амбиции

Сря Май 18, 2016 3:18 pm
Профил

Сложи му паста и не го стягай прекалено много защото се цепи(троши)

Сря Май 18, 2016 3:51 pm
Профил

Сега погледнах някакви данни за пелтиета...

Оказва се, че могат да правят разлика, но се вижда също колко са капризни животни. При 10 градуса (и правилно напрежение/ток) докарват КОП 3, което е супер. Лошото е, че на всеки 10 градуса КОП-а пада поне 2 пъти.
Има няколко тънки момента, единия това с радиаторите... даже както пишат е добре да се слага запас, цитирам:
Цитат:
If ... the ambient temperature is approximately 25°C, then using the 50 °C hot‐side graphs is a good starting place...Suppose you need to remove 20 W of heat at 15 °C and assume for now that the hot side of the module is at 50 °C. The temperature difference is then 50 ‐15 = 35 °C.

Значи реалната разлика е 10 градуса, ама ефективната става 35....
Другия тънък момент е, че са добри топлопроводници (даже стават и за генератори, ама тва е друга бира). В случая проблемът е, че ако спреш тока почва да заминава температура. А за да не заминава, т.е. да стои на празен ход само и да си поддържа разликата харчи доста. Демек дори на празен ход ще грее и трупа разлика...

Сря Май 18, 2016 4:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща