|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:22 am
Китайците пак избиха рибата ESP8266
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Китайците пак избиха рибата ESP8266
Аз съм пробвал с OpenWRT, като казваш имах веднъж подобно затягане но по спомен се реши с рестарт на рутера и после не съм го виждал. То и рутера е друг вече, но пак е базиран на OpenWrt (Xiaomi 802.11ac). Междувременно пуснах пробно това BME280 с ESP8266 (по I2C) - доста доволно изглежда този датчик, ще му обърна повече внимание скоро.
|
| Чет Яну 21, 2016 10:39 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
очаквайте включване, за Великден може би https://www.sparkfun.com/news/2017
|
| Пет Яну 22, 2016 3:58 pm |
|
 |
|
gicho
|
Чакаме го с нетърпение отдавна. Интересна е комбинацията с BT4.2 - може да го играе gateway към интернет (през WIFI или през етернет), а надолу да са low power БТ сензори примерно. Ако съшия чип става и за сензорите, т.е. само на БТ да консумира достатъчно малко за батериино захранване. Те и сега имат подобна идеология с Wifi mesh, но консумацията е проблемна. Доколкото четох някъде може да има неприятна изненада с цената - нещо към 9-10 долара.
|
| Нед Яну 24, 2016 11:25 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пет Фев 12, 2016 7:50 pm |
|
 |
|
timt
|
Ако ще правиш един-два модула няма смисъл да купуваш но ако смяташ да се заиграваш доста е удобно да го имаш. Аз съм с китайче breadboard и захранването му. И ми е достатъчен.
|
| Пет Фев 12, 2016 8:25 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ами заигравам се уж, от една година и повече - но съм абсолютно несериозен. Може би му е дошло времето, а че ще взема развоен борд - ще взема.
|
| Пет Фев 12, 2016 8:36 pm |
|
 |
|
timt
|
|
| Пет Фев 12, 2016 8:42 pm |
|
 |
|
gicho
|
Не съм ползвал всичките изброени, само някой от тях и ще коментирам тези, които съм пипал. Мнението ми за олимекския е по-скоро негативно, nodemcu дев кит-а според мен е много добре попадение. Посочената оферта е на 22лв, което дори за БГ е много - има го по 18 в базар-а, при китайците почва от 4 долара. Удобното при него е че boot и ресет пиновете са вързани към сигналите на усб-уарт чипа и това води до автоматично рестартиране и влизане в бутлоадър режим (няма нужда да рестартираш/натискаш бутони/слагаш джъмпери за да го флашнеш). Това работи директно с ардуино средата и с "unofficial dev kit" от programs74.ru. Другото е че на тази платка си я има връзката между едно от gpio-тата и буденето и безпроблемно си работи sleep режима на чипа. На другите трябва да правиш външна връзка, която обаче да е съобразена и с влизането в бутлоадър режим. Пиновете са на проста рейка 2.54мм и е използваема на бредборд или с дюпон кабелчета. Наличието на вграден усб-уарт какво да го хваля повече, има си стабилизатор (линеен) и дупката е микро усб. Като правиш развой го боцваш към ПЦ-то, а ако искаш да го оставиш да работи можеш да си ползваш елементарно микроусб зарядно за телефон. Също трябва да се знае че нодемцу ползва esp-12 модул, който е с 4мбайта флаш, олимекса беше май с два (или един) мбайт, а есп-01 и по-старите модули ползват 512кбайта флашове. Проблемът с по-малките е OTA ъпдейта - понеже се прави второ копие трябва да има двойно флаш на размера на фирмуера. А той е поне 270-300кбайта, т.е. на 512К флаш практически не е възможен.
|
| Пет Фев 12, 2016 10:25 pm |
|
 |
|
timt
|
От начало не се изкефих много на ESP но сега много ми харесва, елементарен е, от както започнах с UART ми покри доста от потребностите, термометъра е вече перфектен с DS18B20 понеже приложенията не работят добре и така прибягнах до допълнителен чип а то се оказа много качествено за работа. UART-та е перфектен за допълнителни устройства.
