Отговори на тема  [ 114 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Моята CNC фреза 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Моята CNC фреза
Каква е разликата нали контролера чете кода а не от компютъра или съм в грешка?
Иначе не съм за 20$ :)ще се радвам на малко светлина

Сря Апр 13, 2016 12:44 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Не успях съвсем точно да схвана въпроса, но ако си представяш че с тая платка ще управляваш машината, без компютър, май няма да стане. Може със Сименсите показани няколко мнения нагоре.
С тия контролери пак трябва да имаш компютър, със съответния софтуер - булаМач3, EMC2 и т.н. Според мен, предимствата на етернет версията са доста. Едно от не маловажните, имаш галванично разделяне на компютъра и машината.

В днешно време, има голямо разнообразие от моушън контролери. Разгледай, попрочети, виж за отзиви на пациентите и тогава се хвърляй да купуваш.
Че аз доста време преследвах някакви духове в машината. Куршум и лях и какво ли още не. Накрая се предаде, ама още не е ясно какво беше, и от какво се уплаши за да избяга. :D

Сря Апр 13, 2016 3:52 pm
Профил

itso.t написа:
Според мен, предимствата на етернет версията са доста. Едно от не маловажните, имаш галванично разделяне на компютъра и машината.

Това отговаря на въпроса :)
Спрях се на този контролер , защото има добри отзиви и е единствения с "Up to 4 MHz, Step and Direction" на прилична цена . Planet CNC е до 110Khz което идва малко за серво моторите .

Сря Апр 13, 2016 5:11 pm
Профил
Аватар

Не случайно нагоре споменах ethrtcat. Там нямаш step/dir или подобни. Имаш един бъс, от управлението или компютъра, към серво 1, серво 2 и т.н. Там са и цифрови и аналогови входове, изходи и всякаква подобна периферия. При по-съвременните серва, комуникацията е по оптика. Дъртите са с бакър.

Както и да е. Ако останеш на варианта с управление step/dir, оглеждай се за контролер с някаква поддръжка. Че то софтуер без бъгове, комай още няма...

Сря Апр 13, 2016 6:56 pm
Профил

като казах големите батковци нямах предвид фабриките за цнц машини, а по професионалните "направи си сам", това ползват за конвертиране на стари фабрични цнц-та с по нова електроника където надеждността е от значение

Пет Апр 15, 2016 5:11 pm
Профил

Същия детайл от предишния клип . Обработва го с 10мм фрезер на по-високо натоварване и 4 минути разлика в машинното време спрямо с 8мм фрезер .
https://youtu.be/EimIGlCuqmM

Съб Апр 23, 2016 10:15 am
Профил
Аватар

Не знам какъв CAM софтуер използваш, но ако тоя детайл се произвежда серийно, няма да е лошо да редактираш кода на ръка. Има много излишни разходки...

Съб Апр 23, 2016 10:27 am
Профил

И инструмента може да е фрагментиран което ще ти позволи по-голямо подаване по периферията, въпреки че като гледам как копаеш дупката и с тоя би следвало да си ок при да речем 1мм подаване.

Пон Апр 25, 2016 5:50 am
Профил

Ползвам HSMworks за CAM програма и излишни упражнения не ми се правят , някои от разходките са и нарочно направени така (заради стъпковите ) .
Преди месец когато работих с подаване съответстващо с посоката на въртене на инструмента в конкретно положение имаше определени вибрации в него . Възможните причини са от основата към която са захванати плота-дъските , също така се опасявам от движението или по-точно от синхронизираното движение на двата стъпкови мотора по ос Y . Ще се опитам да обясня за мен мистериозното поведение . Тестовете са на едно и също подаване с един и същ инструмент върху един и същ материал .Като искам да отбележа че местоположението на менгемето е почти централно спрямо двете рамена на моста . Детайла съответно беше захванат непосредствено върху менгемето , като дължината която стърчеше от него е също така еднаква в съответно в двата края на детайла спрямо челюстите . Тестовете са на ръчно подаване и резултата е следния : При движение на шпиндела по моста - ос X без значение от местоположението му спрямо ос Y т.е. дали ще е към нас или в срещуположната посока на детайла без значение от подаването и посоката му обратно или по посока на въртене на инструмента без значение от местоположението му при обработвания детайл не се появява никакъв резонанс ,вибрация , шум или какъвто и да е признак на проблем в самия процес на обработка . Същото нещо е напълно съпоставимо и с дясната страна по Y ( заставайки с лице пред шпиндела ) .
Ето вече тук идва и споменатата от мен мистерия от другата страна при обработка на детайла (лява на нас) при самото започване на рязането няма абсолютно никакъв индикатор за последващ проблем , но въпреки това след 15-30мм започва напълно неочаквано и внезапно тропане или вибрация която прави завършването на обработката до край не осъществима . Само и единствено на тази страна се получава определения проблем . Поради този факт в момента обработвам основно обратно на въртене на инструмента . Ето и доводите ми при препоръчителния начин и метод на обработка максималното странично натоварване при височина от 18-20мм е 0.25мм при така направен машинния код времето беше приблизително 45мин .
В обратния случай за сметка на по голямото триене и повечето нагряване както на инструмента така и на обработвания материал подаването вече стана на 1.5мм което доведе до 9 минути . При слагане на 10 мм фрезер подаването се качи с още 0.5мм на 2мм странично със същата височина и тук вече са нужни само 6 мин както се видя на клипа . Също така да подчертая че производителя на използваните от мен инструменти за Ap максимума който дава за придържане към спецификацията им е 0.1xD реално ние вдигнахме почти двойно натоварването по Ap като запазихме скоростта на подаване в мин .
Ако някой има желание да види онагледено с клип случващата се за мен мистерия може да изтегли клипчето : http://dox.bg/files/dw?a=48c0bf01d5

