Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Protel въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Protel въпрос
От един час се пуля и не мога да си направя footprint джъмпер от тия дето са 2 полуокръжности и се окъсяват с капчица тинол. Нито pad-a намерих начин да стане полуокръжност нито успях нарисувана полуокръжност да я направя pad.
Някои има ли идея как става и изобщо има ли начин да стане?

Съб Фев 18, 2006 1:52 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Избираш кръгъл PAD (Round) и му правиш X и Y размерите различни, при които той ще стане елипсовиден.

За полуокръжности, може, като си направиш footprint, в него ще сложиш 2 обикновени малки pad-а, и върху тях ще нарисуваш полуокръжностите с графичните примитиви дето може да рисуваш.

Закачам и примерче; библиотеката е за 99SE, ама мисля че ще я отвориш :)

Прикачени файлове:
PCB.rar [3.92 KiB]
358 пъти
Съб Фев 18, 2006 2:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В DXP не става така. Като плеисна така направения компонент ми дава DRC error. Просто това което съм дорисувал му се водят отделни линии и те не принадлежат към никои нет. Конатакта им с pad-a дава грешката.
Тия от Протел са направо уникални,токова недоизпипана и бъгава програма маи няма. Замисъл,интерфеис супер а толкова много недомислици и бъгове че ........ То 2004 са го изкарали тоя протел сега след 2 години и на Atilium Dizainer го прекръстиха но простотиите така и не си ги оправиха.

Съб Фев 18, 2006 4:06 pm
Профил

Мнение 
Значи, със сигурност може да си оформиш такива места върху опроводената вече платка - тогава няма да се сърди DRC-то, но това е доста куц начин...

Съб Фев 18, 2006 8:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
това наистина ли не може да се направи като компонент? 8O
в оркада няма проблеми...

Съб Фев 18, 2006 9:30 pm
Профил

Мнение 
Мисля си че не може да не може, но засега пробите показват обратното. Ама съм се наточил да го постигна :)

Съб Фев 18, 2006 9:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не работя с Protel. И за това досега съм се въздържал да поствам в тема за Protel. А такива теми дал Господ.
"Protel проблем", "Protel въпрос(и)", "Въпрос за тъпия Protel", "Пак протел и пак въпроси", "Протел = бързина" ...
Просто от любопитство следя подобни теми. Всеки от въпросите и проблемите които са били обсъждани в тези теми имат елементарно и лесно разрешение с "любимия ми" OrCAD. Не съм видял нещо което OrCAD да не може да направи, а Protel да може. С OrCAD никога не ми се е налагало да си купувам нов и по-бърз компютър... Или пък да попържам докато натискам "Restart". Да не говорим че съм още на версия 9.1 и никога не ми се е налагало да търся "най-новата" версия. (Между другото OrCAD 10 върви със Spectra Autorouter). Никога ама никога в OrCAD не ми са се губили връзки. То това е просто резил за подобна програма. Отварял съм и файлове правени на OrCAD 3 (мисля че беше) ... без абсолютно никакви проблеми. Имам само повърхностни впечатления от интерфейса на Protel, но мога да твърдя че OrCAD има далеч по-опростен и елементарен интерфейс.

Кой дявол ви кара да работите с Protel ???

Прощавай Никола, че разводнявам темата, но в OrCAD решението на конкретния проблем е точно така както казва Balkana. Просто при OrCAD имаш възможност да "attach"-неш полигон към pin(и оттам към net) и тогава няма съобщения за грешки при DRC.

Съб Фев 18, 2006 9:37 pm
Профил

Мнение 
@Zdrav: Аз бачкам основно на Protel; за мен (и не само, предполагам) удобството се състои в това да си свикнал и да имаш натрупана база (компоненти, футпринти); Куцо или не, аз ще продължавам да работя на него, защото нямам ресурс да инвестирам в разучаването на друга система, въпреки че навремето от Orcad точно минах на Protel, и то само защото потребителския интерфейс беше подобен и не загубих скоростта на управлението

Сигурен съм че има начин да се преодолее дадения проблем, просто начинът не е толкова очевиден и може би не е този който първосигнално си мислим.

