Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 11 мнения ] 
Задачка за програмист 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Задачка за програмист
На едно място трябва да измеря промяната в напрежението в продължение на няколко часа. За целта ми трябва да направя логер който веднъж в секунда да записва стойността на АЦП-то в някаква памет и когато устройството се върне при мен да имам данни от измерванията. Не ме интересува часът и кога устройството е работило. Трябва да хвана границите - минимум и максимум.
Процесора се избира от програмиста. Аз правя платката и целия хардуер. Паметта също се избира от програмиста. Дали ще е SPI флаш или SD карта не ме интересува. Ако е карта не държа да има ФАТ. Достатъчно ми е като дойде устройството при мен при натискане на някой бутон всички данни да се изплюят на сериен порт или друг начин по който да ги анализирам.
Устройството ще е на батерии. Ще има поне 5-10 амперчасова батерия така, че проблеми с тока няма да има. На кутията ще има само 1 ключ за включване/изключване и светодиод. При включване устройството започва да записва какво измерва на АЦП-то си през 1 секунда. Така докато не се изключи ключа. При изключване на ключа процесора ще остане захранен и ще дозапише данните плюс адреса от паметта до който е стигнал. Така при следващото включване ще продължи от там до където е стигнал. Таймкод или произволна друга информация не ми трябва. 8 бита данни са достатъчни. Половин мегабит флаш е достатъчен за всичките данни. 12 часа по 3600 отчета по 8 бита. За удобство ще сложа по-голям флаш разбира се.
Хардуерната част ще си я свърша сам. Трябва някой да го оживи.
Приемам всякакви идеи, предложения и ценови оферти.

Нед Фев 14, 2016 11:55 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Задачка за програмист
Защо просто не си купиш някой от десетките логери които са направени и се продават? Например този: http://www.mccdaq.com/usb-data-acquisition/USB-503.aspx

Пон Фев 15, 2016 12:56 am
Профил

И аз щях да му кажа същото, има готови такива. Бях ги засичал в нета, някаква варненска фирма ги продаваше както и интерфейси към електромера и включване/изключване на предплатена енергия. Имаха много джаджи в. т ч. и логери.

Пон Фев 15, 2016 1:07 am
Профил

Варианта в който купувам заводска джаджа, разглабям я, правя фронтенд-а, интерфейсвам двете захранвания, защитавам я от смущения и правя удобен дуракоустойчив метод за включване-изключване ще отнеме много повече време отколкото направата на специфично устройство за целта. Напреженията които искам да меря са в киловолтовата област и смущения не липсват. Като мръсотия, масло, кал и не особенно интелигентни хора които ще го монтират, включват и демонтират също не са за пренебрегване. Затова издирвам някой който е писал рани неща за ембедед процесори който лесно ще сглоби някакъв код.

Пон Фев 15, 2016 3:11 am
Профил
Аватар

не се съмнявам, че някой колега ще помогне.
Но ако искаш си направи платката както трябва и си сложи цокъл/отвор на кутията или направо използвай дизайна
https://www.sparkfun.com/products/9530 (има сорс)

или

https://www.sparkfun.com/products/12772 (само фърмуер)

Предполагам не е и единствения отворен логер. Успех!
А ако направите добър логер за kV после се похвалете и кажете колко струва.

Пон Фев 15, 2016 10:33 am
Профил

Бих написал софта с удоволствие ако е с куртексче, но съм много труден със сроковете ;-)
Така че ако проекта не е за вчера и няма по-добри решения... Аз така или иначе ще правя нещо подобно за 220V, само дето все не мога да се наканя ;-)

Пон Фев 15, 2016 10:51 am
Профил
Аватар

Ако може да мери и честота, и да го има в трифазен вариант - с батерия като няма захранване.
И един BME280/BME680 да логва температура/налягане/влажност/вредни газове. И BLE за към телефон/таблет.
За токове и мощности не смея да питам. Мисля, че ми стига - няма да цапам повече :D

