Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Дайте малко акъл 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Дайте малко акъл
Имам проблем. Правя една табела с диоди - готова е. Трябва да залепя диодите на лицевия панел, който е от алуминиева ламарина. Не знам с какво. Като трябва така да се залепят, че като се мие лицевия панел с пароструйка / по изискване на заданието, което правя/ диодите да не изхвърчат обратно навътре и съответно да не влезе вода. Мислих с някакъв силикон. Ама като питах в няколко магазина и като кажа, че е за електроника нищо не ми препоръчват. Обикновенните силикони разяждали краката на елементите - не знам дали е така.
ПОМАГАЙТЕ !!!

Пет Апр 01, 2016 9:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Дайте малко акъл
Предполагам имаш бюджет от n x k€ щото иначе тая пароструйка не ми с вдява...

Пет Апр 01, 2016 9:35 pm
Профил
Аватар

Има и епоксидни смоли, полиестерните автокитове също не лъжат, пък са и евтини.
Има и самозалепващи се прозрачни фолия за по левче на квадратен метър, а за предпазно стъкло си чувал.

Обикновените силикони ако са в малко количество не сварват да разядат елементите. Те съдържат оцетна киселина от която след няколко дни нищо не остава. Освен това има и неутрални силикони, но те се втвърдяват в пъти по-бавно. Но нито един от тях няма да издържи дълго на пароструйка. Има няк'ви нови (не силиконови) които ги рекламират, че лепят и под вода - те това е, пробвал съм ги.

Пет Апр 01, 2016 10:31 pm
Профил

Ми топъл силикон би трябвало да стане.

Съб Апр 02, 2016 12:25 am
Профил
Аватар

Бонго, нашите елетгроники ги заливаме с двукомпонентен силикон и нито разяжда нещо, нито пък му влияят пароструйки и то "пароструйки" ето от такъв тип където ни искат да имаме живот от 20000 часа :D :
Изображение

Епоксидната смола хич не е за заливане на електроника, защото при искрене се овъглява и става цял проводник и после стават големи бели. Тала че въпроса е да се намери точния силикон за заливане. Не знам обаче дали за това табло силикона ще е най-подходящото нещо.

Съб Апр 02, 2016 12:46 am
Профил

Смолата има и други страни§ни ефекти, първо се нагрява при втвърдяване, освен това създава доста механични напрежения, изпозлвал съм но за определени случаи само. Силиконите са доста по добро решение. Може и с най-обикновен, но по добре с такъв за бондинг, вече го има на много места, бестимекс със сигурност но и доста други.

Съб Апр 02, 2016 6:39 am
Профил

едно дебело стъкло отпред няма ли да свърши работа?

Съб Апр 02, 2016 7:52 am
Профил
Аватар

Имахме случаи Тони, дето смолата направо откъсваше компоненти от платката и хем само за коатинг върху елементите, не за заливане на цялата кутия. А едни конкуренти колко риколи направиха заради смола, направо си фалираха и ги купиха едни други после. Въобще заливането на електроника е много тънък момент и има трикове много. Стигна се до там, че Дау корнинг сега прави специален силикон само занас и имаме договорка да не го продават на други. Ние лично в повечето устройства пълем първо с два вида пясък и после заливаме със силикона, защото иначе температурните разширения на силикона са огромни и направо чупят платките понякога и откъсват примерно ТО220 транзистор със 7 крака, заедно с радиатора, дето е занитен за платката :).

Съб Апр 02, 2016 8:24 am
Профил

Ма те хората са го казали. За заливане на електроника смоли с Shore D 60-65. При 90 се късат компоненти. Става и с 30 но не минават вибро-тестовете за аутомотив. Има прекрасни маслоустойчиви смоли. Проблема е диелектричната проницаемост - около 5.
Специално за случая с таблото бих подходил така: След като навържа и запоя всичко го пръскам с някакъв лак. В конрад има един хубав за 15-20 лева флакона. След това купувам няколко пръчки силикон за прозорци и аквариуми от по-твърдия и си решавам проблемите. Най-правилното решение е GE RTV112. Но цената е много висока. Правен е точно за такива неща и то за малки неща където двукомпонентните смоли не са оправдани.

Съб Апр 02, 2016 10:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]