|
| Съб Фев 20, 2016 1:47 am |
|
 |
|
gicho
|
Дойде ми следващата играчка с ESP8266 - казва се Sonoff и струва 8 долара: http://www.banggood.com/DIY-Wi-Fi-Wireless-Switch-For-Smart-Home-With-ABS-Shell-p-1019971.htmlМалко мои снимки от разкостването: https://www.dropbox.com/sc/1jpzce71q8npe5u/AABcr70a7CVf0MhEdpmGx2KaaМного добре изглежда, липсва RF 433MHz модула (явно стара хардуерна версия), но иначе е на много прилично ниво. Флашът е 25Q80D на Winbond, входният филтриращ на импулсното е 3.3мкФ на 400V, изходният е 470мкФ на 16V. Има доволно много via около ESP-то, импулсното е с някаквo sot23-6 изчадие (1YAG пише връз него). След импуслното има линеен 1117 на 3.3V, което ме радва също. Не знам дали се вижда от снимките, но нулата дето минава от входа до изхода, е пусната на двата слоя, на долния е калайдисана обемно, и има via-и на всеки 2мм някъде Минималното отстояние между първична и вторична (извън прорезите) е към 3мм (поне на диагонално разглеждане) и е в частта около транзистора дето клати релето, и там е към средната точна на някакви 1.5М резистори. Тук там вече има модифицирани софтуери да вървят на това джилязо (оригиналния от itead не го дават свободно). ПП: то имало схемата: http://wiki.iteadstudio.com/images/6/6b/Sonoff_schmatic.pdf ПП2: въй-въй - какво се криело под малкото 6-крако изродче: http://www.dialog-semiconductor.com/products/power-conversion/acdc-chargers-adapters/iw17005мВт стенд бай ... взимам си похвалите за линейния обратно - как можаха да го боцнат след такъв изрод? А тоя завалия клати EE10 трафчето - разочарован съм малко, очаквах нещо марково  : http://www.crhj.com.cn/uploadfile/gzg90s975a743rkni89q.pdf
|
| Вто Мар 08, 2016 10:36 pm |
|
 |
|
timt
|
Програмата на андроида имаш ли я? Да ми я пратиш за да я пробвам. Другата версия по ме кефи, мисля да я пробвам с кондензатор да я захраня.
|
| Сря Мар 09, 2016 12:02 am |
|
 |
|
gicho
|
Програмата я има в android магазина, аз от там я сложих, но после иска активация със SMS. Другият вариант сигурно е онзи с RF 433 модула, но на мен не ми е от полза. Не те разбрах за какво ти е кондензаторно захранване, след като за 5 долара (+ шипинг) получаваш тоя вариант с истинско трансформаторно импулсно. За проба го пуснах с оригиналния фирмуер и тяхното приложение. Добре е изпълнено, твърдят че ползват на амазон сървъри за облака. В приложението има таймери, интересно ми беше къде вървят - дали в апп-а в телефона или на сървъра. Изглежда да е в сървъра - след като настроя таймер от апп-а спирам нет-а на телефона и като дойде времето релето щраква. Е, може и да е в самия модул но се съмнявам. Така както е само за контролиране на реле не е много забавно - по-идейно би било да има и други неща, мисля да закача един "електромер" модул китайски (pzem-004t) и може би едно BME280 да гледам "околната среда" (Е-то на bmE-то)
|
| Сря Мар 09, 2016 11:48 am |
|
 |
|
timt
|
Едва ли сървъра ще контролира таймера, по скоро се сверява часовника на таймера за вкл. и изкл. За другият вариант имах предвид да си взема модулчето и да си го направя в кутийка.
|
| Сря Мар 09, 2016 12:02 pm |
|
 |
|
gicho
|
Аз си мисля че идва команда от облака в точното време - той RTC-то на есп-то не е кой знае какво и реално за да работи прилично ще иска често да се сверява с интернета, така че пак ще му трябва връзка. А ако има връзка няма смисъл да го прехвърлят долу. Може да се експериментира, но за момента важното беше дали е в апп-а (имаше въпрос на сайта им и отговорът беше типично китайски - таймерите са във апп-а, но в смисъла че се настройват там). За следене на температура ползвам thingspeak. Не измислих друг начин да трупам и визуализирам дълга история от данни без да инвестирам време в сървърни приложения и инфраструктура. А там има и удобни начини за визуализиране (ajax който можеш да си редактираш), както и matlab обработки (не ги ползвам много но са интересни).
|
| Сря Мар 09, 2016 12:39 pm |
|
 |
|
pollarize
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Фев 22, 2016 10:51 am Мнения: 17 Местоположение: София
|
Здравейте, Обявата, която си споменал всъщност е моя. За хора от Форума мога да направя ОТСТЪПКА! А за тези който не знаят как да започнат с тази платка, съм подготвил малко туториалче : http://dembryo.com/bg/how_to_nodemcuВсичкият необходим Софтуер може да го намерите в същият сайт! Поздрави 
|
| Чет Мар 10, 2016 3:17 pm |
|
|