Отговори на тема  [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
Антенен усилвател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Антенен усилвател
Vasseto написа:
Цитат:
"Intel представи интелигентни решения за дрони и екстремни спортове

Система за автономно избягване на препятствия по време на полет за дронове и чип за вграждане в сноубордове за детайлно предаване на представянето на състезателите на предстоящото състезание Winter X Games представи Intel по време на изложението Computer Electronics Show (CES) 2016. Първата от двете разработки позволява на безпилотни летателни апарати автоматично да избягват препятствия. По думите на Браян Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel, това е най-напредналата подобна система в индустрията. Според него тя ще струва на потребителите под 2 хил. долара. Първият дрон, който ще се възползва от нея ще е моделът Typhoon H на Yuneec. computerworld.bg
"

Както Миро спедели,
това да фърчиш е едно ама да фърчиш и да се ориентираш пък и да не пречиш на другите е съвсем друго :!:
затуй тези дрончета дето се ориентират добре имат непрестанна връзка с облаците и БигДата процесинг.
Другите само доказват концепции, но не са използваеми.
Интел се напъва за дроните, може би поради факта, че гуглето, амазонците и др. с много парички влизат в бизнеса с доставки чрез дронове - било доставка на интернет(гоогле) или на стоки(амамзон) и прочие, искат да участват в разпределението на баницата.

Сря Фев 17, 2016 5:08 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Поразрових се и намерих сносен 3/4G модем, който си фърга нет и може да бъде сложен на хвърчилото. Оказа се, че има и работещ на 5V процесор (силно казано процесор :D но може да се направи един, не много скъп, убеден съм), който да събира инфо от разните сензори на хвърчилото и чрез модема да ги праща до тоз дето ще си чопли в носа докато "пилотира" :) Аз съм почти готов с изискванията към машинарията - хардуерно основно. Естествено големия проблем остава със софтуера - кой и за какви $ ще седне да го пише... Тъй като смятам в него да се заложи освен обработка на данни от GPS (който ще определя освен позиция на машината по координати, но и позиция в пространството, посока на летене, скорост на летене), но и от сензорите за абс. височина (не чрез атм. налягане), за близки препядствия, за влажност на въздуха, да управлява дефибрилатора/пейсмейкъра и не на последно място и образа и звука от FPV и т.н. И всичкото това инфо трябва да го прати до контролния пулт, както и да позволява вмешателство от негова страна. Той (mcu-то) трябва да управлява и спийдконтролерите, като предварително ще се задават координати, скорост и височина, но трябва и цялата информация която обработва да изпраща до контролния пулт + възможност за промяна на параметрите на полет (посока, височина) по време на полета. Общо взето този процесор трябва да си е... процесор. Вие ще кажете колко би струвал, аз намерих нещо подобно за 60 долара (BeagleBone Black), но не знам дали ще може да обработи всичко това, но пък си има gps в него, но е само gps. Ако пък се сещате за такъв, който е достатъчно мощен и би се задоволил с 5 волта на входа, ще се радвам да споделите :)
П.П. ДедоБоре другата седмица ида към голямото град пак, да вземем да се видим да ти покажа писаниците ми? :)

Чет Мар 03, 2016 11:19 pm
Профил

Това с 5 волтовите процесори по-добре не го споменавай... Всичко съвременно работи около или под 1V, освен ако не е за космонавтика т.е. с радиационна защита.

Нед Мар 06, 2016 5:34 pm
Профил

Добре де, ти от целия пост забеляза само 5-те волата?! Супер! Както и да е... :)

Нед Мар 06, 2016 6:35 pm
Профил
Аватар

Миро, има една камара процесори за аутомотив и аероспейс, които са за разширения температурен обхват и са на 5 волта и постоянно излизат нови. Ей сега чакам новите S32 кортекси М4 на freescale да излезнат, които също ще са 5 волтови. Аз лично само такива ползвам. И като се има предвид, че това е хвърчило и ще спасява хора, т.е. ще трябва да има релайбъл и с разширен температурен обхват чаркалъци :D . Радхард-а май няма нищо общо с това, на какво напрежение работи чипа. Но аз лично май не разбрах каква е причината процесора за тоя проект да е на 5 волта, може би съм пропуснал нещо.