Пон Фев 15, 2016 11:07 am
Профил

Нека и аз да поизцапам темата.
"Трябва да хвана границите - минимум и максимум." - значи ти трябват 2 байта записани в EEPROM-а на някой контролер Min и Max.
"Процесора се избира от програмиста. Аз правя платката и целия хардуер. Паметта също се избира от програмиста." - има много програмисти дето пишат софтуер без устройството, ама ти искаш ли го работещо или искаш да дебъгваш и да си му алфатестера? Защото на хартия може и да работи, ама като го пуснеш да се окаже, че не е точно така.
"интерфейсвам двете захранвания, защитавам я от смущения" и "Напреженията които искам да меря са в киловолтовата област и смущения не липсват. Като мръсотия, масло, кал" - защо не ги казваш тези неща от начало, сега както Grubi каза може да се окаже, че напрежението е трифазно и трябва да се мери и тока.
Според мен е задължително да го направиш за FAT2 с SD карта за 5 лева това са 8GB, ще можеш да си логваш до края на света. Освен това е задължително да има и RTC за да можеш да кажеш на тази дата, в толкова часа, в толкова минути и толкова секунди тока е спрял за 10 минути и след това напрежението е било 500 волта за 5 минути и после е станало на 12 000 волта.
Пусни едно търсене за: https://www.google.bg/search?q=arduino+logger и виж кой изтестван проект, ще ти свърши работа.

Пон Фев 15, 2016 11:41 am
Профил

Ике,
не ме бърка дали има или няма ФАТ. Както не ме бърка дали е СПИ флаш или СД карта. Логването е на 1 канал от 0 до 3.3 (5) волта. Какво има от другата страна няма значение. Дали ще има операционен с малко резистори или токов трансдюсер (напрежителен) също е без значение. ЛЕМ имат хубави напрежителни трансдюсери но искат високо напрежение. В случая не ми трябва галванично развързване така, че мога да ползвам и някой рейл то рейл операционен с който да меря.
Що се отнася до дата и час също не ме интересува. Знам, че отчетите са на 1 секунда (не ме бърка да е точно 1) и това ми е достатъчно. Ако имам 0 волта - ще знам, че машината не работи. Ако имам максимума - ще знам, че машината пак не работи а е захранена. Въпроса е какво ще се случва по средата. От 12-те часа които това ще логва машината ще работи 2-3 часа като през това време ще е различно натоварена. Това което ме интересува е колко пада напрежението докато машината е натоварена. Не искам трифазно, не искам ток, не искам ден и час. Трябва ми за анализ за друг проект. Данните които имам засега са от работниците които гледат едни големи стари стрелкови уреди.
Концепциите за оживяване са 2. Едната правя платка с потенциометърче, памет и сериен кабел и го пращам на софтуериста. Другата концепция е - пускам машина с развойната среда при мен и тийм вюър до софтуериста. Аз меря при мене и променям параметри а той си програмира. Аз съм му осцилоскопа и очите. На този принцип сме пускали вектор контрол на мощни двигатели като аз съм при мотора и инвертора и меря и тествам а софтуериста променя неща по кода и пуска от далече. Може и аз да се грабна с осцилоскопа и платките и да се замъкна при софтуериста. Може и той да дойде при мене. Вариянти има много. Условия също.

Груби,
дефинирай го като задание и ще ти спретна платка с хардуер. Софтуера ще си го пишеш сам.

Пон Фев 15, 2016 4:03 pm
Профил
Аватар

Мога ти подаря такова, ама е без памет, фърля по усб и записа се прави на лаптоп. :)
Е така излгежда лога:
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=576C6434

Пон Фев 15, 2016 8:13 pm
Профил

Благодаря за офертата. За съжаление няма как да замъкна компютър там както и да го захраня за 12 часа а и да го интерфейсна с няколко киловолтова инсталация където хвърчат искри като полудели.

Намери се колега от форума който предложи разумна цена и срокове и с него ще свършим работата.
Темата остава спамерска. Може да я преместите в някоя по-спамерска секция ако не и е мястото тук вече.
Груби да си каже заданието за да му направим и на него модерен логер.

Пон Фев 15, 2016 9:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 11 мнения ]