Отговори на тема  [ 354 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Следваща
Печатни платки - примери и приложения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Печатни платки - примери и приложения
Има и нещо друго, което видях преди няколко години - правиш го както ти искаш, или си им обяснил как да го нарисуват. Най-накрая се разбирате някак си, минава тяхното ОТК (на китайския дизайнер) и няшляпва дебели плейнове навсякъде. Добре, че погледнах тогава - имаше една зареждачка и там разбира се 4-проводна постановка за мерене на тока (дебели пътеки или плейнове + тънките пътечки). ОТК-то забило всичко в плейна...
А за RF/high speed съвсем интересно става - там Дедо има думата.

Но за платкаджийниците - пресен пример от миналата седмица. Пускам относително голяма платка, обаче са останали Fiducials 0.5mm или нещо такова. Платките ги поръчвам през производителя, въпреки че знам коя е платкаджийницата - уж те са стиковани по-добре. След една седмица (защото всичко пак е супер спешно и за вчера), тия ми сервират - ами пак са много малки тия 0.5мм. Ами вие не правите ли DFM бре, не сте ли сте разбрали кой размер ви е минимален. После пак след една седмца PNP файловете били отместени... ами аз съм ви пратил гербери, PDF 1:1 - къде спахте една седмица?

И вместо да ми се обади на мене (а аз всеки път ходя лично да ги питам какво може да подобрим или какво да оправя в дизайна), той праща писмо с копие до човека който поръчва, когато всичко вече е свършено. И разбира се тия "дребни" работи отнемат много време, т.е. нищо че поръчката е спешна, ще я направим и още по-скъпа. Направо някой път ми идва да хвърля всичко, и се чувствам като пълен аматьор... (може и да съм). Иначе са царе да намерят някой мустак или антена(невързана пътека), или някой етикет бутнат нанякъде, но за сериозните неща и дума и не обелват.

Имал съм разбира се и обратния случай, във който дискутираме и стигаме до общо решение. В момента който ти кажат, че всичко ще е наред и ще е без проблеми, ми става ясно че ще имам грижи... Нещо като в тарикатски ресторант е положението.

Пет Мар 04, 2016 7:42 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Grubi написа:
jig.tak написа:
последното е добър пример за това как нетрябва да изглежда един панел

добре, защо не трябва така да изглежда?

@ike - това май зависи от това типа на антената, която използват. може би ще имапроблем с печатна, ако е чип антена незнам.
а ако е външна не виждам проблем.

Когато се зареди в машината долният ляв ъгъл ще виси във въздуха. Само идиот ще направи панела така. Изравняването на медта няма да коментирам щото не знам отдолу как изглежда

Пет Мар 04, 2016 8:59 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Я да питам аз - защо Spartan-ите нямат интегриран флаш, различна технология или от сигурност, или концепцията е такава?
Алтера или Латис или Актел май имаха подобни решения?

Доколкото знам - различна технология. Spartan-3AN просто има две подложки под един покрив, и оттогава не са правили повече такива опити.
Ако си мислиш за нещо като ProASIC на Actel - това е съвсем друга бира и те са в друга плоскост от SRAM-базираните бързи FPGA на Xilinx/Altera/Lattice.

Пет Мар 04, 2016 10:13 pm
Профил
Аватар

jig.tak написа:
Когато се зареди в машината долният ляв ъгъл ще виси във въздуха. Само идиот ще направи панела така.

То си е имало мостчета в тая дупка вероятно, просто ти ги виждаш отчупени. Изравняването на медта при 10 слойна платка е нещо доста относително, като се има предвид, че вътре сигурно има барем 4 плейна.

Съб Мар 05, 2016 7:36 pm
Профил ICQ
Аватар

покажи къде точно е моста че нещо недовиждам. На снимката има панел без компоненти. За къв уй ще режеш ратбайтите на празен панел ако изобщо има ратбайти.
Значи някой реже първо ратбайтите, после печата, насища, пече, АОИ? Да?
По отношение на медта: с този ГСМ и мед навсякъде около него, температурата ще е по висока за да може изобщщо да се запои. Сещаш се че другата част на платката ще стане на динена кора и БГАтата няма да се чувстват много комфортно

Съб Мар 05, 2016 7:53 pm
Профил
Аватар

По отношение на медта - както казах, не знаем какво е вътре в сандвича. Ако има два плейна плътни вътре, и отдолу е компенсирана под BGA-то, ще станат нещата. Отделно може сандвича да е 2мм.