Емилияне, начина по който си написал последния си пост едва ли ще събере много отзиви, освен такива като коментара на Миро. Това ти го казвам със съвсем приятелски чувства 8) . Не знам как си я представяш работата, но това което си описал, че трябва да се направи хич не се връзва с евтино за малко пари и бързо. Няколко човека ще трябва да се занимават с това дълги месеци и някой ще трябва да плаща и то сериозно. Така че не знам точно какви са ти очакванията, ама съм почти сигурен че доста ще се разминат с реалността. Това си е сериозен проект и съответно, за да се получи нещо си иска и сериозно финансиране и организация.

Нед Мар 06, 2016 6:55 pm
Профил

Demitar, идеята за 5-те волта е там, че всички чаркалаци за хвърчила - спийдконтролери, приемници, както и 3/4G модема работят на 5V като вземат ток от бекове към батериите. За многото пари съм съгласен. Аз вече писах, но може да не си видял, че се отказвам от евтиния "прототип", по ред разбираеми причини. Да ще струва пари, мисля че софтуера ще глътне най-много. За отзивите след последнив ми пост - ако ще са от същия тип, може и без тях, ако ще са свързани с темата като твоя - welcome :)

Нед Мар 06, 2016 7:05 pm
Профил

Но може би не трябваше да споменавам за захранването на процесора, след като се монтира на платка, на нея може да се сложи и съответния стабилизатор за нужното му напрежение и готово.

Нед Мар 06, 2016 7:07 pm
Профил
Аватар

3/4G модемите не са на 5 волта или поне аз не съм виждал такъв. Тия неща се захранват нормално с литиеви батерии, а те са на 4.2V като са заредени на 100% и I/O входовете със сигурност са на 3.3V и може би са 5V съвместими. Ако има някакви други неща, които са на 5V то те със сигурност имат и версии на 3.3V или пък няма проблем да бъдат управлявани и с 3.3V нива. Щото Миро до някъде е прав - 5V чипове не са разпространени много в ширпотребата и или ще е трудно да се доставят мощни такива, заради двойната употреба или пък ще са слаби. Тоя кортекс м4, за който говоря по-горе въпреки че има и DSP кор вътре малко ме съмнява да може да се справи с риъл тайм видео, което ще е нужно, за да може да се управлява дрона от разстояние, а и после да се следи какво става с пациента. Така че 5-я волта са ти най-малкия проблем :D .

Нед Мар 06, 2016 7:11 pm
Профил
Аватар

emiliyan.martinov написа:
Но може би не трябваше да споменавам за захранването на процесора, след като се монтира на платка, на нея може да се сложи и съответния стабилизатор за нужното му напрежение и готово.

Прав си, че може да се сложат всякакви стабилизатори, ама не е много хубаво да имаш една камара напрежения, защото това ще породи други проблеми. Най-вероятно в твоя случай всичко ще работи на 3.3V както вече споменах по-горе и може би ще ти трябва и 1.8V (или по-малко) за кора на процесора, ако той си няма вграден стабилизатор. Но това са бели кахъри :) .

Нед Мар 06, 2016 7:12 pm
Профил

"бели кахъри" - именно, за това и се учудих, че на Миро (който е изказвал много полезни съвети по темата, не веднъж) му направи впечетление това с 5-те волта. А за това, че не е добре да са много и различни напреженията - за това визирах 5-волтовия, четох, че не е добре да са много и с голяма разлика между тях.

Последна промяна emiliyan.martinov на Нед Мар 06, 2016 7:25 pm, променена общо 1 път

Нед Мар 06, 2016 7:20 pm
Профил

Погледни това: https://blog.adafruit.com/2013/08/23/sk ... -range-rc/
Аз четох, че тези модеми (които са тип флашка) за нет в горите и планините примерно и т.н. са на 5V. Може да греша, но не мисля, че и това е голям проблем.

