|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:18 pm
Волтметър 4 канала, BLE или WiFi
| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Волтметър 4 канала, BLE или WiFi
Това с прасето ми хвана интереса. Ако ще се прави като проект ме брой за доброволец по хардуера. Има китайски евтини модули и имат читаво АЦП. Исках да правя кардиограф с тях ама така и го зарязах проекта поради липса на софтуеристи. Какво трябва да му се мери на това прасе? А и доста рядко се логва. Температура? Някой шантав датчик който мери нещо?
|
| Сря Мар 16, 2016 1:26 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
И аз не мога да пиша много детайли, въпреки че те нещата са публикувани много отдавна. Знаеш, че повечето амфибии, както и гущерите нямат проблем да въстановяват загубени крайници. Оказва се, че и бозайниците не остават много по-назад. Има публикации, които описват че ако малко дете си отнесе малка част от пръста (май до фалангата), не съм ги чел подробно - ако мястото не се зашие, а се поддържа чисто пръста може да си порасне пак в следващите няколко месеца. Има статии където се мери ток с вибриращ електрод, по тялото на саламандър, жаба, т.н. но тук ще се мерят напрежения в контролни точки и съоветно след това ще се гледа какво се е въстановило, и какво не. Мисля, че по статиите говориха за стабилни потенциали от 40mV, но ще се чуе. Съоветно няма да е на повърхността на кожата, а вътре в тялото. Логера/предавателя ще може да се монтира на удобно, безопасно и конфортно за животинката място. Идеите са около passive, semi passive UHF RFID (като Farsens, AMS SL900 или нещо подобно) или стане много сложно - с това което обсъждаме в момента - BLE, WiFi, или някакъв специализиран RF модул (може 315, 433, т.н.), измерванията и процесите са доволно бавни. Ако е успешно, може да се приложи при хора, ако не - изследванията продължава сега или след години. Основните трудности ще бъдат електродите според мен и интерпретацията на данните, въпреки че подобе проект може да е полезен на много места.
Сега като гледам telemetry/OSD модулите за моделчетата... те направо си имат сериен порт и аналогови и т.н. входове колкото искаш. Разбира се, няма да е толкова лесно и просто. Температура, дата/време и т.н. само ако има място и батерия. Температурата може би е важна, ако се следи за треска и т.н., но предполагам след операцията то така или иначе е на антибиотици известно време. А 30 дни след това идва ПрасоКоледа...
|
| Сря Мар 16, 2016 1:45 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Децата имат много стволови клеки, дето обикалят насам натам и може би донякъде закърпват положението, но ако махнеш част от пръста не ми се вярва да израстне кожата с нокът и пръстови отпечатаци. При възрастните обаче стволови клетки има съвсем малко. Като си харесаш предавател, независимо дали е на 2.4, sub 1GHz или 433/315 купи 2 парчета свинско по 1кг всяко и сложи предавателя между тях и се опитай да му засечеш радиовълните. Подсказка: ултразвук или магнитни полета.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Мар 16, 2016 2:17 am |
|
 |
|
timt
|
Направо се ориентирай към ESP8266 и го ползвай като RS232,на него закачаш какъвто чип искаш и работи много стабилно. Единствено ме дразни че не се логва веднага след подаване на захранването а чак на 2-3 включване захапва но после работи. Поне при мен е така. Например, минава прасето покрай антената на RFID и получава информация от прасето колко е дебел бекона. 
|
| Сря Мар 16, 2016 2:19 am |
|
 |
|
timt
|
@ike, не си разбрал за детето! Връщат го обратно докато не му порасне пръст с нокът.  ESP-то няколко пъти го слагам в занулен фризер и си показва всичко на доволно разстояние от рутера само батериите не издържат на студ.