Мисля че си малко пристрастен :) каквото и да си говорим, Protel-а е една добре пипната система; Бързо и безпроблемно работя с нея по принцип. Тя за мен е като добре познат компилатор.

Не искам да споря за достойнствата на другите; не ги познавам достатъчно, а от опита да ги използвам просто не ми се видяха толкова удобни, затова за мен търсенето по тематиката е приключило и избора - решен.

Съб Фев 18, 2006 9:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Далеч съм от идеята да отварям приказка OrCAD срещу Protel. Съображенията ти са ясни и аз поради тях не поглеждам към други CAD-ове. Не ме разбирайте погрешно. Най-добрата програма е тази с която си свикнал.

Съб Фев 18, 2006 10:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе качих го Orkada ама с него се работи толкова удобно като с безплатна програма. Тия които са правили интерфеиса нямат елементарно чуство кое е интуитивно.
След един ден блъскане /поне 12 часа/с това все още не мога да направя и елементарна платка с него. Ако си вадя хляба с правене на платки ще седна да го изуча,като му изчета документацията ще ми светне.
И на всичкото отгоре 2 пъти го качвам последния Orcad, 2 пъти от самосебе си се скапва след време.
Така че е като всяко нещо,едно печелиш друго губиш. За удобен и интуитивен интерфеис DXP prosto няма конкуренция. За хора за които правенето на платки не е приоритет е по добър вариант. За DXP само веднъж за около 2 часа по диагонал съм преминавал по документацията,всичко останало си е ясно как става като погледнеш по менютата.
Но наи вероятно като ми излезе нещо по сериознао да кажем патка с няколко FPGA-ta :) ще седна да го изуча защото времето в което ще псувам бъговете на протела ще го инвестирам с четене на документацията на ORCAD :)
Съвета ми към тия дето сега започват с това е да се започва на ORCAD. по лесно ще се усвои ако преди това не си работил с друг кад за платки.

Съб Фев 18, 2006 10:24 pm
Профил

Мнение 
:) Бъговете, особеностите, и недокументираните "features" - всичко това си има workaround, но си мисля че човек опира до тези проблеми чак когато навлезе повече; за около 8 години (или повече) работа с Protel-a (от версия 2.0 съм го почнал) - не се е случило да не мога да си реша някакъв проблем който произтича от самата програма.

А и тези неща са характерни за всяка от аналогичните системи, не само за Protel :)

Съб Фев 18, 2006 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Веднъж ми се наложи да чертая една схема в Protel. И първата ми работа беше да използвам "Customize" и да си направя бързите клавиши и бутоните и кликвания с мишката като във средата на OrCAD. От там нататък беше лесно :lol: :lol: :lol:

Съб Фев 18, 2006 10:55 pm
Профил

Мнение 
А аз смених Оркад-а за ДОС с Протела за Windows само защото копчетата бяха същите:) и изглеждаше по-добре всичко ;)

Съб Фев 18, 2006 11:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз го "карам" само с клавиатура, много по-удобно ми е да натисна ctrl-e за property на компонент, отколкото да десен клавиш и меню. или да скривам леър с '1' и '-'. вярно, трябва да ги знаеш, но се научават за няколко дена и сериозна платка. не знам как е с протела - все се каня да го кача в къщи, ама току някой ревне за нещо и ме откаже

като стана на въпрос да попитам нещо: как се изравняват дължини в протела? оркада е малко куц в това отношение.
също е куц и в смятане на импеданси на линии, а без тях няма симулиране на платката.
говори се, че ментора го можел, ама не съм виждал жив човек да го е правил.
да сте чували нещо?

Съб Фев 18, 2006 11:17 pm
Профил

Мнение 
@ДедоБоре: 99SE не може,мисля, за DXP са ми казвали че може да правиш шина с автоматично изравняване; още не съм успял да разгледам DXP и Алтиума :(

Съб Фев 18, 2006 11:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща