|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:29 am
Някой ще прави ли козунак тази година?
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Някой ще прави ли козунак тази година?
изследвахме го. няма целиакия, за щастие. просто има един куп алергии, които като се отключат по повече от един фактор и става страшно. братята нямат, или е поне 50dB по-малка.
на детето му дойде по бащина линия. и той е бил такъв като малък, някъде в пуберитета се е нормализирал. сега е един бик, по голям и от мен. плющи всичко, дори някои неща, които не одобрявам, ама му го казах само веднъж, да не изглеждам льош.
за сладоледа имам една полу-профи машинка (бъркалка в хладилен съд), прави 0.5кг на час. за сега му стига.
|
| Сря Мар 09, 2016 12:49 am |
|
 |
|
denyo
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 1:44 pm Мнения: 35 Местоположение: Варна
|
Да, така е. Обаче готварските форуми за пълни с въпроси от рода на "баба ми правеше страхотни бухтички, някой да знае рецептата"? Аз лично, колкото и да съм гледал как готви майка ми, не мога да докарам моите манджи като нейните. Повечето хора правят нещата по интуиция, несъзнателно, и колкото и да искат, е трудно да предадат уменията си на друг. Аз обаче нали съм "индженер" си навих, че с една достатъчно подробна инструкция, всеки би могъл да повтори моя резултат. А и за себе си го правя също, не мога да спя спокойно ако не знам дадено нещо как и защо става така. Тъй че, ако някой рече да опита, и каже какъв е бил резултата ще съм много щастлив. Също ако има неясноти, да пита, за да мога да ги добавя към "дисертацията".
|
| Сря Мар 09, 2016 1:22 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: изследвахме го. няма целиакия, за щастие. просто има един куп алергии, които като се отключат по повече от един фактор и става страшно. братята нямат, или е поне 50dB по-малка.
на детето му дойде по бащина линия. и той е бил такъв като малък, някъде в пуберитета се е нормализирал. сега е един бик, по голям и от мен. плющи всичко, дори някои неща, които не одобрявам, ама му го казах само веднъж, да не изглеждам льош.
за сладоледа имам една полу-профи машинка (бъркалка в хладилен съд), прави 0.5кг на час. за сега му стига. |  |  |  |  |
Дедо, жената има същото(предполагам същото)... по англиите го водят IBS(irittable bowel sindrome). симптомите са близки до селиак и болеста на крон, ама не е същото. бг превода не е точен ама е нещо като синдом на раздазненото дебело черво - най вече има непоносимост към глутена, лактозата и т.н. В Австралия/Англия много му обръщат внимание има си специална low FODMAP diet.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 09, 2016 1:37 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Бабите ни не са знаели какво е глутен, лимец и лактоза защото непоносимостта към тези неща убива, а бебетата са започвали доста от рано да ги хранят с пшеничен хляб (даже понякога и направо брашняна каша) и подсладена (със захар от тръстика най вече) вода - та което дете е имало такъв проблем не е доживявало до втората си година. Специално едната ми баба, от 9 деца е имало 2 които са починали преди да навършат 2 години. И естествено никой и идея си е нямал от какво са умирали.
|
| Съб Мар 12, 2016 4:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами точно това се нарича естествен подбор, и 7 от 9 е много добре, в uk по онова време 1 от 9 е билл добър резултат.
|
| Нед Мар 13, 2016 3:02 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Абе звучи много цинично. А баба ми е родена 1907 и е най-голямата - демек говорим за началото на 20-ти век. Прадядо ми е бил нещо като "богаташ" на селото - имал си е "ферари" - двуколка с бял кон само за нея 
|
| Нед Мар 13, 2016 9:12 pm |
|
 |
|
denyo
|
Таман си търся нещо из нет-а и попадам на това: http://www.ridacom.com/products/view/249може да е полезно за някой. Но май е за професионални цели и подозирам солена цена.
|
| Чет Мар 17, 2016 12:12 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Дай некви марки добри брашна да пробваме, лично аз ползвам само на Софиямел. Ма то май е относително връзката марка качество щото зависи какво жито са взели за мелене пък и не се знае какви "подобрители" са турили вътре.
