| Автор |
Съобщение |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
 Странен въпрос със захранващ адаптер за лаптоп :)
Повечето адаптери, които съм виждал, се захранват от мрежата с трижилен проводник- фаза,нула и заземяване.
Може ли трижилния захранващ кабел да се замени с двужилен(фаза и нула), и как/къде да бъдат свързани площадките по платката в адаптера, които са били свързани към заземяване?
|
| Чет Апр 07, 2016 8:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Странен въпрос със захранващ адаптер за лаптоп :)
Щото вчера се ровичках в подобни черва: може, а земята просто я забравяш. Най-много и в краен случай да прескочи някоя искрица при ръгане на включения адаптер в лапатопа, затова ръгай в обратен ред.
|
| Чет Апр 07, 2016 8:33 pm |
|
 |
|
timt
|
Може, повечето китайци са така. Първо ръгаш в компа а после в захранването.
|
| Чет Апр 07, 2016 8:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Какво значение има кое ще е първо? Така или иначе ако има Y кондезатор, ток ще протече за момент... евентуално...
|
| Нед Апр 17, 2016 8:57 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
17 мига от пролетта  Ама дори един с около 150В кондензаторчета не е мечтата на голяма част от периферията. Нали компа вероятно е включен вече някъде си и периферията си има съответните кондензатори. Като му ръгнеш захранване с вече заредени такива... Абе всичко зависи от Зависито, но искра съм наблюдавал къде ли не.
|
| Нед Апр 17, 2016 9:41 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
И защо е това упражнение ?
|
| Пон Апр 18, 2016 12:05 am |
|
 |
|
Cekins
|
Аве Бонго - ти пак "чукча не читаел - чукча писател"......
Не виждаш ли че човека пита за лаптоп? В общия случай като се ползва лаптопа, към него няма нищо включено - или ако има то ще е USB/Ethernet... Едното си го храни порта, другото е галванично развързано.
|
| Пон Апр 18, 2016 8:59 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
А USB принтер или няк'во аудио? То май и LAN има подобни кусури, щом събрах кашон изгорели платки. В къщи паралелно на всяко UTP съм опънал поне квадрат заземителен, не че съм го свързал, щото ел-инсталацията аз си я правих. За сметка на това ще го пусна паралелно на коаксиалния, щото там става няк'в абсурд при двупроводна ел-система.
|
| Пон Апр 18, 2016 8:10 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Едно време имаше много Интернет доставчици по Лан, и често мъртви мрежови платки. Веднъж се заглеждах по една платка- май беше с коаксиален вход- много се изненадах като видях някакви кондензатори ли, варистори ли -между входните контакти и масата на компа. Та, Бонго - разгледай им входовете на тия платки - сигурно доста такива ще намериш.
|
| Пон Апр 18, 2016 8:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
М'не бе, това са чужди платки сменяни от мен някога си. Вече ги нямам поради липса на хранилище. Повечето бяха от гръчко, пък там LAN доставчиците тепърва прохождат. А в гръчко ел-захранването е трипроводно със самостоятелно заземяване за вяка сграда, дори частен дом. И дефектнотокова защита: ако дадеш случайно нулата към земя - цялото помещение остава без ток.
П.С.: Набивал съм заземителни колчета в гръчко: яка желязна сърцевина обвита с медна тръба + квото трябва. Тънко, яко и вечно. Тук все още набиваме дебел поцинкован винкел, ама само на трафопоста. За едно "реновирано" желязно табло като попитах "Къде да свържа корпуса (на ламарината с контакторобушоните), че досега беше с тънка жица към нулата?" - всички ме изгледаха с недоумение. Пък до кутията отвън заземлителна шина идваше.
|
| Пон Апр 18, 2016 9:14 pm |
|
 |
|
timt
|
Аз съм си го направил с 3 бр. подцинковани тръби над 2 метра (набивах ги с перфоратора) и 25 мм2 проводник до апартаментното табло. Имам мерак да направя мълниеотвод но май няма да стане.(комшииски подробности)
контакторобушоните това АП ли е?
|
| Пон Апр 18, 2016 11:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
АП още не съм научил какво е, а под "контакторобушони" имах предвид една допълнителна ламарина, върху която имаше монтирани контактори и стопяеми предпазители 
|
| Вто Апр 19, 2016 8:42 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Само да вметна, че в случая, надцинкованите тръби са по-удачен избор от подцинкованите... 
|
| Вто Апр 19, 2016 9:20 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Бонго - мрежовите карти изгарят по съвсем друга причина и заземяването ама хич не би им помогнало освен ако не си си сложил някаква активна защита - зашитите обикновенно са една камара диоди или трансили, връзващи всички кабели един към друг и всичките заедно към земя. Обикновенно при гръмотевична буря се случва да горят разни работи. За това всички слагат едни суичове за по 5 лв. между кабелите и като изчатка само се мести кабела на здрав порт. Аз имам една жица между два блока и имам сложени такива "бушони" Досега сумарно имам изгорени към 14-16 порта - един мноо дърт 8 портов хъб и по няколко порта на няколко от 5 левовите суичове. В списъка има и един "добре" изпечен линксис...
|
| Вто Апр 19, 2016 10:13 pm |
|
|