|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:51 am
Тестване на отделена енергия
| Автор |
Съобщение |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Тестване на отделена енергия
За първи път правя собствена платка със собствен фърмуеър и искам тя да премине през много стриктни тестове преди да се използва в реална среда. Едно от нещата, за които трябва да съм сигурен, че работят без проблеми е количество отделена енергия в един резистор. Интересува ме това количество енергия да е над определена гранична стойност, над която (по дефиниция) резистора изгаря при което си свършва работата за която е предназначен. Каква проста електрическа (или електро-механична) схема може да се измисли за да се тества многократно това отделено количество енергия? Как би могло да се индикира дали този тест е успешен или не е? Дайте някакви идеи!
Платката (цялата система) трябва да работи при температури от -15 до +55 градуса и при различни степени на разряд на батерията (напрежения от 2 до 3.6V). Резистора върху който се отделя енергията е 2-3 ома.
|
| Пет Апр 08, 2016 11:17 am |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Re: Тестване на отделена енергия
Нещо не става ясно - за резистор ли питаш как се смята или за бушон? И при двете имаш енергия, по-точно някаква моментна мощност, която води до повишаване не температурата докато не се компенсира с отделената чрез конвекция и радиация топлинна мощност. Но има съществена разлика - при резистора нормално смяташ/тестваш при високите температури, т.е. когато резистора отделя най-малко и се загрява най-много. Ако издържи на високите температури, ниските не те интересуват. При бушоните е по-сложно, защото обикновено искаш да изгарят независимо от температурата, затова те са по-специални - или в стъклена тръбичка или в друг термоизолатор. Обикновен резистор би бил много нестабилен бушон, особено ако му сложиш радиатор 
|
| Пет Апр 08, 2016 12:06 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Въпроса ми е как да тествам многократно без да се "поврежда" тестовия товар и същевременно да имам индикация дали теста минава или не?
Примерно би ли свършило работа това на картинката?
|
| Пет Апр 08, 2016 12:58 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Забравих да напиша - праговата отделена енергия трябва да е 100 микроДжаула.
|
| Пет Апр 08, 2016 1:04 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
За колко време? За микросекунда, за година?
|
| Пет Апр 08, 2016 1:14 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
за няколко милисекунди - от 2 до 5-6 може би
|
| Пет Апр 08, 2016 1:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Въпроса ми беше риторичен, за да те подсетя че не си си дефинирал задачата както трябва. И нещо не "връзвам" как с постановката на чертежа с тежестта и оптрона ще тестваш дали гори резистор или не. Отделно дето да ползваш резистор за бушон е меко казано неправилно, освен ако не ползваш резистор, дето е предвиден да действа и като бушон, ама в тоя случай нещата, дето те интересуват, ги пише в чаршафа му.
|
| Пет Апр 08, 2016 1:45 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Не ми стана съвсем ясно какво е заданието, още повече в контекста на картинката, затова, съвсем общо. Няколко въпроса над които да помислиш: - дали резисторите на различните производители прекъсват при една и съща мощност върху тях - доколко това зависи от конкретната платка, начин на опроводяване, полигони, дебелина на мед и т.н. - влияние на околните чаркове, както и топлината отделяна от тях
Има едни резистори които се водят "fusible". При тях, условията при които ще прекъснат са специфицирани. Не знам дали има такива за SMD монтаж. Виждал съм само TH. Не съм и търсил де.
|
| Пет Апр 08, 2016 1:49 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Предназначението на въпросния резистор е да изгори - това му е работата и единственото предназначение. Той е свързан с платката с кабели и е отделен елемент със стандартен конектор. Всички конектори ще са с позлатени перца за да има най-малко проблеми с контактни съпротивления и т.н. Кабелите и пътечките на платката ще са достатъчно дебели за да нямат практическо влияние върху фокусирането на енергията върху резистора. За да изгори резистора трябва през него да протече ток 1.5 A за няколко милисекунди. Енергията която трябва да се отдели върху него за да изгори естествено може да варира (производствени толеранси), но в най-лошия случай не надвишава 50 микроДжаула. Аз се застраховам двойно и искам да тествам със 100 микроДжаула.