Пък и напоследък на няколко пъти виждам платки, които според мен са небалансирани откъм мед. И нямат термални релефи (аз самия вече ги избягвам). И са на сериозни фирми, насищат си ги. С дълга пещ могат да напаснат прехитинга даже и при такива условия явно.

По отношение на ратбайта - не вярвам да няма. Просто всеки платкаджия ще ти я върне с въпрос - "ти сигурен ли си, че го искаш баш така"? :) По вероятно е да има, но точно на тази на снимката да са махнати. Заради отвора в единия ъгъл е ясно, че там влиза някакъв провъгълен детаил. Не може хора които произвеждат толкова сложна платка, да не са наясно, нека сме реалисти, едва ли рупат картофите с листата.

Нед Мар 06, 2016 4:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, в изрязаният отвор няма нищо което да влиза, просто защото горната и долна хор лента са с Vscore и после ще се отрежат. Това е повече от ясно. Те служат за да има къде да се закрепи панела за машината. Погледни керамичната антена долу в дясно. Дали ще работи с мед от двете страни около нея ако не се махнат лентите? Разбира се че не

Виждал съм всякакви изпълнения и това което казваш че платкаджиите ще се обадят да питат не винаги е така. Това не е техен проблем. Още повече че ако платката изглежда сложна тогава се предполага че дизайнерите знаят какво правят. Подобен тип платки не тръгват от първият път и има много опити докато се докарат нещата и това е добре за бизнеса.
Напълно е възможно панела на снимката да се запои успешно както е и в момента, но няма да е с евтин РФ4 ами нещо по скъпо което не омеква лесно от нагряване. ГСМ-а има екран отгоре който не позволява модула да се запои лесно. за толкова разнородни компоненти е просто ад да се настрои пещта каквато и да е

едит:
Сега ми идва на акъла че е напълно възможно тези уникални творения с панела да са дело на платкаджиите и "ПЦБ дизайнерите" за да са изпратили само имидж на платката, а не на целият панел.

Пон Мар 07, 2016 1:55 am
Профил
Аватар

Виж отвора долу дясно на прореза. Така се гарантира прав ъгъл. Няма логика ако не се ползва лентата, да си дават труд. Реално не мога да преценя дали се маха крилцето, на снимката не се вижда дали е минала гилотина.

Както и да е, може и да си прав. Свят широк, както казах, може да е произведение то няколко човека, един от които да е кекав.

Антените на GSM модула всъщност са 2 броя, ама не знам втората за GPS ли е или втора ГСМ антена.

Пон Мар 07, 2016 11:55 am
Профил ICQ
Аватар

LORA предавател/логер...

Прикачени файлове:
LORA.jpeg
LORA.jpeg [ 110.65 KiB | Прегледано 4741 пъти ]
Пон Мар 07, 2016 1:34 pm
Профил

Може ли да критикуваме на воля :)

Пон Мар 07, 2016 1:43 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
LORA предавател/логер...

Груби, на мен ми е по-интересна кутията - имаш ли някаква идея за нея?

Пон Мар 07, 2016 3:00 pm
Профил
Аватар

@ike - затова съм направил темата, това е на някакви индийци, така че давай наволя, но конструктивно ;)
@Димитър - ще поглеедна в линкедина, бяха задали същия въпрос и имаше отговор

Пон Мар 07, 2016 9:09 pm
Профил

Мен ми мяза на една която имам ... не знам обаче къде и още по лошо не се сещам какво имаше вътре, трябва да ровя ... някакъв тестер беше ама кой от всички, не съм я купувла аз така си е дошъл тестера но ми е супер познато.

Пон Мар 07, 2016 10:12 pm
Профил
Аватар

http://www.mesh-net.co.uk/drupal/products
https://twitter.com/inderpanesar

малко по-надолу е снимката, но не мога да намеря поста в който обсъждаха кутийката. Утре

Пон Мар 07, 2016 10:27 pm
Профил
Аватар

Ето го и линка за дискусията
www.linkedin.com/hp/update/6112466474360655872

и за кутиите (New Age enclosures, май тия правеха и USB кутии)
http://www.newageenclosures.com/cart.ph ... &p=92&c=13

Вто Мар 08, 2016 12:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 354 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Следваща