Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Grid Eye 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Grid Eye
http://se.farnell.com/webapp/wcs/stores ... c-grid-eye
http://www.farnell.com/datasheets/1995912.pdf

ToHи, знаеш ли доколко ги използват тези в новите датчици и с това може ли да се детектират/броят хора на определена площ,
без камери, Малинки и съоветната сериозна обработка/софтуер/хиляди редове код и библиотеки?

Чет Апр 07, 2016 11:01 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Grid Eye
никой ли не не го е използвал? аз питах ТоНи щото е най-близко до тия неща, но и другите може да пишат?

Чет Апр 07, 2016 1:06 pm
Профил

Това съм го виждал че го слагат на панасонишките климатици за откриване на присъствие и да се ориентира климатика в коя зона е "населено" - на скъпи модели.
Имаше подобно на мелексис, но тяхното беше с по-малка резолюция май. Мисля че и омрон имаха подобна матрица с ниска резолюция, или по-точно беше "правоъгълник".
Имам спомен че на тия чувствителността хич не беше на нивото на термалните камери, и като гледам в описанието казват че човек могат да хванат на 5м. Гледам че и не са мислени за оптика отпред, което май категорично ги прави неизползваеми за охрана.
ФЛИР имат ниско-резолюционни моделчета (80х50), може би това ще е най-ниското използваемо за охрана - върти ми се че правиха някакви групови поръчки и излизаше сто и нещо долара - в youtube има клипчета на mike electric's stuff дето го ползваше с един ПИК и вадеше картината на LCD.
Другите са SeeqThermal (ако не бъркам правописа) - и те бяха в зоната около 150 долара.

Чет Апр 07, 2016 8:51 pm
Профил

Не съм го виждал Груби, поне с техниката с която аз работя го няма но там за да сложиш нещо ново трябва сериозна причина да имаш, VdS сертификациите не са евтини. Не знам дали не се използва в някой от задокеанските продукти на Хъниуел, в момента май имам няколко стотин на склад за един проект, трябва да погледна, но цената им е доста ниска, на детекторите де, не знам дали има мегдан за такъв сензор.

Пет Апр 08, 2016 7:47 pm
Профил
Аватар

Интересно, той сензора не е нов, от 2012 и още го има значи интерес има. Ардуино кита е евтин сравнително, Омронския модул има подобна цена, а Seek Thermal виждам само готови продукти за телефони, но не и развойни платки. Ще видим на нашите умни глави дали ще им хареса за нещо.

Пет Апр 08, 2016 8:57 pm
Профил

Ами да го кажем така, в момента най-високия клас детектори които използваме са на пазара като модел поне от 2007, т.е. вече почти 10 години, същият производител няма нови разработки или модели, т.е. явно се планира да го изпозвла още дълго. В крайна сметка ако имаш работещ продукт няма много смисъл да го сменяш, поне в сферата на охраната не се залита много по шаренийки и продукти с много безмислени функции, не че няма и такъв уклон. Интересно е като идея ноцелта му според мен е малко по различна, въпреки че такъв сензор може да донесе доста полезни функции.

Пет Апр 08, 2016 10:32 pm
Профил
Аватар

Аз за охрана и не искам да го ползвам, по-скоро за специфични и не-стандартни истории - най-вече научни и може би цивилни/комерсиални.

Пет Апр 08, 2016 11:02 pm
Профил

Ами аз правих едно у-во преди година-две за броене на хора с този сензор. Евтин е спрямо сензорите с по-голяма резолюция, но и не е чак толкова ефективен. Има ограничение на височината и площта. Иначе броенето на хора стана прилично! Основният проблем да се настигнат другите производители на подобен вид у-ва е, че сериозните фирми сами си правят сензорите! Просто идва много скъпо ако го купуваш...

Съб Апр 09, 2016 11:37 pm
Профил
Аватар

Ами това е цена за една бройка в каталог, който иска да произвежда говори с Панасоник, цените там са различни предполагам.

Пон Апр 11, 2016 7:43 pm
Профил

Не цената е проблемът! Тоя шит го използват военните и трябва да те проверят предварително(все едно ще си купуваш атомна бомба!). Процедурата трае от 3 до 6 месеца, че може и повече! Иначе няма разлика в цената, ама последно като си говорих с хората имаше голям проблем с доставките, защото не можеш да го внесеш от Щатите. Единственият вариант е от склада в Унгария.... Сега може да са охлабили нещата, не съм проверявал скоро....
Ако го използваш за охрана, мисля че ще ти свърши добра работа и мисля може да се докара да разпознава човек на към 5м!

Пон Апр 11, 2016 10:07 pm
Профил
Аватар

Ами във Фарнел изглежда на локален склад и без ограничения, верно може да са се отпуснали. Нали вече няма КОКОМ ;)
За охрана не - по-скоро маркетингови проучеания по магазините за парцалки.

Последна промяна Grubi на Пон Апр 11, 2016 11:22 pm, променена общо 1 път

Пон Апр 11, 2016 11:01 pm
Профил
Аватар

това кой ти го каза? наш'те митничари ли?
и кои военни точно ще ти правят проверка - нашите или хамеричките?

Пон Апр 11, 2016 11:10 pm
Профил

Ами Дедо, за съжаление, не нашите, а японските! Чак от посолството ми звъняха!
Както споменах, с един познат имаме прототип на такова у-во + софтуер и т. н., но тогава поне нямаше как да догоним по параметри сериозните фирми на пазара - примерно Irisys. Все пак grid eye е с 4 пъти по-малка резолюция! И въпреки много по-ниската цена, като не върши точно същата работа...
Тогава като търсих такива термални сензори, попаднах на едни немци, които ми поискаха за 32х32 1000 евро(ако купя 10 600 на бр или нещо от сорта). Може да вземем да размразим проекта ако са паднали цените! :)

Вто Апр 12, 2016 10:19 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Melexis имаха някаква подобна разработка. Провери им продуктовата гама.

Вто Апр 12, 2016 2:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]