|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:52 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 FPGA бордове
Може би опряхме до смяна на поколенията. Имаме стар борд със Virtex4 (писал съм преди) на който се е упражнявал много народ, и в който е живял някакъв контролер - но има много болести и проблеми, и не си струва да го мъчим повече.
Сега гледам има Zynq, Artix, Kintex, и пак Virtex. С какво се програмират тия чудеса - има ли си стандартен JTAG като преди, ISE / iMPACT вече няма прдполагам или поне не се казва така. Как е положението с конфигурационните флашове?
Всички тия неща които ми ги хвалят по развойните бордове, като Linux, Ethernet, PCI, video, audio - вероятно няма да ми трябват.
Вероятно пак ще ми трябва някакъв "мек процесор" или комбинация ARM + FPGA Трябва ми да може да смята бързо, да има карта за логване, Serial/USB да зареждам нов фърмуер и да си говоря с платката, ако има аналогови входове или SPI/I2C за външни ADCта. Много GPIO също няма да има. Вероятно основната част от кода ще се симулира от Матлаб/Симулинк.
Някой с мнение по въпроса?
|
| Чет Мар 31, 2016 11:05 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: FPGA бордове
от изброените, мен лично ми допада цинка - хард процесор(и), на които можеш да караш лайнукс, програмируемата част се налива като битстрийм през дивайс драйвер динамично и без отношение към работата на процесора, хард- етернет, PCI и т.н., относително поносима цена. но и относително ниска скорост на логиката. дъвкали сме я темата. virtex-а, ако сте му свикнали на особеностите, няма с какво да се замени. не знам в новите модели дали замениха PPC хард-процесора с АРМ? алтерата също е смислена алтернатива, съизмерима и като цена, и като възможности. с някои от характерните разлики между алтера и xilinx. не мога все още да преценя как ще се отрази на алтера придобиването им от интел. средите за програмиране не са от безплатните. има ги кракнати, ако не ти пука. обаче са кръпка-върху-кръпка вече 20-поколение и от всичките тия пришити парчета вече не се вижда оригиналния балтон. с две думи - връзването на хардуера може да се окаже по-лесно от сборването със средата за програмиране на логиката. може би трябва да започнеш най-първо с нещо като максимална дефиниция на задачата ти: скорости, интерфейси, памети, външни периферии и чак след това да видиш тоя квадратен чеп в коя кръгла дупка можеш да го вкараш с по-малко усилия. аз бих навързал една платка с цинк, стига да се намери някой ненормалник да ми плати 
|
| Чет Мар 31, 2016 12:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Само Zynq, другото практически е безмислено или айде да го наречем ГОЛЯМ компромис. Цинкът го има във всякакви комбинации, включая с най-големите прасета дето струват по няколко К$. Но аз не виждам приложение на супер сложно голо FPGA. Обикновено си трябва връзка с хост, мрежа, много SDRAM и т.н. При такива случаи въпросът е само дали 32-битови ти са достатъчни или трябва да заложиш на новите 64-битови UltraScale+ Zynq...
За развоя... идеята на Xilinx е да обединят FPGA + софтуер. В това има много голям резон, особено ако правиш или ползваш библиотеки. Примерно да кажем една периферия - тя може да е реализирана в fpga-то обаче за да я достъпваш от софтуера се налага да имаш драйвери и т.н. Отделно имаш и конфигурации на едното и на другото. Дори да е нещо просто - да кажем правиш UART, но искаш да сложиш 50 UART-a. При стария подход, това значеше да сложиш 50 инстанции на vhdl кода, ама дали това няма да се сбие с друг vhdl, клоци отде, пинове и т.н. Това трябва да го разположиш на определени адреси дето и хардуера да разпознава и софтуера, т.е. лайнукските драйвери и те да знаят та да ползват и да се инстарат и т.н. С една дума по старата система е адски трудно да се прави или ползва библиотечни IP-та. Вместо това в новите среди на Xilinx имаш едно общо дърво и за софтуерни и хардуерни сорсове. T.e. всичко за даденото е IP е на едно място - това е първото предимство. Второто предимство е, че е във форма максимално независима от конкретния проект. И третото предимство е че имаш само един проект, от който компилираш различни неща - first stage bootloader, лайнукс кърнели или каквото ОС ползваш и до приложения...