Проблемите са че аз мога да си купя примерно 200 такива резистора и един по един да ги изгоря всичките, но при това не мога да съм сигурен дали 200 ще ми стигнат, те струват пари, не мога да си направя робот който да сменя изгорелия със следващия здрав и т.н. Затова искам да си измисля електрически еквивалентна схема която да понася безкрайно много тестове + индикация. Когато тези тестове минат - най-накрая ще направя финални тестове с истински резистори, които ще изгарят наистина.
|
| Пет Апр 08, 2016 2:09 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Това се прави с бушом, който си има спецификация. Просто си избери подходящ бушон и толкоз. Нормален резистор нито е произвеждан, нито специфициран при колко джаула енергия ще изгори. Следващата партида дори от същия производител може да изгори при двойно по-голяма или по-малка енергия.
Отделно, физически не виждам как ще тестваш стопяем предпазител без да го стопиш, или без да си купиш такъв, от който производителя му е стопил няколко хиляди бройки за да му напише спецификацията и да гарантира нещата в нея.
ПП: И не на последно място - 200 резистора струват между 50 стотинки и 2 лева. Не мисля че е въпрос на пари, макар че със сигурност ще са пари на вятъра - на нормалните резистори не им е това предназначението.
|
| Пет Апр 08, 2016 2:38 pm |
|
 |
|
velio
|
Нещо не става ясно. Резистора трябва да изгори за да предпази схемата или за да запали нещо? Ако е първото - ползвай fusable резистори - те са баш за тая цел предвидени и са с документирани и повторяеми параметри. Ако е второто - трябва ли буквално да изгаря или е достатъчно да вдигне необходимата температура? Съмнявам се че ще има повторяемост на параметрите при изгаряне ако резистора е обикновен. Виждал съм какви ли не случаи, включително и на овъглени такива които продължават да имат проводимост някаква, както и на такива дето си изглеждат нормално, а са прекъснали.
Ако ти се занимава с резистори, можеш да си купиш 1000 бр примерно и да си ги гориш. Въглеродните ще струват не повече от 10лв за тая бройка.
Едит: Докато пиша и sparky написал горе-долу същото.
|
| Пет Апр 08, 2016 2:44 pm |
|
 |
|
velio
|
|
| Пет Апр 08, 2016 2:47 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Това изглежда добра идея - започвам да търся такива които да пасват на моя случай... ако междувременно някой се сети за нещо друго подходящо - да пише!
|
| Пет Апр 08, 2016 3:14 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Бушон.  Стопяем или самовъзстановяващ се. Има ги много. Ама МНОГО много. Виж дали тия дето се ползват за USB няма да ти свършат работа. Предполагаемо са най-лесно намираеми: http://www.bourns.com/docs/technical-do ... f?sfvrsn=0
|
| Пет Апр 08, 2016 3:19 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Подкрепям колегите, тотално сбъркана постановка. Освен другите цитирани проблеми ще трябва да помислиш и за други: - тоя тип резистор като изгори дали прекъсва, или има шанс да стане 0 ома - за предпазителите се дефинира и максимален ток, при който е гарантирано че ще успеят да изключат без да "залепнат" - например домашните автоматични им дава 2500-4000А, т.е. той ще изключва ако тока е над 16А, но може и да не изключи ако мине над 4000А - подобни защити, които имат за цел да предпазят нещо термично, се базират на I2t натрупване за да моделират температурно ефекта на енергията върху обекта, например електродвигател; има и по-напредничави моделирания които включват още и термални времеконстанти на обекта; подобни защити обикновено дублират основната защита дето се базира на термодатчик в обекта (електродвигателя) и би трябвало да сработят ако нещо се издъни около температурната защита (например някой техник е замостил термодатчика с фиксиран резистор да не изключва машината). Ако споделиш какво защитаваш (какъв е обектът) и от какво се опитваш да го предпазиш може да има конструктивни идеи.
|
| Пет Апр 08, 2016 3:19 pm |
|
|