|
| Чет Мар 17, 2016 12:31 am |
|
 |
|
Cekins
|
Не само е относително ами и много трудно можеш да им хванеш спатиите... Проблема е, че в България почти не се сее качествена пшеница. Мелницата и да иска да прави нещо хубаво трябва първо да си намери материал. Обикновено мелниците като надушат някой да сее хлебна пшеница и му я изкупуват на зелено. Обаче никой не сее щото добива е от 30 до 50% в сравнение с другите а цената на борсите е горе долу същата.
|
| Пет Мар 18, 2016 8:24 am |
|
 |
|
denyo
|
Това обяснява някои неща. Все съм се чудил, как с разни чуждоземни рецепти, хората постигат толкова жилаво тесто. А то вероятно е от силното брашно което имат. Някой от нашенците са толкова нахални, че преди 2 години една марка бяха пуснали по великден уж "брашно за козунаци" което беше някакво с най-долно качество. За мен лесен ориентир е, колко вода му е нужда за да направи хубава стабилна топка тесто. Най-силните на които съм попадал са с 12-13% глутен и съответно при сладко/солено тесто им трябва 0.55/0.60 течност. А тоя боклук за който говоря, пое едва 0.44 течност. Забелязал съм, че брашната с надписи "Екстра" гледат да ги правят с 10-11% глутен, а тия за баница с 12-13. Така че търсете такива, често даже глутена я обявен на опаковката колко е (пишат го като "белтъци"). Ако не е обявен си е малко на късмет. Последно с Арчар "Екстра" ми се получи приличен резултат. Иначе редовно си ползвам София Мел, Топаз Мел и Мелко - вариантите им за баница. Мелко-то няма обявен глутен, но слагат някакъв турбо подобрител (едни топченца, не ги хвърляйте) и се получават фантастични конци. За празника препоръчвам да се купят подне два пакета от различен производител, за застраховка. Като стиснеш пакета с брашното, силното седи едно такова тежко, като пластелин. После, като отвориш пакета, и го разкалтиш, по повърхността се появяват "пукнатини". Като го изсипваш в ситото пада на бучки. Като го ситиш някак се маже по ситото и трудно минава. Така може преди замесването да имаш някакъв ориентир. И като го замесиш, ако както е сладко тестото за козунака, с 0.55 яйца+мляко се получи стегната топка - брашното е ОК. И вече при вторто замесване, като чуеш свирукания от пукащите се мехури, както и като видиш към края на месенето по повърхността на тестото "плюски" от газ затворен под тънка ципа - уцелил си джакпота с това брашно. Ще имаш един фантастичен козунак. Я да си прибера аз кифлите в торбенца, че ще засънат нощеска.
|
| Нед Мар 20, 2016 11:58 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък проблемното лаптопско видео ще си изяде г'за от яд! 
|
| Пон Мар 21, 2016 12:15 am |
|
 |
|
timt
|
Да ви еб......а темата! За козунак не се бях сещал и в петък един козунак и един литър боза заради вас, на веднъж! Не бях ял козунак една година и не бях пил боза нямам спомени от кога. Хубав козунак 2.20 
|
| Пон Мар 21, 2016 1:02 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Иии какво има вътре като за 2.20, да на вкус са го догодили, ти чете ли съдържанието. Пък и бозата няма нищо общо с едновремешната, ех голяма боза за 11 стотинки и толумбички не помня вече колко бяха.
|
| Пон Мар 21, 2016 6:45 am |
|
 |
|
Cekins
|
Че какво да има - а и как да го напишат ?!?! - На чувала пише "Смес за козунак" - бъркаш с вода и става козунак. Да не мислиш, че някой фурна бърка по рецепти? С всичко каквото му трябва - яйца, мляко, захар... Няма такива работи. Ако един козунак се прави така, то той стъпва минимум на 4.50 - 5.00 лв. за кило. Миналата година тука едни се пробваха - ама става непродаваем. Освен това едно е да си забъркаш в къщи, друго е да забъркаш 150 кг. тесто и да ти се сговни накрая. И като трябва в рамките на 3-4 дена да опечеш няколко десетки хиляди козунака, нещата съвсем стават интересни. С готовата смес има почти 100% успеваемост и почти никакъв риск - не се чудиш аджеба яйцата пресни ли са или млякото дали не е вкиснало.
|
| Пон Мар 21, 2016 3:42 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Яйца, мляко и захар? За каква научна фантастика ми говорите. В момента масово "козунаците" по магазините са: тесто за хляб с жълта боя и подсладител. Ако ви се яде истински козунак научете се да готвите.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Мар 21, 2016 4:15 pm |
|
|