|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:30 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Лъжеш! Не искаш да си плащаш индивидуално. И в момента може да го направиш. Защо не го направиш, ами ни занимаваш с глупости!? Формално разделянето не е според вида собственост, а според предназначението на имота - дали е за жилищни нужди, дали е за офис, магазин, гараж, склад и т.н. Имот за жилищни нужди предполага първо по-малки изисквния към самия имот, от там и по-ниска данъчна оценка. И второ жилището предполага само битови отпадъци. Демек първо сумата върху която се смята е по-ниска и второ промилите са по-малко. Така при еднаква квадратура за един офис се плащат поне 4-5 по-високи данъци и такси, отколкото апартамент. Като казвам фирми и граждани, имам предвид че едните обикновено притежават нежилищни, а другите обикновено жилищни имоти. Но пак казва облагането не е според собственика, а според имота. Съответно и далаверите не са със собствеността а с преднадзначението. Примерно масово новите кооперации правят един етаж над корниза, който по закон не може да е жилищен и затова го регистрират като битови складове, които са с по-ниска оценка и с по-ниски промили за данъци, въпреки че обикновено вътре живеят... Може да го наречеш далаверка, но тоя който го е купил обикновено е щото е по-евтино и после няма как да смени статута дори и да иска... Това за депутатите не го разбрах, пак нещо си предполагаш май... Относно кой плаща данъците - плаща ги собственикът, независимо дали е фирма или частно лице. Имотът не може да бъде продаден, ако преди това не са му платени всички данъци. Всеки нотариус го проверява това. А ако смяната на собствеността става по съдебен ред, то съдът има грижата. Така че не се безпокой, няма начин да се избегне плащането на данъците. Относно Велинград - не ги знам какво и как правят, но всеки един кредитор може да поиска запор на сметките на длъжниците си. Не виждам причина това право да не може да се изпълнява и от сметопочистващите фирми или те са втора ръка хора според теб? Колкото до средствата на училища и градини те мисля са от МОН, т.е. от централния бюджет, а парите от бюджета не подлежат на запориране, т.е. най-много да се забавят докато си уредят формалностите...
|
| Чет Фев 11, 2016 11:25 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Бонго, имам обикновенна кофа за битовите отпадъци и две торби в които хвърлям всичко останало, най-вече буркани и опаковки. Пункта представлява големи метални контейнери за хартиени и пластмасови опаковки, стари дрехи и обувки, вестници, метални опаковки, цветно и прозрачно стъкло. Разделяш на място обикновенно, въпреки, че мисля да направя нещо с преградки някой ден(да стои под мивката до обикновенната кофа). Но понякога ме стяга шапката и се е случвало всичко да отиде в битовия боклук, или да объркам контейнерите. Но никой няма да ме глоби за това. Всеки град си има пунктове на които разделния се стрива и после отива за преработка - заводите за прерабоване на боклук са навсякъде, не само в столицата.
В блоковете има и само компост, а на село си имаш контейнер да си правиш тор и пръст. Всъщност в панелките е яко, защото има тръба за компост, който се изхвърля в хартиени пунги, кото после уж се разграждат. А втората тръба е за битов. Много е мързеливо, но понякога мирише - и там си има тънкости. Големия боклук е най-приятен - може да си избереш стар телевизор или уредба, даже преди някои от станциите има такива магазини в които оставяш неща за които знаеш, че работят. Дори е модерно да се купува втора ръка - автомобили, дрехи, електроника, мебели, неща за децата и т.н. Надявам се да съм го обяснил картинно...
Последна промяна Grubi на Пет Фев 12, 2016 12:11 am, променена общо 2 пъти
|
| Пет Фев 12, 2016 12:02 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Във връзка с последния ми пост - когато купувате имот, кола или каквато и да е движима или недвижима вещ ОТВАРЯЙТЕ си очите на четири продавачът да няма задължения към държавата. В противен случай сделката е нищожна, държавата ви взема новия имот или вещ и вие се нареждате на опашката с барабанчето... Както казах, нотариусите проверяват тия неща ОБАЧЕ абсурдното е че дори и към деня на сделката лицето да няма задължения, то след проверка на НАП примерно може да изкочат задъжения със задна дата. И ако лицето не си плати задълженията се стига до изпълнително дело и вие да пиете една студена вода... Има много такива случаи!
|
| Пет Фев 12, 2016 12:07 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе Митко, ваше село да не се управлява от комунисти бре ? У наше всичко влиза в един плик и не ме интересува какво фго правят, стига да го прибират. Дават ти опция и за рециклиран, със син капак, ама той с еплаща допълнително и може да се сетиш колко хора си го заявяват 
|
| Пет Фев 12, 2016 2:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами може и от комунисти да се оправлява, знам ли  .
|
| Пет Фев 12, 2016 3:01 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
тони,къде се затри бе човек-цела седмица май 
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Фев 12, 2016 5:53 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пет Фев 12, 2016 6:49 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Не лъжа! ... Но просто няма какво да направя. Всъщност съм облагодетелстван от тази система и според българския съд нямам правен интерес да се оплаквам. Живея в къща от "старото строителство" с ниска данъчна оценка. Имам си и градинка, но тя е в съседен парцел, преди там имаше кирпич ,който отдавана е разчистен. Затова имота е вписан като "необитаем" , съответно без такса смет, въпреки ,че реално градинките също генерират смет. Имам си и работилничка, но и през ум не ми минава да я впиша към фирмата, за да не тормозя данъчните с излишни "предположения". До варелите често се оставя свръхбоклук, но ни обслужват ръчно, с открит камион и всичко се вдига. Общо взето важи принципа "не се проверяваме, за да не се хващаме". И мога да те уверя ,че въобще не съм изключение, даже точно обратното, гледам да съм колкото се може по-малко "индивидуален". Не за да пестя пари, а нерви. На практика за свръхбоклука ми, плащат хора като timt, докато други хора ги убеждават ,че друг начин няма. Какво мога да направя при това положение? Дето казала онази чистачка: "Накъде да бягам - отляво стена, отдясно стена, а зад мен току що измит коридор!". Фирмите ги отделят от гражданите с една единствена цел - да ги рекетират "по устав". Не се сещам боклукчиите какво и защо предполагат за фирмите - според мен те просто вдигат кофи. Блоковете в центъра са пълни с офиси на фирми - с какво са по-различни от "гражданските" апартаменти, нямам идея? Принципно фирмите трябва да плащат данъци , а не такса смет. Но нали трябва да се фукаме с "2 лева за откриване" и "само 10% данък". А пък после се чудим с какви изсмукани от пръстите такси и глоби да пълним бюджета. За депутатите какво да ти кажа - че нали имаше депутат от ГЕРБ ,който си е продал фирмата на циганин. Познай кога държавата ще си събере задълженията. И това е само върхът на айсберга, ние просто няма как да знаем, по още какви "законови" начини заобикалят законите, просто защото те са ги писали, заедно с дупките в тях. Когато и обикновените хора започват да се възползват от тези дупки , депутатите се възмущават и геройски ги затварят. Естествено, с друг закон, отварят нови... Фирмите за смет не са проблема - проблема са корумпираните общинари, които харчат "общите" пари за тъмни сделки с боклучарските босове. Само ,че хората разбират затова чак когато дечицата им останат без закуска. А как ли една фирма би излъгала хиляди домакинства "незабелязано"? Например да им впише "случайно" 10 пъти по-висока цена ?
|
| Съб Фев 13, 2016 11:19 pm |
|
 |
|
timt
|
Така де, защо трябва единият да е будала а другият тарикат. Това е боклук и се генерира от хора. Защо трябва един да плаща повече от друг? Това не ми е ясно Миро защо подскача но явно му е удобно пък на другите съм им е...та. Защо не е съобразен с обитаемост на имота. Мисля че е лесно с избирателни списъци или консумация на вода.
|
| Съб Фев 13, 2016 11:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Какво значи няма какво да направиш? За тая година вече е късно, но есента отиваш в местни данъци и такси и подаваш декларация, че искаш индивидуално сметоизвозване. Възможно е да ти откажат ако няма техническа възможност, но както го описваш едва ли ще има проблем. Още повече, че така ще плащаш повече и предполагам с радост ще ти вземат парите  Разбирам да са ти отказали, но ти имаш възможност и вместо да се възползваш се оплакваш как други трябвало да свършат тая работа... Ако не ти се занимава срещу приличен хонорар аз мога да намеря кой да се занимава с бумащината, ти само да си готов да плащаш  Обясних 100 пъти - сегашният закон е направо перфектен. Първо всяка община може да се избира начин на калкулация и второ голяма част от гражданите и фирмите имат възможност да изберат дали да си плащат индивидуално или по начина дето общината е приела. От това по-добро аз не мисля че може да се направи. Сега от 265 общини в България факт е, че почти всички избират калкулация на база данъчна оценка на имота. Аз също смятам, че това е най-ефективната схема за нашите условия. Съответно не виждам причина да търся някаква конспирация и да търся под вола теле. Още в самото начало казах, че ако някой има по-добра идея нека да се постарае да я обмисли и да я опише тук и да ме убеди в предимствата. Така само да си подхвърляме сметки за вода и избирателни списъци е несериозно. Първо общината няма право да ви гледа сметките БЕЗ изричното ви съгласие или без съдебно решение. Демек за подобна схема всяка година трябва допълнително да се подават декларации, някой да ги обработва, това значи допълнително време, пари и нерви и за вас и за общината. Относно избирателните списъци... мен ме няма примерно, не гласувам и не съм ходил да се разправям. Значи ли това, че няма да плащам такса смет? Между другото аз имам 10-на имота. Повечето са непродаваеми, в селото на майка ми имам наследствена къща, от баща мисъщо имам къща, имам и полу-съборена вила на морето, отделно имам 2 апартамента, друг имот на морето.. Съвсем легално мога да си направя адресната регистрация поне в 5 общини, а под наем при родни или приятели поне още 50 общини. В кой точно избирателен списък ще ме търсеш за такса смет, а? Честно казано ако стане така аз ще си сменя регистрацията в някое селата защото там нямат сметоизвозване изобщо... и ще вземеш от мен пари някой друг път!! Както идеите за индивидуални чували, кофи, боклукомери, стикери, бандероли и винетки за чувалите.... Това просто са неработещи схеми, само си губим времето тук, айде да сменим темата че отдавна май я изчерпахме?
|
| Нед Фев 14, 2016 1:07 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Студентки събират ръчно сперма от донори в Китай
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Фев 19, 2016 8:13 am |
|
 |
|
Grubi
|
Изкуствен бъбрек... няма да е лошо ако наистина стане Оригиналната страница https://pharm.ucsf.edu/kidneyЕй за това вече си трябва микрофлуиден инжинер и доктор. Според standartnews бъбрека имал микропроцесорен филтър... http://www.standartnews.com/lyubopitno- ... 23011.html
|
| Съб Фев 20, 2016 3:38 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
CAT GSM + FLIR термо камера - че и на добра цена http://www.flir.com/home/news/details/?ID=74197
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Фев 20, 2016 6:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не мога да разбера каква е термалната камера.
|
| Съб Фев 20, 2016 7:02 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Фев 20, 2016 8:32 pm |
|
|