Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Не може, или по скоро не всичко. Сертифицираните инвертори са малко, още по малко са тези NFPA/FM сертифицирани, цената става доста дебела, затова и масово все още е Y-D и е с контактори, на снимката може и да не се забелязва но са с механична блокировка да не би някой да дръпне ръчния шалтер докато е в звезда.

Нед Фев 21, 2016 4:10 am
Профил

Да, сега забелязах! Никъде не съм виждал такова изпълнение освен подобно при АВР. Какво го бърка като е звезда? Гледам че е доста автоматизирана помпа, следи се и тока. Интересна разработка си е.

Нед Фев 21, 2016 4:31 am
Профил

Ами то само тръгването е в звезда, след това мнава в триъгълник. Ръчният старт обаче е директно в триъгълник. Та ако е включил контактора звезда и едновременно включи този за триъгълник ще стане бау. За да не става има механична защита. Автоматика има но основно за да логва какво става. работи доста елементарно, веднъж тръгнало няма спиране без значение какво се случва. Те затова са и предпазители по 2000 А, това е тока на спрял ротор от страна на трафа /отчитайки трасето/ а автомата отгоре ще изключи дооооста късно, то зависи всъщност за кой стандарт е настроено.
Принципно NFPA изисква помпата да рбаоти докато може, т.е. до физическото и разпадане. С електрическите не е толкова интересно, дизеловите правят по-добро шоу, там буквално се стопяват като свърши водата.
п.с. тия са мънички, миналата пролет доставях една група само дизели 3х400 kW, те това са помпички ... скоро трябва да се пускат в експлоатация ще ги наснимам като са готови :)

Нед Фев 21, 2016 4:45 am
Профил

Ръчният старт обаче е директно в триъгълник
И представа си нямах че работят до разпадане. Снимай дизелите, такова чудо не съм виждал. Сега като се замисля наистина няма датчик когато свърши водата в резервоара, има само при пълнене.
Аз правих една шашмалогия да ползвам водата от резервоарите и за това прибягнах нещо като познатата думичка на Борисов "диверсификация" :) не че е редно но резервоарите с вода след година и нещо започват да миришат и да бълват комари и се наложи да ги източвам и яко с хлорна вар. Направо се задушихме.

Нед Фев 21, 2016 5:05 am
Профил

Ще ги. Иначе зависи от стандарта, по EN се спират, VdS също ги спира но не и щатските стандарти, там се иска да работят, само ръчно спиране има. Реално то не му трябва датчик за ниво, то си разбира кога няма вода от други места. Тези дизели са интересни, нямат типичния радиатор, има топлообменик вода-вода. Единия контур е на двигателят а вторият е от водата която се помпи, така в момента в който остане без вода в резервоара остава и без охлаждане. и електрическата е така ама там най-много да стопи лагерите на помпения агрегат.
п.с. иначе ей ги тия електрическите

Прикачени файлове:
20130320_175422.jpg
20130320_175422.jpg [ 3.23 MiB | Прегледано 1488 пъти ]
pump room wide 2.jpg
pump room wide 2.jpg [ 412.76 KiB | Прегледано 1488 пъти ]
Нед Фев 21, 2016 5:15 am
Профил

Б32 :)
Няма електрически задвижки, иначе като гледам тръбите не е много голям дебита.
С помпена група от 3 помпи 15 и 20 кв. (с инвертор 3000об/мин)и 900 кубика резервоар да не те лъжа се покрива 115 декара закрита площ
Не знам какви са изискванията и как се избират но ако можеш да хвърлиш малко светлина ще ми е интересно. Стандартите не ги знам! Помпите са вертикални, ако държш да ги видиш ще ги потърся из компа ги имам снимани.

п.п. виждам че тука са каскадно на един колектор.

Този начин на закрепване на тръбите е много добър! (имай го в предвид)

Прикачени файлове:
г.jpg
г.jpg [ 1.11 MiB | Прегледано 1487 пъти ]
Нед Фев 21, 2016 5:36 am
Профил

16000 л/м е дебита, номинален и 25000 макс. Помпите са по 160 kW. Тръбата е DN350, izhoda na pompite e dn200. Иначе дебита не зависи от площа при спринклера а от стандарта, изчислителна площ по плътност, в този случай плътността е 24 л на кв.м/мин при 420 кв ако се не лъжа. Като го сметнеш обаче винаги идва повече защото налягането е различно в клона и ако при най-ниско дава едно тия в началото дават почти двойно. Тук и налягането е високо, 11 бара номинално при 4 бара на входа /гравитачно/.