|
| Сря Мар 16, 2016 2:25 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
@ike - ще намеря статият(те) някъде, разбира се и те не са абсолютно точни, освен това са на 20-30 години плана е точно такъв, или между две сериозни пържоли или в торба или по средата на кофа с физиологичен разтвор (може да добавям повечко сол, да видя кога комуникацията ще умре). Но не съм тествал нито с RFID, нито с BLE, нито с WiFi досега. Тая 2.4GHz телеметрия за моделите и дават до 1км пряка видимост... на мен ми трябват 2-3 метра максимум. Надявам се да работи с няколко см жива сланина отгоре. ето и примерна статия, не точно - но доста близко. но при мен засега само ще се мерят потенциали, няма планове за "магически" честоти и напрежения, които да се прилагат на засегнатото място. п.с. и оше малко ветеринарна медицина (или шарлатанство някакво) http://rifeenergymedicine.com/1028article.htmlhttp://www.horsemagneticpulser.com/STRHMP.html
|
| Сря Мар 16, 2016 2:40 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Grubi, виж си параметрите и точността дето ще ти трябват. Аз нещо не мога да си представя медицинско измерване да се прави с евтин китайски модул. Най-малко отпред от кумува срама поне ще трябва фронтенд като хората. Т.е. радиото да си е за комуникация а меренето да си е отделно. Хайде за температура има външни решения, но другите параметри не ти ги знам... Отделно консумация, което ме навежда на мисълта че ако искаш да постигнеш малък размер и дълъг живот, май само просто радио ти е решението. Другите заради протоколите малко или много имат овърхед, докато с радиото - палиш, предаваш и гасиш... Най-много една квинтацийка да изчакаш да приемеш.
|
| Сря Мар 16, 2016 9:59 am |
|
 |
|
Grubi
|
@miro - тия неща все още се уточняват, и китайската или атмелската (ардуино) точността ще са ми достатъчни. Имам сума ти 24bit конвертори и какви ли не чудесии, но прасето не може да се върже с кабел към компа... Почвам от най-простия прототип и ако има време/пари за проект, и се разберем какво искам/искаме - усложняваме... Затова и гледам да използвам нещо готово, седна ли да правя ново - изядох бюджета за нула време. А пари и време няма, както винаги. Това ми харесва, като готово решение - 1.5V с 10бит SAR ADC, и можеш да променяш усилването. Говорил съм с тях, че може да се преработи и за пасивно логване. http://www.farsens.com/en/products/qvmeter-dclv10Но няма за какво да ме е срам - засега всичко движа сам, колкото и да е просто или китайско, те ако го харесат - ОК. Ако няма бюджет, пари и желание - всичко отива в коша. Не мога да си намеря "червената брада", но сигурно е бутнат някъде по безкрайните кашони. До после.
|
| Сря Мар 16, 2016 10:45 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Не става въпрос за срам, а какво е нужно да се свърши работата... На мен по тая информация ми е трудно да се ориентирам. На твое място първо бих изчакал малко повече светлина по заданието, щото иначе наистина има много варианти... Виждам че клониш покрай RFID, предполагам само че е заради захранването... И това дето го си го дал изглежда интересно, цената е повече от добра, особено ако е завършено решение, а не да ти метнат 2-3 чепа и да ти кажат спасявай се. Това с усилването на входа също може да помогне за определени измервания. Но пак без задание, не знам.... щото ако ти кажат мери температура с точност 0.1Ц не виждам как ще го постигнеш. Или ако трябва да се мери нещо регулярно, не само като прасето е близо до четеца. Тъй де, вероятно и ти си блъскаш главата над тия въпроси, едва ли ти казвам нещо ново  Ако обаче се окаже, че нищо от готовите неща не ти върши работа и ти трябва сериозно мерене плюс ниска консумация свирни, може и да има с какво да ти помогна, още повече че казваш че не е спешно 
|
| Сря Мар 16, 2016 12:00 pm |
|
 |
|
Tanev
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Юли 02, 2006 10:27 pm Мнения: 152 Местоположение: Пловдив
|
Преди време бях тествал nRF51 с батерия CR1616 и изкара около 3 седмици като адвъртаисваше всеки 400мс. Това бяха резултати при завишена консумация поради не правилно използване на част от периферията. Един месец с мерене на всеки час и по голям интервал на адвъртаисване ми изглежда абсолютно реалистично.