Сря Май 04, 2016 10:25 am
Профил
Аватар

По-напред в темата стана въпрос за самостоятелни CNC управления - тия които бачкат без компютър. Оказва се, че бай китай не спи. Предлагат няколко типа такива управления.
http://www.ebay.com/itm/English-Panel-4 ... SwG-1Wy-32
http://www.ebay.com/itm/DDCSV1-4Axis-Co ... SwX~dWjc~a
http://www.ebay.com/itm/Free-shipping-3 ... SwDuJWwTe~

Имаше и други, но сега ми се губят. Дали тия джаджи бачкат, как бачкат, и т.н. само мога да гадая. Въпреки това, не е лошо да се проучи въпроса. Според семплото им описание, правят всичко, много добре. Аз разбира се съм предубеден. Хубавото е че в тях няма булаМач3. Може да е друг буламач, ама не е булаМач3. :D Няма булаМач3. :D Няма булаМач3. :D Няма булаМач3. :D
Въх, от вълнение, започна да ми прескача плочата...

Сря Май 04, 2016 11:48 am
Профил

няма буламач 3, но за сметка на това няма никаква гъвкавост, каквото ти е сложило китайчето това е, никаква гъвкавост с всичките си бъгове
така че липсата на буламач 3 в случая е само недостатък
линукс цнц или емц2 пък е още по добре от буламач3, така че ПЦ-то не бих го махнал, няма причина просто

Сря Май 04, 2016 6:45 pm
Профил
Аватар

s7ama7 написа:
...В обратния случай за сметка на по голямото триене и повечето нагряване както на инструмента така и на обработвания материал подаването вече стана на 1.5мм което доведе до 9 минути ...

В едни стари книжки пишеха ужасяващи неща за претоварването в режима на рязане - нещо от сорта ,че 10% увеличаване на скоростта , води до 2 пъти съкращаване на живота на фрезера. Но там ставаше дума за стомана и HSS инструменти.

Тези вибрации да не са от някакви механични интерференции. Пробва ли да разместиш менгемето. Да не би в тази точка да се събират всички вибрации (като в леген с вода.)

Сря Май 04, 2016 7:04 pm
Профил
Аватар

nik написа:
няма буламач 3, но за сметка на това няма никаква гъвкавост, каквото ти е сложило китайчето това е, никаква гъвкавост с всичките си бъгове
така че липсата на буламач 3 в случая е само недостатък
линукс цнц или емц2 пък е още по добре от буламач3, така че ПЦ-то не бих го махнал, няма причина просто

И е така и не е.
От една страна, въпреки че го наричам буламач, е еволюирал по някакъв начин. Съответно е закърпен като функционалност и бъгове. При китайците, всичко ще е в някакъв начален стадий.
От друга, бъговете и недимислиците му са факт, и нищо не може да се направи по въпроса. В това отношение е точно като продукта на бай китай и останалите такива, неподлежащи на корекция.
В това отношение, може би само EMC2 прави изключение...

По-горе пропуснах - освен булаМач3, липсват и дограмите и стъклопакетите... :D

Чет Май 05, 2016 11:09 am
Профил

колкото и да е бъглив мача говорим за много години еволюция, факт е че работи, и много хора си вършат работата с него
докато китайските неща най често не стават въобще за работа, те са само внимателно закрепени нещо да прави.... какво точно.... никой не знае....

Чет Май 05, 2016 3:00 pm
Профил
Аватар

Вероятно не съм се изразил правилно или не си ме разбрал. Не правя реклама на китайските управления. Попаднали са ми в полезрението и ги показвам. Ако някой се престраши да тества, би било чудесно ако сподели опит.

Чет Май 05, 2016 5:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 114 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща