Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Електролитни кондензатори и проблема с обратното напрежение 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Електролитни кондензатори и проблема с обратното напреже
bongo_x2 написа:
И едно време бяха торба пари, а сега едва ли са масовки. GoTo 00

http://elimex.bg/product/1850/ne5532n.html

https://store.comet.bg/Catalogue/Product/18448/

Чак торба за пари не ти трябва. От доста време са си масовки, вероятно ги произвежда кой ли не, и сигурно са минали на по-малък процес, откъдето и кристала е по-малък (а оттам и цената).

Отделно сигурно има доста по-добри алтернативи, то всеки месец изкарват по нещо ново и цените дори на новите ОУ са ниски. Едва ли обаче всичко се тества от аудиофилите.

Вто Мар 15, 2016 2:46 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:
Ей ви сравнения от аудиофил. Тия хави обикновено са силно субективни, но все пак поне са изброени "уважавани" кандидати:
http://audioreviews.blogspot.bg/2005/10 ... -amps.html

Чудя се как ли точно се правят тия сравнения. Едва ли са взели да преизчисляват схемата за всеки усилвател. А ако просто ги сменят на цокъл в една и съща схема... звучи ми малко несериозно.

Вто Мар 15, 2016 2:51 pm
Профил
Аватар

vstoykov написа:
Софтуерът на монитора би трябвало да си ги преизчислява цветовете така, че броят им (възможният) да не намалява.

Ам не баш. Представи си че имаш 10 нива на сивото. Като намалиш контраста на половина, нивата стават 5. Софтуера просто преизчислява входните 10 нива така че да с приближение да се напаснат към изходните 5. Поне моите наблюдения върху мониторите които съм ползвал водят до това - винаги има промяна в "истинността" на цветовете и броя на нивата когато контраста е различен от номиналния.

Трептенето на мониторите се вижда и на око (ако е в рамките на 100-200 Hz). А от друга страна вече има и достатъчно ефтини монитори без трептене (около 300лв).

Вто Мар 15, 2016 2:58 pm
Профил

velio написа:
Чудя се как ли точно се правят тия сравнения. Едва ли са взели да преизчисляват схемата за всеки усилвател. А ако просто ги сменят на цокъл в една и съща схема... звучи ми малко несериозно.

Особено ако всичките операционници а с FET-ове на входа, не виждам какво ще и преизчисляваш на схемата. Въпросната на всичкото отгоре е DC.

и... наистина се чуват разлики, даже и да не ги слушаш на претенциозни слушалки или говорители. Преди мнооого години съм сравнявал 3-4 чишита. Като си слушал едно парче на едни и същи колони в една и съща стая много пъти доволно добре хващаш кое "свири" и кое "маже", както и нюансите им. И не само това - важно е и как даден образец реагира на претоварване и прочие.

...но пак е субективно. То е като да попиташ коя кола е най-добрата. Всеки си има вкус. Отделно надали всички уши са еднакви.

Вто Мар 15, 2016 2:58 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
velio написа:

Особено ако всичките операционници а с FET-ове на входа, не виждам какво ще и преизчисляваш на схемата. Въпросната на всичкото отгоре е DC.

и... наистина се чуват разлики, даже и да не ги слушаш на претенциозни слушалки или говорители. Преди мнооого години съм сравнявал 3-4 чишита. Като си слушал едно парче на едни и същи колони в една и съща стая много пъти доволно добре хващаш кое "свири" и кое "маже", както и нюансите им. И не само това - важно е и как даден образец реагира на претоварване и прочие.

...но пак е субективно. То е като да попиташ коя кола е най-добрата. Всеки си има вкус. Тоделно надали всички уши са еднакви.

Ъмм, не знам какво имаш предвид със FET-овете на входа и необходимостта от преизчисление, ама най-малкото ОВ трябва да се преизчисли (поне честотната компенсация).
С други думи, ако всичките ОУ имат така изчислени компоненти около тях, че като краен резултат схемите да имат еднакви АЧХ и ФЧХ, не мисля че ще се чуят особени разлики. За слушалки особено пък не е необходимо скоростта на нарастване на изходното напрежение да има космически стойности, така че доста ОУ биха се вписали в категорията "добре и балансирано звучащи".
Не съм спец по аналогова схемотехника, но поне моето впечатление е че не може да се обвинява само един компонент за поведението на цялата схема. ОУ са различни, съответно имат нужда от различни честотно определящи компоненти около тях за да се получи еднакъв резултат. (естествено, приемаме че сравняваме ОУ с подобни параметри).

Вто Мар 15, 2016 3:08 pm
Профил

Да речем взимаш един TL072 и един AD8066. Кое според теб трябва да се промени в коя да е схема че да се заменят?

Да натъртя че в честотния обхват, в който се ползват, и двата са линейни от усилване 1 до поне 100 и при повечето изчисления на обратни връзки просто се приемат за идеални - няма какво да им се компенсира, нито имат нарочни крачета за това.

А под "FETове на входа" имам предвид това, буквално - полеви транзистори на входа. Това означава нано и пикоампери входящ ток. В някои DC схеми е важно, ако например на мястото на BJT сложиш FET операционник или обратното. Но ако сменяш FET с FET в общия случай са абсолютно заменяеми и просто чуваш как "свири" единия и как другия.

От чаршафи не се чува как свирят. :) На хартия един операционник може да е перфектен, обаче се чува - факт.

Вто Мар 15, 2016 4:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Пък аз помолих да не спамим... :prayer:
Аудиофилите съвсем малко ме интересуват и съм последният, който ще даде 10к за метър еднопосочен кабел.
За мен все още си остава GoTo 00.

Вто Мар 15, 2016 9:12 pm
Профил

Еми попита, дадох ти списък. 5532/34 едно време бяха в същия списък, сега са други. В него има операционници и по 2 кинта, и по 30 - каквото ти е кеф.

Вто Мар 15, 2016 9:21 pm
Профил ICQ
Аватар

bongo_x2 написа:
Пък аз помолих да не спамим... :prayer:

Рек дали няма да ни отдели в отделна тема :roll: . Мисля че ще е интересно да полафим за ОУ. Може пък да науча нещо (шанса за това е голям).

Сря Мар 16, 2016 2:53 pm
Профил
Аватар

Мии отвори тема, бе братчет!
Аз не съм на зор, щото отдавна съм бивш електрончик.

Сря Мар 16, 2016 10:15 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Измислих три схеми със светодиоди за индикация на нивото. Сега като магаре между сено и вода се чудя коя да направя. А има още толкова много варианти...

При тези схеми отпада и нуждата от сложни активни филтри (които бях решил да слагам за да избегна грозното свързване на електролитни кондензатори и за да подам "чист" сигнал на АЦП (управляващ 7 сегментни светодиодни индикатори), който при тези схеми липсва - ползват се прости светодиоди).

Първите две ползват минимално количество елементи, а третата ползва само един електролитен кондензатор (филтриращ захранването, може би ще работи и без него).

Във втората версия ме притеснява това, че ОУ е наситен и бавно влиза в нормален режим. Обаче се ползва по-малко количество елементи.

За да не се хаби 9 волтовата батерия светодиодите се захранват от батерия 3 волта (ако ги храня от 9V повечето енергия ще се губи в резисторите, ограничаващи тока през светодиодите).

Най-много ми харесва третата схема, защото там няма грозно свързани електролитни кондензатори и ОУ работи в правилен режим (няма насищане, освен ако не се облъчи с много силна светлина). Върховият детектор вади малко пулсиращо напрежение, ама това не е проблем, защото в случая от прецизност няма нужда (няма цифров индикатор, а прости светодиоди, които указват нивото на пулсациите - "малко", "средно", "голямо", "много голямо").

(Стойностите на елементите съм ги слагал "на око", не са окончателни. Не съм тествал схемите.)

На третата схема паралелно на C5 май трябваше да сложа един резистор за да не зависи много честотата на филтриране от входното съпротивление на ОУ.

Прикачени файлове:

Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?
Пон Мар 21, 2016 7:56 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3