Отговори на тема  [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Имам нужда от помощ за Ардуино 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Мнение Re: Имам нужда от помощ за Ардуино
С индуктивните трябва много внимателно да се процедира.Аз на тази машина се престраших да ползвам такива и по едно време като я пуснах, мислех да ги махам.Като се има предвид, че взех скъпи и уж хубави и пак ... задействан краен изключвател. Та заземяване,та рц филтри, та накрая комбинацията от тях и голям дебонс. С китайски източник, нещата са много кофти, просто е като атомна бомба.Все още например, не мога да отстраня мигането на монитора, при палене на дъгата.Мига за една секунда и пак светва.Пробвах с друг ,пак същото.

Сря Фев 24, 2016 1:40 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Вземаш две, три шепи подобни на тия чаркове ( https://store.comet.bg/Catalogue/Product/17156/ ) и ги сипваш в машината. Определено помагат против зли духове....

Сря Фев 24, 2016 1:46 am
Профил

Не ти знам източника но за индуктивният сензор сега се сетих че при различна дебелина на материала ще имаш проблем с отчитането, нещо ми се върти в главата на принципа на електронните ролетки. Не знам защо но пренебрегвам капацитивният датчик.

Сря Фев 24, 2016 1:47 am
Профил

Не помагат Ицо ,сложих 6 броя ама файда не видях.

За индуктивния датчик ,не си струва да се мисли за такова приложение,той просто е непригоден за това.Аз съм ги отдалечил от горелката максимално,изолирани са от корпуса,кабелите им са сменени с ширмовани, заземени са им ширмовките и пак проблеми.

А източника ми е ето такъв http://img36.olx.bg/images_prodavalnikc ... askovo.jpg избирах между три вида 120 амперови ,тия уж били турски не китайски ама, не вервам да е точно така.

Сря Фев 24, 2016 2:12 am
Профил

Аз се добрах до по добър алгоритъм на работа и така нужната програмка се опростява значително.Ако някой иска да поговорим за подробностите да се обади .Това е новото задание:

Използват се 5 пина на контролер (какъвто и да е контролер) – 1 аналогов вход,един цифров вход и 3 цифрови изхода.На аналоговия вход, четем напрежение 0-5 волта.На цифровия вход ,с High се разрешава работата му ,а с Low се забранява.
Когато дойде напрежение, по голямо от 1.5 волта, в продължение на поне 200мс ,на първи цифров изход се вдига High.
Ако на цифровия вход се получи High и имаме валидно напрежение (на първия цифров имаме High),контролера започва да записва напрежението, което вижда в продължение на 200мс.Средно аритметичното на записаното е напрежението което ще поддържа.Тогава, през някакъв период за филтриране, даречем 10мс усреднява напрежението и решава – ако то е с повече от 1.5% по високо от записаното в началото, дава на втори цифров изход High,ако е с повече от 1.5% по ниско, дава на трети цифров изход High.
Ако има възможност на 2/16 дисплей с IIC комуникация показва записаното и реалното в момента напрежение.

Баси работата ,да оставим настрана че в български форум много рядко можеш да получиш безплатна помощ , ама и платена да не предлагат , това вече е тъжно.

Вто Мар 08, 2016 2:50 pm
Профил

Уф, не си справедлив. Тоя алгоритъм поне 5 ма тук ще ти го опишат безплатно, но провлемът е за коя платформа. Аз мога да ти го напиша на асемвлер за мсп430ф249, но едва лище ти свърши работа, а и тая седмица съм далеч от компютър.
Този алгоритъм как обработва преминаване над изрязано?

Вто Мар 08, 2016 9:13 pm
Профил

Ами адашче,платформата вече няма значение.Аз се хванах с Ардуиното,само защото ми се стори, че мога да се справя "почти" сам,което е било голямо надценяване.Това което предлагаш що да не свърши работа ?
По повод преминаване над изрязано,ако човек знае какво прави и ползва софтуер който може да му помага няма проблем.Даречем в Sheetcam при постпроцесинга,можеш да си създаваш правила от G код които да се изпълняват.Като правило тогава THC не работи винаги когато може и без него.Тоест при влизане (излизане от) в контура LEAD IN-OUT.При едиколко си градусови завои или при отвори по малки от едиколко си.Наред с това действието може да започва милиметри преди и да свършва милиметри след тези места.

Вто Мар 08, 2016 10:02 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Вероятно ще трябват малко уточнения.
Как да се разбира забраняването на работата, когато на цифровия вход има ниско ниво? Тогава не се следи аналоговия вход и цифровите изходи са в ниско ниво? Или се следи аналоговия вход и се пази актуалната му стойност, но това не води до промяна на цифровите изходи и те си остават в определено състояние?
Нека в един момент се вземе решение, че има валидно напрежение на дъгата. Веднага след това ли в следващите 200 mS се определя напрежението, което ще се следи или то се определя след някакъв интервал?
Ако в процеса на работа се установи че няма сигнал за валидна дъга ( определено време напрежението е под валидното за дъга ) какво се прави - трите цифрови изхода се установяват в ниско ниво ли, или сигналите за валидна дъга и превишение на напрежението се установяват в ниско ниво а този за понижено напрежение си стои във високо?
Възможно ли е да се появи необходимост от промяна на напрежението на дъгата по време на работа? Ако е необходимо как ще стане - това вероятно не касае алгоритъма но все пак е евентуална ситуация при работа.
Вероятно ще възникнат и други сходни въпроси. А може и тези да не са много адекватни разбира се.

Сря Мар 09, 2016 11:15 am
Профил

Да наистина трябва да доуточня.Условието ако има валидно напрежение е обвързано с вдигането на изхода който "информира" управляващия машината контролер че има вече дъга и може да започне движение.Машинния контролер обаче може с реле да включва когато G кода казва функцията ТHC.Тя обаче се предполага че е от външен контролер и затова трябва да се свалят нивата на изходите за високо и ниско .Следенето може да продължи ,но при възстановяване на нивото за разрешение трябва да запише ново напрежение.Ако докато работи валидното напрежение падне,но има разрешение просто чака и изходите са Low.Изходите всъщност включват оптрони които затварят отворен колектор на машинния контролер.
И накрая може би трябва да се предвиди и време около 2сек. през които ако машинния контролер не реагира адекватно и не докара височината до желаното ниво за да е напрежението в прозореца,пак да се свалят изходите,което ще спира машината защото следенето на височината е извън контрол.

Сря Мар 09, 2016 1:33 pm
Профил

Код:
За мене е объркващо описанието ти.
Колегата АА е задал много добри въпроси, може би е добре да почнем да описваме алгоритъма по -подробно и комплексно , пък все някой ще се хване да го кодира за някоя платка. Има някои връзки логически и кабелни, които могат да варират, та някак си трябва да се предвиди гъвкавост.
Понятия
А.1
- ЧПУ(CNC) - главния комп, който движи главата по XYZ
- ДК (THC) - въпросният контролер на височината на главата,
   работи с фиксиран времеинтервал , например 10 милисек.
- ПИ (PS) -плазмен изтчник.
А.2
- ЗД -сигнал от ЧПУ за Запалване на Дъгата, влиза в ДК , оттам се препредава към ПИ
- БП - Блокирай Проследяването заради приближаващо преминване
   през срез или заради забавяне на при ъгъл.
   Сигнал от ЧПУ към ДК,  ДК деактивира изходите ТВН и ТНН .
   Опция , с джъмпер може да се укаже на ДК да ползва този вход или
   да ползва предварително зададено скоково нарастване във Волтове .
   При този случай например 10 Волта скок се приемат
   за признак за преминаване през срез , ДК деактивира ТВН и ТНН, запомня напрежението
   от предния времеинтервал и задържа управлението,
   докато напрежението на дъгата не се върне до запомнената стойност.   

- СЦ - старт на работен цикъл, сигнал от ЧПУ към ДК .
   Предизвиква фаза А - измерване на напрежението в следващите
   200 милисек(време за стабилизиране на дъгата) и запомняне като образцово  ,
   след тези 200мс започва фаза Б- проследяване.           

А.3.
- АДПИ -активна дъга, сигнал от ПИ , влиза в ДК, оттам се препредава към ЧПУ
- АДДК - активна дъга ,сигнал ,че се измерва напрежение между 70 и 250 волта (???).
   Подава се от ДК към ЧПУ.
- ТВН - изход от ДК към ЧПУ, твърде високо напрежение.
- ТНН - изход от ДК към ЧПУ, твърде ниско напрежение.

А.4.
- НП - напрежение за проследяване. С джъмпер  се указва на ДК
   в края на фаза А да запомни измереното напрежение
   като образцово или да зареди  стойност за образцово напрежение по друг метод
   - например от потенциометър.

Алгоритъм.               
Б1.0.Ресет.
   ДК минава ресет , деактивира изходите си АДДК , ТВН, ТНН.       
Б1.1.Изчакване на запалване.
   Препредава входа АДПИ , препредава сигнал запалване ЗД.
   Изчаква тук, докато сигнал ЗД е неактивен.
   В цикъла на изчакване измерва напрежението и формира сигнал АДДК.
Б1.2.Изчакване на началото на работен цикъл.
   Продължава измерването на напрежението и формирането на сигнал АДДК.
   Изчаква се активирането на сигнал старт на цикъл СЦ.
Б1.3.Изчакване на закъснение за стабилизиране на дъгата.
   В края на закъснението се запомня или зарежда НП напрежение за проследяване.

Започва работно рязане/проследяване. 

Сря Мар 09, 2016 5:55 pm
Профил
Аватар

Пак пиша от телефона и ще бъда лаконичен - след месец два пак ще говорим колко още условия има добавени. Пак казвам - минал съм по този път и това което имам все още е далеч от перфектно. Сега се мъча да накарам мач3 да приема степ/дир по време на цикъл.

Сря Мар 09, 2016 6:40 pm
Профил ICQ

Ами пускай по някое рамо отвреме навреме :)

Сря Мар 09, 2016 6:46 pm
Профил

Cekins написа:
Сега се мъча да накарам мач3 да приема степ/дир по време на цикъл.

тоест искаш Дъговият контролер да каже на Мач3 какво ?
Нали в Мач3 има дефиниран вход за Z+ и Z- откъм дъговия коннтролер. Какво друготи трябва? Системата ,която имаме при нас, работи доста по-различно
и Мач3 само го оглеждам на демо инсталация, та може въпросът ми да е много глупав.

Сря Мар 09, 2016 6:53 pm
Профил

stefan63 написа:
Код:
За мене е объркващо описанието ти.
Колегата АА е задал много добри въпроси, може би е добре да почнем да описваме алгоритъма по -подробно и комплексно , пък все някой ще се хване да го кодира за някоя платка. Има някои връзки логически и кабелни, които могат да варират, та някак си трябва да се предвиди гъвкавост.
Понятия
А.1
- ЧПУ(CNC) - главния комп, който движи главата по XYZ
- ДК (THC) - въпросният контролер на височината на главата,
   работи с фиксиран времеинтервал , например 10 милисек.
- ПИ (PS) -плазмен изтчник.
А.2
[color=#FF0000]- ЗД -сигнал от ЧПУ за Запалване на Дъгата, влиза в ДК , оттам се препредава към ПИ[/color]
- БП - Блокирай Проследяването заради приближаващо преминване
   през срез или заради забавяне на при ъгъл.
   Сигнал от ЧПУ към ДК,  ДК деактивира изходите ТВН и ТНН .
   Опция , с джъмпер може да се укаже на ДК да ползва този вход или
   да ползва предварително зададено скоково нарастване във Волтове .
   При този случай например 10 Волта скок се приемат
   за признак за преминаване през срез , ДК деактивира ТВН и ТНН, запомня напрежението
   от предния времеинтервал и задържа управлението,
   докато напрежението на дъгата не се върне до запомнената стойност.   

