Отговори на тема  [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща
Имам нужда от помощ за Ардуино 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Мнение Re: Имам нужда от помощ за Ардуино
Благодаря за мнението колега сега ще "позрея" малко за да асимилирам.40/1 обаче е малко защото някои от източниците дават на празен ход и над 290в. А иначе в момента днес мисля да пробвам с АCPL-870 след делителя за защита от светкавици от източника.За Ардуиното вече имам код, с който с два потенциометъра мога да пробвам, бързина и чувствителност към Mach3 входовете.Но още съм далече,нямам частта с логиката при разрешаващ сигнал ,частта с енкодера и частта с дисплея не мога да я измисля нещо .Добре че не се налага само аз да мисля че ....

А относно поста на Cekins,аз затова съм си сложил един грец, преди АCPL-870 и така си инвертирам напрежението и поне засега, преди все още да съм включил ардуиното, включвам едно такова http://robot3t.com/products/mechanized- ... dir-output, което не работи добре,дори не мога да кажа че изобщо работи,но поне не гърми.

Вто Фев 23, 2016 2:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Чета и още не мога да стопля - каква е причината за "гърмежите"? 300 - 400V не е някакво невиждано напрежение...

Вто Фев 23, 2016 3:14 pm
Профил
Аватар

Ами при паленето, през трети кабел който върви в шланга се подават няколко киловолта - теоретично тока трябва да тече през него към минуса ама се случва да протече и към други дестинации. Виждал съм да гърми през 3-4 мм. от минус към корпуса на източника. Виждал съм да гърми и от минус към захранваща фаза пак през 3-4 мм. 200-300 волта не са много ама погледни ако имаш наоколо, какъв изолатор има сложен на минуса където излиза от машината - като за 20 киловолта :) Това високото един път йонизира ли - от там на сетне всичко се пали.

И като казвам гърми - имам предвид наистина ефектно гърми :) За съжаление ми е останала само една опушена кутийка - няма какво да покажа...

Вто Фев 23, 2016 6:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Хубаво де, има трансили, разрядници и какви ли не чаркове за защита от подобни напрежения. Че и бая енергия понасят. Предполагам че ги има във всеки плазмен резак или "аргон" с безконтактно запалване. Повечето успяват да не се взривят и бачкат с години... :D

Вто Фев 23, 2016 7:35 pm
Профил
Аватар

Аве това е доработка - каквото си има в плазмата така е направено че да няма грижи, ама тия THC-та се закачат с незнаен кабел по незнайни маршрути директно към плюса и минуса. Отначало и аз си мислех - голяма работа 100-200 волта. И като почнаха едни светкавици - почнах да се чеша по главата и да се чудя от къде избива. Като модифицират плазмите с букса, слагат пластмасови букси дето имат поне 7-8 мм разстояние между пиновете и още толкова до корпуса.

И към къде да го сложа тоя трансил? Към маса? Аз нали не искам към маса да избива. Идеята е масата на мерилката да е рефната към масата на плазмата а минуса да е достатъчно високоомно вкаран, че да няма големи енергии. Ривърс инженеринга на промата показа 100mH дросел на минуса - идеята е да отфилтрират HF/HV евентуални духчета. Дали се получава - не знам - и аз съм сложил. Цялата тая работа я правих малко тегаво - не ми е комфортно с такива напрежения, ама ми се получи горе долу в крайна сметка.

Вто Фев 23, 2016 8:01 pm
Профил ICQ

Значи в плазмата, има място където да се включиш за наблюдение и това, (разбрах с малки щети), че не е на края преди байонета.Мястото е преди дросела, през който минава високочестотното.Делителя от снимката е уж фабричен,ама като му гледам контролерите не знам какво да очаквам и затова ще сложа и други магии,които изброих преди.
Иначе никой теоретично сигурно не може да обясни как точно е правилно да се свърже плазмата,а именно захранване на таблото за управление,захранване на източника,заземяване на таблото,заземяване на източника,заземяване на машината.От къде идва предизвикателството - по време на работа ,не винаги земята на плазмения източник "си седи на земята",от друга страна може да индуцира по корпуса на машината или в кабелите които вървят в същата или съседна кабелна гъсеница.Друг източник на смущения са инверторите на самите серва.И накрая като за капак,масата върху която се реже детайла и е основна част в схемата, защото е и основна част от машината, в момента на рязане е +100-300в, а върху нея се събират всички "земи" според повечето фабрични изисквания.
Аз на тази машина откачих, взех че сложих този път индуктивни датчици и ..... празник.Ама го оправих. :D

Прикачени файлове:
delitel.jpg
delitel.jpg [ 970.79 KiB | Прегледано 4044 пъти ]

Вто Фев 23, 2016 8:50 pm
Профил
Аватар

stivemaster написа:
...Делителя от снимката е уж фабричен,ама като му гледам контролерите не знам какво да очаквам и затова ще сложа и други магии,които изброих преди...

Сериозна работа. И резисторите и дросвлите и конекторите са добре подбрани, като за високи напрежения. Че и по платката няма забележки... :D

Вто Фев 23, 2016 11:06 pm
Профил
Аватар

Е стига де :) Високи напрежения не би трябвало да има. По не аз така си мислех. Честно казано не съм имал нито време нито желание да задълбавам в темата. От мене се искаше буквално да копирам полския уред, ама нещо не ме изкефи как е направен, та вложих и малко творчество. Там делителя е с още по мижави резистори и дросели.

Вто Фев 23, 2016 11:25 pm
Профил ICQ

Ами там мястото е малко.Как я доставихте Промата тогава бе колега ?Не да де един телефон да ги изговорим тез работи.Ти вече се разсърди и край, не искаш да погледнеш от моя гледна точка.И априори си сигурен, че ти не можеш да сгрешиш.

Вто Фев 23, 2016 11:45 pm
Профил
Аватар

Cekins написа:
Е стига де :) Високи напрежения не би трябвало да има. По не аз така си мислех...

Объркана работа... :D Е нали високоволтовото запалване е на същите изводи?

Вто Фев 23, 2016 11:50 pm
Профил

Не не си разбрал ,не е на същите изводи но върви успоредно с отрицателния проводник до горелката и там излиза на дюзата.Съответно искрата е между тях двата и даречем отчасти към детайла.

Сря Фев 24, 2016 12:00 am
Профил

Да се намеся ли, не знам но като ви чета сте се задълбочили доста в материята.
@itso.t, има няколко варианта на плазмена горелка и за това не вдяваш. Там има голяма йонизация и смущения а им трябва една определена междина между горелката и материала. При подаване на пилотна дъга, да може да работи и да не прекъсва.
@stivemaster, Краси ми е приятел но няма да ти помогне особено много! Cekins, ако иска може, но и ти се държиш много предизвикателно че хем да ти помогне човек хем да не те чете изобщо!

Сря Фев 24, 2016 12:15 am
Профил

Айде и ти земи се нацупи сега.Бе кажете какъв е проблема бе колега че чак предизвикателно се държа.
Това че прибързано реших че Cekins е друг човек ,признавам е грешка за която се извиних.Просто човека с когото го сбърках, също като Cekins ми обясни че има всичко, той го е правил и бил крайно компетентен.Въпроса е обаче, че аз не можех да го взема и да го използвам във вида в който е и исках да ми го промени по определен начин.Той обаче реши че думите "да ми помогнеш малко с това, как най лесно да го променим, като за моята машина" означават "да ми го подариш този контролер" и на 30 секунда ми затвори.За мен асоциално поведение ,потвърдено и от човека който ми даде телефона му.
Освен това се подведох и защото, Cekins по същия начин изглежда крайно незаинтересован, да си продава труда и започна с назидателен тон в първия си пост и .... аз го взех за този Сергей.
В крайна сметка Cekins, както и ти timt ще повторя,не съм искал да обидя когото и да било.Ако не искате да четете,просто не четете.Важното накрая е да си дадете сметка влизайки в темата ,научихте ли нещо ново без значение от кого.
А в интерес на истината, няколкото души, които ми се обадиха от този форум, без един който предложи да помогне,искаха да научат още нещо и бяха доволни от това което вече са видяли, макар че не могат да помогнат.

Ето и един контролер от най високо ниво макар и индийски https://www.youtube.com/watch?v=NwrGTmzx4TQ

Последна промяна stivemaster на Сря Фев 24, 2016 1:31 am, променена общо 1 път

Сря Фев 24, 2016 12:59 am
Профил
Аватар

timt написа:
@itso.t, има няколко варианта на плазмена горелка и за това не вдяваш. Там има голяма йонизация и смущения а им трябва една определена междина между горелката и материала. При подаване на пилотна дъга, да може да работи и да не прекъсва.

За разбиране съм разбрал, но информацията се дава по малко и е разпокъсана в няколко мнения. Получи се малко като чат...
Та, доколкото разбрах, с въпросния делител се измерва напрежението на дъгата, за да се използва за корекция. Понякога се получавали пукотевици, защото високото напрежение за запалване на дъгата пробивало към ниското.
Въпреки че се знае за тоя проблем, делителя не е изпълнен така че да може да понася без щети и да гаси високоволтовите пикове, а е по скоро, "сметен от дъното на чекмеджето".
И има нещо чудно че се получавали фойерверки? Да не повярваш... :D

Сря Фев 24, 2016 1:17 am
Профил

И има нещо чудно че се получавали фойерверки? Да не повярваш... :D
Бе щлющи си ама не е чак толкова страшно ;) по лошото е ако върне искрата обратно, но пак не е страшно ;)
няма опит с CNC но като идея ми е и ако ми потрябва бих го пробвал с един датчик (индуктивен) и един стъпков мотор с енкодер. Те са по на вътре в материята за да искат с капацитивен сензор. (за това ми е интересна и дискусията)

Сря Фев 24, 2016 1:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща