Отговори на тема  [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Тестване на отделена енергия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тестване на отделена енергия
Ето примерна схемичка...
Прикачени файлове:
test.png
test.png [ 14.61 KiB | Прегледано 1276 пъти ]

Идеята - ако тока е под минимално зададен в случая 1А компаратора U1 изкарва високо на изхода си, a U2 забива изхода си в ниско.
При ток над 1А U1 изкарва нула, а U2 става интегратор и изходът му почва да пълзи нагоре... След време (R3C3) достига напрежение отгаварящо на нужната енергия за взривяване. И компаратора U3 взривява...
Естествено след U3 схемата трябва да се развие така че взривяването да се запомни до натискане на бутон или нещо друго и да се прекъсне тока с транзисторче.

Вто Апр 12, 2016 9:06 pm
Профил
Ранг: Почетен член

В крайна сметка проблема се реши по съвсем приятен и естествен начин: използвам една малка крушка с нажежаема жичка, която при стайна температура е със съпротивление 7-8 ома, а когато големия ток протече през нея и светне - съпротивлението се вдига до около 600 ома. Изстиването ѝ отнема 3-4 секунди, което идеално пасва на начина на тестване, който ще правя!

:)

Пон Май 09, 2016 11:17 am
Профил

Ммм 7-8 ом не са ли малко множко, а и реално нямаш прекъсване.... Нещо не ми се връзва постановката. Също така да измериш енергията в този случай е на порядък по трудно, освен ако не направиш компромис с точността. Изобщо някак не ми прилича на товара който имаш.

Пон Май 09, 2016 3:28 pm
Профил

Разбира се че не е същото, но ми върши работа защото като следя дали всичко е наред с все-още неизгорялото съпротивление - считам че е ОК ако е между 2 и 10 ома. След задействането пак меря съпротивление и ако то е по-голямо от 100 ома - считам веригата за прекъсната. Самото мерене на енергията ще се сведе до детектиране на светлината от крушката...

Пон Май 09, 2016 3:52 pm
Профил

ами ... не казам е няма да стане, но това с което тръгна като идея и това което ще постигнеш са меко казано в различни измерения ... горе долу като да кажеш на фрезиста че искаш толеранс от 5 um а накрая да го отрежеш с ножовката. Ти знаеш какво се цели, според мен за доказване на работоспособност е напълно достатъчно едно нормално съпротивление, всичко останало подлежи на изчисление и трябва да бъде презапасено в пъти, визирам енергията, та няма какво да и мериш. Просто в моента ми се струва че е ни рак ни риба, нито следи параметрите които искаше първоначално да следи, но в същото време го усложняваш следейки дали крушката светва ..

Пон Май 09, 2016 8:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 80 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6