- СЦ - старт на работен цикъл, сигнал от ЧПУ към ДК .
   Предизвиква фаза А - измерване на напрежението в следващите
   200 милисек(време за стабилизиране на дъгата) и запомняне като образцово  ,
   след тези 200мс започва фаза Б- проследяване.           

А.3.
- АДПИ -активна дъга, сигнал от ПИ , влиза в ДК, оттам се препредава към ЧПУ
- АДДК - активна дъга ,сигнал ,че се измерва напрежение между 70 и 250 волта (???).
   Подава се от ДК към ЧПУ.
- ТВН - изход от ДК към ЧПУ, твърде високо напрежение.
- ТНН - изход от ДК към ЧПУ, твърде ниско напрежение.

А.4.
- НП - напрежение за проследяване. С джъмпер  се указва на ДК
   в края на фаза А да запомни измереното напрежение
   като образцово или да зареди  стойност за образцово напрежение по друг метод
   - например от потенциометър.

Алгоритъм.               
Б1.0.Ресет.
   ДК минава ресет , деактивира изходите си АДДК , ТВН, ТНН.       
Б1.1.Изчакване на запалване.
   Препредава входа АДПИ , препредава сигнал запалване ЗД.
   Изчаква тук, докато сигнал ЗД е неактивен.
   В цикъла на изчакване измерва напрежението и формира сигнал АДДК.
Б1.2.Изчакване на началото на работен цикъл.
   Изчаква се активирането на сигнал старт на цикъл СЦ.
Б1.3.Изчакване на закъснение за стабилизиране на дъгата.
   В края на закъснението се запомня или зарежда НП напрежение за проследяване.

Започва работно рязане/проследяване. 

Чакай адаш объркваш се или аз не обяснявам добре но....
Това което си написал като ЗД ИДВА от ДК към управляващия контролер.Това е сигнал Torch ON в Mach3 .Наличието му разрешава на Mach3 да движи и ТЯ управлява чрез реле ПИ.Това БП го забравяш и имаш само СЦ или го нямаш.Изобщо всичко друго което си написал е ненужно.

Пак ще опиша алгоритъма :

Контролера чака напрежението което следи, да надвиши 25% от обхвата му.Ако в продължение на 300мс то е над тази стойност се приема за валидно.Тогава подава на изход ARK OK - HIGH.Ако има ARK OK и доиде HIGH от вход START започва да записва напрежението в продължение на 200мс.Усреднява стойността и започва да следи нивото като прозореца е +-1.5%.Ако отпадне START изходите TOO HIGH и TOO LOW се свалят на LOW.При възстановяване на START отново се следи записаното напрежение след последното палене (това е нова редакция).
Това е всичко,вервай ми.

Сря Мар 09, 2016 8:47 pm
Профил

Съгласен съм, че БлокирайПроследяването може да се извлече/зададе от сигнала СЦ , след като вече е започнал работния цикъл. Такова поведение на ЧПУ то може да се направи в постпроцесинга на Шииткам или там както се казва. В китайския контролер ,който имаме се ползва другият подход- резкият скок на напрежението се интерпретира като преминаване над отрязано.
Предполагам ,че е по-правилно така , защото позволява работа без шииткам и вкарване на Г/М кодове и спестява един изход на Мач3. Ако все пак се ползва сигнал СтартЦикъл като БлокирайПроследяване - как отличаваме възстановяване на проследяването от истинско начало на нов цикъл?

Цитат:
При възстановяване на START отново се следи записаното напрежение след последното палене

За мен помощник в това е сигналът ЗапалиДъга от ЧПУ. Ти как палиш плазмения източник - не е ли с някякъв сигнал от Мач3 към ПИ? Ей тоя сигнал имам предвид.
После ,тези 300 милисекунди са може би критерий за изработка на сигнала АДДК (т.А.3) ,числото 25% от обхвата не ми е критерий, според мене волтовете са си хубава единица :) .
Та така - сигналът ЗД може да е опция, ще помисля утре как да го преформулирам...

Сря Мар 09, 2016 9:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща