Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Замяна на спусък на бормашина с потенциометър? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Замяна на спусък на бормашина с потенциометър?
Здравейте,

Искам да преправя една стара бормашина Bosch, така че е да е по-удобна за ползване във вертикална стойка. Идеята е да направя корпуса по-компактен и да земеня спусъка с on/off ключ и потенциометър за контрол на скоростта на въртене. Не съм напълно убеден, дали може да се случи директно, макар че машината е с променлива скорост (на базата на натиска върху спусъка), така че си мисля, че явно има някакъв начин без да се минава през PWM контролер. Освен ако не са успяли да набутат такъв в спусъка (което ме съмнява).

Въпросът ми е, дали съм прав в разсъжденията си? Как да подбера подходящ потенциометър и как да навържа елементите спрямо съществуващото опроводяване?
Благодаря предварително за отделеното време.

Следват снимки:

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Корпуса.
7.jpg
7.jpg [ 103.62 KiB | Прегледано 6036 пъти ]
Коментар на файл: Корпуса с четките в края. Тъй като купих машината разглобена и на части, и си поиграх докато я изчистя и сглобя, нямам идея как са били свързани четките и къде.
6.jpg
6.jpg [ 148.63 KiB | Прегледано 6036 пъти ]
Коментар на файл: Ротора.
5.jpg
5.jpg [ 139.14 KiB | Прегледано 6036 пъти ]
Коментар на файл: Статора и отиващите към него кабели.
4.jpg
4.jpg [ 152.72 KiB | Прегледано 6036 пъти ]
Коментар на файл: Към спусъка, между долните клеми 1) и 2), има вързан кондензатор 0.15 микрофарада.
3.jpg
3.jpg [ 113.44 KiB | Прегледано 6036 пъти ]
Коментар на файл: Това е свързването на спусъка към статора. Не съм сигурен къде са били вързани четките и къде влиза вдодното напрежение при положение, че свободни са само горните клеми 1) и 2).
2.jpg
2.jpg [ 160.09 KiB | Прегледано 6036 пъти ]
Коментар на файл: Това е спусъка. Води се: BOSCH ELECTRONIC ON-OFF SWITCH 1607200075 SPARE PART TYPE: 601174741. Имайки пред вид механичните части вътре електронната му част едва ли включва PWM.
1.jpg
1.jpg [ 163.11 KiB | Прегледано 6036 пъти ]
Нед Мар 06, 2016 1:36 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Замяна на спусък на бормашина с потенциометър?
Щом имаш вече регулиране на оборотите значи в бормашината имаш електроника - фазов регулатор с триак. Спусъка ти е потенциометър, който може да замениш с външен такъв с подобна стойност.

Нед Мар 06, 2016 9:18 pm
Профил

Спусъка е единствената "електроника", която има в машината. При начина, по който е опроводена в момента, нямам грам идея как/къде да вържа потенциометъра. Освен това на спусъка няма никакви стойности (съпротивление?), на базата на които датърся подходящ потенциометър. :( Ще се радвам, ако бихте могли да сте по-конкретни с насоките.

Благодаря.

Пон Мар 07, 2016 3:51 am
Профил

Взимаш едно такова или подобно и си готов.
http://www.dobrikit.dir.bg/page4b.htm

Пон Мар 07, 2016 4:39 am
Профил

Ето схема на спусъка, която излиза при търсене на "BOSCH ELECTRONIC ON-OFF SWITCH 1607200075"
Изображение

Пон Мар 07, 2016 11:49 am
Профил

Благодаря Pipilica за линка! Ако не успея да сглобя нещо сам със сигурност ще прибягна до готово решение.

ike, благодаря за схемата. Даже я намерих в по-висока резолюция. Това решава проблема с опроводяването - вече знам кое къде и как е било вързано. :)

Пон Мар 07, 2016 12:25 pm
Профил

В такъв случай може да вземеш и един димер за лампа и да ползваш него. Не казваш колко вата е машината, но ако му изгори триак-а го сменяш с нещо от рода на bta136 и би трябвало да нямаш проблеми.

Пон Мар 07, 2016 12:36 pm
Профил

ike написа:
Ето схема на спусъка, която излиза при търсене на "BOSCH ELECTRONIC ON-OFF SWITCH 1607200075"
Изображение

OT: С какъв продукт се прави подобна рисунка ?

Пон Мар 07, 2016 12:49 pm
Профил

Не знам точно. Но си мисля, че правят схемата на едно хвърчащо листче(draft), след това на някой CAD, например като: https://en.wikipedia.org/wiki/Autodesk_Inventor правят схема на дитайлите един по един. Когато всички дитайли са готови, ги слагат на нова страница и ги подрежтат, както на картинката и когато видят, че всичко е наред екпортират като .PNG снимка, която после слагат в сервизния .PDF .

Пон Мар 07, 2016 1:38 pm
Профил

Още на ниво "проектиране" може да се направи. В SolidWorks например можеш да посочваш сглобената машина как да се разхвърля, че и анимирано включително. От което въпросната диаграма после става почти автоматично. Ама това предполага да имаш всяко винтче моделирано в 3D. Което към днешна дата не е някаква екзотика де.

Вто Мар 08, 2016 1:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Регулатора е вътре в ключето. Има потенциометър, симисторен регулатор (изобщо не е обемист) и ключ. Виж символа на симистор върху означението на ключето ;).

Вто Мар 08, 2016 1:25 pm
Профил

Инвертора е за мазохисти и садисти, мазохист е този който го изпозлва а садист е този който му нарежда, и двамата са за разстрел :) Solid Works е много добър вариант, има и по евтини решения, както и по скъпи. За такъв тип асемблита солида е ОК, ако искаш да разчастиш нещо доста по сложно ... не че не става, точно за това става но самата работа ако имаш 10-15 хил чарка става тегава.

Вто Мар 08, 2016 6:49 pm
Профил

ИнвеНтора вероятно визираш, Тони ?
Мой авер хвали повече инвентора и твърди ,че солидуъркс бил по лаком за ресурси. Ама той е по специалност фин механик, та може и да не разбира.

Аз пък нищо не разбирам и 2-3 пъти съм правил сглобки (прости - на електронни модули)по най- смешния начин , снимам с фотоапарата, на корелдроу рисувам с мишока върху снимката. По едрите и важни работи , че си е хамалогия.

Сря Мар 09, 2016 6:08 pm
Профил

Абе нищо на аутодеск в тая сфера не става според мен, но в строителството са несменяеми, особенно сега с Revit-a....

Сря Мар 09, 2016 10:45 pm
Профил
Аватар

Миналата седмица колегите се оплакваха от SW - опитали да вкарат един ламелен филтър от 30 хиляди пластинки в проекта и се оакало :) Иначе дрелката няма проблем да се подкара с димер - продават се най-различни по магазините за джунджурии във вид на китове и подобни. Повечето обаче дето ми минават през ръцете не са просто димер а имат и куп други функции. При нас машините са основно метабо и хилти и някой друг бош. Повечето имат разни защити - примерно за прекъснат кабел. Достъпа до потенциометъра на спусъците пък е почти невъзможен без да се счупи спусъка.

Нед Мар 13, 2016 10:16 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща