Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Проблем с Philips Car 400 ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблем с Philips Car 400 ...
Почни от начало, махни връзките които си направил и си подкарай радиото. После сложи един мотор или лампа за да си сигурен че всичко работи. Не би трябвало да не можеш да вземеш от мотора захранване. Подкарай ги за да си сигурен че всичко е наред.

Нед Мар 27, 2016 8:14 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Не съм сигурен, дали не пиша глупости, ама тва радио дали не си търси колата или кода? VIN или код имаш ли? На масата съм почти сигурен, че няма да тръгне, щом си го свалил от колата...

Нед Мар 27, 2016 8:15 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Всъщност мисля, че е разкодирано, но, за да съм сигурен мисля утре да го закача в колата и да видя, дали няма да иска някакъв код, чак тогава ще го мислим. Иначе за връзките който съм направил - всъщност са никакви, единствено захранване за трансмитера съм взел и то директно от захранващата букса, другото което е направено са промени по трансмитера, но той работи без грешка. От касетофона съм махнал само механиката за касетките заедно с микроключетата и 10-пиновата букса която е с кабелите в момента виси, без никакви микроключове и глупости. За код не мисля, че иска, тъй като диода на предния панел не свети, но както казах, за да съм сигурен, утре ще взема да го закача в колата, да видя дали ще иска код или не.

Нед Мар 27, 2016 8:19 pm
Профил

Не че ти е това проблема в момента, но захранването (и масата) трябва да ги обмислиш по-добре. Особено ако трансмитера ти е с импулсно. Всъщност тока за мотора не е лоша оферта, определено е по-добра от директното ползване на 12-те волта. На тия джидавки често трябва да се правят разни модификации за да не се "чува" usb трансфера в аудиото.
Но наистина първо докарай мотора да се захрани - докато процесора на се "убеди" че е време да пусне касетника няма да даде команда на 7313 да включи на CASS входовете. Което може да има много причини. След като го докараш да свири радиото и по твоя "команда" (пипане на PLAY_SW) да смени на tape, чак тогава има смисъл да подаваш музиката.

Нед Мар 27, 2016 10:51 pm
Профил
Аватар

Здравейте, закачих касетофона в колата - код не иска. Не е там проблема. Трансмитера 5-те волта се получават с един транзистор 13007 мисля, че беше, като към базата му най-вероятно е свързан ценер на 5 волта. Захранването на трансмитера искам да стане от захранването за мотора, тъй като там има ток, само когато е включена касетката, нали ? Ако го оставя както е в момента, то трансмитера винаги е включен, а не трябва да е така. За командването на 7313, незнам как става и именно затова търся помощ тук. Кой вход подяволите е активен в момента и изобщо има ли такъв, тъй като в момента на 7313 където е входа от тунера, звук няма, подавам звук на входовете където трябва да е касетката, пак не свири, опитах и на входа за телефон да подам звук - пак не свири. При подаване на сигнал директно на изходите на 7313, където е свързан входа на крайното стъпало - свири. Та от вчера се чудя, проклетите входове от бутона отдясно на слота за касета ли се сменят ? Бутона означен като 0 ? Или това е за MUTE ?

П.П: След като свързах оранжев със зелен, син с кафяв и бял с черен, на червения, където беше вързан мотора, се появиха около 12 волта, но през интервал от 2-3 секунди може би, за момент отпадат и пак се появяват.

Пон Мар 28, 2016 4:54 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Няма да стане така както си го представяш. Няколко човека ти казаха какво трябва да се направи - ти или не четеш или не разбираш. (да не се окаже че си като сина от подписа ти :) )
За да тръгнат нещата както трябва процесора трябва да си мисли че има касетка. Това става като от механиката някое ключе прати 0 (маса) или 1 (5 или 12V). В този случай аз бих върнал обратно механиката (макар и неработеща) или бих я разгледал, установил кое ключе познава има ли касетка и тя е в работно положение и съответно проверил какво и на кой куплунг се подава. След това бих подал необходимия сигнал към процесора (направо ще закача въпросния куплунг) и ще установя какво се показва на дисплея на касетофона. Трябва еднозначно той да мине в режим касетка - в 90% от случайте ще изгаснат цифрите за станция и може да се покаже символ на касетка или нещо мърдащо се като движението на лентата. Чак тогава 7313 ще получи команда от процесора да активира входовете който те интересуват.
Ако и сега не схванеш какво трябва да направиш, по-добре потърси някой да го направи вместо теб.

Пон Мар 28, 2016 6:03 pm
Профил

Този касетофон има ли опцията касетата да е вътре и да не работи на касетофон а на радио? Познай защо питам!