п.с. електрическа задвижка и пожарогасителна система на повечето места по света е оксиморон. Електрическите задвижки са бавни и ненадеждни, има сертифицирани но цената е умопомрачителна. Но по принцип в тази част няма нужда от задвижки никъде, крановете се заключват в работно положение. Задвижки в Бг слагат примерно на дренчерни клонове, но това е недопустимо по действащите вече стандарти, не ч ена някой му пука ... вместо задвижки там се слагат делудж клапи отварянето е чисто механично под действие на налягането.
п.с.2 оспамихме темата .. ако тематиката ти ти е интересна можем д аотворим друга тема ... тръби и кабели или нещо такова :D

Нед Фев 21, 2016 11:45 am
Профил
Аватар

https://youtu.be/rVlhMGQgDkY

На моменти е доста впечатляващ. Като го ръгна оня "учен" със стика, направо имах чувството, че ще излезне от нерви и ще наруши първия закон на роботиката.

Нед Фев 28, 2016 1:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Цецо написа:
https://youtu.be/rVlhMGQgDkY

На моменти е доста впечатляващ. Като го ръгна оня "учен" със стика, направо имах чувството, че ще излезне от нерви и ще наруши първия закон на роботиката.

мдам.. да му обърше един шамар че сополете да му се овъртолят около врата.

Пон Фев 29, 2016 7:12 pm
Профил
Аватар

Абе Мите, я ни светни какво става с изборите в САЩ? Оттук нещата изглеждат като да избирате между изкукал милиардер и недоебана леля. ТО системата ви на избори е малко странна де, все се надявам, че аз не я разбирам достатъчно добре и нещо пропускам, ама...

Блумбърг няма ли да се кандидатира?

Сря Мар 02, 2016 9:19 am
Профил ICQ

Абе странно е, Рубио беше добър избор но няма да го бъде, Тръмп доста води и най-вероятно той ще е за републиканците. Въпроса е до колко има шанс на изборите, направи изказвания от които загуби и не малко републикански вот. Другия въпрос е колко добър президент би бил, има някои доста странни идеи които могат да са доста опасни в международен план.

Сря Мар 02, 2016 10:03 am
Профил
Аватар

по думите на мъж й, въпросната леля "е изяла повече катерици и от мен"...

в началото на демокрацията вилахме и скачахме срещу "номенклатурата", искахме мандатност и т.н. всичко се оказа химера, и някои от гадните интерпретации на популярни лозунги от онова време, за съжаление се оказаха в някаква степен верни: СДС=тани да седна; лозунга на СДС след 100 години - 145 години стигат.

в родината на "демокрацията" има потомствени кланове от политици (кенеди, буш, клинтън), които се мислят за аристократи и почти са си повярвали, че са императори. има сенатори с по 7 мандата, не съм се интересувал как са с клановите връзки, но определено може да се говори за "номенклатура". видно е и от празния тезгях с предложения, и от още по-празните идеи какво да се прави. но това си е нормално за хора, които не са работили реална работа и един ден в живота си (визирам и нашите премиери, министри и пр. калинки и теменужки)

Сря Мар 02, 2016 11:19 am
Профил
Аватар

Цецо, какво да става - избори като избори - хората си избират първо кой да се яви на изнори и после кой да ги спечели. И щом Тръмп печпели за сега явно това е което хората искат. Имаше поне 10-а кандидата и отделни този от клана похарчи най-много пари обаче нито клана му помогна, нито парите. Та аз лично не виждам какво толкова ви е чудно :) . Аз мисля че май ще взема да гласувам за Тръмп - нищо, че на пръв поглед прилича на Джордж Ганчев. Другите двама просто са баси и мижитурките.

Сря Мар 02, 2016 3:10 pm
Профил
Аватар

И аз стискам палци за Тръмп, че да им покаже на мазните еврогейски политици че не всичко се лекува с вазелин, и понякога трябва да правиш каквото говориш.
Иначе един ден ако бай Били Гейтс реши да става президент най ще се радвам, ама пък едва ли щото ще остави военните без работа, че и Димитър покрай тях :D

Сря Мар 02, 2016 5:24 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Аз мисля че май ще взема да гласувам за Тръмп - нищо, че на пръв поглед прилича на Джордж Ганчев. Другите двама просто са баси и мижитурките.

Е сега вече знаеш какво е да избираш "по-малкото зло", "да гласуваш с отвращение" или да избираш между кофа с лайна и кофа с говна. Това всичкото в рамките на майтапа де.

Ама точно в момента се радвам, че не съм американец, който трябва да гласува. Тоя Тръмп е рядък идиот или рядко успешно се прави на идиот. Паралела с Жорж Ганчев наистина е много точен. Докато лелята въобще не трябва да я коментираме, тая реално има шансове в надпревара само с някой рядък идиот като Тръмп.

Въобще тия двамата все едно са сложени там за да мислиш - "каквото и да е, само да не е това" и да гласуваш за другия.

Последна промяна Цецо на Сря Мар 02, 2016 7:31 pm, променена общо 1 път

Сря Мар 02, 2016 6:34 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319 ... 1194  Следваща