Абе измислели са го хората...
|
| Чет Мар 31, 2016 12:49 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Zynq rules  Последните две години работех на зинк ( http://www.xilinx.com/products/boards-a ... 706-g.html) верно вече като усър - разни чираци я прогвамират, аз само по специялните приложения, но определено да имаш въртящ се линуь и каквато периферия искаш(каквато си направиш) е едно голямо +. макар че и на последната ELC Дъблин алтерата полаза много добра фпга със цпу вътре, и като вземем напервдвид че сега са дупе и гащи с интел...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Мар 31, 2016 1:09 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Идеята е за тестване на MEMS сензори, които си имат външно аналогов ASIC. ASIC се вързва към FPGA или цифров ASIC (два делта-сигма стрийма и някакво ADC за темепературата, но то май никога не е работило), и цялата сглобка е една карта с игли, които тестват силикона на пластината. Подхода работи вече има, няма 10-15 години, изтествал е 10-100к сензори, може и много повече да са. И аз се занимавам с стиковането на всички неща във вид удобен за ползване от фабриката... откъм железа, проби и т.н. Но не съм софтуерист, не се занимавам с обработката на сигналите и алгоритмите, както и с концепциите - въпреки че понякога... ме слушат. Доста време от работата ми тук...
Но платки са правени няколко Виртекс 2-4-5-6, изредили са се поне 10 конструктори и всичко е толкова уникално, а хората ги няма и не искат да чуват за това.
На 4-ката е вървял микроблейз някакъв. Честотите са никакви - има един генератор, който се разхожда от 0 до 50KHz, клатиш-слушаш и съоветно казваш - това става за използване, това в коша. Разбира се това е много опростено, но в общи линии е това. Друго важно е интерфейсите да могата да се превключват между 3.3, 2.5 или каквито там други напрежения са важни.
Говорим за официални лицензи и за платено IP за процесор (порядъка е 0-100 броя, не хиляди), и за развойна среда и т.н. Просто от ISE9.1 насам и 2012, не съм пипал нищо. Явно нещата много са се променили. Звучи ми като няколко години учебен процес - Линукс и FPGA, та - но не мисля някой да иска да отдели толкова време и средства за чиракуване. Но ако искат нов продукт - ще трябва даги прежалят, ако не за мен - за образован консултант.
Правеното на нова платка - държа този път да почнаме с готова такава и после да правим промените, а не обратно. Най-неприятно ми е, че като питаш всички мънкат нещо и трябва да го вадиш с ченгел(имам предвид собствените си колеги тук, не форума) - все едно искам да им взема хляба, а не да направим нещо което ще работи и може да е база за други неща.
|
| Чет Мар 31, 2016 1:54 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Май най-важно ще се окаже различните банки на периферията да могат да работят на различни напрежения - чипа си го има от 1.2(1.  до 3.3, но важното е да го има реализирано на платката. Да си има джъмпер, резистор, каквото е там и съответните захранвания да ги има на платката. Доколкото си спомням при мене делта-сигмата беше на 2.4(2.5), останалите периферии на 3.3 Но иначе изглежда като ще да бъде 7000.
|
| Чет Апр 07, 2016 1:43 pm |
|
 |
|
HCL
|
Ако имаш нерви http://krtkl.com/Миналата година поръчах два броя, очаквам ги след 3-4 месеца. Пичовете се учат да правят PCB, но на прототипите вече върви Ubuntu. За 55$ получаваш ● Zynq 7010, Dual-core 667MHz ARM Cortex-A9 w/430k ASIC Gates ● 154 reconfigurable I/O ● 512MB LPDDR2 RAM ● TI WiLink 8, Single-band 2.4GHz 802.11n SISO Wi-Fi ● Bluetooth Classic & BLE За двойно повече - три пъти по-големия Zynq (7020), по-добро радио и 1 GB DDR. FPGA-то върви с безплатния WebPack, a за ядрото дават SDK. За справка само Zynq-a струва толкова. Очевидно биват подпомагани директно от Xilinx.
|
| Сря Апр 13, 2016 8:01 pm |
|
 |
|
HCL
|
"You’ll be pleased to hear that snickerdoodle is flying high! The hardware (the power rails, microcontroller, processor, FPGA, Wi-Fi, and I/O), the software (Ubuntu Linux, ROS, bare metal, and the Xilinx tools), everything is coming along swimmingly. As you read this, the last of the fixes are being integrated into the PCB files and we expect the new round of fabs to be off to the presses by the end of the week.."
|
| Сря Апр 20, 2016 1:08 am |
|
 |
|
Grubi
|
Брей, брей - може и да взема някое
|
| Сря Апр 20, 2016 9:19 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|