Пон Мар 28, 2016 6:38 pm
Профил
Аватар

Идея си нямам за това дали вариант касетката да е вътре и да работи на радио, но преди интервенцията ми казаха, че е работел и с касетка. За питането - предполагам питаш, за да може да се направи всичко по електрониката, което лъже процесора, че има касетка и в същото време да може да се превключва и на радио ? Ако не е така, моля да ме извините. За колегата/ако изобщо мога така да го нарека, защото със сигурност разбира повече от мен :) / по-отгоре - да, чета, но така и не ми става ясно как да го излъжа процесора, че има касетка, защото по начините дадени от руския форум - с окъсяването на жиците, където бяха микропревключватели, а именно между оранжев и зелен имаше един, между син и кафяв имаше един, и между бял и черен - също имаше, като двата мисля, че превключваха заедно, при слагане на касетка в механиката. Дадено е, че тези превключватели се елиминират и директно се свързват проводниците - така и направих, но резултат няма. Затова и пуснах темата тук, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или знае как да се разреши - моля да помогне ако има желание ! :)

Пон Мар 28, 2016 7:19 pm
Профил
Аватар

Немам нерви да чета всичко, ама ако касетката е вътре - радиото не върви.
А според мен по-мъдро е да си изкараш една буксичка и там да ръгаш плеър/телефон и т.н. Тя самата ще изключва радиото.

Пон Мар 28, 2016 7:25 pm
Профил
Аватар

Здравей и благодаря за отговора ! И това с буксата го мислих, но човека държи да може да си превключва между радио и флашка, а вече направих доста промени, като вградих трансмитера в касетофона и единствено остана да измислим как да излъжем проклетия процесор ....

П.П: Като казвам доста промени имам предвид, че двата бутона за превъртане на касетката ги направих за превъртане на песни от флашката, изведох USB слота и т.н ....

Пон Мар 28, 2016 9:23 pm
Профил

Нямам време да гледам схемите, как работи там касетника - да не би да следи тока на мотора за авто-реверс или нещо подобно?
Така да пуска и спира захранването сякаш се мъчи нещо такова да направи - в една и съща посока ли пуска тока? Можеш ли да пробваш да сложиш моторчето на жиците му вътре за да прави реален товар да видиш дали ще си промени поведението? Ако е това после ще се сложи фалшив товар или ще се види къде мери тока. Ще е полезно ако извадиш и пуснеш директни линкове към документацията на чиповете (да не ровим).
Да знаеш, това с касетките беше преди бая години и сигурно за повечето колеги вече е изветряло. Главата на туй чудо контролира ли се, има ли там датчици, или всичко е механика?
Както предложиха, трябва да се почне с анализ на поведението на оригиналната механика, кое кога щрака и какво се случва, оттам ще се търси начин да се емулира това.

Едит: това чудо има автореверс, има "cassette standby", има "cassette program search" - по бегли спомени от младите години, механиките които правеха такива дивотии си вдигаха главата наполовина докато правеха бързо превъртане и "слушаха" за пауза от главата. Което значи че при теб може да се отказва точно защото не чува нищо, или нещо в тая връзка.
На страница 2 на сервизното има описани разни действия - вкл и изкл на този "CPS" режим, както и вкл. на standby, което ще да е свирене на радио с навряна касетка.

Edit: май цялата химия е в "долби" чипа - TEA0675t. Разгледай му datasheet-а, той прави тия търсения, измервания, има си headswitch вход (пин 14).
Още един бонус - питай гугъл за "tea0675t aux" и ще получиш прозрение.

Пон Мар 28, 2016 9:59 pm
Профил
Аватар

Прочетох по диагонал. Възможно е и да съм пропуснал нещо. Когато бях малък, правих линеен вход на такова радио. Тъй като е правено отдавна, вероятно е трябвало да работи и касетофона.
Ако не се лъжа, комутацията ставаше със задържане на бутона за долби. Качвам схемата, може да подскаже някоя идея.
Като я гледам, си виждам някои глупости, което идва да подскаже, че и като малък съм правил глупости и уви, в тая посока, нищо не се е променило... :D

Прикачени файлове:
CAR400_line_in.pdf [16.38 KiB]
192 пъти

Пон Мар 28, 2016 10:43 pm
Профил
Аватар

Здравейте отново ! Днес не ми остана време да е позанимавам с касетофона, но попрочетох разни форуми, за добавяне на аукс към CAR 400. Това което разбрах е, че има два вида CAR 400, като единия тръгва както е показано в руския форум, другия тип /който е този, където мъча да преправя/ се оказва, че е малко "по-модерен", т.е по подобен начин се лъже процесора, но синия с кафевия като се окъси, касетофона зацепва /при мен става така/ и е блокиран, докато не се прекъсне тази верига. Това става като се сложи 12В реле, което да се захранва/сработва/ при подаване на 12В към трансмитера(т.е. когато се превключва с бутона радио/касета). Контакта на релето се свързва така- единия му край към маса, а другия към синия кабел. Така всичко става автоматично с превключването на бутона ,,касета/радио".
Това е така защото касетата се имитира от свързването на трансмитера и когато тя е вътре в механизъма този контакт е отворен. За tea0765t прегледах в гугъла, но немога да разбера какво точно се променя, за да заработи пущината. Схемата на @itso.t мисля, да се опитвам да я събирам в краен случай, тъй като в момента и чиповете ги нямам, и трябва да ги поръчвам от нета. Също така кой е проклетия бутон за превключване радио/касетка ?

Вто Мар 29, 2016 9:56 pm
Профил
Аватар

miro_9703 написа:
........ Също така кой е проклетия бутон за превключване радио/касетка ?

Това е въпросът! :)

Вто Мар 29, 2016 10:11 pm
Профил

Cassette standby - има го в документа. Ако на твоето радио го няма имаш проблем.

Вто Мар 29, 2016 11:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща