Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Спиране на тока към DC мотор при блокировка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Спиране на тока към DC мотор при блокировка
npelov написа:

Като обърнеш транизсторите диодите си идват намясто. Защо да ги махам? Не е ли добре да има и външен диод. Тока стига до 400 мА. Може да има пикове няколко пъти по-големи. Аз мислех даже шотки да сложа.

Токът не е проблем, не знам какъв транзистор ще сложиш, но при всички случаи ако транзистора издържа 5А и диодът ще ги издържи.
Проблемът е греенето, но в твоя случай ти така или иначе заради бавното запушване ще имаш някакво греене. Демек трябва да можеш да разсейваш известно количество топлина. И ако можеш заради транзистора ще можеш и заради диода, щото са в един корпус.
Сега го пиша ей така това, но може да си го провериш. Грубо диода да кажем е с пад 1V и ток 0.5 -> грее 0.5W. Транзистора като тръгне да за се запушва може да има 5-10 пъти по-голям пад при същия ток. Та затова ти казвам че диодът не ти е проблем ;-)
Верно че пък транзистора е в тоя режим малко време, но то и диодът няма да стои цял ден ;-)

Иначе може да преместиш управлението на втория транзистор, т.е. C2 да е преди първия транзистор (ключ). Така както си го сложил след като първия изключи, кондензатора на втория ще се разреди и като се смени посоката ще тръгва с разреден кондензатор (както е при начално включване). Докато първия транзостор като се смени посоката веднъж кондензатора му се зарежда наобратно и пак като се смени чак тогава се разрежда и после зарежда. Така повторното включване става почти двойно по-дълго.
Та ако ще удължаваш повторните включвания ги удължи и на двата ключа, или ги махни и на двата. По-готино е като са симитрични нещата ;-)

Чет Апр 21, 2016 2:05 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Не знам защо съм си въобразил, че в МОС транзисторите диода не държи същия ток като транзистора. Или съм го видял някъде или сам съм си го измислил. Погледнах IRF510 - транзистора 5.6А, диода и той 5.6А. Колкото до разсейваната мощност - аз винаги се презапасявам. В случая тока при застопорен мотор е <400мА. В най-лошия случай (ако нищо не е окъсило) през транзистора ще минава половината (ако се изравни импеданса с този на мотора). Значи 200мА по да речем 7 (14 волта/2) = 1.4 вата. TO220 без радиатор трябва да издържи нужното време без да грее много. Все пак са няколко секунди.

miro_atc написа:
Така повторното включване става почти двойно по-дълго.

Аууу съвсем забравих за обратното включване на кондензатора. Но си прав само до някъде - ценера ще разреди донякъде диода. При обръщане на посоката се получава 14+14 = 28 волта. Диода ще го разреди бързо през 47 ома до 16 волта. Хубавото е, че при 10 волта от акумулатора пак ще започне от 16 волта (-6 на кондензатора и 10 от акумулатора) - времето няма да зависи от напрежението и не трябва да оставям запас

Иначе да - ще преместя управлението преди транзисторите. Мерси!

Чет Апр 21, 2016 8:56 pm
Профил WWW

В крайна сметка ме домързя да купувам кондензатори и ползвах каквото имам в наличност - 470nF и 5M (2х10М) - SMD. Знам че имам някъде 2М резистори, но не можах да ги намеря. Щеше да стане добре с 2М + 2х470nF. Ценерите сложих последователно 13V + 3.6V - такива намерих - по даташит максималните напрежения са им 14.1+4.1 = 18.2V - малко по-близо до 20 волта от колкото ми се иска, но измерих една двойка от тях през 1к на 19 волта и пада в/у ценерите беше 16 и нещо. Транзистора е ebay-ски IRFZ44N (дали ще стигнат 35-50А :D)

Ето крайната схема и платката:

Прикачени файлове:
motor-timer-nmos.png
motor-timer-nmos.png [ 11.06 KiB | Прегледано 2672 пъти ]

Прикачени файлове:
20160427_192838s.jpg
20160427_192838s.jpg [ 477.72 KiB | Прегледано 2672 пъти ]

Сря Апр 27, 2016 7:51 pm
Профил WWW

Сега остана да кажеш, че схемата (не) работи ;-)

Сря Апр 27, 2016 8:20 pm
Профил

С крушката работи. Пускам я тук за последни мисли. Чудя се дали няма да има проблем с мотора. Все пак има намотки/индуктивност. Ако върне напрежение по-голямо от 50 волта? Може да сложа по един кондензатор между дрейн-сорс да гаси пиковете. От индуктивност напрежението идва обратно по посока. Кондензатора би трябвало да ограничинапрежението до известна степен. Или пък направо да сложа ценер - имам 27 волта и 30 и няколко.