Нед Мар 06, 2016 7:24 pm
Профил
Аватар

Кажи че става въпрос за модем тип флашка :D . Аз мислех, че говориш за истински ембедед 3/4Г модем. Нещо като тези тук http://www.telit.com/products/cellular/4g/
Тия като флашка е несериозно да се слагат в хвърчила. Можеш да ползваш нещо подобно да сглобите в началото някакъв прототип, колкото да се изясни концепцията, но после за истинското приложения в дрона всичко трябва да е напртавено както трябва иначе ще има да берете много ядове. Та като начало можеш да вземеш даже някакво расбери пи, да му накачиш такива usb модеми, камери, сензори и контролери, защото ще е много по-лесно да се изпробва всичко със софтуера на малко по-високо ниво, но после като видите, че всичко вече е ОК и ще го бъде ще трябва да се проектират къстъм платки и всичко да си е както си трябва за едно такова приложение.

Нед Мар 06, 2016 7:36 pm
Профил

Ааааа... виж тез модеми не ги бях намерил до сега, а уж търсих :D Да и на мен ми звучи несериозно модем-флашка. Но имам въпрос относно тези, които ти ми показваш (може да ти се стори тъп въпрос, ама като не знам) - та, задължително ли е този модем който ти ми показваш да се кънектне към определен мобилен оператор, т.е. - да има негова (на оператора) sim-карта за да е активен модема?

Нед Мар 06, 2016 7:49 pm
Профил

Dimitar написа:
Миро, има една камара процесори за аутомотив и аероспейс, които са за разширения температурен обхват и са на 5 волта и постоянно излизат нови. Ей сега чакам новите S32 кортекси М4 на freescale да излезнат, които също ще са 5 волтови. Аз лично само такива ползвам.

При теб е ясно, въпреки че и на нисковолтовете вече им разширяват температурния диапазон, така или иначе за фърчилото последният проблем ще е температурата на проца...

По същество, без да визирам конкретния проект е голям проблем да се намерят читави ембедед програмисти у нас (а и не само у нас). Далеч по-прости проекти не успяват да се реализират, така че без лични чувства... но шансовете хич не са големи!
А ако в заданието пише че проца трябва да е 5-волтов мисля че стават отрицателни, затова и се обадих.

И друго нещо мисля че го писах вече, но пак ще повторя - единия вариант е да се тръгне с разработка и/или сглобяване на хардуера. Това значи истински ембедед програмисти и много бачкане. Не че е лош вариант, но е по силите само на голяма компания дето може да си позволи да инвестира няколко милки. По-голям шанс има да се тръгне с готово устройство от сорта на смартфон. Отпада голяма част от разработката, щото ще си има 3G/4G ще има повечето датчици и камери и софтуер за стриймване. И по-важното е, че софтуера може да стане с апп-програмисти, които ако са с малко повечко опит лесно ще го оформят като хората, т.е. като основно приложение а не приложение тип апп-стор. Включително и разпознаването (поне частично) на препятствия няма да е голям проблем.

Нед Мар 06, 2016 8:04 pm
Профил
Аватар

Цитат:
И по-важното е, че софтуера може да стане с апп-програмисти, които ако са с малко повечко опит лесно ще го оформят като хората, т.е. като основно приложение а не приложение тип апп-стор.

Нали и на мен това ми беше идеята като казах да се почне с нещо като расбери пи-то, защото ще дойде с всички необходими драйвери и ще трябва да се пише само на високо ниво. Това ще е достатъчно да се направи прув ъф консепт и да се търси след това сериозно финансиране за истинския проект. Но и с нещо като телефон и апп-ве може също да стане, но с телефона и апп-вете малко ме съмнява, че ще могат лесно да управляват моторите и да четат другите необходими датчици.

Нед Мар 06, 2016 9:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща