Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Ами аз лично не съм съглсен, и вскеи ден да го проверяваш това не означава че не може да се повреди .. краниста казва количката не с пряла, сега нямам видео в близък план но на мен не ми изглежда да е точно така, по скоро краниста е претоварил крана, т.е. излязъл е извън зоната на безопасност. Дали тежестите са малко, не са много но зависи какво и колко е било предвидено да се вдига. Ако аз трябваше да разследвам първо щях да бия краниста докато си признае че го е претоварил, след това ях да разследвам дали наистина е така, но от моя по строителните обекти мога да ти кажа че в 99% от случаите вината не е в оборудването. При падането количката е в края, но дали сама е отишла там, дали краниста я е закарал ....
Модерните автокранове следят постоянно товара и в зависимост от тгелото не позволяват да спуснеш стрелата повече от допустимото за това тегло, въпреки това постоянно има такива инциденти и то доста по-назапад от БГ. Просто приемете че нещата се случват, идиоти има навсякъде и навсякъде са по много. Ако занете в САЩ колко и то безумни инциденти се случват и почти винаги по вина на работника.
Тук закон, правосъдие, полиция нищо не могта да направят. Някой като го удари тухла по главата виновен е работодателя, виновен е производителят на каската че не я е проектирал да защитава работника дори когато не се намира в-у главата му, или е виновен работника който не можеш да го накараш да я носи. Като сложиш глоби за неносене на каска или други ЛПС идват и те глобяват теб защото нямаш право по закон да налагап глоби на служителите. Като ги уволниш идват и пак те глобяват защото не може току така да ги уволняваш, като им наложиш дисциплинарно наказание като мъмрене им е през оная работа, като си спазиш пак цялата процедура по законовия ред пак идват и те глобяват .... като му теглиш един бой и го изгониш без да му платиш никой не те глобява ..., но повечето тук са привърженици на спазване на кодекса, на коректни отношения ... хайде да видим какво ще предложите за такъв случай.

Съб Апр 16, 2016 7:20 am
Профил
Аватар

ами те катастрофите рядко са причинени само от една грешка. обикновено трябва геройско събиране на грешки, за да се случи случката. стандартния инженерен подход е да вземаш опита на другите - разглобяваш, гледаш, помниш. и ако опита е отрицателен - също. още по-ценно е, ако събираш отрицателен опит от другите.

аз кранова количка съм проектитал някъде в трети курс, но образователната цел на мероприятието беше по скоро да ни научат как да избираме от каталог въже, барабан, редуктор, двигател - по-скоро компановка, отколкото релно проектиране на съоръжение. виж, редуктор съм смятал. първоначално на ръка, после си написах програмка да прави итерациите, и сметнах редукторите на половината поток. даскала беше много щастлив, като му я дадох, може и доктор да е станал с нея, знам ли.

та в случая, вероятно става въпрос за сбор на иначе дребни детайли, които сами по себе си не би трябвало да обърнат крана. вероятно наистина е блокирало дистанционното, защото има съобщения за 'късо', краниста панически се опитал да сменя батерии, и като видял, че крана не го слуша сигурно е хукнал по стълбата нагоре. иначе няма особен смисъл да падне от кран с дистанционно, че и да оживее. явно не е бил в кабината, а някъде по пътя към нея. отделно, защо са сложили още в началото крана на такава височина, а не са използвали секционен кран с добавяне на секции с напредването на строежа. тежестите и на мен ми се виждат малко, но не съм спец по кранове.

Съб Апр 16, 2016 11:55 am
Профил

ToHu написа:
... хайде да видим какво ще предложите за такъв случай.

1000 лева бонус към заплатата, ако през последните 2 месеца не си го хванал без каска.

Съб Апр 16, 2016 11:58 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
... хайде да видим какво ще предложите за такъв случай.

Глоба и отстраняване от работа за невалидна застраховка "Злополука".

Съб Апр 16, 2016 4:28 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Или крана е претоварен и/или не е укрепен както трябва. Сега разбирам че крана има и дистанционно. Ебаси, никой не може да ме убеди че са сложили дистанционно а е нямало никакви активни защити или предупреждения за опасност.

Ако някой не използва каска или там каквото се полага изхвърча моментално от обекта. Никакви обезщетения и т.н. не се полагат поради следното:
1. Всеки нов човек на обекта минава инструктаж за безопасност. Много често те оборудват с каска и т.н. за сметка на фирмата майка. Понякога има и тест с въпроси и доста сериозен инструктаж например ако по една или друга причина обекта се пази с въоръжена охрана, има опасни химикали които могат да предизвикат пожар, и др специфични обобености
2. Главната фирма изпълнител назначава мениджъра. Всичко друго е верига от подизпълнители и накрая има работници: самонаети или по трудов договор.
3. На мениджъра му е през оная работа и ако се наложи да изгони някой не му мисли много, защото нарушителя дефакто не работи за него. Разхожда се със фотоапарат и гадините дебнат някой без каска след което го изгонват на момента и му отказват достъп до обекта. На другият ден ще дойде друг за да довърши работата. Все пак има договор за извършена работа и всички по веригата си размърдват задниците за да намерят нужният човек.
4. Ако работник пострада и е изряден, тогава ще получи обезщетение от застраховката която дори за малък обект е минимум няколко милиона. Съответно се почва разследване кое, как, защо, сроковете отиват на майната си. Както се досещате става дума най малкото за не малко пари.
5. Застрахователя по полицата минава периодично на проверка, понякога тайно, понякога е достатъчно от улицата да види нещо нередно. При системни нередности, например някой няма каска или други такива, тогава полицата обикновено става невалидна. При това положение първо меринджея изхвърча и се почват преговори за нова полица, която определено ще има по-висока премия.
6. Мениджъра си пази задника със всички сили като внимава:
- да не пострада някой работещ на обекта, или още повече някой минувач около обекта;
- да не влезе в затвора ако някой пострада поради груба липса на ред и безопасност;
- да не си загуби коледните бонуси/промоция или груги облаги които се леят обилно при успешно завършен проект във срок и пари;

От скромния ми опит, на всичко това по горе съм бил свидетел че работи много добре. За щастие на пострадал работник не съм бил свидетел, но редовно имаше брифинг кой къде и как е покясал. После на другата сутрин 20 -30мин обяснения че трябва да се внимава, минута мълчание и после всички по конете. По правило това "загубено" време никой не го плаща на работниците.

Колеги са ми разказвали и как меринджея изгонил шефа на някакъв подизпълнител, защото го хванал без каска за втори път. Съответно не можаха да свършат работата на 100% в срок и гризнаха дръвцето. Фирмата фалира щото някой педерас се направи на интересен. В случая собственика си го начука сам.

Разбира се всичко това по горе никак не работи в БГ защото няма правосъдие както timt спомена. Дори и да си изряден и да си вършиш съвестно задълженията не е гаранция че няма да гризнеш дръвцето заради някой друг

Съб Апр 16, 2016 5:33 pm
Профил

Бонуса не работи, в България работят глобите и то големите глоби. Аз глобявам, ако искат да се оплакват, и уволнявам, но говоря по принцип. Ако въвеждаш дисциплина и ред фирмата била мутренска, много хора искат да не са в нарушение на нищо, и те най-много го отнасят, защото са добри и човечни. Аз проблеми нямам, не държа да съм човечен, а инспектори не ме притесняват.
Мисълта ми беше че никой не знае какво е станало но ако гледаш интервютата и статиите всички питат един и същ тъп въпрос, как ако е минал проверка е паднал..... Ами патко заспала, ти как днес си добре а утре си с инфаркт в Пирогов.... Естествено че виновен мяма да има, все пак сме в бг, но факта че винаги се подхожда по този начин дразни.

П.с. Колега, да изгониш работник от обект е едно, особенно като си от страната на собственика, но да го уволниш е друго. Освен това според малоумният ни кодекс не можеш да ограничаваш достъпа на служител до работното му място, гоненето някак минава защото няма явни нарушения, но принципно и това е малко неясно. Няма как да имаш неравнопоставеност в права между две страни и това да води до нещо добро.

Съб Апр 16, 2016 5:43 pm
Профил
Аватар

Ай стига с този кран! То вече и в основното образУвание е заложено - напредналите решават сложни задачи, но под формата на тест, т.е. един от отговорите. Навъдиха се стотици конкурси, платени разбира се, в които под "трудна задача" се разбиря матряла от след година-две. И учат децата да ги решават с логика (странна, разбира се), също както майстор без инструмент да завинти болт на кестерме място.

Напоследък уча сина на система линейни уравнения без да споменавам тези термини, щото и за уравнение не са чували в трети клас, пък непрекъснато решават задачи за такива. Всичко вървеше добре, докато не се сблъскахме с долната задача за напреднали. И преди сме решавали такива, но по-лесни. Тръгнахме да бистрим условията под формата на уравнения и да заместваме едно неизвестно с друго, докато не стигнахме до отговор 4/5. Детето веднага каза 0.8, но те не са учили за такива числа.
После го награби жената (току завършила за начална учителка, хабер си найн от математика) и след минута вика: - Решихме я! - И как, ма? - Мии в цетъра има квадрат. - То детето с това започна, но аз му казах, че в условието не е упоменато.

Как бихте решили долната задача:
Прикачени файлове:
ScanImage001.jpg
ScanImage001.jpg [ 183.68 KiB | Прегледано 1313 пъти ]

ЕДИТ: Уф, чак сега забелязах нещо, което и на жената беше убягнало: "дължините са цели числа в сантиметри". И все пак, това за третокласник ли е, пък макар и напреднал?! И така ли се насърчава напредналост?

Съб Апр 16, 2016 7:37 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

отговор а :D

Съб Апр 16, 2016 8:57 pm
Профил
Аватар

Бонго, че то това е повече логическа от колкото математическа задача. Какво толкова те учудва?

Нед Апр 17, 2016 12:43 am
Профил

Ми да ти кажа че и аз се обърках като прочетох обиколките. От начало си помислих че е вързанка. После се сетих че е за 3-и клас.

Нед Апр 17, 2016 1:25 am
Профил

Ами ако изходим от очевидното за третокласник че малкият е квадрат, което хич не е задължително, веднага знаем неговата страна 1 см от тсм знаем малките страни на всички и от там е лесно.

Нед Апр 17, 2016 2:41 am
Профил
Аватар

Тук просто се вижда ефекта на обремения от знания мозък. Което е сигурен признак за одъртяване. :)

Нед Апр 17, 2016 10:25 am
Профил ICQ
Аватар

Голямата ми щерка е втори клас и все повече забелязвам такива задачи. Вчера ми иска линийка да мери някакъв триъгълник, а нас са ни учили че чертежа си е просто чертеж за визуализация и в никаъв случай да не се ползва за измерване. Всяка страна трябва да си е означена - пък била тя известна или неизвестна. В училище им набиват в главите глупости и аз после в къщи се чудя как да ги избивам... Хем учителката по математика на нейната учителка ми е била класна и е преподавала и на мен...

Нед Апр 17, 2016 8:13 pm
Профил ICQ

Ти втори клас не си бил :). Малкият и той мери. Като станат по-големи няма да мерят.

Нед Апр 17, 2016 8:19 pm
Профил
Аватар

Аз съм по Сендовската до 5-ти клас - не ме гледай мене :) Никога не сме мерили с линийка...

Нед Апр 17, 2016 8:23 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413 ... 1080  Следваща