|
| Сря Мар 16, 2016 12:44 pm |
|
 |
|
Grubi
|
@Tanev, Червена брада (или по-скоро мечка) е намерена. Оставяме фантастиките, и може да пуснем нещо за тест. Този е борда, който имам в момента http://redbearlab.com/redbearlab-nrf51822/Другия вариант е да взема BLE Nano, или DUO (BLE/WiFi) - може да работи и от 1.8V. Adafruit май имаха доста библиотеки и техен си борд. Другия вариант предполагам е развоен кит от Nordic, за nRF51 или nRF52. Или нещо друго ако имаш предвид? Но да започнем с големия борд, че е по-удобен. Чета аналогов вход А1 и го логвам - на PC или таблет/телефон. Предпочитам компютъра... Има ли нещо готово, което може да се модифицира или не? Ако искаш пиши на PM, като имаме някакъв резултат ще го постнем тук.
|
| Сря Мар 16, 2016 1:08 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Какво ще кажеш за следната идея:
В импланта да има само два чипа - един микроконтролер и една външна памет с RFID интерфейс. Паметта има два интерфейса - I2C (свързан с микроконтролера) и RFID антена. Четеца може да бъде разположен на такова място което животното със сигурност периодично посещава (примерно мястото му за хранене или за пиене на вода). При всяко посещение и съответно попадане на антената в полето на четеца се изчита цялото съдържание на паметта. От другата страна микроконтролера си логва каквото трябва да се логва като припокрива най-старите данни когато паметта се изчерпи. Той ще трябва да е с няколко аналогови входа, ADC и вътрешен RC генератор - има такива предостатъчно. Цялата система може да е захранена с най-малката съществуваща литиева батерия 3.6V, която би трябвало да му стигне за месеци логване.
|
| Сря Мар 16, 2016 2:07 pm |
|
 |
|
Grubi
|
@DanielDimov - нямам нищо против такава идея, но това вече го има (един вид) - виж Farsens нагоре. Има и схема, и платка и примерен код даже май.
Животното е оперирано, и ще стои в клетка колкото малка стая - 4х4х3 например, 30 дни, след това аутопсия и логера се вади(или поне аз така си мисля, не съм ходил да го гледам още). Никъде няма да ходи по поляните. До тази стая аз може да имам RFID четец с големи антена(и), доктора или гледача до ходи до него (ако четеца е портативен). Колкото и да малко прасето, няма да е рибка или мишка, място има доста. От друга страна, колкото му е по-лесно и по-малко изтормозено толкова по-добре. Не искам да мъча животинката - те достатъчно страда.
Фарсенс има master SPI, AMS slave SPI, TI и Мелексис не се сещам.
|
| Сря Мар 16, 2016 2:59 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
В общи линии стремежа ти трябва да е минимум писане за импланта! Писането на кода който ще чете на PC-то и ще обработва данните можеш да го правиш когато и да е (дори и след като импланта е поставен) и можеш да го променяш колкото пъти е необходимо... Ако имаш само логер (данните от който ще се видят най-накрая) е голям риск! Трябва да е така направено, че периодично да взимаш данни за да се знае в течение на експеримента дали всичко върви нормално или не, а не да го разбереш най-накрая. Ако аз трябваше да решавам как да стане - бих го направил с RFID, а не с Bluetooth или WiFi защото при RFID-то липсва предавател 
|
| Сря Мар 16, 2016 4:00 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Там можеш да си експортираш проекта към "offline" среда - Keil, гцц и да не се мъчиш. Но това със сланината не знам как ще подейства на вифи-то, отделно сигурно животинката няма да има тролейбусни жартиери към тавана, така че на батерийно няма смисъл да се ходи на вифи, особено в лаб където можеш да си осигуриш каквито условия ти трябват. Има ардуино варианти с вграден RF - май "moteino" или нещо подобно. Всъщност ти трябва да кажеш интерфейс за връзка за да мислим в някаква посока. То и 3.5мм жак на подходящо място (удобно за пъхане) си е интерфейс. Беше предложен 13.56МХз near field като вариант, ST имат подобен борд.
|
| Сря Мар 16, 2016 11:23 pm |
|
|