|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:26 pm
Имам нужда от помощ за Ардуино
| Автор |
Съобщение |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
 Re: Имам нужда от помощ за Ардуино
Абе те хората са казали че една снимка казва повече от 1000 думи и трябваше да кача линк ама...... мислех че ще погледнете в Youtube. Ето закакво всъщност се използва този контролер https://www.youtube.com/watch?v=VfBLUypmNyg обърнете внимание какво се случва на ламарината при самото рязане, защото повечето хора си мислят "че една ламарина като е нова си е права бе" За процеса на рязане и принципа на запалване на дъгата . Има два метода за запалване на плазмена дъга .Единия е с пилотна дъга където горелката е по сложна и с подвижни елементи.Вътре в нея при подаване на старт, от източника се подава високочестотен импулс (но по слаб от този при другия метод) в същото време при старта се подава и въздуха, който с налягането си отваря клапан, на върха на който е разположен електрода, който до този момент е бил допрян до дюзата.Отдалечаването на електрода от дюзата ,подаването на работно напрежение и високочестотния импулс, йонизират преминаващия въздух и той се превръша в плазма. При втория по евтин метод ,няма възможност да се движи електрода и трябва да се създаде мощна високоволтова искра, за да йонизира въздуха при нормалното разстояние между електрод и дюза.Това създава мощно излъчване наоколо и по самата машина обаче. Запалването и при двата метода става безконтактно на височина около 6 мм от материала.Затова се прави "опипване" с докосване и вдигане до височина на пробиване (тоест запалване).Запалването продължава различно според дебелината и вида на материала 150мс - 2.5сек.През това време мерене не се извършва и е добре дори релето в делителя, да не е включено и да не подава изобщо напрежение за мерене. След запалването и започването на мерене контролера за височината открива че напрежението е много голямо и започва да сваля горелката надолу(и нормално пробиването става от височина 200% от тази на рязане)Запалването го командва Mach3 и също той го спира.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Нед Фев 21, 2016 10:43 pm |
|
 |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
И аз не вдявам , ама се опитвам да се образовам. http://www.hypertherm.com/en/Products/A ... _controls/В упътванията за работа на THC контролера има доста обяснения, за да схванеш как работи системата при палене. Както аз го схванах - - някой извършва първоначално нулиране по височина (с омичен контакт или чрез проследяване работата на мотора при допиране наглаватадо материала) и позициониране по височина за трансфер на дъгата. Обикновено го извършва THC , но нищо не пречи да е ЦНЦ-то. Следва сигнализация запали/запалих между плазмения източник, THCТ и ЦНЦто, и вдигане на главата до по-голяма височина , за да се пази дюзата. Започва пробиване. Следва задържане в тази позиция за зададено време, докато дъгата пробие материала. Тук някъде се приема,че може да започне рязане и главата се спуска на работна височина. Машината вече се движи . След кратък програмируем интервал от време се разрешава регулирането по напрежение. Чак тук става активно Ардуиното на stivemaster. Контролерите от горния линк управляват Z-оста и се им програмира цялото това поведение. Като че ли всички фази могат да бъдат забранени и прехвърлени за изпълнение в ЦНЦто. Височините и напрежението се задават според таблици на производителя на плазмата и дюзата. Коригират се според материала и износването на дюзата. На мен ми е много интересно, че не видах никакви критерии за успешно пробиване освен зададено време. Има много неща ,които не схванах, но долу-горе май е това. Доколкото разбирам -stivemaster управлява целия процес през ЦНЦто и иска да си направи само прозоречен компаратор с променлива средна точка за да следи дъгата. При преминаване през "дупка" (при кръстосване в маршрута), напрежението ще нарастне и тук се програмира праг на нечувствителност - във волтове и понякога - като дискриминация на бързи такива изменения. Това stivemaster в ЦНЦто ли го планираш?
|
| Нед Фев 21, 2016 11:19 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Значи при Хайпъртерм като уж най опитни в бранша нещата са дотигнали до Самостоятелно управляващ Z оста контролер,който по 485 си хуртува с Машинния контролер на теми като - Старт (от софтуера) на степен даречем 5 това означава че ползва 5 степен височини и време за пробиване . Опипва като ако заради много голяма ръжда не успее да контактува и усети ламарината той разчита и на следенето на енкодера на сервозадвижката на оста и това че заради загубения контакт при допира ще има сблъсък.Сбъсъка се установява заради нарушената рампа на мотора .Комбинацията от сигнал за движение за откриване на височината,липса на сигнал за допир и сигнал за сблъсък води до съобщение за грешка "омичен контакт" която спира както паленето така и последващото движение. Критерии за успешно пробиване няма, фирми като споменатата си дават всички данни за времена и напрежения и скорост на рязане.Защото, забравих да кажа, скоростта на рязане е пряко свързана с височината на рязане .С други думи, ако при една скорост на рязане напрежението е едно,вдигнеш ли скоростта при една и съща мощност, напрежението трябва да се увеличи също, защото рязането става вече по по-дълго сечение (все едно по голяма дебелина) и така ще показва по ниско напрежение на рязане. Ей този си е поиграл да направи симулатор тук http://po-mo.ru/thc/minithc22.htmlОт тук https://github.com/regeg/ArdunioTHC/blo ... sketch.ino някой може ли да измъкне нужния ни алгоритъм без комуникацията по Модбъс и входовете и изходите трябва да пренасочим. ПП Ако обобщим накратко, че не може да се произвежда плазмена машина, без такъв контрол, може би пък някой ще се амбицира да го спретне и да го продава, дори по целия свят, като може да ме ползва за изпитания и донастройки ,ако не е нахално да се предложа.
|
| Пон Фев 22, 2016 12:16 am |
|
 |
|
stefan63
|
Stivemater, На линка ,който си дал от Github, се вижда главният цикъл на програмата. В него има измерване на напрежението, но аз не видях оценка и реакция "нагоре-надолу" - или е в другите файлове, или става в софтуера на компа. На твое място бих се насочил към руската система - в смисъл ,че ако повториш релейните сигнали и свързването им според руския документ https://www.dropbox.com/s/bw48nguaz3n8f ... .docx?dl=0ще ти остане само тази част за оценка на напрежението, която мъдруваш.
|
| Пон Фев 22, 2016 9:35 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Не разбирам какво имаш предвид.Какво означава да ги повторя,след като нямам кой да ги генерира,а къде да ги свържа аз си знам. Относно линка, този пич е решил да пише по скрийна на Mach3 и това файлче посредством плъгина и Модбъс ,дава стойностите направо на програмата, но точно как не бих могъл да кажа.Гледам редове 390 до 440 и нататък 545 до 550 .... Въпроса е, че това не е необходимо и може самия контролер да си ги обработва и да ги дава направо на Mach3 за изпълнение.Доколото разбирам 30мс за реакция е "бърз" контролер 80мс е "бавен" контролер.Тоест ако влезе в тия времена, няма нужда да пишеш по управляващата програма и контролерния дисплей едновременно.
|
| Пон Фев 22, 2016 10:36 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Нещо много се забихте в тръстиките. Понеже съм правил и правя такова нещо, ще ви кажа : решете си проблема с меренето на напрежението. Напрактика аналоговата част е тънкия момент - може и да не е сложна, ама като ви се взриви ардуиното и ще има после "що така бе миме"...
Има да се отфилтрират пиковото начално при палене - там винаги има едно напрежение ама то може да е 250 волта - трябва при едно гранично напрежение да не се отчита като запалена режещата дъга. Другото дето го споменахте - трябва да се вземат в предвид резките промени - това винаги се случва в края на контура и ако не е взето под внимание, горелката се забива в материала, малко преди да изключи. Пробиването и то е с чалъм, щото една 10-ка като започнеш да я пробиваш от 4, в момента в който се пробие, горелката ще е на 14мм от желязото - ако не е угаснала вече заради голямото разстояние.
Не е кой знае какво да се нарави това устройство, ама иска доста експерименти. В моя случай за комерсиално устройство, трябва да го пробвам с поне 10 различни вида източници за да кажа смело, че работи.
|
| Пон Фев 22, 2016 2:35 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Сега Сергей,проблема съм тръгнал да го решавам ,като отделям оптично и линейно напрежението от делителя.После ,защо ти е да мериш по време на пробиването ?Също така ,при малки отвори или в остър ъгъл ?Тези проблеми се решават, с разрешаващ сигнал.Нямаше нужда от забележката ти а от мнение по същество. Доколкото разбрах ,имаш работещо решение ,но по телефона изобщо не стигнахме до разговор.След моя порвоначален монолог ,ти си реши че искам да ми подариш такова устройство и реши да не разговаряме повече.
|
| Пон Фев 22, 2016 3:47 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Запознат си с Mach, имаш управление на Z оттам, имаш плазмен източник(какъв?). Плазмения източник има входове и изходи дискретни. ЧПУто - и то има входове и изходи, заделени за плазмата. Забрави за момент сигналите "нагоре" и "надолу". Ако можеш с Ардуиното да свържеш останалите входове и изходи, така че масата да изпълни позициониране, повдигане и пробиване и последващо рязане - ще ти остане следенето по напрежение. Можеш ли да направиш това?
|
| Пон Фев 22, 2016 6:13 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Stivemaster - аз не съм Сергей - но все пак става въпрос за неговите устройства които аз съм правил и да - не са идеални но работят. Сергей има съвсем бегла представа какво представлява устройството и много малка представа от електроника.
Мненията ми са по същество - може и да не съм правил хиляди часове тестове, ама освен проблемите дето съм описал досега има още куп други, за които даже и не предполагаш. Вероятно има и неща дори дето аз все още не съм видял.
В общи линии най-добре е управлението да става от THC-то - сега рбаотя в тази насока. Идята ми е да ползвам MPG входовете на MACH3. Така ще може много по-прецизно да се регулира нивото.
Относно меренето по време на пробиването - моя контролер има опция за пробиване - поддържа по високо горелката за известно време като височината се определя по напрежение - идеята е по време на пробиване да не опръска горелката с шлака - и така и става. След като си направи пробивния цикъл, чак тогава подава сигнал че е запалила горелката и мач-а поема контрола.
Не знам остана ли нещо дето да не съм казал. Даже вече ме е яд че ги написах сичките тия работи, щото гледам че отношението ти нещо не е съвсем като хората, без да ме познаваш и без да знаеш кой съм.
Виж - поляците (Proma) продават техния за около 200$ - като искаш купи си техен - не се различава съществено от моя - включително и недостатъците му.
|
| Пон Фев 22, 2016 7:46 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Cekins, . Постовете ти са ценни, не се яосвай за глупости.
|
| Пон Фев 22, 2016 11:16 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Извинявай тогава Cekins.Подозрително ми напомни "разговора" с този човек.А той твърдеше че контролера е негово дело.От Максимал също така ми го похвалиха. Както и да е.По същественото е да уточня, че въпреки че задавам въпроси "с понижена трудност" в този форум, не бива да ти дава основание да си мислиш, че съм видял плазмена машина вчера.И без да искам да влизаме в тежък спор тук, ще ти кажа (като съм отворен за спокойна дискусия)че следене на напрежението при пробиване е безполезно,дори да можеш да го правиш.Като няма да ме е яд или срам да призная че греша, ако ме убедиш в обратното. Това, че те е яд че споделяш тук е странно, защото го правиш по своя воля.Дано накрая ,преодолявайки егото си, да заключиш че все пак, си имал полза от това.Ако нещо в тона ми те засяга, извини ме пак.Телефона ми е 0887480232 Стефан, ако мислиш че искаш да поговорим. По въпроса с Прома, аз пробвах да купя от тях и не успях.Пропилях месец и половина и Ибей ми върнаха парите.Сега, покрай това че много хора ми писаха, се оказа че далеч не само аз, не съм успял да си купя от тях.Странно, като се има предвид популярността на контролера. Защо смятам, че пробиването не е работа за THC контрола - защото начините за палене са различни,защото източниците са различни,защото материала може да е чист или не съвсем.Всичко това са различни параметри на пробиване.В Sheetcam ,може да се "пипне"постпроцесора и от менюто за задаване параметрите на инструмента, да си задавате произволно време и височина за пробиване и рязане. След това в G кода, слизаме на височина за рязане и едва тогава включваме на THC (а можем и след LEAD IN).Така има вариант (руски вариант), дори THC да запише нивото на напрежение 200мс след като е слязла горелката на височината за рязане и да кара с това напрежение,което абсолютно гарантирано е правилната височина.Проблема с края на рязане, се решава също от там ,просто на LEAD OUT изключваш THC контрола. И накрая, днес получих доста ценен мейл и мисля да го споделя тук с вас.Ако искате да ползвате допълнителни входове за MACH3,както цифрови така и аналогови, с Модбъс.Съдържанието му е линк http://www.machsupport.com/forum/index. ... 980.0.htmlВ първия пост има брейн файл за MACH3,а във втория линк към тема със скечове за Ардуино за Модбъса. Хайде със здраве да си го ползвате.
|
| Вто Фев 23, 2016 2:02 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами реално контролери си е негов - той се е платил да му го направя ама не съм подписвал NDA  та мога да си кажа всичко и да си ползвам идеите на друго място. Естествено на Сергей няма да му стане приятно от това. За пробиването - така както съм го направил работи много културно - просто тхц-то поддържа 20-Тина волта по-високо за зададено време без да подава сигнал за дъга и се пробива без участие на G кода. Естествено това си е опция и може да не се ползва. Самия контролер е направен с 10 профила които лесно се сменят и така можеш да си нагласиш нещата които режеш и да си ги избираш с две натискането на копчета.
|
| Вто Фев 23, 2016 8:33 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Добре разбирам, това че имаш и различни профили,още по добре.Коментирай обаче тази логика която съм изписал в предния си пост,защото от всички които аз знам ,май тази е най универсална и точна.Защото ако идваш до Варна ,mога да ти покажа прехвалена Hypertherm HPR130XD как реже винаги от "високо", просто защото ултраскъпия ArcGlideTHC ,който е Stand alone controller ,съдържа американски данни за напреженията и съответно височините.Погледнете го как изглежда http://www.dvk-art.ru/wp-content/upload ... 24x682.jpg ако не гледаш дисплея,като руска следвоенна техника
|
| Вто Фев 23, 2016 11:15 am |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
 |  |  |  | stivemaster написа: Моята задачка може би малко се опростява.Тъй като не знаех за една екстра на управляващата машината програма Mach3, за да го направя по рано, чак сега намерих начин, да отворя три от входовете на контролера, за ползване и сега вече може да се ползва друга екстра на програмата - ако на тези входове се подават сигнали, за това че е възникнала дъга - ARC OK,за това че напрежението е твърде високо - TOO HIGH или че е твърде ниско - TOO LOW,тя да управлява Z оста накъдето трябва, със скоростта и рампите които са заложени по принцип. Оттам нататък е дисплея, но той даречем не е толкова важен, за да пробвам дали се получава.
|  |  |  |  |
Да снижа малко нивото на дискусията. Мисля че може да се опита схемичката от картинката. http://relhostpic.eu/images/2016/02/23/5XPzC.jpg На входа има длител на 40, ценер за орязване пиковете на напрежението, филтрова RC група (стойностите не са съобразени с нищо), изправител и повторител.На изхода излиза отрицателното входно напрежение разделено на 40 и с обърната полярност - примерно при -120V на входа би трябвало да има 3V на изхода. Изменението на входа с 1V трябва да води до изменение в изхода с 25mV. Мисля че е съвсем поносимо за обработка. Това може да се подаде на единия аналогов вход на Ардуино ( защитен с ценер все пак). На другия - с потенциометър напрежение, което ще се гони ( може и с бутони разбира се). Кода за получаване на три изходни сигнала - за валидно напрежение на дъгата, високо напрежение, ниско напрежение, не би трябвало да е особено сложен. На трите изхода - разбира се оптрони. Ако на никого не му се занимава с писане на програма може изходния сигнал да се подаде на три компаратора. Единия е настроен да сработва при достигането на напрежението на дъгата 50V и разрешава зареждането на кондензатор с определен ток ( или разреждането му при ниско напрежение). Тока и кондензатора са подбрани така че за 300mS върху него да се достига определено напрежение, което се следи с друг компаратор. Когато това напрежение се достигне се получава сигнал за валидно напрежение на дъгата. С промяна на нивото на следене могат да се променят и тези 300mS. На другите два компаратора се подават опорни напрежения от две секции на стерео потенциометър. Потенциометрите са подпрени отдолу и отгоре с тримери за настройка, с които се постига необходимата разлика между опорните напрежения за долна и горна граница на следене.Единия компаратор сработва при превишаване на напрежението а другия при понижаването му. Вероятно устройството ще е пипкаво за направа и настройка ( едва ли има нещо подобно готово) но може и да заработи. Няма дисплей но може да има някаква скала за да се направят проби.
|
| Вто Фев 23, 2016 12:12 pm |
|
 |
|
Cekins
|
@АА - става и така, но може и по-добре  Моя контролер работи с P регулатор и в зависимост от разликата в измереното и зададеното напрежение подава пропорционални по големина импусли на изходите горе/долу. Така като се настрои коректно P коефициента коригира точно с толкова колкото трябва. Меренето на напрежението си е горе долу както го описваш. Аз съм сложил делител 1/100 и LC филтър с трансил след делителя. Другия момент е че масата е на + съответно горелката е в минус от масата и за да няма заря е желателно рефърънса на устройството да е към + а не към - от горелката, щото като запали машината и се получава че масата на мерилото е на 200-300 волта в минус от всички други маси наоколо (примерно на захранване) и при малко късмет гърмежа е много ефектен. Така обаче входния сигнал трябва да се инвертира, което води със себе си биполярно захранване (или поне с отместена нула) и съответните гимнастики с операционни примерно. Прехвалената Прома е с рефърънс към горелката и напрежението след филтъра и вградения и делител (който също е 1/100) влиза директно в един атмел. Също входа и за делител е толкова глупав, че напрактика е почти неизползваем. Да не говорим че е само за 1/50 а има машини с 1/100 и 1/25 вградени делители.
|
| Вто Фев 23, 2016 2:09 pm |
|
|