Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Надеждност на паралелна защита изградена с микроконтролер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Надеждност на паралелна защита изградена с микроконтроле
https://www.youtube.com/watch?v=7nSB1SdVHqQ

Ако изключиш електрониката и ...става интересно. То затова си има цяла наука за безопасност. Както и сертифициране за такава.
Има си алгоритми според които можеш да постигнеш съответното ниво. В някои случаи се гони надеждност а в други - предвидими откази. Демек каквото и да изгори - състоянието да е безопасно. Той контролера може да не сбърка ама може да залепне релето или да изгори транзистора който го управлява и да окъси или някой резистор да я направи тая работ. Затова си има механизми за правене на "сигурни" решения.

Съб Ное 22, 2014 3:33 pm
Профил

Като казваш че на двигателя нищо няма да му стане ... много зависи какъв е двигателя, двигателя може да си замине само от разлики в напреженията на фазите, изобщо не говорим за по-сериозни повреди. Примерно в критични приложения се изпозлват двигатели които издържат по дълго време както на претоварване, така и на дисбаланс, който практичекси се изразява в по високи токове през намотките и по високи температури. Има и такива които макар и не рейтвани за таква работа, работят на максимално възможната мощност и само на две фази неограничено дълго време.

Съб Ное 22, 2014 4:28 pm
Профил

Най-вероятно ще направя нещо средно - ще подам изходите на ОУ-и към контролерите и ще разкарам логиката. Така освен прочитането на аналоговата стойност ще имам и цифров сигнал, който ще обработвам с контролерите. Вече самото изключване е друга работа и в момента не ме интересува. Там няма проблеми!
Искам да избягам от логиката понеже се налага да използвам елементи реагиращи на фронт и това ги прави доста чувствителни.
Това да генерирам някакви импулси с контролер не е добра идея в случая понеже имам доста смущения. Колкото до прегряване, си имам софтуерна термична защита, която е изпълнена по учебник. За претоварване нямам още, но като имам време ще си направя. А и е малко миризлива.

Съб Ное 22, 2014 5:06 pm
Профил

stoyanoff написа:
Това да генерирам някакви импулси с контролер не е добра идея в случая понеже имам доста смущения.

Когато имаш смущения, вероятността да ти забие проца е много по-голяма, отколкото да излъжеш долната схема
Имаш паралелно RC към маса, трябва ти от някъде доста енергия за да ги заредиш и държиш под напрежение. Същото важи и за проца.... с няколко грешни клатения и 1nF няма как да заредиш 100nF...

Прикачени файлове:
freq.jpeg
freq.jpeg [ 41.95 KiB | Прегледано 2558 пъти ]
Съб Ное 22, 2014 6:19 pm
Профил
Аватар

Пък аз продължавам да недоумявам защо да е с микроконтролер. Е, ако трябва да се следят 20-30 параметъра може и да има смисъл. Иначе: 1-2а транзистора и тиристор например.

А дето си направих бъзик със стопяемия предпазител: ето характеристиките на първия стандартен, попаднал пред погледа ми: http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... +0.05A+ZKS
С някоя сребърна или златна жичка със сигурност ще е по-добре. Така или иначе: каквато и защита да ръгнеш, стопяемият предпазител е задължителен.

Съб Ное 22, 2014 7:07 pm
Профил

Следят се 4 параметъра! Тази схема, която miro_act е предложил, ми харесва! Ще създаде някой ядове докато я натамъня към моята програма, понеже може да се наложи да се ъпдейтва генератора на няколко пъти за цикъл. Предпазителят е автоматичен и е на входа! Сега аз пак си следя тока и там мога да сложа стопяем, но другите параметри са напрежение, температура и др. Там ако ми кажеш как да сложа жичка :D

Нед Ное 23, 2014 9:59 am
Профил

bongo_x2 написа:
Пък аз продължавам да недоумявам защо да е с микроконтролер. Е, ако трябва да се следят 20-30 параметъра може и да има смисъл...

Няма да го разбереш ако не пробваш... Учил съм за релета (то пък една наука де :) ) , ако си виждал гарова централизация , та както и да е ... С контролера е много,много гъвкаво . Ама пък и бъгаво. Та затуй са всичките защити от шашканици . В ж.п. терминологиите имаше едно понятие: "защитен отказ", бе като се скапе нещо да спреш и 2-та влака е по-добре , отколкото да ги пуснеш един срещу друг...

Нед Ное 23, 2014 11:43 pm
Профил ICQ

Да, видяхе го как работи край Нова Загора. Колко влака се блъснаха? 5? 10? Там с контролери ли са или с релета ?
Иначе предвидимия отказ е един от методите за повишаване на сигурността на дадена система.

Вто Ное 25, 2014 9:28 pm
Профил

Имам въпрос по схемата горе! Колко е напрежението върху RC групата? Според документацията на BAT54S падат на напрежение върху единия диод е около 200-300mV при период от 300us. Колко е на практика? Мисля да подам RC групата директно към вход на контролер и ме притеснява ако напрежението там е много под Vcc. Това ще направи тази верига много неустойчива на смущения и може да се задейства по погрешка. Иначе трябва да слагам някакъв допълнителен транзистор...
Благодаря!

Сря Дек 03, 2014 10:22 am
Профил

Диодът няма значение в схемата - и един волт да е падът - транзисторът ще се отпуши, ако
пасивните елементи R/C са правилно оразмерени. Ако ще поемаш сигнала с отделен микро контролер - цялата верига е излишна - този втори контролер може да мери периода на импулсите , и ако превиши някакво време - вдига аларма, гаси лампи или каквото трябва.

Сря Дек 03, 2014 11:49 am
Профил

Не е така! Аз използвам специален пин (FAULT), който капалдисва контролера при команда. Като се подаде ниско ниво на този пин и главния контролер спира. Та транзистор не мисля да има. Просто RC група свързана към този пин. И се притеснявам от нивото върху RC групата...

Сря Дек 03, 2014 1:20 pm
Профил

stoyanoff написа:
Колко е напрежението върху RC групата?

Имаш товар от само 47k, т.е. токът е под 1mA, при такъв If падът е незначителен... В най-лошия случай да е половин волт, но би трябвало да е по-нисък, демек имаш предостатъчно напрежение за отпушването на BSS138.

Идеята на тая схема е да гарантира, че няма да се включи без работещ софтуер дори и за кратко. Много процесори имат проблем с пиновете си, примерно след ресет трябва е еди как си (с пулъп или без) обаче по време на ресет там за някакви си милисекунди пина може да мине през всякакви състояния. Парели сме се от такива бози. Затова с тая схема ако ще по време на ресет проца да си драйва ниско, ако ще високо, ако ще висок импеданс, ако ще да е изгорял пина направо, силовата част няма да тръгне.
И другата функция е като куче... Имаме си нишка, която мери и проверява и ако всичко е наред клати пина, за да не изгасне. По памет мисля е смятано така че трябва поне 1-2 клатения на 100mS за да се държи включено състояние. Ако софта забие, или другите проверки не излязат, RC групата се разрежда и силовата част се изключва.

Сря Дек 03, 2014 2:20 pm
Профил

Схемичка по-горе е много добра! Сетих се за нея днес! Проблемът е, че ми трябва нещо подобно, което да работи на ниска честота. Примерно <10Hz! Сетих се за варианта да го закача към контролер, но нз дали е технически грамотно така.
Източникът на тактовете може да блокира, както в позиция Vcc, така и в GND!
Някакви идеи?!

Пон Фев 22, 2016 5:18 pm
Профил

може да преизчислиш схемата да е с голяма времеконстанта... но дали ще е удачно не мога да кажа.
По принцип идеята е да се филтрират единични фронтове, защото те може да са "фалшиви". Но при ниски честоти не знам дали може да си позволиш 10-на шраквания да чакаш докато включи...

Пон Фев 22, 2016 6:02 pm
Профил

Там е проблема! Искам защитата да сработва за около 1с! Предполагам с няколко опита ще я докарам да работи с под 10Hz, но и ще сработва много бавно. А това не ми е оферта.
Аз така или иначе ще сложа контролер, който да следи импулсите, но ми се ще да го дублирам с нещо. В краен случай може с втори контролер и толкова ...

Пон Фев 22, 2016 6:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща