Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Специален сензор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Специален сензор
С това не знам дали някой изобщо се е сблъсквал, но да питам, опитвам се да намеря сензор за камера с максимална дълбочина на цвета или интензитета (в склучай, че е моно). Значи най-доброто което успявам да намеря е 16-бита за моно, но на мен ми трябва от 24 бита нагоре. Резолюция, fps или цена не са важни, но търся нещо с максимална чувствителност и максимална ширина на данните.
Та някой виждал ли е такова чудо?

Пет Мар 11, 2016 3:47 pm
Профил

Мнение Re: Специален сензор
За сензор не знам, виж Lumenera, имам някакви спомени че преди много години като търсих една специфична камера ми се мярна нещо което май беше 24 бита, но може и да ме лъже паметта.

Пет Мар 11, 2016 3:59 pm
Профил
Ранг: Почетен член

единствения ти шанс е сензори за телескопи - само те ще имат повече битове и по-добра чувствителност...

Пет Мар 11, 2016 5:35 pm
Профил

Типично 14 бита минават за high end, може и 16 да има, ама чак 24? То какво ще да е това ацп дето ще може да обслужва толкова пиксели на тази резолюция?
А и нормалните ccd/cmos шумят достатъчно за да няма смисъл в толкова битове, може би с някакви сериозни кладенци да стане, значи големи пиксели - голям сензор, малка резолюция. Ако има такова ще е доста върла екзотика.

Пет Мар 11, 2016 5:57 pm
Профил

gicho написа:
А и нормалните ccd/cmos шумят достатъчно за да няма смисъл в толкова битове, може би с някакви сериозни кладенци да стане, значи големи пиксели - голям сензор, малка резолюция.

Не забравяй и казаните с течен хелий, защото при 300* по келвин с 24бита имаш поне 10 бита топлинен шум.

Пет Мар 11, 2016 6:19 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Физиците и хоби-астрономите масово ползват CCD-та с пелтие охлаждане или течен азот за да смъкнат собствения им шум. Обаче чак до 24 бита динамичен обхват не знам дали се докарва с нормални средства. С криогенни болометри сигурно става, както и с други космически технологии...

Пет Мар 11, 2016 7:00 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Бабане,
сигурен ли си в това което питаш?

има разлика в
per-pixel bit-depth
и
per-component bit-depth

Пет Мар 11, 2016 8:28 pm
Профил
Аватар

За съжаление съм сигурен. Дълбочина на пиксел ми трябва. Никак не е тривиален проблема

Пет Мар 11, 2016 9:11 pm
Профил

Има матрици с различни по големина съседни пиксели точно за увеличаване на динамичния обхват. Ти искаш на едно измерване 2 съседни пиксела да имат разлика тези 24 бита ?
Кажи какво искаш да мериш и може да измислим технология за измерването му. Все с нещо ще може да се направи компромис.

Пет Мар 11, 2016 10:07 pm
Профил
Аватар

Мдаа, това го пишеше в старите дебели книги: усредненото от два пиксела понижава шума с втори корен от две...

Пет Мар 11, 2016 10:24 pm
Профил
Аватар

Най-общо казано - медицински истории. Около мен има една купчина учени с титли и бели престилки (това съвсем буквално!) и те са изчислили че са нужни 23.3 бита дълбочина на интензитета за да може да се постигне нужната клинична точност.

Пет Мар 11, 2016 10:45 pm
Профил
Аватар

астрономите (големите момчета с големите тръби) докарваха стабилно 14 пиксела с течен азот.
проблема при тях е, че ако почнат да правят по-голямо усредняване и земята взела, че се преместила...
всички професионални камери за телескопи са до 16 бита, като май никой не може да потвърди, че ги е получил, а говорим за установки с шум в черното от порядъка на 1 електрон на час (при -110С).

ся,
за да премериш истински 24-бита DC с 3458 му трябва около секунда. при това бих казал, че е доста трудно.
а това е уреда, с който се проверяват не-квантови еталони, от 30 години се счита за най-доброто 24+бита АЦП.
та ако сензора ти е 100х100 пиксела и те устройва време за мерене на един фрейм от 7 дни, може би задачата има решение.

Пет Мар 11, 2016 11:22 pm
Профил

Щом е нещо ново - трябва да се търси в друга посока. То и аз искам една батерия с размер АА да ми дава 50 киловатчаса а да си карам електромобила или джобния хеликоптер ама не става.
Има полупроводникови фотоумножители. Те са май най-чувствителното нещо от полупроводниковите прибори. Този динамичен обхват не е постижим. Ако мериш 0.6 волта на фотодиода от другия край имаш 3.5 нановолта. Както и да го смятаме с готова матрица няма да стане освен ако не правиш доста поредни измервания. В случая с астрономите планетата се мести а в твоя случай не знам.
Какво искат да правят тея доктори? Какво ще заснемат / измерват ?

Пет Мар 11, 2016 11:53 pm
Профил
Аватар

За любителите на науката:
http://scitation.aip.org/content/aip/journal/rsi/82/7/10.1063/1.3610677

Всичко, що е полупроводник, страда от едни и същи проблеми. Охлаждането помага донякъде, усредняването също (за тези, които могат да чакат). И двете величини - температура и брой измервания - са под квадратен корен.

Помисли, дали не може да заобиколиш отнякъде - примерно с повече от една матрица ("грубо-фино") или нещо с логаритмична чувствителност.

Съб Мар 12, 2016 11:30 am
Профил
Аватар

След като резолюцията и експозицията не са важни, значи би могло чрез намаляване на резолюцията да се повиши динамиката.
Примерно, 10 бита са динамика 1/1024; т.е. ако се намали 1024 пъти разделителната способност, динамиката се вдига с 10 бита.
Т.е. от 3 мпс х 16 бита, ако се намали на 3 кпс х 26 бита.

Подобна е и сметката с експозицията :).

Съб Мар 12, 2016 3:44 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща