| Автор |
Съобщение |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
 FeCl3 рециклиране
Някой пробвал ли е да рециклира използвания разтвор?Ако не става , какво се прави за да е по-екологично да се изхвърли 
|
| Нед Апр 10, 2016 3:40 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: FeCl3 рециклиране
Отиваш някъде в забутаното, изкопаваш дупка, викаш три пъти "Царят има магарешки уши!", изливаш разтвора и заравяш дупката. След време там ще поникне желязно дърво с медени звънчета, които ще пеят: "Бойко е магаре!"  Те хората старите си хапчета няма къде да изхвърлят... А бе да питам в духа на рециклирането: от какво са направени пъпките на старите мощни контактори? На мен на живо сребро ми прилича, пък и си спомням, че преди време имаше доста обяви "ИзкОпувам стари контактори".
|
| Нед Апр 10, 2016 10:59 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Май е доста по добро - платина?
|
| Пон Апр 11, 2016 7:44 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
последно, като търсих платинени жички, цената беше над 60К афро за кило, така че бонго може да си купи нови галоши за гоуфо с 3-4 трифазни контактора скоро попаднах на кабел САТ-5, чийто жила залепваха на магнит. бях виждал такъв от помеднени алуминиеви жила, обаче китайците да почнат да вкарват желязо ми се вижда прекалено. --- за да рециклираш железен трихлорид, трябва да извадиш медта от него. по-добре не се занимавай, има смисъл само ако си платкаджийница с декари платки на ден. това нещо е силно киселинно (как иначе ще ецва платки). при 160С почва да се разпада и се отделя хлор. при смесване с вода също се получават нестабилни хлорни съединения, така че първо трябва да го убиеш с някаква основа - сода каустик, негасена вар, варовик. чак след това се излива в канализацията. ако просто го заровиш в почвата, при реагиране с влагата ще се получи солна киселина. по принцип е токсичен за риби и водорасли (нещо от порядъка на 60ml/l). ти колко тона ще изхвърляш? ако е повечко, мога да говоря с хора, които го правят.
|
| Пон Апр 11, 2016 8:58 am |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Съвсем малко е 2 литра може би, ама викам по-културно да се отърва от него.Гледах някакъв с електрохимия извлича медта и после казва ,че пак се използва разтвора ,ама много под носа си говори и нищо не разбрах какво обяснява.
|
| Пон Апр 11, 2016 8:41 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/ ... datsi.htmlОбади се в общината и ако се направят на дръж ми шапката тогава им прати бутилката с куриер. Щом химикала може да се купи свободно без лиценз те са длъжни да предоставят площадка за рециклиране. За това хората уж плащат данъци
|
| Пон Апр 11, 2016 9:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък гуглосах набърже: 1. В общи линии солите на медта са по-разтворими от на желязото, така че възобновяването ще е "Не опитвайте в къщи!". Рециклирането - в боклучкийския казан, там къде по-големи гадории се хвърлят от желязо, мед и хлор. 2. Контактите наистина били от сребърна сплав, за бижутерите по-скъпа и от среброто, и изкОпувачите дават около 75ст за грам. Като събера тон-два ще си помисля 
|
| Пон Апр 11, 2016 10:33 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
За грам контактор, или за грам пъпки на контактор?
|
| Вто Апр 12, 2016 10:56 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Изливай в канала - поне ще мине през пречиствателна станция - там отпадните води се третират с киселина и основа за да им се докара неутрално pH. После солите някак си ги отделят и т.н. Та по добре го изсипи в канализацията. Железния трихглорид е желязо разядено със солна киселина (повече от 30% няма как да бъде). Солната киселина сама по себе си няма как да навреди освен ако не е в някаква астрономическа концентрация - в стомаха си имаш доста по-висока концентрация от това което ще се получи като я излееш в няколко стотици кубика отходни води. Виж съединението с медта не знам какво представлява и дали чак толкова много токсично. Предполагам че не е - особено в такива ниски концентрации...
Между другото - по отношение на отровното за рибите - имам един познат рибен ветеринар, та той на маса бая дрънка и ме е хвърлял в потрес като е разправял как се сипва натриева основа или солна киселина направо в язовира дето промишлено се гледа риба. В крайна сметка номера е да докарат рН-то дето им трябва - ако ти е кисела водата и сипеш NaOH (естествено колкото трябва) тя се неутрализира с киселината и толкова. Същото и със солната киселина.
|
| Вто Апр 12, 2016 12:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
За контактор  - тези стари боклуци са над кило парчето. Самите пъпки пък са запоени със сребърен припой за доста дебела бронзова пластина... Медта била отровна, но навремето на село лозята бяха около язовира и на рибата не й пречеше.
|
| Вто Апр 12, 2016 5:57 pm |
|
 |
|
timt
|
Аз имам около 300 грама сребро от контактори проба 925. Пъпките се свалят с оксижен после се хвърлят в азотна киселина и след това редуцираш или с формалин( формалдехид) или мед. Получава се утайка сребърен нитрат (адски камък) после се топи и минаваш през електролиза като течноста пак е сребърен нитрат.
|
| Вто Апр 12, 2016 9:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ъ?! Контакторната сплав е по-скъпа от среброто! Или сваляш с малка газова горелка, или носиш на бижутера.
|
| Сря Апр 13, 2016 9:43 pm |
|
 |
|
timt
|
То се загрява и се изтръсква и пада всичко.
|
| Сря Апр 13, 2016 10:23 pm |
|
 |
|
vstoykov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 12:05 am Мнения: 130 Местоположение: Варна
|
|
| Сря Апр 20, 2016 11:46 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Много ми хареса изречението "I have invented a method..." - сякаш е изобретил химята тоя дето го е писал.
|
| Чет Апр 21, 2016 8:30 am |
|
|