Сря Апр 27, 2016 8:46 pm
Профил WWW

Би трябвало това с тия големите кондензатори плавничко да спира тока и да няма проблеми, обаче не бих си заложил топките ;-)

Чет Апр 28, 2016 8:54 am
Профил

А бе за всеки случай сложих по един ценер на 36 волта в същата посока като боди транзистора. МОС транзисторите гърмят като някой кихне наблизо. Напрежението в права посока на ценерите е около 0.2 волта по-голямо от боди транзисторите. Днес ще го монтирам да видим ще яде ли Асан баница.

Чет Апр 28, 2016 10:10 am
Профил WWW

Успоредно на моторетката бих ръгнал 2 ценера последователно , срещупосочно за 24v примерно така , че квото и да киха мотора да се трепе над Uz

Чет Апр 28, 2016 1:35 pm
Профил ICQ

А, заложих го вече. Няма повече да се занимавам. Ценерите на транзисторите пазят транзисторите в двете посоки. Ако пика дойде от откъм захранването (моторчета колкото щеш по колата, а да не говорим за алтернатора).

Ей го на:

https://youtu.be/joeI4vZzoAo

Обаче при работещ двигател става нещо странно. При угасване на единия светодиод другия светва за малко. Не знам от какво е, но с толкова защити няма какво да го събори. А може пък да е нещо което връща моторчето. Но защо само при работещ двигател?

А бе нали работи. Мерси за съветите!

Чет Апр 28, 2016 8:57 pm
Профил WWW

Май само аз не ти разбирам схемата. 8O

Пет Апр 29, 2016 1:15 am
Профил

Ако търсиш връзка със заглавието - няма. Това е реле за време. Ако не си чел цялата тема - на терминалите най-отляво (дето не съм написал нищо :)) се подават 12 волта като за отваряне горе (+), долу (-) а за затваряне на клапата се обръщат - горе (-), долу (+). Ако горе е (-) работи горния транзистор. Първоначално е отпушен - тока тече през кондензатора C1. Като кондензатора стигне 12-4=8 волта, транзистора започва да се запушва. Горе-долу след 2-3 секунди транзистора е изцяло запушен, на изхода напрежение няма. В тази ситуация долния транзистор пропуска ток заради боди диода.
Като се смени поляритета става обратното - долния транзистор играе ключ, горния е диод.
Целта на схемата е всеки път при смяна на поляритета да подава ток на моторчето за 2-3 секунди и да го спира. Без тая схема мотора в блокирано положение харчи 0.4А - веднъж акумулатора пада, втори път моторчето се прецаква и даваш 75 лв за ново.

R5 на схемата символизира моторчето.

Подробности - ценера пази гейта да не гръмне като се смени поляритета. Тогава акумулатора се оказва последователно свързан със заредения кондензатор и се подават 24 волта на гейта, а той не харесва повече от 20.

R4 и R7 имат за цел да ограничат тока през кондензаторите като се смени поляритета. В този случай ценера се оказва в права посока и шунтира R1 (съответно R2 за другия транзистор), и единственото нещо ограничаващо тока на заряд на кондензатора са тези резистори.

П.П. Ако гледаш първите схеми - сбъркал съм транзисторите. Не мога да запомня МОС транзисторите кой крак на къде отива :)

Пет Апр 29, 2016 2:05 am
Профил WWW

Нещо не ти е наред схемата.

Пет Апр 29, 2016 6:28 am
Профил

timt написа:
Нещо не ти е наред схемата.

Възможно е. Но щом работи, не държа да е перфектно.

Все пак кажи какво не е наред?

Съб Апр 30, 2016 11:19 am
Профил WWW
Аватар

Цялата "кола" не е наред. Не ща и да чувам повече за Опел....

Нед Май 01, 2016 4:55 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Цялата "кола" не е наред. Не ща и да чувам повече за Опел....

Няма да споря ... То има ли някой да оспори това с чиста съвест :).

Взел съм я да подпира багера. С други думи взех я да се уча и като закъсах миналата зима ме тегли един багер. Задното стъкло беше замъглено и нищо не виждах и го чукнах леко. Като спра да чуквам няк'ви неща с Опела ще си взема кола.

Пон Май 02, 2016 12:37 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща