|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:52 am
Блок схема на климатик OSAKA 18-LBPE
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Re: Блок схема на климатик OSAKA 18-LBPE
Да не се окаже, че Тони е чорбаджията под прикритие 
|
| Вто Яну 26, 2016 10:08 am |
|
 |
|
velio
|
Прав си за показанията на температурите, доста са полезни, особено външната. Въпреки че ако дистанционното няма датчик (както е на повечето маркови климатици), няма как да ти покаже точна температура. Обикновено тези климатици имат доста сложна и странна логика за да поддържат температурата в помещението без "външен" датчик (от дистанционното). А това за мощността не го приемай за чиста монета. В квартирата имам климатик Nippon (както Осака-та, не са чували за него в япония). И той има 6 чертички за мощността, обаче не са еднозначни. В зависимост от външната температура и условията (влажност, заскреженост на питата и т.н.) три чертички, примерно, може да са от 500 до 1000 вата (горе-долу). Максимално съм го виждал да отива над 1800 вата (това за 14-ка  ). На 1 чертичка не съм го виждал да работи.  . Вероятно чертичките са съпоставими с оборотите на компресора, но не и с мощността. (имаше идни тошиби и дайкини дето показват консумираната мощност във ватове, дори дайкините я показваха на дистанционното  ) Най-добре слагай ватметър, ще разбереш доста неща за поведението на климатика.
|
| Чет Яну 28, 2016 1:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Да, вероятно като консумация не е съвсем точен показател, обаче чертичките много точно си показват колко топло духа, също така и шума от външното тяло. Все пак това са "чертички", а не показания във ватове и аз по-скоро го приемам като показател колко се "мъчи" климатика, а не колко консумира. С годините пък съм си изградил статистика и знам при какви условия, колко чертички е нормално, съответно ако видя аномалия търся причина (дали не се е обледил и т.н.). За показанията мисля че другите спокойно можеха да сложат един термистор в дистанционното. Дори и да не предава показанията, а просто да ги показва пак щеше да е много полезно. Верно че продават термометри... ама според мен дистанционно с термометър е много удобно нещо. Първо че е до теб обикновено, т.е. показва температурата където си и второ преди да промениш настройките виждаш колко е реалното и може да размислиш дали наистина трябва бараш климатика.
|
| Чет Яну 28, 2016 2:18 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Кому е нужно да следи моментната мощност. Целта е достигане и поддържане на някаква зададена температура. Ако индикаторът покаже моментна мощност 3 или 4kW, какво? Ще спрете климатика и ще седите на студено ли? Излишна информация която разваля удоволствието от употреба. Ако е да се следят текущите сметки, има централен електромер. Той е меродавното мерило, според което се таксува изразходваната електроенергия. Не климатика, какво той си мисли че изразходва и какво е пожелал да покаже на клиента... 
|
| Чет Яну 28, 2016 2:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Остава някой да направи джаджа, която да мери и предава безжично колко мига светодиодът 
|
| Чет Яну 28, 2016 2:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Да, ще го спра, защото такава консумация не е нормална. И ще го спра *веднага* а не 1-2 месеца по-късно след като тръгна да плащам сметките. В случая както казахме "чертичките" не са точен измерител, по-скоро косвен показател. Но пак може да разбеш за евентуална "аномалия" и да спреш уреда преди да е изгорял или да е натрупал сметка и т.н. Мисля че е полезно да се вижда тази информация и глупаво да не се показва. Изобщо по принцип информацията винаги може да е полезна. Дайкините примерно са добри в диагностичната информация. След като стане фал, задържаш cancel и въртиш едни параметри, докато стигнеш до тоя дето има проблем. Техниците обикновено искат да им кажеш кода на грешката по телефона преди да дойдат. Няма нужда да ти обяснявам как "информацията" може да ти спести и разходи и време и т.н. Непоказването на сервизна информация или информация за потребителя определено е голяма простотия! едит: точно това ми е проблема в момента - не намирам проблеми на нито една от платките. Не съм тествал само инвертора на мотора и самия мотор, но това смятам на място да меря. Въпросът е, че тъпата осака няма диагностична информация. А можеше да ми каже проблем с еди какво си... Аз пак се надявам да намеря проблема, ама що трябва да си губя времето? Софтуерът със сигурност знае проблема, щото се опитва да тръгне и после спира.
|
| Чет Яну 28, 2016 3:27 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Обикновено дават някакъв еррор код, дори и най-тъпите климатици. Стига да не му е изгорял мозъка де. Без компресор е нормално да спира, как иначе? По-важно е дали компресора е здрав, защото там е големия екшън. А пък и 7 години стаж не са малко. Да даваха и отработените часове... Гадното на умните климатици е ,че са и хитри. 
|
| Чет Яну 28, 2016 5:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
тц, доколкото разбрах няма кодове. Имат някакви светодиоди по платките, но ми се стори че като стане грешката направо гаси всичко, включая ламбите. А и аз като видях че не тръгва веднага го изключих щото не знаех останалите платки в какво дередже са. Чакам да се стопи снега и да се махне водата, че да мога да изкарам уреди и да го видя какво точно прави. И без друго не ми е спешен 
|
| Чет Яну 28, 2016 5:33 pm |
|
 |
|
itso.t
|
По първият въпрос - за визуализиране на текущата консумация, очевидно няма да стигнем до единомислие. За мен е излишна информация. Все едно да шофирам с едно око на дисплея за моментен или среден разход. Хора всякакви де. Аз съм от тия които не го поглеждат. Голяма работа че в някое хард задръстване показал 15+. Все тая. Няма да оставя автомобила насред улицата и да си хвана такси. Също така, голяма работа че на дълго, с умерено шофиране ще покаже 6 и малко. Важното е кога и колко често спирам да зареждам. Затова, гледам общия индикатор - дали има някой в резервоара.  В случая с климатиците, електромера. Както и да е. Относно диагностичните кодове. Не е като да не съм ровил по климатици, за отстраняване на разни глупости. Не помня да съм попадал на такъв, без някаква индикация за възникналите грешки. Изключая едни прозоречни хаери, но там е обяснимо защо няма такава информация. Като оставим настрана дефектирането на силови компоненти, което се хваща относително лесно, съм попадал на други, по-тъпи и гадни за хващане дефекти. Прекъсване на резисторите във високоволтовите делители - обратни връзки и синхронизация с мрежата на PFC, за детекция на напрежение, защита от високо напрежение. Когато имам възмочност, процедирам така - всички платки, навързани на бюрото. За товар на инвертора, три крушки с нажежаема жичка. Така има и визуална обратна връзка. Последното е полезно, тъй като някои инвертори имат особен алгоритъм за развъртане на двигателя и само с мултимер не винаги може да се разбере какво става. Не се и съмнявам че разполагаш с осцилоскоп де, само го споменавам.
|
| Чет Яну 28, 2016 6:58 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами има полза, щото преди да измеря климатика си мислех че консумира малко (по подобие на другите които см ползвал) и първата зима сметката ми беше 300лв за най-студения месец. След това доста време ми отне докато разбера откъде иде тая консумация (климатика беше със зазидани кабели, добре че намерих начин да ги извадя безопасно). Сега с оптимизирано отопление сметката е наполовина - не го оставям да работи през деня или през нощта когато е над 0 градуса. Като си нямаш идея какво консумират уредите и почваш да обвиняваш енергото или духовете. ЕДИТ Чертичките ги игнорирам, понеже те не са резултат от измерване, било на температура или консумация (поне на тоя климатик в квартирата). Вероятно са директна функция от оборотите на компресора, а мощността варира доста в зависимост от външната температура. Например на пълни обороти при -10 (6 чертички) консумацията е 1100W, докато при +10 отива към 1900W
|
| Чет Яну 28, 2016 7:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ех, при новите коли си избираш каква информация да то показва компа. Нормално е да не следиш всичко, но все пак не е добре и да си "файтонджия" както казва майстора ми и да чакаш колата да се окоти съвсем.... Аз наскоро карах едно кенгуру и в първия момент не мога да преценя кога да сменям скоростите. Естествено дадох повечко газ и колата хукна, ама през цялото време имах усещането че я мъча. Просто не бях карал кола с толкова малък двигател и като няма оборотомер не мога да преценя, защото на звук се форсира, а на вървене си я искаше тая газ. Ако имаше оборотомер поне щях да гледам да не влизам в червения сектор 
|
| Чет Яну 28, 2016 8:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И аз като карах с баба Рено разни пичлемета, свикнали със спортни коли, ми викаха: "Стига форсира, бе!". Не можах да им обясня, че при по-малки обороти ще изгасне  Ама като им въртях гуми поне 100 метра се кефеха 
|
| Чет Яну 28, 2016 10:30 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Мой приятел има 12-ка и 9-ка инверторни Осака, купувани преди 7-9 години. Едната я ремонтирахме миналата пролет - не показва грешки , нищо не прави. Втората я ремонтирахме преди 2 месеца. На външното тяло беше изгорял мощният Грец, сменихме го и пак не тръгна. Грешки -естествено - не показва. Взехме вътрешна платка от другия климатик и взе че тръгна. Сменихме чарковете по комуникацията и се оправи. На 1-вия също сменихме чарковете за комуникация и се оправи. Връзката между двете тела е по трета жица. Има доста чаркчета , но основно са 2 оптрона , единият е високоволтов. Ние сваляхме старите , слагахме цокли и нопви оптрони. Също сменяхме и един електролит. При последния случай тръгна чак като сменихме електролита.
|
| Чет Яну 28, 2016 11:42 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Сетих се че съм пропуснал една дреболия. За това упражнение, трябва да измислиш временен дросел за PFC. Обикновено, оригиналният е заврян на онова в това и демонтирането му е трудоемко...
|
| Пет Яну 29, 2016 12:29 am |
|
 |
|
miro_atc
|
да, и на мен ми направи впечатление че дроселът е на едни дъъълги кабели дето отиват на ма@ната си  Странно решение като за толкова голям ток и то импулсен... Както и да е, първо ще пробвам на място да меря и ако не се оправя тогава ще го мисля. Притеснява ме, че не е само дросела, то има и един куп датчици, отделно предполагам и вътрешното тяло пуска някакви команди. Няма да е толкова лесно да го подкатам на бюро си мисля... Дано да не се налага 
|
| Пет Яну 29, 2016 10:09 am |
|
|